Povežite se s nama

Život i društvo

Maruševečki krumpir Dražena Kumrića jede se u najboljim zagrebačkim i jadranskim restoranima

Objavljeno:

- dana

MLADI POLJOPRIVREDNIK

Dražen Kumrić iz Maruševca jedan je od 29 kandidata za najboljeg mladog poljoprivrednika Hrvatske.

Riječ je o natječaju Europske pučke stranke, koji se pod vodstvom europarlamentarke Marijane Petir u Hrvatskoj organizira drugi put. Pobjednik će biti hrvatski kandidat u izboru za najboljeg EU poljoprivrednika.

Poanta natječaja je pronaći najkreativniji i najinovativniji projekt, a Dražen Kumrić jedini u Hrvatskoj ima tvornicu za preradu krumpira.

Na stroju sa 27 metara dugačkom linijom se guli, reže, čisti, sortira, kontrolira  i vakumira krumpir. Cijena prerađivačke linije je oko 700 tisuća eura. Dražen Kumrić si to nije mogao priuštiti pa je kupio rabljeni stroj za 150 tisuća eura. Kad je izradio i modernu halu od 260 kvadrata sa HACCP sistemom sve zajedno ga je koštalo više od 300 tisuća eura.

Velike kamate 

Sve je platio sam, bez pomoći fondova, ministarstva, županije… – Imao sam šest gotovinskih nenamjenskih kredita uz 10 posto kamate, pa sam to refinancirao i dobio jedan kredit sa 5,5 posto kamate. I dalje sam nezadovoljan kamatom. Prošao sam niz institucija i banaka, otvarao vrata i nailazio samo na odbijanja – ogorčen je.  Od Županije je pokušao dobiti pomoć u subvenciji kamatne stope u kreditima, ali nije prošao zbog rabljenih strojeva. – Nitko uopće ne zna o čemu se radi. Stalno moram ispočetka objašnjavati. Svima je krumpir samo pomfrit i ništa više od toga – veli.

Dražen Kumrić je u godini i pol plasirao na tržište oko 280 tona krumpira. Njegovi kupci su uglavnom restorani i hoteli – preko zime uglavnom u Zagrebu, a preko ljeta i na obali. Lani je on sam imao premalo krumpira u odnosu na potražnju pa je još 74 tone morao uvesti iz Njemačke. U Hrvatskoj ga u ovo doba godine više nije bilo.

Nakon što je od oca preuzeo imanje, Dražen Kumrić je OPG prekvalificirao u obrt za poljoprivrednu proizvodnju. Osim krumpira uzgaja i četiri vrste povrća u 1500 kvadrata velikom plasteniku.

Linija guli, reže, sortira i vakumira krumpir

Na liniji radi sam, tri puta na tjedan preradi po 1 i pol tonukrumpira.  Želja mu je zaposliti četvero radnika i dnevno raditi tri do četiri tone. Što mu za to treba? – Za početak da dobijem kredit po jednakim uvjetima kao i drugi obrtnici, kao i onaj koji gradi bazen na moru uz kredit od 1,5 posto kamate. Bilo bi fer da i ja dobijem obrtnički kredit sa tom kamatnom stopom.

Onaj tko ponese titulu najboljeg mladog poljoprivrednika za nagradu će dobiti 15 tisuća kuna. – To je manje nego moja mjesečna rata kredita – kaže.

Poljoprivreda je za njega odabir, ne nužno zlo. – Završio sam 10 različitih tečaja vezanih uz poljoprivredu. Dobrostojeća smo obitelj i ovo mi nije nužnost nego me raduje – zaključuje. 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Desetljeće djelovanja Međimurske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prije deset godina u Međimurskoj županiji nastala je jedinstvena priča iz područja rane intervencije u djetinjstvu. Inicijativom i volonterskim angažmanom stručnjaka, edukacijskih rehabilitatora, psihologa, logopeda i odgojitelja nastala je Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu – MURID.

Jedini licencirani

Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu pruža stručnu podršku djeci rane dobi, njihovim roditeljima i obiteljima, kao i edukaciju te senzibilizaciju okoline i javnosti na specifične potrebe obitelji i djece s razvojnim i socijalnim rizicima na području Hrvatske i regije. Prije pet godina usluge MURID-a prepoznate su na nacionalnoj razini je Udruga postala jedini licencirani pružatelj usluga rane intervencije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Trenutno zapošljava 26 djelatnica koje putem svoga rehabilitacijskoga rada i prepoznatljivi organizacijski sustav stvaraju ogledni primjer sustava rane intervencije u Republici Hrvatskoj, a više od 300 volontera tijekom deset je godina darovalo svoje vrijeme, znanja i vještine MURID-ovim korisnicima. Usluge koje nude su savjetovalište, individualni edukacijsko-rehabilitacijski i logopedski programi te programi radne terapije, intenzivni edukacijsko-rehabilitacijski programi u poludnevnim boravcima te grupni rad uz trening socijalnih vještina.

Samih početaka MURID-a prisjetila se njegova izvršna direktorica Silvija Pucko.

– Ideja o MURID-u razvila se prije dvadesetak godina te se neminovnim pokazalo osnivanje ovakve udruge koja bi stvarala sustav rane intervencije. U vrijeme našeg osnivanja ni zakon socijalne skrbi Republike Hrvatske tu vrstu usluge nije prepoznao pa je inicijativa civilnog društva bila pokretačka snaga MURID-a – rekla je Pucko.

U 2017. godini primili su nagradu za najbolji lokalni EU projekt pod nazivom Agenti 0-7, u 2018. godini u Međimurje su doveli volontersku priču „Pripovjedači priča za laku noć – Tete i stričeki pričalice“ koja je u 2020. primila nagradu „Ponos Hrvatske“. Te godine održali su i prvi Festival medvjedića za vrijeme manifestacije Porcijunkulovo, koji je postao njihova najveća volonterska akcija okupljajući više od 40 volontera u tjedan dana provedbe. Prije dviju godina organizirali su svoj prvi kongres pod nazivom „S.M.A.R.T. pristup u ranoj intervenciji“ te su izdali prvu slikovnicu „Sretna priča jednog medvjedića“ kao nastavak Festivala medvjedića koji je osvojio nagradu za Naj naj akciju Hrvatske u 2019. godini.

Potpisan ugovor

Danas iza sebe imaju niz nagrada, projekata i licenca na međunarodnoj razini, što je dokaz da su zaista primjer dobre prakse u Hrvatskoj, no spomenuti rezultati teško bi bili ostvarivi bez potpore jedinica lokalne samouprave. Međimurska županija podržava rad MURID-a od samog početka, a od 2017. sufinanciraju uslugu rane intervencije za sve korisnike s područja Međimurske županije, što je stvorilo temelje za sustavno pružanje potrebnih usluga. Župan Međimurske županije Matija Posavec povodom obilježavanja deset godina djelovanja potpisao je s direktoricom Silvijom Pucko ugovor o sufinanciranju za 2021. godinu vrijedan 350.000 kuna.

U prvih deset godina postojanja u rehabilitacijske programe rane intervencije uključilo se više od 800 djece, a dodatnim programima podrške i edukacije podržano je više od 2000 djece iz sjeverozapadne Hrvatske i šire. Župan Posavec istaknuo je važnost djelovanja MURID-a koji stvara uvjete za bolji život djece te je pohvalio transformaciju njihovih usluga u virtualni način za vrijeme epidemije COVID-a 19. Za provođenje usluge virtualne rane intervencije dobili su suglasnost nadležnog Ministarstva, a kvalitetu prilagodbe prepoznao je i regionalni Ured UNICEF-a iz Ženeve koji je podržao izradu e-learning platforme za učenje o virtualnoj ranoj intervenciji kojoj je pristupilo više od 1200 stručnjaka iz svih zemalja regije.

U svibnju 2020. započeli su projekt Centar stabilne podrške s ciljem širenja mreže socijalnih usluga na još tri županije sjeverozapadne Hrvatske (Koprivničko-križevačku, Bjelovarsko-bilogorsku i Virovitičko-podravsku), a pred njima je još niz projekata i planova među kojima je zasigurno najvažniji izgradnja Regionalnoga centra za ranu intervenciju MURID vrijednoga 20 milijuna kuna.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinci i Ludbrežani za vikend nemojte piti jer će vas policija dodatno pratiti u prometu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ovog vikenda, na svim dionicama cesta na području Policijske uprave varaždinske, policijski će službenici pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom prilikom provodit će se mjere i radnje u cilju sprječavanja prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Na području Postaje prometne policije Varaždin i Policijske postaje Ludbreg, provodit će se i lokalne akcije „Alkohol“.

– Skrećemo pozornost građanima da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebno one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojaseva i druge. Također molimo sve sudionike u prometu za strpljenje i usredotočenost na promet te da poštivanjem prometnih propisa svi zajedno doprinesemo višoj razini sigurnosti u našoj županiji – ističu iz PU varaždinske.

U ponedjeljak, 8. ožujka od 9 do 14 sati, povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, na prometnicama Varaždinske županije, policijski će službenici provesti preventivno – represivnu akciju „Cool je biti uzorna vozačica“.

Tom će se prilikom svi sudionici u prometu koji se zateknu u prekršajima, procesuirati sukladno zakonskim propisima. Sve kontrolirane žene, bilo u svojstvu vozačice ili putnice u vozilu, darivat će se privjeskom, dok će se prve četiri zatečene vozačice koje u zadnjih deset godina nisu evidentirane kao počiniteljice prometnih prekršaja, darivati poklon paketima.

Nastavite čitati