Povežite se s nama

Novosti

Martinčević: O otpadu odlučivao kuržok troje ljudi

Objavljeno:

- dana

Varaždinsko Gradsko vijeće odgodilo odluku o otpadu

Premda je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš još do nedavno najavljivao potpisivanje koncesijskog ugovora za zbrinjavanje varaždinskog komunalnog otpada odloženog u Brezju jer mu „nije prihvatljiv novi, upravni spor“, to se nije dogodilo. Vijećnici Gradskog vijeća danas su zaključili da će o sudbini baliranog otpada “definitivno” odlučiti kroz desetak dana, a sukladno odgovorima koncesionara na navode iz dopisa Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Svega dan uoči današnje sjednice varaždinskog Gradskog vijeća na kojoj se opet govorilo o otpadu, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode dostavilo je odgovor na upit koji mu je u vezi dodjele koncesije za otpad uputio predsjednik Gradskog vijeća Josip Hehet još 10. prosinca prošle godine. Ministarstvo, ukratko, veli da Eko-flor plus ima dozvolu za prijevoz 70.000 tona otpada, dok je u siječnju ove godine istekla privremena dozvola Komunalcu Davor koji je u postupku ishođenja trajne dozvole. Isto tako u dopisu se upozorava da su prošli svi zakonom utvrđeni rokovi za potpisivanje koncesijskog ugovora, budući da je Grad Varaždin, odnosno gradonačelnik trebao ponuditi sklapanje koncesijskog ugovora najkasnije u roku od deset, odnosno 15 dana od kada su vijećnici donijeli odluku o dodijeli koncesije tvrtki Cezar, Eko-flor plus i Komunalac Davor.       

Deset dana za veću pamet

–  Imam nezavidnu poziciju – odluku Gradskog vijeća o koncesiji i odgovor Ministarstva da se koncesija ne može provesti. Moramo konačno odlučiti kamo idemo. Odgovor Ministarstva ukazuje zašto ne bismo trebali potpisati koncesijski ugovor. No mislim da bismo kroz deset dana bili puno pametniji. Od zajednice ponuditelja tražit ćemo pisano očitovanje na navode Ministarstva, odnosno da prilože dozvole. Nakon toga ćemo odlučiti hoćemo li potpisati koncesiju ili tražiti izlaz iz nje ako postoji osnova. Naravno da nije svejedno ako Ministarstvo ne želi sufinancirati, ali koncesijom smo dobili što smo dobili. I ministar je u pravu kada veli da to ne želi sufinancirati, ali ga treba pitati zašto sufinancira druge sanacije po Hrvatskoj –  rekao je varaždinski gradonačelnik koji je spomenuo da će 18. lipnja biti donesena djelomična presuda o ništetnosti ugovora s T7 VIS-om na varaždinskom Trgovačkom sudu.

Naglasio je da se problem baliranog otpada ne povećava od 1. kolovoza prošle godine jer je danas „Varaždin primjer u zbrinjavanju novonastalog otpada“. O tome na koji se to način zbrinjava, osobito nalazima inspekcijskih službi, opet nije rekao ni riječi.  

Ministarstvo je po hitnom postupku odgovorilo za šest mjeseci

– Šest mjeseci smo čekali hitan odgovor od Ministarstva. Kako ono funkcionira taj sustav kad nije hitno kada smo za hitan odgovor čekali pola godine – zapitao je vijećnik laburista Božidar Kolarić ukazujući da sporost rada koja ne mora biti slučajna.

Vijećnik HRAST-a Ladislav Ilčić osvrnuo se na izvješće gradonačelnika o zbrinjavanju otpada.

– Ne piše nigdje zašto se otpad nije zbrinjavao nakon 2010. u MBO-u. Isto tako nema objašnjenja zašto je Gradsko vijeće lani odabralo Cezar kad je nudio zakopavanje otpada, pa je logično da to ne želi subvencionirati Ministarstvo koje traži ekološki prihvatljivo zbrinjavanje. Isto tako u izvješću ne piše da je u ugovoru iz 2008. dogovorena za MBO subvencija Fonda od 40-ak milijuna kuna, dok smo za Cezar dobili samo usmena jamstva o subvenciji. Zašto smo se odrekli MBO-a, odnosno ugovora o subvenciji? To su ključne pogreške u ovom zbrinjavanju otpada zadnjih dvije i pol godine – naglasio je Ilčić kojeg je zanimalo i što je s novcem kojim je Varkom skupljao novac za zbrinjavanje otpada.

Ustvrdivši da Grad Varaždin sigurno neće dobiti subvenciju za odlaganje otpada, Ilčić je ukazao da će to u cijelosti morati građani, što je suprotno predizbornim obećanjima o jeftinijem i bržem rješenju. 

– Sve to ukazuje na to da ova vlast nije uspjela u dvije i pol godine riješiti problem otpada. Spominje se odluka suda 18. lipnja. Bilo bi dobro da nam odvjetnici daju svoja predviđanja kako će završiti taj spor jer se radi o velikim novcima. Dakle, nemamo odgovor zašto se MBO nije koristio i zašto je raspisana koncesija koja je očigledno loša, pa zato nećemo podržati izvješće – veli.

Ovih 10 godina su tužna povijest zbrinjavanja otpada

Izvješće o problematici zbrinjavanja otpada za vijećnika Roberta Podolnjaka trebalo bi se zvati tužna povijest zbrinjavanja varaždinskog baliranog otpada. 

– Ne trebamo ići u povijest. Ministarstvo tvrdi da je Komunalcu istekla dozvola na kojoj rade. Očekujemo da će već sutra dobiti dopis o tome, a njihovo očitovanje očekujem u roku od sedam dana. Tada ćemo znati možemo li s njima sklopiti koncesiju. Nadam se da je Ministarstvo u pravu, odnosno da ne postoji pravovaljana dozvola jer to bi mogao biti izlaz Gradu Varaždinu da se izvuče iz loše koncesije jer neće biti sufinancirana. Ukoliko se uistinu dokaže da se otpad ne može zbrinjavati u Davoru, to bi bio razlog za ništavnost odluke Gradskog vijeća. To bi isto tako moglo biti rješenje da riješimo ovaj dugogodišnji problem na način da se vratimo prvobitnom rješenju, a to je MBO. Dakle, na rješenje koje smo imali na dlanu, a koje nismo iskoristili. Još uvijek postoji ugovor koji sudski nije razriješen i po meni bi bilo idealno rješenje da ova koncesija nestane ako je pravno moguće, pa da se vratimo na MBO. Tvrtka Cezar bi sigurno bila voljna sklopiti aneks ugovora i mogli bismo hitno riješiti problem na način koji bi sufinancirao Fond. U ovom trenutku ne vidim brže i kvalitetnije rješenje. Svaka nova odgoda s raspisivanjem bilo kakvog natječaja znači opet godinu-dvije odgađanja. To znači da ovo Gradsko vijeće taj posao ne bi dovršilo. Mene bi bilo stid izaći pred građane, a da nismo riješili taj problem. Stoga, ukoliko koncesija neće biti pravno provediva, vratimo se na početnu točku MBO, tim više što mislim da danas postoji već veliki konsenzus u ovom vijeću da je to najbolja opcija –  rekao je Podolnjak. 

Podsjećajući da je tematsku sjednicu o otpadu tražio prije dvije godine, vijećnik HSS-a Mladen Hižak ukazao je da je MZOIP preuzeo ulogu konzervatora u Brezju jer treba pola godine za odgovor. 

Konklava za bale

– Ovo treba hitno riješiti. Moj prijedlog je da nas se zatvori i ne pusti kao što se papa bira i dalje ostaje – poručio je Hižak.     

Primjedbe na rad Ministarstva dao je i vijećnik Zlatan Avar. Ustvrdivši da u njemu rade osobe koje „nemaju pojma o javnoj nabavi“, pozvao je vijećnike SDP-a da ubrzaju rad ministarstva koje vodi njihov kolega.   

Anđelko Koprek je uime HDZ-a ustvrdio da odluku o otpadu treba odmah donijeti, budući da je sve jasno iz dopisa Ministarstva. 

“Vrtimo se u krug s balama, treba ići u hitno zbrinjavanje” A. Koprek (HDZ)

– Opet preispitivati ima li zajednica ponuditelja uvjete ili ne za nas je gubljenje vremena. Moramo postupati sukladno zakonu. Ne možemo nekim solo akcijama opteretiti građane sa 60 posto iznosa. Nemamo mandat tražiti od građana da nam se to plati. Prema tome, trebamo ići prema rješenju po kojem bi se postigao dogovor s Ministarstvom i da ono zbrine smeće. Ako ćemo čekati dva tjedna, opet ćemo biti tamo gdje jesmo. Vrtimo se u krug i zato treba ići u hitno zbrinjavanje po trećoj osobi uz sufinanciranje Fonda – ustvrdio je Koprek. 

Replicirao mu je Podolnjak ukazavši da vijećnici jednostavno žele biti potpuno sigurni da tvrtka Komunalac nije ishodila potrebnu dozvolu u međuvremenu, odnosno od dopisa da dopune svoj zahtjev za dozvolu od 29. travnja jer je od tada prošlo gotovo mjesec dana.

Josip Dreven je uime HNS-a i HSU-a naglasio da treba hitno zbrinuti bale, pri čemu se ne smije izgubiti sufinanciranje Fonda.

Veliki igrači vide u balama hrpu novca, a ne hrpu smeća

– Ključne pogreške nisu se dogodile zadnjih dvije godine, već prije četiri. Građani i mi vidimo hrpu od 100 tisuća bala, a veliki igrači hrpu novaca 100 milijuna kuna. Zato trebamo biti oprezni i pažljivi kod donošenja i potpisivanja odluka – upozorio je Dreven naglasivši da sedam ili deset dana nije nikako gubljenje vremena, tim više jer je Ministarstvu trebalo šest mjeseci za odgovor.  

Greška je što se bale nisu zbrinule u MBO-u, A. Ilčić (Hrast)

Vijećnik Ilčić pojasnio je da ukazao kako je velika greška što se bale nisu počele rješavati kada je MBO dobio privremenu dozvolu, a aktualna gradska vlast je zadnjih dvije i pol godine jedino radila na koncesiji s Cezarom iz koje se svim silama sada nastoji izvući, dok građani strahuju da će sve to morati sami platiti jer nikakav novac nije skupljen.   

Nakon što se u raspravu htjela uključiti i zamjenica gradonačelnika Natalija Martinčević, predsjednik Gradskog vijeća dvojio je o tome, ali to nije smelo Martinčević.  

– Ljubazno molim uvaženog predsjednika vijeća da ne radimo cirkus od Gradskog vijeća jer zamjenici imaju pravo iznositi mišljenja. A ja ću reći samo ono što sam iznosila i prije kada sam bila dio tima, odnosno HNS-a. U izvješću je korektno pobrojano sve što je učinjeno, ali to nas nažalost nije dovelo nigdje. Propušteno je napraviti što sam predlagala, a to je povjerenstvo u kojem bi uz sve političke strane bili i stručnjaci. Isto tako predlagala sam da uz odvjetnički tim, koji Grad zastupa u svim sporovima, traži i mišljenje dodatnih odvjetničkih timova jer se radi o prevelikim iznosima da bi nas mogao savjetovati samo jedan ured. Isto tako predlagala sam da se ne ide u donošenje odluka dok se ne iscrpe sve mogućnosti za dogovor oko cijene, roka i umanjenja rizika od gubitka sporova. To sam sve prije predlagala, ali nije prihvaćeno. I sada se vidi da je ovo preozbiljan problem da se rješava u kružoku od troje ljudi – naglasila je Martinčević dodavši da je Ministarstvo pokazalo svoju neodgovornost jer traži da se ne potpiše koncesija koju je potvrdila Državna komisija za kontrolu javne nabave.  

Posebno spornim smatra stav Ministarstva da ne sufinancira odlaganje otpada, budući da sufinancira sva zakapanja u Hrvatskoj, pa i za nabavu elektromobila.  

– Dok sufinancira stranu industriju, ne daje novac za naš veliki ekološki problem koji truje naše tlo i vodu. Fond ima obvezu i mora sufinancirati bale. Komisija je jasno poručila Zmajloviću da ne može raspisvati nabavu za bale koje su dodijeljene koncesijom. Ako Ministarstvo opet pokuša, to će se ponoviti. Najavljuje se upravni spor, a to znači da bale ostaju dvije ili tri godine. Dakle, koncesija se mora potpisati, a Fond mora sufinancirati. Ako ne sa 60 posto, barem s 40 posto, koliko je dogovorio Čehok. I to je zadatak HNS-a bez kojeg Vlada ne može donijeti niti jednu odluku – naglasila je Martinčević.     

Osvrćući se na raspravu, Habuš je ustvrdio da nije bio u mogućnosti potpisati ugovor o MBO-u i o tome je razgovarao u DORH-u s Bajićem. 

– Ni naši odvjetnici ni druge strane nisu našli model po kojem bismo mogli ući u ugovor a da se ne izložim onome čemu je bio izložen Čehok. I to je razlog zašto taj ugovor nije potpisan. Ne znam što će sud o ugovoru reći, ali to ćemo znati brzo. Pravorijek slijedi kroz nepunih mjesec dana. MBO je dobio dozvolu 2012., a ne 2010., što znači da je za vrijeme mog mandata nastalo svega 12.000 tona bala. Ako netko ima želju to riješiti, onda sam to ja, ali uvijek se nešto spriječi. Ako ne zatražimo mišljenje od koncesionara, a ja potpišem koncesiju koja se neće moći provesti, netko od vas može dići tužbu protiv mene tvrdeći da sam nešto potpisao za što sam znao da nisam trebao – ustvrdio je Habuš naglasivši da „ova tema nikada nije bila političkog karaktera, koliko god o njoj pričali i mislili“, ali da je zbog izravnog ugovora bivši gradonačelnik završio na USKOK-u. 

Željko Cecelja, vijećnik HRAST-a, replicirao je gradonačelniku.  

– Moje mišljenje je da ovo tako dugo traje samo zato jer je to, nažalost, političko pitanje. Gradonačelnik pokušava izbjeći taj scenarij iz političkih razloga. A ako je tko odgovoran za ovakvo stanje koje imamo, pogotovo što se tiče koncesije, onda je za to odgovoran gradonačelnik i njegovi savjetnici koji su mu to savjetovali. Ovo nije dječji vrtić, ovo je gradsko vijeće, ali mi sliči na igraonicu. Djeca su se zaigrala, donijela krivu odluku, pa sada ne znaju što da rade, pa pitaju mamu, tatu… Stvarno smiješno. Nemam ništa protiv vas osobno, ali ovo što se radi dvije i pol godine, nije dovelo do rezultata. Sve ste ispolitizirali i zato smo tu gdje jesmo. Velite da ste otišli u DORH savjetovati se oko ugovora za MBO. Pa nije DORH taj koji će voditi politiku Grada Varaždina i rješavanje problema smeća. To je građansko-pravni odnos, a DORH se brine za kazneno-pravni. Spominjete i optužnicu, ali to ne znači da će po njoj optuženi biti proglašeni krivi. Uostalom, nitko nije kriv dok mu se ne dokaže. Isto tako govorite o pravorijeku kroz mjesec dana, a to će biti prvostupanjska presuda na koju svi imaju pravo žalbe. Postoji i revizija, ustavni sud… Tako se kockamo sa sto milijuna. Zato razmislimo o koncesiji koju je Habuš sam osmislio i koji sada traži alibi od Gradskog vijeća za svoj neuspjeh – upozorio je Cecelja te predložio da se umjesto novog natječaja raspišu – izbori.  

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje