Povežite se s nama

Kultura

Marko Bobičanec iz Belice: „Glazba je moja ljubav, posao, hobi i život!“

Objavljeno:

- dana

Prije nešto više od mjesec i pol dana u velikoj belgijskoj opernoj kući, Théâtre Royal de la Monnaie u Briselu, održane su audicije za prijem novih članova tamošnjeg orkestra. Kao jedini Hrvat, Marko Bobičanec iz Belice dobio je priliku predstaviti svoje sviračko umijeće.

– Prijavio sam se sam, no za audiciju sam dobio pozivnicu. Posebna je čast biti među tridesetak vrhunskih glazbenika iz cijeloga svijeta. Iako ovoga puta nisam prošao dalje, radi se o neprocjenjivu iskustvu: upoznao sam nove ljude, iskusio novu sredinu, odgovorio na još jedan izazov… Uživao sam u muziciranju i bio sretan nakon nastupa. Mislim da se isplati biti vrijedan i marljiv te se okrenuti budućnosti! – odlučno kaže Marko.

Belička Limena

Tridesetčetverogodišnjak je rođen u Čakovcu, a s glazbom se po prvi puta susreo u beličkoj Limenoj glazbi u kojoj je svirao pod mentorstvom Stjepana Taradija-Uteka, također poznatoga međimurskoga trubača i glazbenog pedagoga. Upisao je Glazbenu školu u Varaždinu, gdje je uspješno završio dva pripremna i četiri razreda srednje škole u klasi profesora Darka Navoja. Tijekom srednjoškolskog obrazovanja postiže zapažene rezultate na regionalnim i državnim natjecanjima: dobitnik je dvije prve i jedne druge nagrade. Prije nešto manje od šest godina osvojio je treću nagradu na Hrvatskom natjecanju mladih glazbenika „Papandopulo“.

Muzičku akademiju upisao je 2002., a diplomirao četiri godine kasnije u klasi profesora Marina Zokića. Još tijekom studija započeo je s pedagoškim radom pa je tako radio kao nastavnik u Glazbenoj školi „Ferdo Livadić“ u Samoboru. Nastupao je kao solist uz pratnju velikoga brass ansambla Muzičke akademije u Zagrebu pod ravnanjem prof. Šime Vulelije te sa brass kvintetom uz pratnju Simfonijskog orkestra Hrvatske vojske. Sudjelovao je na raznim majstorskim tečajevima trube. Marko je nastupao i sa Zagrebačkom filharmonijom, gdje je ujedno bio i ročnik, te izvodio raznovrsne programe. Osim toga, svirao je i sa Simfonijskim orkestrom te Big bandom HRT-a, Big bandom Hrvatske glazbene mladeži, orkestrima HNK-a u Zagrebu i Rijeci, kao i orkestrom Zagrebačkoga gradskoga kazališta „Komedija“.

– Trubu sviram više od pola života, najviše zahvaljujući svojem bratu Mariju. On je, naime, zaslužan za to što me odveo na probu Limene glazbe Belica, gdje sam se zaljubio u glazbu „na prvi sluh“. Prve note kod gospodina Taradija odsvirao sam 1994. godine te je on otada zauzeo posebno mjesto u mome srcu: mogao bih bez lažne skromnosti ustvrditi da mi je postao glazbenim i životnim uzorom, moj je pravi „glazbeni otac“. Što se tiče iskustava s nastupima, moram spomenuti gostovanje na davnome slavlju u Austriji kad me učitelj upitao jesam li spreman odsvirati „Tišinu“. Riječ je o doista posebnoj pjesmi, jednoj od najpoznatijih za trubu, koju i danas volim zasvirati, originalno talijanskoj ljubavnoj pjesmi. Spremno sam odgovorio da jesam te su mi onako sitnome pomogli da se popnem na stol. Svirao sam pred više od stotinu ljudi, što je za mene bio osobit doživljaj… Od uzbuđenja sam „zaboravio“ završiti skladbu pa sam je svirao 5-6 puta! (smijeh) Na kraju mi je učitelj pomogao završiti. Uslijedio je gromoglasan pljesak! S kvintetom sam svirao u Japanu i Grčkoj, ti su nastupi također ostavili pečat u mome sjećanju, a s radošću se sjećam i nastupa u emisiji „Večernja škola“ Željka Pervana, u kojoj sam imao čast sudjelovati, ali i nastupa na pulskom Etno festivalu sa Gustijem Draksarom i beličkim bandistima. Mislim da ulazak međimurske popevke na UNESCO-v Reprezentativni popis nematerijalne baštine dovoljno govori o značaju i kvaliteti međimurske glazbe, što nije dovoljno prepoznato – smatra Bobičanec.

Uspješan pedagog

U Ateni, Ankari i Japanu nastupao je s Brass kvintetom „Busina“. Trenutno svira u Podium brass kvintetu, koji održava koncerte diljem Hrvatske. Bio je dirigent Limene glazbe KUD-a „Sveta Ana“ iz Rozge, s kojom je 2015. osvojio drugo mjesto na Državnom natjecanju puhačkih orkestara u Novom Vindolskom. Vodi Gradski puhački orkestar Zabok, s kojim je ove godine nastupao na istoj smotri i od žirija dobio izvrsne kritike te pohvalu kao najbolji dirigent na natjecanju. Marko je profesor trube u Osnovnoj glazbenoj školi Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku i honorarni suradnik u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, gdje također vodi školski orkestar i komorni sastav:

– Moji su učenici vrlo uspješni na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima kao solisti te u sklopu komornih sastava. Redovito dobivaju Oskare znanja kao najbolje plasirani u Lijepoj Našoj. Trudim se ostati uspješnim pedagogom i uživam u podučavanju novih generacija hrvatskih glazbenika. U rodnoj me grudi međimurska glazba ispunjava ponosom; osim talenta i muzikalnosti, za izvođenje zahtijeva „ono nešto“ što imaju malobrojni koji nisu rođeni u Međimurju. Obožavam i klasičnu glazbu: za „one koji žele više“ izdvojio bih „Concierto de Aranjuez“ Joaquína Rodriga, originalno pisan za gitaru, i „Gabriel’s oboe“ Ennija Morriconea. S druge strane, ne volim šund, osobito „narodnjake“, koje smatram „glazbom“ za one koji se ne žele potruditi. U slobodno vrijeme radim na popravljanju nedostataka u svojoj izvedbi! (smijeh) Glazba je moja ljubav, posao, hobi i život!

Trenutno sam dosta angažiran u Podium brass kvintetu. Izdvojio bih suradnju s Paulom Goodchildom, prvom trubom Simfonijskog orkestra iz Sydneyja, s kojim smo ove godine imali tri iznimno posjećena i zapažena koncerta, od kojih je jedan, adventski, održan u Zagrebačkoj katedrali 19. prosinca. Zasvirao je i na koncertu zabočkoga Gradskoga puhačkog orkestra koji je održan sredinom prosinca. Na koncertu su nastupili i Mešani pevski zbor iz Bistrice ob Sotli te Brass ansambl „Šudigo“. Potonji je pod mojim mentorstvom na nedavno održanom natjecanju u Opatiji osvojio drugu nagradu! Za uspjeh sam osobito zahvalan roditeljima, majci Mariji i ocu Božidaru te bratu Mariju, kojega sam već spomenuo. Bez njihove podrške teško bih ostvario sve navedeno!

Kultura

Ostvarila mu se želja: Najpoznatiji hrvatski tenor Tomislav Mužek odlazi u ruski Boljšoj teatar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Najpoznatiji hrvatski tenor i nacionalni prvak Opere zagrebačkog HNK-a Tomislav Mužek dobio je poziv Boljšoj teatra.

Naime, ovih dana putuje u Moskvu jer počinju probe za Wagnerovog „Lohengrina“ u suradnji s Metropolitan Operom u kojem igra naslovnu ulogu, piše Jutarnji.

– Lohengrin je moja omiljena uloga koju željno iščekujem još od 2015. godine kada sam je posljednji put pjevao u Sao Paulu. Sada mi se želja konačno opet ostvarila, i to ni manje, ni više nego u Boljšoj teatru. Tako sam u novu godinu ušao s prekrasnim vijestima – rekao je za Jutarnji Tomislav Mužek i dodao da je premijera krajem veljače.

Mužek je svoje glazbeno obrazovanje započeo u Glazbenoj školi u Varaždinu, a nastavio je na Sveučilištu za glazbu i dramsku umjetnost u Beču.

U svojoj karijeri, nakon verdijanskog, puccinijevskog, mozartovskog i slavenskog repertoara, u jednom je trenutku odlučio ući u wagnerijanske uloge, onaj repertoar koji lirski i spinto tenor maksimalno može u Wagneru ostvariti.

Uložio je mnogo truda u wagnerijanski repertoar. Pjevao je Erika u „Ukletom Holandezu“ na festivalu u Bayreuthu, u Semperoperi, u suradnji s Bavarskom državnom operom i Münchenskim opernim festivalom, te u Zagrebu. Zatim je pjevao Lohengrina u istoimenoj Wagnerovoj operi u Teatru Municipal u Sao Paulu te Waltera Von Stolzinga u Wagnerovim „Majstorima pjevačima“, također u münchenskoj suradnji, navodi Jutarnji.

– U Wagnerovu repertoaru mogu se također pronaći lirske uloge kojima sam i ja počeo, čak i vrlo rano u svojoj karijeri. Za Wagnera ne treba sazreti, nego se ta glazba treba voljeti da bi se uplovilo u nju. Moje usavršavanje nikad nije stalo, ono traje i dandanas, a trajat će do kraja karijere – govori Mužek.

Inače, Mužek je izdao i novi CD s Kvartetom saksofonista „Night and Day“ koji donosi obrade američkih jazz standarda, od Colea Portera, Kaye Ballard i Franka Sinatre, do filmske glazbe. Taj repertoar američkih standarda 20. stoljeća, kaže, odlično odgovaraju njegovu glasu, što je otkrio vrlo rano.

– Nekad su se jako puno gledali stari filmovi, a ja sam odmalena pjevao pjesme iz tih filmova, i to su zapravo moji neki prvi koraci u glazbi tako da nije ni čudno što za gušt volim to pjevati. Imam osjećaj kao da sam u prošlom životu živio u to vrijeme – rekao je tenor uoči nastupa u Boljšoj teatru.

Nastavite čitati

Kultura

Stari grad u Varaždinu i palača Herzer u Noći muzeja bit će zatvoreni za posjetitelje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbog trenutačno iznimno nepovoljne epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, izložbeni postavi GMV-a u Starom gradu i palači Herzer bit će u Noći muzeja, 28. siječnja, zatvoreni za posjetitelje.

Od muzejskih prostora bit će dostupan samo onaj u palači Sermage, gdje će se na katu / u Galeriji umjetnina GMV-a otvoriti izložba 6. Bijenale slikarstva (izbor) u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika. Otvorenje izložbe priredit će se na otvorenom prostoru (u 18 sati), nakon čega će izložba biti besplatno otvorena za razgled u petak, 28. siječnja, u Noći muzeja, do 20 sati. Otvorenje i razgled organiziraju se uz propisane/preporučene epidemiološke mjere.

Noć muzeja, manifestacija koja se u koordinaciji Hrvatskoga muzejskog društva već godinama organizira posljednjeg petka u siječnju, događanje je masovnog tipa, kada gotovo svi muzeji sudionici bilježe pojačan posjet u odnosu na ostale dane.

– Proteklih godina Noć muzeja redovito je privukla velik broj posjetitelja i u izložbene postave Gradskog muzeja Varaždin, svake godine njih 6000 do 7000, po čemu je varaždinski muzej bio uvijek među najposjećenijima u Hrvatskoj, pa je za očekivati da bi tako moglo biti i ovaj put. S obzirom na to da se epidemiološke mjere ponajprije odnose i na ograničavanje broja posjetitelja koji istovremeno mogu biti u nekom zatvorenom izložbenom prostoru, procijenili smo da, referirajući se na iznimno velik interes publike u prethodnim godinama „prije korone“, većina zainteresiranih ne bi mogla ući u muzejske prostore. Kako bismo izbjegli stvaranje gužvi pred vratima muzejskih postava, a još važnije, kako ne bismo nikoga izlagali riziku od zaraze zbog mogućih masovnih okupljanja, program u muzejskom prostoru održavamo djelomično, u kraćem vremenskom trajanju – objašnjavaju iz GMV-a.

I dodaju: – Sudjelovanje Gradskog muzeja Varaždin u Noći muzeja 2022. obilježavamo i digitalnim sadržajima, koji će jedino u petak, 28.siječnja, biti dostupni svim zainteresiranim korisnicima na YouTube kanalu GMV-a. Gradski muzej Varaždin bio je jedan od rijetkih hrvatskih muzeja koji se od samog početka (2005.) uključio u Europsku noć muzeja (u koordinaciji Francuske muzejske direkcije, pod pokroviteljstvom Vijeća Europe i UNESCO ICOM-a) i sudjelovao je u njoj svake godine uz Međunarodni dan muzeja (sve do pojave „korone“, kad se više nije ni održavala). Ako prilike dozvole, ponajprije epidemiološka situacija, muzejsku noć Gradski muzej Varaždin priredit će u svibnju 2022. godine – poručuju.

Program Gradskog muzeja Varaždin

Palača Sermage / Galerija umjetnina GMV-a, Trg M. Stančića 3, 18 – 20 sati

Izložba 6. Bijenale slikarstva / izbor 

Otvorenje: petak, 28. 1. 2022. u 18 sati (na otvorenom prostoru)

Bijenale slikarstva, u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika, nacionalna je likovna manifestacija posvećena bilježenju scene i pomaka u mediju slikarstva, pokrenuta s idejom predstavljanja trenutačnog stanja hrvatskog slikarstva i sučeljavanja s aktualnim europskim slikarskim praksama.

Hrvatska selekcija predstavlja širok presjek generacija koje aktivno oblikuju slikarsku scenu, od najstarijih, članova HAZU-a, do najmlađih, koji stvaraju nove impulse ulaska na tu scenu, s ciljem bilježenja aktualne dvogodišnje produkcije.

Izložba u Varaždinu predstavlja izbor od 30-ak umjetničkih djela najistaknutijih autorica i autora koji su izlagali u sklopu glavne selekcije u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu.

Odabrani umjetnici: Matko Vekić, Grgur Akrap, Marko Zeman, Zlatan Vehabović, Nikola Pjevačević, Iris Jambrek, Domagoj Rogina, Josipa Krolo, Lea Popinjač, Ivan Prerad, Maša Barišić, Stjepan Šandrk, Pavle Pavlović, Koraljka Kovač, Damir Sobota, Luka Kušević, Fedor Fischer, Josip Tirić, Aleksandar Bezinović, Sebastijan Dračić, Ivan Marković, Leonardo Budimilić Majnarić i Maja Rožman.

Izložba je realizirana u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika.

Otvoreno 18-20 sati; razgled se organizira uz propisane/preporučene epidemiološke mjere, uz ograničen broj osoba koje istovremeno mogu biti u izložbenom postavu.

Digitalni programi na YouTube kanalu GMV-a, 18 – 24 sata

Muzejske spike / audiovizualni sadržaj edukacijsko-zabavnoga karaktera o restauriranju predmeta

Filmske priče iz Staroga grada: Vlasnici Staroga grada, Varaždinski cehovi, Od alkemije do ljekarništva,

Koncert u Starom gradu, Ljubav lajtnanta Milića / iz Stalnog postava Kulturno-povijesnog odjela GMV-a

Šošteraj / videofilm snimljen uz istoimenu izložbu

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje