Povežite se s nama

U fokusu

Martinčević: Dali im aerodrom na upravljanje, a 11 mjeseci nisu platili ni lipe najma i još ometaju Aeroklub

Objavljeno:

- dana

MUKE S DIAMONDOM

– Kako je moguće da Grad Varaždin ima potraživanje od 219.000 kuna, ali ne aktivira bankovnu garanciju i ne naplati svoj dug? – zanimalo je Nataliju Martinčević, vijećnicu Reformista na današnjem aktualnom satu Gradskog vijeća Varaždin.

Pitanje se odnosilo na tvrtku Diamond aviation center (bivšem Diamond aircraft) s kojom je Grad Varaždin potpisao ugovor o zakupu koji je na snazi od 1. veljače 2016. godine.

Duguju za najam, ali i za komunalnu i vodnu naknadu

– Od tog trenutka pa sve do 15. prosinca prošle godine prema kartici potraživanja dobivenoj iz gradske uprave nije uplaćena niti jedna jedina rata, niti jedna jedina lipa. Točno 11 mjeseci tvrtka Diamond nije uplatila Gradu ni jednu lipu temeljem zakupa, ali to nije sve. Grad je prema ugovoru trebao dobiti bankovnu garanciju od 500.000 kuna, koju nije aktivirao unatoč dugovanju, a koja je sada istekla – objasnila je Martinčević. 

– Zašto Grad nije aktivirao bankovnu garanciju zbog dugovanja, koja je sada istekla? – zanimalo je Martinčević

Navela je kako je tvrtka, osim za najam, dužna još dodatnih 21.611 kuna za komunalnu i vodnu naknadu. Nije joj jasno kako je aerodrom u najam uopće dobila tvrtka koja nema nijednog zaposlenog i radi gubitke.  

– Uvidom u podatke o poslovanju tvrtke iz Poslovne hrvatske dolazimo do podataka da tvrtka Diamond od 2012. do 2015. godine posluje s gubitkom, da je svojedobno imala jednog zaposlenog, a sad nema nijednog i da je u 2016. godini ostvarivala promet od 10.000 kuna mjesečno, dok je zakup mjesečni viši od 20.000 kuna. Zašto smo i čemu takvoj tvrtki dali da upravlja našim aerodromom? Već tada se znalo da neće moći plaćati zakup – ustvrdila je Martinčević.  

Umjesto na aerodromu, Aeroklub Varaždin po kafićima

Navela je i da tvrtka radi neposrednu štetu Aeroklubu Varaždin.

– Klubu koji postoji već 90 godina i koji je organizirao brojne manifestacije danas je zabranjen ulaz u prostorije aerodroma. Oni svoje sastanke nemaju na aerodromu, nego po gradskim kafićima. Međutim, Diamond je odbacio i druge poslovne subjekte koji su željeli raditi na aerodromu, konkretno, Pan aero servise, koji su ondje provodili obuku za upravljanje motornim zrakoplovima – rekla je Martinčević.

Na sve to je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš odgovorio da će zatražiti podatke.

– Ne znam je li plaćeno ili ne, zatražit ću kompletnu analizu. Mogu samo reći da nam je dugo trebalo da vratimo povjerenje tih ljudi da se vrate na aerodrom i da počnu ulagati, a ulaganja su u pripremi – rekao je varaždinski gradonačelnik i dodao kako mu je prvi glas da je netko zabranio ulazak Aeroklubu Varaždin na aerodrom.

– Takve informacije bi sigurno došle do mene. Znam da suradnja nije idealna, ali ona postoji, uostalom uvjet našeg zakupa je bio da se prostor stavi na raspolaganje Aeroklubu – rekao je Habuš.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

FOTO Šećete li centrom grada, uočit ćete novopostavljene plave metalne znakove

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Ispred Kule stražarnice Staroga grada postavljen je plavi metalni znak koji označava ulazak sa Trga Miljenka Stančića u Šetalište Josipa Jurja Strossmayera.

Drugi identični znak nalazi se u njegovoj neposrednoj blizini, kod ulaza u prostor Staroga grada iz Uršulinske ulice.

Prolaznicima su postavljeni natpisi posebno zapeli za oko. Kako izgledaju novi ukrasi gradske jezgre, pogledajte u fotogaleriji.

Nastavite čitati

U fokusu

Iz FOI-ja poručuju da se u Ulici Petra Krešimira IV neće naplaćivati parking

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je jučer, 22. siječnja, gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok izjavio da jedno od posljednjih besplatnih parkirališta u centru Varaždina ide pod naplatu, priopćenjem se oglasio vlasnik parcele – varaždinski Fakultet organizacije i informatike.

<<Varaždin: Pod naplatu i veliko parkiralište kod zgrade bivše Glazbene škole<<

Naime, na parkiralištu u Ulici Kralja Petra Krešimira IV kod zgrade bivše Glazbene škole, u kojoj je neko vrijeme djelovao i DND, osvanule su table s informacijom o naplati parkiranja u 2. zoni.

Gradonačelnik Čehok tvrdi da su table postavljene na privatnoj parceli u vlasništvu FOI-ja, stoga je izjavio da je „FOI taj koji određuje pravila igre u tom prostoru“ te ukazao da su netočne informacije kojima se špekulira da „Grad i Crtorad stoje iza ovog poteza“.

No, priopćenjem se potom oglasio vlasnik zemljišta koji poručuje da se ispred zgrade FOI 2 neće naplaćivati parking. Priopćenje FOI-ja prenosimo u cijelosti.

– Ispred zgrade FOI 2 neće se naplaćivati parking! – izjavila je Uprava FOI-ja.

Napominjemo da je FOI od trenutka stupanja u vlasništvo nad tim zemljištem, 2013. godine, otvorio parking za građane koji su ga koristili besplatno, a FOI je održavao parkiralište i snosio sve potrebne troškove. Međutim, problem upravljanja predmetnim parkiralištem postoji već dulje vrijeme, od parkiranja na zelenim površinama, preko održavanja i čišćenja voznih površina, do dugotrajnog ostavljanja različitih predmeta i vozila o čemu je redovito od strane Fakulteta bio obavještavan Komunalni odjel Grada Varaždina i Policijska uprava Varaždin.

Izgradnjom prometnice koja je bila dio prostornog rješenja utvrđenog prostorno-planskom dokumentacijom i građevinskim dozvolama na dijelu zemljišta koje je pripada FOI-ju taj je problem potenciran, a može se riješiti samo odgovarajućim upravljanjem i reguliranjem dijela parkirališta koje također pripada Fakultetu organizacije i informatike te je primarno namijenjeno za studente i djelatnike. Prilikom rješavanja svih navedenih problema održani su i sastanci s Gradom Varaždinom koji nam je dao do znanja da nema resurse za upravljanje parkiralištem.

Prvotna inicijativa je bila da FOI da na upravljanje parking ovlaštenom trgovačkom društvu kako bi ga održavao za potrebe zaposlenika i studenata FOI-ja za koje bi bio rezerviran veći broj parkirnih mjesta iz razloga što FOI svojim sredstvima više nije mogao održavati parkiralište. Ugovor je bio potpisan, ali bez naknade za FOI, s obzirom da smo obrazovna institucija i u našoj djelatnosti nije ostvarenje profita iz komercijalne djelatnosti poput naplate parkinga.

S obzirom da smo visokoobrazovna institucija koja djeluje u Gradu Varaždinu, naša odluka besplatnog parkinga na FOI-jevom zemljištu je bila u skladu s doprinosom društvu te smo željeli otvoriti taj prostor kako bi ga mogli besplatno koristiti naše građanke i građani, kao i naše studentice i studenti.

Ugovor s ovlaštenim trgovačkim društvom je u međuvremenu raskinut s obzirom na trenutačnu situaciju s parkingom u Gradu Varaždinu u kojem gotovo da nema besplatnih parkirnih mjesta za Varaždinke i Varaždince, ali i s obzirom na situaciju s COVID-om zbog koje našu nastavu u potpunosti izvodimo online i u virtualnom okruženju te ćemo u cijelom sljedećem semestru nastavu i dalje u potpunosti izvoditi online te studenti neće biti na Fakultetu fizički.

Međutim, ono što napominjemo je da će parking kroz određeno vrijeme u potpunosti biti namijenjen našim studentima i zaposlenicima s obzirom na radove na Vili Oršić, njeno stavljanje u funkciju kao i daljnji razvoj Fakulteta te inicijative Sveučilišnog Kampusa Varaždin – faze II.

Nastavite čitati