Povežite se s nama

Život i društvo

Matematika mu u malom prstu: Dok su mu prijatelji učili brojeve, on se već bavio razlomcima

Objavljeno:

- dana

JOSIP KELAVA

Skroman i samozatajan Josip Kelava nije ni svjestan koliko su veliki uspjesi koje je postigao u svojim mladim godinama. 

Još u prvom razredu, kada su ostali učenici tek učili brojeve, on se već bavio razlomcima. Danas je učenik trećeg razreda Prve gimnazije u Varaždinu, i dok mnogi gimnazijalci muku muče s matematikom, on je dio hrvatske ekipe koja je na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi u Sloveniji MEMO 2015 osvojila zlatnu medalju, pokupivši baš sve moguće bodove! Taj je rezultat dosad najveći uspjeh Republike Hrvatske u tom području, a Josip je u Varaždinsku županiju prvi donio zlatnu ekipnu medalju iz matematike. Na te činjenice Josip odgovara samo skromnim smiješkom i slijeganjem ramena, ali kad ga pitate za zadatke, sav se ozari i s oduševljenjem govori o svim tim silnim brojkama, funkcijama, jednadžbama i svim drugim matematičkim stvarima koje možda i ne razumijete najbolje, ali ga puštate da  govori jer ste oduševljeni njegovim žarom, bistrinom i velikim znanjem. Takav vam je Josip Kelava. Izvrstan matematičar, informatičar i fizičar.

Mladi programer

– Najzanimljiviji predmet mi je ipak informatika, jer se bavim programiranjem. Programirati sam počeo odmalena, igrao sam računalne igre i poželio sam napraviti svoju igru. Moja druga ljubav je matematika, a volim i fiziku, koja joj je dosta bliska. Još prije prvog razreda znao sam što su razlomci i negativni brojevi. Mislim da sam u trećem razredu išao na prvo natjecanje iz matematike, to je bio Klokan, a u četvrtom su razredu počela općinska, županijska i druga natjecanja. Do danas sam sveukupno bio na dvadesetak natjecanja iz matematike. U osnovnoj školi dva sam puta na Klokanu zauzeo prvo mjesto, u šestom i osmom razredu osvojio sam prvo mjesto na Državnom natjecanju, u petom na regionalnom. I eto, sada u srednjoj školi dogodio se MEMO i zlatna medalja ekipno – objašnjava Josip. Deveta po redu olimpijada MEMO 2015 ove je godine održana u Sloveniji, u Kopru, od 25. do 31. kolovoza. Sudjelovalo je ukupno deset srednjoeuropskih zemalja. Hrvatska ekipa, koju su činili Domagoj Bradač, Andrija Mandić, Petar Nizić-Nikolac i Leon Starešinić iz Zagreba, Patrik Papac iz Dubrovnika te naš Varaždinac Josip Kelava, pobijedila je favorite Poljake za jedan bod, ostvarivši maksimalna 64 boda. – Na pripremama koje smo imali na FER-u dobro smo se upoznali i naučili smo dobro funkcionirati zajedno, što je jako bitno pri ekipnom natjecanju. Nas šest je imalo pet sati da riješimo osam zadataka. Zadaci su bili iz četiri područja, algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva. Zadatke smo međusobno podijelili, pa smo Bradač i ja rješavali kombinatoriku – ističe Josip, koji nas je pokušao i uvjeriti u to da zadaci nisu bili baš teški. Pa dobro, kako kome.

Nova natjecanja

I dok se još stišavaju dojmovi od osvojenog zlata, Josip već planira daljnja natjecanja. – Nadam se da ću i ove godine ići na MEMO, a što se tiče informatike, nadam se da ću i ove godine ići na Državno i tamo biti među prvih pet, a možda među prvih tri. Ako nisam među prvih pet, to je stvarno loše, jer se petero nas iz moje generacije dosta izdvaja od ostalih – objašnjava Josip koji je, naravno, odlikaš. – Vrijeme koje odvajam za natjecanja malo šteti mojim školskim obvezama, ali i ja, kao uostalom i većina učenika, nažalost učim kampanjski. Znam da je to potpuno krivi pristup, ali često mi nema druge. Najveći problem je što mi je redovna nastava često dosadna, jer velik dio toga već znam. Vjerujem da je rad svima često dosadan, ali to je nešto što se jednostavno mora, a što se mora nije teško – zaključuje vrijedni Josip Kelava.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Državni inspektorat objavio: U ovim autima uočeni su problemi, javite se trgovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni inspektorat ovog je tjedna objavio je nekoliko obavijesti o tome da su u nekim vozilima uočene određene poteškoće i nedostatci te bi se vlasnici trebali javiti trgovcima kod kojih su kupili svoja vozila.

Osobna vozila / kombi Eos, Golf, Golf Plus, Golf Cabrio, Sharan, Passat CC, Passat, Polo, Fox, Vivo Classic, Crafter

Kada se zračni jastuk vozača aktivira, kvar u generatoru plina zračnog jastuka može dovesti do nekontroliranog napuhavanja i oslobađanja metalnih fragmenata, što može uzrokovati ozljede putnika, piše N1.

Motocikli CBR600RA/RR, CBR1000RA/RR/S1/S2, GL1800/BD/B/DA

Zbog promjene metode izrade impelera pumpe goriva, gustoća impelera je smanjena. Preveliko skupljanje tijkom procesa sušenja je razlog što se impeler iskrivljuje, pa dolazi do pucanja površinskog sloja.

Osobna vozila Honda ZR-V

Naslon za glavu na prednjem desnom sjedalu može biti deformiran i savijen prema naprijed, te ukoliko dođe do sudara neće adekvatno zaštititi putnike.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje