Povežite se s nama

Život i društvo

Maškarama u Medinoj škrinji za pomoć slijepoj studentici Anji Maltarski

Objavljeno:

- dana

Humanitarni maskenbal

Humanitarni maskenbal kojim će se prikupljati novac za stipendiranje slijepih studenata održat će se 25. veljače u Medinoj škrinji u Varaždinu.Jubilarno, deseto izdanje humanitarnog maskenbala u organizaciji New Century Lions Cluba „Varaždin Millennium“ odigrat će se pod temom  Nema ograničenja.

Svojih se prihoda od događanja odrekao i HDS ZAMP.  Društvo skladatelja će novac od autorske naknade za javnu izvedbu glazbenih djela i iznosa troškova naplate prepustiti Anji Maltarski.

Ovogodišnju je temu inicirala Zaklada za školovanje slijepih „Marko Brkić“ i Županijska Udruga slijepih.

Zaklada osigurava individualnu potporu jer postoji mogućnost praćenja studenta i njegovog aktivnog uključivanja u zajedničke projekte. Tako će NCLC Varaždin Millennium poduprijeti daljnji stipendistici Zaklade, studentici treće godine preddiplomskog studija sociologije i pedagogije Anji Maltarski . Iznos njezine godišnje stipendije je 6000 kuna. – Ovaj novac joj jako puno znači s obzirom na sve dodatne poteškoće s kojima se susreće kao studentica – kažu iz Milleniuma.

Na maskenbalu – koji počinje u 20 sati – vesele maškare će zabavljati Kriglbojsi, a program će voditi Ivica Gašparac – Gašo. Najbolje maske će dobiti vrijedne nagrade.

Svojih se prihoda od događanja odrekao i HDS ZAMP.  Društvo će novac od autorske naknade za javnu izvedbu glazbenih djela i iznosa troškova naplate prepustiti Anji Maltarski.

Ulaznice za maskenbal  su 70 kuna, a novac se može uplatiti i na IBAN NCLC VARAŽDIN MILLENNIUM, HR1723400091510837876 s naznakom „za humanitarni maskenbal“.

Svi koji to žele dobrodošli su na zabavni maskenbal u Medinu škrinju.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Načelnik Cestice Mirko Korotaj obišao radove u Virju Križovljanskom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U naselju Virje Križovljansko, u Općini Cestica, trenutno je u tijeku izgradnja fasade na zgradi vatrogasnog doma.

S predsjednikom Vatrogasnog društva Danijelom Sambolecom, načelnik Mirko Korotaj obišao je radove koji su u završnoj fazi.

Ukupna vrijednost investicije je 137.000 kuna, a završetak je predviđen do kraja travnja. Danijel Sambolec izrazio je zadovoljstvo što će vatrogasni dom zasjati u novom ruhu te je tom prilikom izjavio: “Radovi na fasadi koji su započeli prošlog mjeseca odvijaju se prema predviđenom planu i samim završetkom bit će zaokružena potpuna modernizacija našeg doma. Naime, u proteklom razdoblju izvršeni su radovi rekonstrukcije krovišta, ugrađeni su novi prozori, a ranije su kupljeni novi stolci. Neke od radova odradili su sami mještani, no velika pomoć pružena nam je od strane Općine pri čemu zahvaljujem načelniku Mirku Korotaju. Naš dom je uistinu centar događanja u našem mjestu, a sada će svojim izgledom biti na ponos svim mještanima”.

Načelnik Korotaj osvrnuo se na aktivnosti koje su trenutno u tijeku na području naselja Virje Križovljansko, ali je najavio planove za buduće razdoblje: “Ovim završetkom radova, vatrogasni dom postat će jedan lijepi ukras u središtu naselja, ali će imati i korisnu funkciju u društvenom životu. Zahvaljujem mještanima i posebno Vatrogasnom društvu koji vrlo savjesno vode brigu o zajedničkoj imovini te će u tom smjeru uvijek imati partnera od strane Općine. Osim ovog objekta, u naselju je pred završetkom izgradnja kanalizacije te kad se završi sa priključcima, asfaltirati će se sve ceste. Već prije izgrađena je javna rasvjeta i rekonstruirana niskonaponska mreža u čitavom naselju, što je uvelike pridonijelo boljem standardu života na tom području.”

Nastavite čitati

Život i društvo

Brojni Ivančani žele zasaditi klonove ivanečke lipe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Ivanec

Predstavnici Hrvatskog šumarskog instituta u Jastrebarskom, kojima se pridružio i gradonačelnik Milorad Batinić, 4. ožujka su sa stabla stare velelisne lipe u Ivancu (Tilia platyphyllosScop.), uzeli oko 250 novih plemki od kojih će se u rasadniku Instituta proizvesti klonovi.

Ovaj projekt Grad provodi treću godinu za redom sa ciljem da proizvodnjom kloniranih sadnica lipe trajno, za budućnost,sačuva originalni genetski zapis matičnog stabla.

Tim povodom je u Ivancu boravio i dipl. ing. Ivica Čehulić, voditelj Odjela rasadničke proizvodnje u Šumarskom institutu.

Na nastavak ovoga projekta Grad se odlučio zbog velikog interesa građana. Naime, nakon što im je ujesen lani na gradskoj špici besplatno podijeljeno 140 mladih lipa (dok je još 10 stabalaca Grad ustupio mjesnim odborima koji su ih zasadili u okolici društvenih domova), neprestano se javljaju novi građani koji bi na svojim imanjima također željeli zasaditi ivanečku lipu.

To i ne čudi, jer zna se da su za svoju lipu Ivančani emotivno jako vezani.

Lipa je dugovječni simbol Ivanca za koji se pretpostavlja da je star više od 600 godina. Stari zapisi navode de je vjerojatno zasađena početkom 14. stoljeća, prilikom svečanog preuzimanja Starog grada od strane ivanovačkog reda.

Budući da je starost načela matično stablo, Grad Ivanec ga je odlučio sačuvati projektom kloniranja.

Napominjemo da su reznice uzete i prošle godine, a od njih proizvedeni klonovi lipe za isporuku će biti spremni najesen ove godine. Grad će i tada dio stabalaca pokloniti građanima, a o početku predbilježbi obavijestit ćemo vas na vrijeme.

Što se tiče reznica koje su uzete danas, one će za isporuku biti spremne 2022. godine.

Grad mladim ivanečkim lipama planira zasaditi parkovne površine te od njih formirati drvored u Poslovnoj zoni. Inače, za svaki klon izdaje se numerirana svjedodžba o podrijetlu sadnica, kao potvrda da stabalce nosi originalni genom matičnog stabla.

Sve troškove ovoga projekta financira Grad Ivanec.

Nastavite čitati