Povežite se s nama

U fokusu

Martinčević: “Sjedište HRT-a u Čakovcu jer Međimurje ima sposobnog župana Posavca”

Objavljeno:

- dana

REFORMISTI O HRT-U

– Sjedište HRT-a za sjeverozapadnu Hrvatsku bit će u Čakovcu jer Međimurje ima sposobnog župana Matiju Posavca – poručila je to Natalija Martinčević, potpredsjednica Narodne stranke – reformisti na današnjoj konferenciji za novinare u Varaždinu.

– Varaždin je centar ove regije i prirodno bi bilo da i centar HRT-a za sjeverozapadnu Hrvatsku bude ovdje, no bit će u Čakovcu zbog sposobnog međimurskog župana – istaknuli su reformisti.

Čačić jednom spasio, ali…

Potvrdila je da je predsjednik NS – reformisti Radimir Čačić u vrijeme kad je bio varaždinski župan uspio spriječiti preseljenje HRT-a iz Varaždina u Čakovec, no sada je to preseljenje, navodno, gotova stvar.

– Jedino je sada važno da naša regija ima jedan takav centar jer ga zaslužuje – poručila je Martinčević.

Zbog HRT-a je u rujnu bila prekinuta i sjednica Županijske skupštine. Podsjećamo, nakon što je HDZ zatražio da se u dnevni red sjednice uvrsti rasprava o osnivanju regionalnog studija HRT-a Sjeverozapad te donese zaključak kojim se traži osnivanje sjedišta studija HRT-a Sjeverozapad u Varaždinu, odlukom većine to nije prošlo. Sjednicu su nakon toga napustili HDZ, HSS, ZS, HSP i laburisti, dok je vijećnica HRAST-a već ranije otišla, nakon čega u dvorani više nije kvoruma, pa je sjednica bila prekinuta. Inače, HDZ-ovci su još početkom rujna upozoravali da je nevjerojatno da Uprava HRT-a zgradu koja se gradila u Varaždinu daje državi  za nepodmirene porezne dugove, dok se istovremeno traži drugo rješenje za HRT centar.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/RT

U fokusu

Stiže novi Zakon o radu, za rad od kuće nova pravila

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

računalo kompjuter

Socijalni su partneri održali prvi službeni sastanak za izradu novog Zakona o radu, jedan u nizu koji se očekuju idućih tjedana i mjeseci.

Državni tajnik Dragan Jelić kazao je da će pregovori trajati do kraja ove godine, pred kraj godine očekuje se prva verzija dogovorenog zakona koji će proći saborsku proceduru u dva čitanja. Novi Zakon o radu trebao bi stupiti na snagu 1. srpnja 2022. godine, piše Večernji list.

Pojedine će se teme otvarati u odvojenim radnim skupinama, primjerice prvog dana nisu se dotaknuli pitanja otpremnina, kolike će ubuduće biti za stalno zaposlene, ali i za ljude koji rade na određeno. Zajednički je stav da je rada na određeno previše, ali različita su mišljenja kako će se njegov udio smanjivati.

Što se tiče rada na daljinu i rada od kuće, definirat će se obaveze koje se odnose na zaštitu na radu, za takav rad trebat će obostrani pristanak radnika i poslodavca, kao i dodatak postojećem ugovoru o radu.

– U ovih godinu i pol dana s radom od kuće relativno je dobro funkcioniralo, neki su potpisali dodatak ugovora, neki nisu, bilo je nekih sporenja oko troškova rada kod kuće, ali to se rješavalo u dogovoru sa sindikatom. Poslodavci traže da naknade troškova za rad od kuće bude neoporezive, vidjet ćemo – istaknuo je Jelić, a prenosi Večernji list.

Nastavite čitati

U fokusu

Stričak: Neka Županijska skupština bude mjesto rasprave i suradnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Konstituirajuća sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije prošla je mirno, a sve odluke prošle su glatko i bez puno rasprava.

Župan Anđelko Stričak uputio je poruku suradnje.

Josip Križanić predsjednik Županijske skupštine, potpredsjednici Kranjčec i Posavec

– Neka Županijska skupština bude mjesto rasprave, mjesto suradnje na kojem ćemo rješavati probleme i provoditi nove projekte za snažniji razvoj naše županije. Upravo su mladi, talentirani i obrazovani ljudi temelj Varaždinske županije. Bitno nam je izgraditi i dograditi sve potrebne škole, dvorane, s državnim institucijama i tvrtkama realizirati izgradnju brzih cesta i obilaznica, maksimalno se posvetiti zaštiti okoliša i još niz investicija – rekao je župan.

Na sjednici je jednoglasno donesena odluka o nagradama za učenike koji su osvojili medalje na međunarodnim natjecanjima.

– Smatram da treba vrednovati sav taj trud, rad, znanje, umijeće, inovativnost naših učenika i upravo stoga me daleko više raduje da upravo da je prva točka bila posvećena našim učenicima i izvrsnosti –rekao je župan Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!