Povežite se s nama

U fokusu

Stanari iz Zagrebačke 17 koji su protiv etažnog i III. MO usred zime ostali bez grijanja i tople vode

Objavljeno:

- dana

MUKE S GRIJANJEM

– Neprimjereno je da usred zime isključite grijanje i toplu vodu u Zagrebačkoj 17 stanarima koji ne žele na etažno.

Znate za probleme s etažnim grijanjem u toj zgradi i mogli ste pričekati i naći rješenje. U toj zgradi je dosta staračkih domaćinstva, tamo žive ljudi koji imaju 80 godina, kako vas nije sram? – zgrožena je bila HDZ-ova gradska vijećnica Otilija Cvetko.  

Kako je to moguće, sada pred izbore?

Ti su stanari početkom listopada prošle godine prosvjedovali. – Mi samo tražimo da se poštuje zakon jer nemaju potrebnih 90 % za uvođenje etažnog grijanja u ovu zgradu – govorili su.

>>Kaos u Zagrebačkoj 17 zbog etažnog: “prosvjednicima” trgali plakate, nasrnuli i na našeg fotoreportera

No, nisu samo oni ostali bez grijanja. Vijećnica HDZ-a je na današnjem aktualnom satu upozorila da je bez grijanja ostao i III. mjesni odbor!

– Kako je moguće u zimskim mjesecima, sada pred izbore, da mjesni odbor ostane bez grijanja?– ljutila se Cvetko.  

Gradonačelnik Goran Habuš je rekao kako su stanari upozoravani nekoliko puta, a zadnji put krajem siječnja, odnosno, početkom veljače.  

– To je jedna mučna situacija, ali zakonski čista. Mogu reći da je Vartop nekoliko puta upozoravao domaćinstva da će doći do isključenja, upravo zato da si osiguraju alternativne načine grijanja. Razmišljali smo i o tome da cijelu zimu ostavimo zgradu na sustavu kotlovnice, no onda bi stanari koji su uveli etažno grijanje i dalje morali plaćati 170 kuna mjesečno zbog nekolicine stanara – rekao je Habuš.

Izvor:
Foto: Arhiva/Ivan Agnezović

U fokusu

Evo koliko su iznosile prosječne plaće ove godine u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za rujan 2023. iznosila je 1156 eura, objavio je Državni zavod za statistiku.

To je nominalno niže za 0,6%, a realno za 1,1% u odnosu na kolovoz 2023.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za rujan 2023. iznosila je 1596 eura, što je u odnosu na kolovoz 2023. nominalno niže za 1,1%, a realno za 1,6%.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za rujan 2023. isplaćena je u djelatnosti Zračni prijevoz, u iznosu od 1857 eura, a najniža u djelatnosti Proizvodnja odjeće, u iznosu od 754 eura.

Medijalna neto plaća za rujan 2023. iznosila je 998 eura, dok je medijalna bruto plaća iznosila 1341 euro.

Po županijama

DZS je objavio i podatke za plaće po županijama za treće tromesječje 2023.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u trećem tromjesečju 2023., u odnosu na isto razdoblje 2022. porasla je u svim županijama. Najveći porast bio je u Brodsko-posavskoj županiji, za 16,8 %, a najmanji u Istarskoj županiji, za 12,2 %.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u trećem tromjesečju 2023. isplaćena je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 1343 eura, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 1006 eura.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome za treće tromjesječje ove godine za Varaždinsku je županiju iznosila 1073 eura. Ista je plaća za Međimursku županiju izosila 1074 eura.

Time su dvije županije sa sjevera Hrvatske negdje u sredini tablice, a budući da je hrvatski prosjek 1153 mi smo ispod toga.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici jedne dobro poznate tvrtke dobit će božićnicu od 1670 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mnogi će radnici u prosincu dobiti tradicionalne božićnice od svojeg poslodavca koje se obično isplaćuju s plaćom za studeni.

Rekordnu božinicu i ove će godine isplatiti lanac drogerija dm-drogerie markt čiji radnici na kraju svake godine dobivaju stimulaciju u iznosu mjesečne plaće svakog pojedinog zaposlenika.

Kako je prosječna neto plaća prodavačica u dm-u u ovoj poslovnoj godini iznosila oko 1670 eura, što je 12 posto više nego lani, božićnica, odnosno godišnja nagrada iznosit će im upravo toliko.

Podravka i Belupo značajno su digli plaće radnicima od 1. prosinca. No, kako se ovih dana čuje u kompaniji, božićnica bi trebala biti ista kao i lani: 1500 kuna, odnosno 200 eura.

U Kauflandu su već objavili kako su se “pobrinuli da svi zaposlenici na nerukovodećim radnim mjestima u predblagdansko vrijeme dobiju prikladne darove poslodavca u obliku poklon bona u vrijednosti od 331.81 eura”.

U sestrinskoj tvrtki Lidlu očekuje se također ista božićnica kao i lani, kad su radnici dobili 2500 kuna, odnosno 331,81 euro.

Izvor: Danica

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje