Povežite se s nama

Život i društvo

Reformisti iz 3. Mjesnog odbora traže gradnju kružnog toka na raskrižju Krležine i Filićeve

Objavljeno:

- dana

Frekventno raskrižje

Na raskrižju Miroslava Krleže i Krešimira Filića u Varaždinu, u subotu, 10. prosinca dogodila se prometna nesreća pa Reformisti iz 3. Mjesnog odbora ponovno apeliraju na Grad i odgovorne službe da hitno u proračun stave i osiguraju sredstva za izgradnju rotora na spomenutoj lokaciji, koja je očito crna točka na varaždinskim prometnicama.

Na ovaj problem već je nekoliko puta upozoravao predsjednik Vijeća 3. mjesnog odbora Nenad Koščak.

Naime, u svibnju 2015. godine Policijska uprava Varaždinska je istaknula to mjesto kao prioritet u prometnoj infrastrukturi na području Grada Varaždina.

Iz Grada Varaždina tada su rekli da je želja da radovi počnu još te 2015. godine, no s obzirom na činjenicu da je u tijeku izrada projektne dokumentacije te da je za istu potrebno ishoditi dozvole za gradnju, realno je da će radovi započeti tijekom 2016.

– Kraj je 2016. godine , a spomenuti rotor ne samo da nije započet, nego je maknut sa popisa prioriteta, a sredstva su usmjerena u gradnju drugih stvari. Podsjećamo gradonačelnika i gradske službe da se spomenuto crno raskrižje nalazi neposredno u blizini najveće osnovne škole u Varaždinu, kao i u blizini POS naselja, a frekvencija ovim raskrižjem vjerojatno je jedna od najvećih u gradu – ističu Reformisti iz 3. MO-a. te predlažu da se na sporno mjesto postavi montažni kružni tok kao što je bio primjer u Gospodarskoj ulici, koji bi bio privremeno rješenje s ciljem sprečavanja novih prometnih nesreća.

– S toga, u interesu zaštite svih sudionika u prometu nadamo se da će Grad poduzeti potrebne mjere, prihvatiti naš prijedlog i hitno riješiti ovaj problem, te da i ovaj puta neće ostati sve samo na velikim obećanjima tik pred izbore – zaključuju.

Izvor:
Foto: Google maps

Život i društvo

Vozače će razveseliti vijest da će obje vrste goriva pojeftiniti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izgleda da će pad cijena goriva od utorka, 9. kolovoza, razveseliti vozače.

Od utorka će tako litra Eurosupera 95 stajati 11,30 kuna, što je 70 lipa manje od dosadašnjih 12,00 kn po litri, piše dnevnik.hr.

Pojeftinit će i eurodizel pa će sada litra biti na 12,14 kuna, umjesto dosadašnjih 12,80.

Plavi eurodizel ide na 8,50 kuna sa 9,16 što je također smanjenje za 66 lipa.

Nastavite čitati

Život i društvo

Međimurski i varaždinski vatrogasci uvježbali indijske kolege za vatrogasna natjecanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prošlogodišnja uspješna organizacija svjetskog juniorskog prvenstva u vatrogasnom sportu u Čakovcu u skladu s očekivanjima pokrenula je daljnji razvoj ove vrste vatrogasnih natjecanja u Hrvatskoj.

Posebni gosti tom su prilikom bili vatrogasci iz Indije, diveći se zavidnoj spretnosti, uvježbanosti, izdržljivosti i brzini u nekoliko disciplina koje su dio svakodnevne rutine vatrogasaca. Njihovi su čelnici odmah prionuli ozbiljnim koracima za početno uvježbavanje u području vatrogasnog sporta, potraživši podršku od strane hrvatskih kolega. Rođena je pritom ideja o organizaciji određenog oblika višednevnog programa obuke, u kojem bi svoja znanja i vještine indijskim vatrogascima prenijeli hrvatski instruktori.

U organizaciji Međunarodnog trening kampa „Vatrogasni sport 2022.“, održanog krajem srpnja ove godine u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, uz domaće predstavnike sudjelovalo je 39 polaznika „Indo Fire Fighter Academy“ iz Indije, dok kolege iz Senegala na žalost nisu stigle zbog tehničkih poteškoća s rješavanjem viza.

U jednotjednom programu trening kampa, sudionici su uvježbavali penjanje na toranj pomoću ljestve kukače, utrku na 100 metara s preprekama, štafetnu utrku na 400 metara s preprekama i mokru vatrogasnu vježbu. Program obuke je obuhvatio i edukaciju o namjenski strukturiranom planu kondicijskih priprema, uvježbavanje za pojedine vatrogasne taktičke zadaće te posjete značajnim vatrogasnim subjektima u sjevernoj Hrvatskoj, uključujući Muzej hrvatskog vatrogastva u Varaždinu. Organizirani su posjeti DVD-u Ludbreg te DVD-u Sveti Đurđ, tijekom kojih su indijski kolege primili informacije o organizaciji dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj, kao oblika samozaštite stanovništva od požara i drugih nesreća, što je potpuno nepoznat pojam za goste koji su stigli iz zemlje koja broji 1,5 milijardi stanovnika.

Domaćin ovog događanja bila je Vatrogasna sportska udruga Žiškovec, uz sudjelovanje Vatrogasne sportske udruge Merhatovec, DVD-a Varaždinske Toplice, DVD-a Gornji Kućan, DVD-a Ludbreg, DVD-a Sveti Đurđ, DVD-a Karlovec Ludbreški i DVD-a Komarnica Ludbreška.

Svi sudionici kampa bili su smješteni u jedinstvenim objektima Poljoprivrednog gospodarstva Geler iz Malog Mihaljevca, čiji su nedavno prošireni smještajni kapaciteti zajedno s adrenalinskim parkom predstavljali mamac za brojne domaće i strane goste. Uz njihove terene, lokacije samih treninga bile su na više mjesta u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji (ponajviše na poligonu VSU Žiškovec i VSU Merhatovec u Merhatovcu te u okviru vatrogasnog doma DVD-a Varaždinske Toplice), jamčivši zanimljiv i atraktivan program boravka za sve sudionike.

Pri kraju rada kampa održano je završno interno natjecanje sudionika, a za sve njih pripremljene su i posebne diplome organizatora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje