Povežite se s nama

U fokusu

Maruševec: Stipendije dobilo 23 brucoša, Šagi najavio darivanje za Nikolinje i božićnice

Objavljeno:

- dana

POTPISANI UGOVORI

U petak je u prostorima Općine Maruševec njen načelnik Ivan Šagi potpisao ugovore o stipendiranju s  23 nova studenta.

Riječ je o polaznicima fakulteta s područja općine Maruševec, koji su akademsku godinu 2016/2017. upisali  kao redovni studenti. Podsjećamo, Općina Maruševec je još  2010. godine počela s praksom dodjele stipendija svim studentima koji za to ispunjavaju uvjete. U ovoj akademskoj godini stipendira ukupno 67 studenata koji svoje visokoškolsko obrazovanje stječu u ustanovama na području RH i u susjednoj Sloveniji. Kako doznajemo od općinskog načelnika Ivana Šagija, na raspisani natječaj za stipendije javilo se manje brucoša nego ranijih godina.

– Naša je pretpostavka da su se snašli na druge načine kako bi sebi  osigurali izdašnije stipendije. No, mi i dalje nastavljamo s praksom da bez obzira na imovinsko stanje svim studentima osiguravamo stipendije po istom kriteriju. Tako svi koji studiraju u Varaždinu ili u susjednoj Međimurskoj županiji mjesečno dobivaju 200 kuna – pojasnio je Šagi.

Dodao je da Općina redovito vodi skrb o mladom naraštaju i to od najranije dobi pa do studija.

– Nastojat ćemo povećati iznose stipendija za one koji daleko putuju, na način kako je to riješeno sa subvencijama koje primaju obitelji u kojima je rođeno drugo ili treće dijete – ističe čelnik Općine koja je 2016. godine u proračunu osigurala 170.000 kuna za stipendije.

Iako je studiranje skupo, novac kojeg će svakog mjeseca dobivati Ana Peharda iz Ladanja Donjeg dostajat će za džeparac i kupnju nimalo jeftine stručne literature.

– Zadovoljna sam i zahvalna da nam Općina pomaže stipendijama. Ranijih godina dobivala ju je moja starija sestra i znam da svaka kuna mnogo znači kod neplaniranih troškova – kaže ova mlada polaznica varaždinskog Sveučilište Sjever.

Napomenula je da će stipendiju prvenstveno koristiti za kupnju hrane. No, novac će joj zasigurno dobro doći i da počasti kolegice i kolege iz DVD-a Maruševec, nakon što stekne prvi vatrogasni čin.

Inače, iz Općine Maruševec za mještane ima još dobrih vijesti. Naime, najmlađima će za Nikolinje biti podijeljeno čak 550 poklona.

– Slatke pakete primit će vrtićari te učenici prvih, drugih i trećih razreda osnovne škole. Nismo zaboravili ni naše mještane treće dobi i djecu s posebnim potrebama za koje smo osigurali božićnice – zaključio je Šagi.    
     

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Habijan o rastu plaća državnim dužnosnicima: Rad mora biti valoriziran

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vlada je na sjednici usvojila odluku o visini osnovice za obračun plaća državnih dužnosnika, koja će se povećati za 83,45 posto, odnosno na 947,18 eura bruto, dok će predsjednicima Republike, vlade i sabora plaća narasti za oko 70 posto.

Premijer Plenković pritom je napomenuo kako se osnovica godinama nije mijenjala.

-U međuvremenu su stvoreni preduvjeti za gospodarski rast, investicijski kreditni rejting, povećanje plaća u privatnom sektoru i državnim i javnim službama, praktički u svim mogućim segmentima. Na početku trećeg mandata vrijeme je da se adresira i pitanje državnih dužnosnika, a ministar Habijan ima zadaću da do kraja godine predloži cjelovito rješenje uređenja dužnosničkih plaća – rekao je premijer Andrej Plenković, a prenosi N1.

Usvojenom odlukom osnovica za obračun plaće državnih dužnosnika povećat će se s 516,29 na 947,18 eura bruto, odnosno za 83,45 posto, dok će plaće predsjednicima Republike, vlade i sabora narasti za oko 70 posto.

-Radimo u uvjetima kada imamo rast BDP-a 13 kvartala zaredom, u uvjetima investicijskog kreditnog rejtinga, nikad veće zaposlenosti, odnosno manje nezaposlenosti – rekao je ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan.

Dodao je kako se od 2002. postupno smanjivao omjer službeničke i dužnosničke osnovice.

-Od 2002. do 2009. godine službenička i dužnosnička osnovica su iste, rasle su s 561,74 na 718,74 eura. Godine 2009. su obje smanjene, i to dužnosnička više od službeničke, koja je ostala ista sve do 2016., dok dužnosnička nastavlja padati za čak 28,2 posto. Od 2016. službenička osnovica raste, dok dužnosnička stagnira. Usklađivanjem bi sada dužnosnička osnovica iznosila koliko i službenička – rekao je Habijan i naglasio kako su narušeni odnosi u plaćama između državnih dužnosnika i državnih službenika i namještenika.

U privatnom sektoru benefiti kakve imaju državni dužnosnici ne postoje.

-Nemamo plaćene prekovremene ni dnevnice u tuzemstvu. Ispada da živimo od povlastica. Ako govorimo o materijalnim pravima, definiranima zakonom, u privatnom sektoru ih nemaju. To je potpuno normalno i u redu jer im je status drugačiji. Vrijeme je da populistički pristup ovakvim temama više nije dobar. Rad mora biti valoriziran – rekao je Habijan.

Mjeru “6+6”, koja omogućava dužnosnicima pod aferama primanje plaće, ne vidi kao spornu te ne smatra da bi njeno ukidanje bilo antikoruptivnog karaktera.

Nastavite čitati

U fokusu

Objavljeni novi podaci. Provjerite koliko ste blizu ili daleko od službene prosječne plaće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za svibanj 2024. iznosila je 1 324 eura, što je nominalno više za 0,1% nego u travnju 2024., a realno je ostala na istoj razini.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za svibanj 2024. iznosila je 1 832 eura, što je nominalno više za 0,1% nego u travnju 2024., a realno je ostala na istoj razini. Novi su to podaci Državnog zavoda za statistiku.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za svibanj 2024. isplaćena je u djelatnosti Zračni prijevoz, u iznosu od 2 135 eura, a najniža u djelatnosti Proizvodnja odjeće, u iznosu od 847 eura. Najviša prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za svibanj 2024. isplaćena je u djelatnosti Zračni prijevoz, u iznosu od 3 109 eura, a najniža u djelatnosti Proizvodnja odjeće, u iznosu od 1 097 eura.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za svibanj 2024. u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno je viša za 16,9%, a realno za 13,2%. Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za svibanj 2024. u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno je viša za 17,3%, a realno za 13,6%.

Medijalna neto plaća za svibanj 2024. iznosila je 1 122 eura, a medijalna bruto plaća 1 520 eura.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje