Povežite se s nama

Život i društvo

Maruševec ne može čekati

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Nezavisni vijećnici u Općinskom vijeću Maruševca su posljednjih godina postavili brojna pitanja važna za razvoj i rješavanje problema Općine, ali su i predlagali niz aktivnosti s ciljem da naš kraj ne zaostaje za drugima.

Poduzetnička zona Selnik je projekt koji je započeo 2005., ali do danas nije realiziran, što je nedopustivo. Dosad je za Zonu utrošeno 5,2 milijuna kuna, a najvećim dijelom iz proračunskih sredstava, što je ogromni novac, a još nije u funkciji. Izostala je potpora države zbog slabog angažmana načelnika.

Poplave i OPG-i

Poplave, koje su se dogodile u dva navrata, veliki su problem brojnim našim mještanima. Iako smo postavljali mnoga pitanja i davali konkretna rješenja, nikakvih pomaka nije bilo. Mnogo puta smo upozoravali na to da su županijske ceste, koje prolaze kroz našu općinu, u jako lošem stanju, pa smo predlagali da se u proračunu osiguraju sredstva za sufinanciranje izgradnje najkritičnijih dionica. 

Dionica od pekare prema adventistima u Selniku je predložena u proračunu prije dvije godine, ali nije bilo sluha niti se bilo što poduzelo, a sve se rješava već 10 godina. Dionica u Druškovcu prema školi također se obećava već 10 godina. Velik broj prijevoznika u Općini Maruševec snažan je argument za razgovor s nadležnima i rješavanje tih problema. Više puta smo predlagali i da se postave ogledala na svim mjestima gdje postoji opasnost za naše mještane. Odgovori su bili da su to veliki troškovi. Međutim, mi smatramo da je ljudski život vredniji od bilo kakvog novca.

Špoljar: Prošla su vremena u kojima se moglo filozofirati i bježati od zadataka

U Općini djeluju 554 OPG-a. Kako da Općina bude suport tom ogromnom potencijalu kad nisu znali njihov broj, tko su i čime se tko bavi. Predlagali smo da se izvrši nadoknada štete od ovogodišnjeg mraza barem onima kojima je poljoprivreda osnovni prihod. Nije bilo želje ni volje da se to učini, nego se loptica prebacuje na više instance. Izvršenje proračuna za prvih šest mjeseci ove godine je 30 %, što je katastrofalno malo. To je još jedan pokazatelj koliko se konkretno čini za poljoprivredne proizvođače i kako se o njima vodi računa.

Petrol-koks

Dvorac Maruševec je jedan od rijetkih objekata koji je sačuvan zahvaljujući Općini. U vlasništvu je grofa Pongratza, s kojim nema suradnje. Imao je namjeru dovesti investitora koji je planirao uložiti 35 miljuna eura, to našoj općini nije bilo zanimljivo, a sad se najavljuju planovi za razvoj turizma. 
Isto tako, Gospodarstvo Martinčević ima velike mogućnosti promicanja našega kraja, a što se ne koristi. Umjesto da se sjedne za stol s vlasnicima Gospodarstva te da i Općina ima neku korist od stranaca koji dolaze svake godine, Općina je imala sudski spor s Gospodarstvom, koji je izgubila i platila trošak. 

Ribnjaci u Lukavcu su također ogroman potencijal za razvoj turizma našega kraja. Ta tri faktora s 554 OPG-a ogroman su potencijal i snaga za razvoj naše općine.
Ukazivali smo i na neravnomjeran raspored sredstava iz proračuna za sport i sportske klubove na području općine, a nedopustivo je da se objekti u Novakima i Ladanju ne završe. Zbog izuzetnih sportskih rezultata koje su mladi ljudi u tim sredinama postigli, Općina mora to prepoznati i omogućiti još bolje rezultate.

Parkiralište kod groblja se također rješava već više od 10 godina. Konačno je kupljena susjedna parcela i svečano je obećano u ožujku ove godine da će do Svih svetih ove godine parkiralište biti gotovo. To se nije dogodilo, vjerojatno treba proći još koja godina. Proširenje groblja se također rješava više od 10 godina.
Na problem energenta petrol-koksa smo također reagirali i tražili da se Općina odlučno suprostavi tom problemu kako bi naš kraj ostao nezagađen i bio poželjan za život. Ponudili smo i kokretno rješenje za jeftiniji energent – izgradnju bioenergane, koja ne bi koristila samo proizvođaču cigle, nego i okolnim poljoprivrednim proizvođačima. Radi se o financijski isplativom projektu za koji bi se većim dijelom osigurala sredstva iz EU fondova.

Došla su vremena u kojima se više ne može filozofirati i bježati od zadataka, nego konkretne projekte treba odraditi u što kraćem roku, a ne ih rastezati na više od 10 godina, kakva je dosad bila praksa.Pobrojeni su samo neki segmenti s kojima smo se susretali tokom mandata koji su nam povjerili mještani naše općine.
 Smatram da imamo znanja, sposobnosti i želje da našu općinu stavimo na mjesto koje joj pripada i da mještani budu ponosni na mjesto gdje žive. Da bi se to dogodilo, moramo se svi uključiti i zajednički sudjelovati u tom zadatku.

Nezavisni vijećnik i 
kandidat za načelnika 
Općine Maruševec
Josip Špoljar, oec.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Prodaje se parcela bivšeg Varteksa u Ivancu, početna cijena 3,4 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine RH objavilo je Javni poziv za podnošenje ponuda za kupnju nekretnina u vlasništvu RH.

Među njima je i poziv za kupoprodaju zemljišta i zgrada bivšeg Varteksa u Ivancu.

Radi se o parceli od 10.532 metara četvornih, a početna cijena je 3,4 milijuna kuna.

Rok za podnošenje ponuda je 22. prosinca 2021. do 10 sati.

Podsjetimo, u ožujku 2019. država je darovala kompleks Varteksa Gradu Ivancu, a tada su se najavljivali veliki projekti. Godinu dana kasnije Grad Ivanec vratio je spomenuto zemljište državi. Sada država ponovo to zemljište prodaje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policija za vikend u pojačanom nadzoru svih sudionika u prometu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i ovog će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

– Skrećemo pozornost građanima da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebno one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojasa i druge. Također molimo sve sudionike u prometu za strpljenje i usredotočenost na promet te da poštivanjem prometnih propisa svi zajedno doprinesemo višoj razini sigurnosti u našoj Županiji – ističu iz PU varaždinske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje