Povežite se s nama

Život i društvo

Matematika mu u malom prstu: Dok su mu prijatelji učili brojeve, on se već bavio razlomcima

Objavljeno:

- dana

JOSIP KELAVA

Skroman i samozatajan Josip Kelava nije ni svjestan koliko su veliki uspjesi koje je postigao u svojim mladim godinama. 

Još u prvom razredu, kada su ostali učenici tek učili brojeve, on se već bavio razlomcima. Danas je učenik trećeg razreda Prve gimnazije u Varaždinu, i dok mnogi gimnazijalci muku muče s matematikom, on je dio hrvatske ekipe koja je na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi u Sloveniji MEMO 2015 osvojila zlatnu medalju, pokupivši baš sve moguće bodove! Taj je rezultat dosad najveći uspjeh Republike Hrvatske u tom području, a Josip je u Varaždinsku županiju prvi donio zlatnu ekipnu medalju iz matematike. Na te činjenice Josip odgovara samo skromnim smiješkom i slijeganjem ramena, ali kad ga pitate za zadatke, sav se ozari i s oduševljenjem govori o svim tim silnim brojkama, funkcijama, jednadžbama i svim drugim matematičkim stvarima koje možda i ne razumijete najbolje, ali ga puštate da  govori jer ste oduševljeni njegovim žarom, bistrinom i velikim znanjem. Takav vam je Josip Kelava. Izvrstan matematičar, informatičar i fizičar.

Mladi programer

– Najzanimljiviji predmet mi je ipak informatika, jer se bavim programiranjem. Programirati sam počeo odmalena, igrao sam računalne igre i poželio sam napraviti svoju igru. Moja druga ljubav je matematika, a volim i fiziku, koja joj je dosta bliska. Još prije prvog razreda znao sam što su razlomci i negativni brojevi. Mislim da sam u trećem razredu išao na prvo natjecanje iz matematike, to je bio Klokan, a u četvrtom su razredu počela općinska, županijska i druga natjecanja. Do danas sam sveukupno bio na dvadesetak natjecanja iz matematike. U osnovnoj školi dva sam puta na Klokanu zauzeo prvo mjesto, u šestom i osmom razredu osvojio sam prvo mjesto na Državnom natjecanju, u petom na regionalnom. I eto, sada u srednjoj školi dogodio se MEMO i zlatna medalja ekipno – objašnjava Josip. Deveta po redu olimpijada MEMO 2015 ove je godine održana u Sloveniji, u Kopru, od 25. do 31. kolovoza. Sudjelovalo je ukupno deset srednjoeuropskih zemalja. Hrvatska ekipa, koju su činili Domagoj Bradač, Andrija Mandić, Petar Nizić-Nikolac i Leon Starešinić iz Zagreba, Patrik Papac iz Dubrovnika te naš Varaždinac Josip Kelava, pobijedila je favorite Poljake za jedan bod, ostvarivši maksimalna 64 boda. – Na pripremama koje smo imali na FER-u dobro smo se upoznali i naučili smo dobro funkcionirati zajedno, što je jako bitno pri ekipnom natjecanju. Nas šest je imalo pet sati da riješimo osam zadataka. Zadaci su bili iz četiri područja, algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva. Zadatke smo međusobno podijelili, pa smo Bradač i ja rješavali kombinatoriku – ističe Josip, koji nas je pokušao i uvjeriti u to da zadaci nisu bili baš teški. Pa dobro, kako kome.

Nova natjecanja

I dok se još stišavaju dojmovi od osvojenog zlata, Josip već planira daljnja natjecanja. – Nadam se da ću i ove godine ići na MEMO, a što se tiče informatike, nadam se da ću i ove godine ići na Državno i tamo biti među prvih pet, a možda među prvih tri. Ako nisam među prvih pet, to je stvarno loše, jer se petero nas iz moje generacije dosta izdvaja od ostalih – objašnjava Josip koji je, naravno, odlikaš. – Vrijeme koje odvajam za natjecanja malo šteti mojim školskim obvezama, ali i ja, kao uostalom i većina učenika, nažalost učim kampanjski. Znam da je to potpuno krivi pristup, ali često mi nema druge. Najveći problem je što mi je redovna nastava često dosadna, jer velik dio toga već znam. Vjerujem da je rad svima često dosadan, ali to je nešto što se jednostavno mora, a što se mora nije teško – zaključuje vrijedni Josip Kelava.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Učenici i studenti, prijavite se: Općina Petrijanec daje stipendije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Općina Petrijanec u školskoj/akademskoj 2021./2022. godini daje stipendije nadarenim učenicima srednjih škola i studentima. Za školsku/akademsku 2021./2022. godinu dodijelit će se stipendije u visini mjesečnog iznosa:

Učenici srednjih škola:

– učenici srednjih škola sa sjedištem na području Varaždinske županije – visinu mjesečnog iznosa naknadno će odrediti Odlukom općinski načelnik po završetku natječaja

– učenici srednjih škola sa sjedištem na području Međimurske županije – visinu mjesečnog iznosa naknadno će odrediti Odlukom općinski načelnik po završetku natječaja

– učenici srednjih škola sa sjedištem izvan Varaždinske županije i Međimurske županije ili stranoj državi – visinu mjesečnog iznosa naknadno će odrediti Odlukom općinski načelnik po završetku natječaja

Studenti:

– studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem na području Varaždinske županije – 300 kuna

– studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem na području Međimurske županije – 350 kuna

– studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem izvan Varaždinske županije i Međimurske županije ili stranoj državi – 600 kuna

Konačan broj stipendija utvrdit će se utroškom sredstava iz proračuna Općine Petrijanec, a prema utvrđenoj rang listi kandidata.

Na internetskim stranicama Općine Petrijanec mogu se preuzeti tekst natječaja i pripadajuće obrasce koji se ispunjavaju prilikom prijave na natječaj.

Nastavite čitati

Život i društvo

UNESCO festival u Turskoj: sudjelovali Hrvoje Kovač, Karmen Šoštarić i Ankica Škvarić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povijesna jezgra poznate Antalije u Turskoj, Kaleiçi – Muratpaşa proteklog je vikenda bila poprište šestog izdanja najvećeg kulturnog događanja u toj turskoj provinciji.

UNESCO festival ove je godine okupio više od stotinu predstavnika 36 gradova iz 21 zemlje svijeta od Europe preko Sjeverne Afrike i Bliskog istoka do središnje Azije. Hrvatsku je po drugi puta predstavljala Lepoglava kojoj je veliku podršku pritom pružila Turska razvojna agencija – TIKA prepoznavši u Lepoglavi dobrog partnera za suradnju na području kulture i kulturne baštine.

Lepoglavsku je delegaciju u Turskoj predvodio predsjednik Gradskog vijeća Hrvoje Kovač, a pridružili su mu se Karmen Šoštarić, predsjednica Ekomuzeja Lepoglave te Ankica Škvarić, majstorica-čipkarica.

– Ukazana nam je neizmjerna čast da po drugi put, uz podršku zagrebačkog ureda TIKA-e sudjelujemo na ovom festivalu UNESCO gradova, a kolegama iz brojnih država i gradova predstavimo dio naših posebnosti. Predstavili smo način izrade i vrijednost lepoglavske čipke kao i novi promotivni spot o našoj Lepoglavi, a posebno nas veseli što je javna prezentacija polučila veliki interes zbog kojeg očekujemo neka nova lica i nove partnere na budućim aktivnostima u našem malom gradu – izjavio je predsjednik Gradskog vijeća Kovač dodavši pritom kako se prezentacija podijelila na onu političku, kroz koju su se održali sastanci s brojnim dužnosnicima, turističku, kroz distribuciju promotivnog materijala o našem kraju te kulturno-umjetničku kroz prezentaciju izrade lepoglavske čipke i njezinu kontemporarnu primjenu.

Uoči same prezentacije, predsjednik Gradskog vijeća Kovač potpisao je zajedničku „Deklaraciju o zaštiti starih gradova“ koji njeguju UNESCO-ovu zaštitu, čime je i na prigodan formalan način Lepoglava postala dio svjetske inicijative koja će svoj zagovarački proces započeti nakon festivala na najvišim razinama međunarodnih organizacija od Europskog parlamenta do Ujedinjenih naroda.

– Ovogodišnja tema festivala i nove Deklaracije fokusirana je na kontekst ljudskih prava u zaštiti kulturne baštine. U današnjem svijetu kad ljudska prava baš i nisu na cijeni, kad se uništavaju tisućljetni kulturni spomenici i kad su upravo naši sugrađani ti koji su nositelji zaštite naše kulturne baštine, vrlo je važno potencirati kulturu kao dio našeg identiteta kao ljudskih bića koja bi nas trebala spajati, a ne razdvajati…baš kao što nas je spojila proteklog vikenda u Antaliji – zaključio je Kovač.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje