Povežite se s nama

U fokusu

Martinčević: Dali im aerodrom na upravljanje, a 11 mjeseci nisu platili ni lipe najma i još ometaju Aeroklub

Objavljeno:

- dana

MUKE S DIAMONDOM

– Kako je moguće da Grad Varaždin ima potraživanje od 219.000 kuna, ali ne aktivira bankovnu garanciju i ne naplati svoj dug? – zanimalo je Nataliju Martinčević, vijećnicu Reformista na današnjem aktualnom satu Gradskog vijeća Varaždin.

Pitanje se odnosilo na tvrtku Diamond aviation center (bivšem Diamond aircraft) s kojom je Grad Varaždin potpisao ugovor o zakupu koji je na snazi od 1. veljače 2016. godine.

Duguju za najam, ali i za komunalnu i vodnu naknadu

– Od tog trenutka pa sve do 15. prosinca prošle godine prema kartici potraživanja dobivenoj iz gradske uprave nije uplaćena niti jedna jedina rata, niti jedna jedina lipa. Točno 11 mjeseci tvrtka Diamond nije uplatila Gradu ni jednu lipu temeljem zakupa, ali to nije sve. Grad je prema ugovoru trebao dobiti bankovnu garanciju od 500.000 kuna, koju nije aktivirao unatoč dugovanju, a koja je sada istekla – objasnila je Martinčević. 

– Zašto Grad nije aktivirao bankovnu garanciju zbog dugovanja, koja je sada istekla? – zanimalo je Martinčević

Navela je kako je tvrtka, osim za najam, dužna još dodatnih 21.611 kuna za komunalnu i vodnu naknadu. Nije joj jasno kako je aerodrom u najam uopće dobila tvrtka koja nema nijednog zaposlenog i radi gubitke.  

– Uvidom u podatke o poslovanju tvrtke iz Poslovne hrvatske dolazimo do podataka da tvrtka Diamond od 2012. do 2015. godine posluje s gubitkom, da je svojedobno imala jednog zaposlenog, a sad nema nijednog i da je u 2016. godini ostvarivala promet od 10.000 kuna mjesečno, dok je zakup mjesečni viši od 20.000 kuna. Zašto smo i čemu takvoj tvrtki dali da upravlja našim aerodromom? Već tada se znalo da neće moći plaćati zakup – ustvrdila je Martinčević.  

Umjesto na aerodromu, Aeroklub Varaždin po kafićima

Navela je i da tvrtka radi neposrednu štetu Aeroklubu Varaždin.

– Klubu koji postoji već 90 godina i koji je organizirao brojne manifestacije danas je zabranjen ulaz u prostorije aerodroma. Oni svoje sastanke nemaju na aerodromu, nego po gradskim kafićima. Međutim, Diamond je odbacio i druge poslovne subjekte koji su željeli raditi na aerodromu, konkretno, Pan aero servise, koji su ondje provodili obuku za upravljanje motornim zrakoplovima – rekla je Martinčević.

Na sve to je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš odgovorio da će zatražiti podatke.

– Ne znam je li plaćeno ili ne, zatražit ću kompletnu analizu. Mogu samo reći da nam je dugo trebalo da vratimo povjerenje tih ljudi da se vrate na aerodrom i da počnu ulagati, a ulaganja su u pripremi – rekao je varaždinski gradonačelnik i dodao kako mu je prvi glas da je netko zabranio ulazak Aeroklubu Varaždin na aerodrom.

– Takve informacije bi sigurno došle do mene. Znam da suradnja nije idealna, ali ona postoji, uostalom uvjet našeg zakupa je bio da se prostor stavi na raspolaganje Aeroklubu – rekao je Habuš.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Sjednica Gradskog vijeća trajala 10 sati, bilo je tu prozivki i uvreda, ali je ipak prihvaćen rebalans

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana još jedna maratonska sjednica Gradskog vijeća, trajala je 10 sati, a među ostalim, nakon burne rasprave prihvaćen je rebalans proračuna. Opet nije izostajalo prozivki, pa i neprimjerenih komentara, a sve se svodilo na sukob bivše i sadašnje vlasti.

Na to su upozorili nezavisni Davor Patafta i SDP-ov Lovro Lukavečki.

– Vjerujem da je i građanima teško ovo pratiti i ponovo apeliram da se ovdje bavimo bitnim stvarima, a ne onim što je bilo – rekao je Patafta.

Na to se nadovezao Lukavečki koji je zaključio da se zbog ovakvih rasprava kojima se ne vidi kraja i svode se na prozivke mladi ne žele baviti politikom.

Spomenimo da su rebalansom osigurana sredstva za pomoćnike u nastavi, financiranje besplatnih obroka za školarce, ali i pomoć u pokrivanju režijskih troškova građanima koji se griju na kotlovnicu. Osigurana su i dodatna sredstva za gradske ustanove, Zajednicu sportskih udruga, ali i za sortirnicu na Motičnjaku. Upravo zbog sortirnice sukobili su se bivši gradonačelnik Čehok i predstavnici aktualne vlasti.

Čehok je, naime, tvrdio da je elaborat falsificiran te smatra da tamo se ne nalazi građevinski otpad već poglavito komunalni otpad.

– Ovo se dogodilo jer su projekt radili Čistoća 2014. godine, ali nije valjao i 2020. godine se taj projekt radio iznova. Taj projekt nije dobio građevinsku dozvolu 2014. godine već 2020. godine za vrijeme vašeg mandata. Napravili ste geomehanička istraživanja samo ispod sortirnice, a ne i ispod rampe, vage te ispod pristupne ceste gdje su pronašli otpad. Svi ti sudionici u građenju imaju svoj krimen – odgovorio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Dijelove županije zahvatila tuča, opet stradao bukovečki kraj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Oko 15 sati u dijelovima Varaždinske županije pala je tuča. Čitatelji nam javljaju da je ponovno stradao bukovečki kraj gdje  je pala tuča veličine lješnjaka.

– Padalo je nekoliko minuta, na sreću nije bilo kao prošli put kad nije bilo kuće ili automobila koji nije bio oštećen – kažu nam mještani bukovečkog kraja.

Konačna šteta će se utvrditi naknadno.

Tuča veličine teniskih loptica potpuno uništila nasade u Velikom Bukovcu, razbijeni su staklenici i prozori automobila!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje