Povežite se s nama

Zabava & Stil

Maturantika 2023.: Uz tradicionalni mimohod i kadrilu, maturanti ove godine imaju i svoju himnu

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Objavljeno:

- dana

U četvrtak, 18. svibnja, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i zamjenik načelnika Policijske uprave varaždinske Dalibor Božić najavili su program Maturantike 2023.

Više od 1700 učenika završava svoje srednjoškolsko obrazovanje, a ovogodišnja manifestacija posvećena upravo njima odvijat će se od 24. do 26. svibnja.

Program

Kako je najavila zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, program će tradicionalno početi mimohodom, a ove godine Maturantika ima i jednu posebnost.

– Prvi dan će tradicionalno biti mimohod, a taj dan će se birati i najbolje odore. Sljedeći dan je predviđen kao sportski dan, dok će za kraj manifestacije maturanti tradicionalno točno u podne na Kapucinskom trgu zaplesati kadrilu i poslati poruku mira. Posebnost je i da će ove godine naši maturanti imati svoju himnu, maturantski marš koji je skladao bivši učenik Glazbene škole u Varaždinu i maturant Prve gimnazije Varaždin Luka Kolenko – otkrila je Zagorec.

Zamjenica župana istaknula je i da je ovo jedinstvena manifestacija u Hrvatskoj jer ima preventivni program te pritom zahvalila PU varaždinskoj na inicijativi.

– Ponosni smo na naše maturante koji mogu kroz Maturantiku biti primjer drugima jer će se na jedan veseli, dostojanstveni način i u sigurnim uvjetima oprostiti od svojih srednjoškolskih klupa i krenuti u novo poglavlje života – zaključila je.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj pozvao je sve maturante da se dobro zabave, ali da pritom paze na vlastitu sigurnost i sigurnost drugih.

– Grad Varaždin je ponosan suorganizator zajedno s Varaždinskom županijom i PU varaždinskom. Od kolijevke pa do groba, najljepše je đačko doba – iako mladi misle da je to samo izlizana poslovica, zaista je tako. Želim im poručiti: uživajte u svojim danima, zabavite se, slobodno i popijete, ali ne previše. Grad Varaždin je siguran grad i molim vas da se pridržavamo regula, reda i mira – poručio je gradonačelnik i dodao da je Grad Varaždin dao na raspolaganje svoje javne prostore.

– U Parku mladih će biti glavna događanja, a u slučaju kiše, na raspolaganje je stavljena Dvorana Graberje gdje će se događanja moći preseliti. Uvježbava se kadrila, vjerujem da će ta tri dana proći u najboljem redu i miru. Želim svim maturantima da svoje zadnje školske dane pamte po nekom lijepom događaju – rekao je Bosilj.

Preventivne aktivnosti

Zamjenik načelnika PU varaždinske Dalibor Božić govorio je o policijskim aktivnostima i preventivnom programu.

– Već šestu godinu zaredom imamo trodnevni preventivni program koji je uveden prije svega radi sigurnosti maturanata. Organizirali smo građanske ophodnje u sastavu profesora, roditelja i policijskog službenika zaduženog za prevenciju, koje će biti na prostoru održavanja Maturantike u Parku mladih i koji će provoditi preventivne mjere, a policijski službenici patrolirat će i u drugim dijelovima grada. Prije toga su naši policijski službenici bili u školama te već niz godina tijekom cijele školske godine provodimo niz preventivnih programa, pa je tako i ova generacija maturanata upoznata s pravilima odgovornog ponašanja i vjerujem da će sve proći u najboljem redu, kao i proteklih godina, i da će se dobro zabaviti – rekao je Božić, poželjevši maturantima puno uspjeha na maturi i da upišu željene fakultete, a onima koji ne idu na fakultet, da pronađu svoje prvo zaposlenje.

Zabava & Stil

Poznat je datum nastupa Baby Lasagne na Špancirfestu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zabilježite datum, planirajte godišnji, prilagodite svoje planove i obaveze- ne želite propustiti Baby Lasagnu u Varaždinu na Špancirfestu.

U utorak, 27. kolovoza, glavna festivalska PAN pozornica na Starom gradu bit će rezervirana za trenutno glavnu zvijezdu i miljenika nacije kojem je najveći i najpopularniji ulični festival u Hrvatskoj ponosno dao status headlinera.

Njegov zarazni „Rim Tim Tagi Dim“ i energični nastup na Eurosongu osvojili su svjetsku publiku, a dio te atmosfere osjetit će svi oni koji će se naći podno bedema Starog grada pete večeri ovogodišnjeg 26. Špancirfesta.

Karizmatični Umažanin, koji se već upisao u hrvatsku glazbenu povijest, najavio je za jesen svoj debitantski album “Demons & Mosquitos“ pa će tako svi posjetitelji varaždinskog koncerta među prvima uživo čuti i neke od njegovih novih pjesama.

Ne propustite priliku da uživate u nastupu koji će zasigurno biti jedan od vrhunaca festivala i to potpuno besplatno jer za sve koncerte na glavnoj festivalskoj PAN pozornici pa tako i za onaj Baby Lasagne ulaznica- NEMA!

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Faringaši obilježili 35 godina rada, pridružili se Kavaliri i Rajko Suhodolčan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dugogodišnji glazbeni brend Ivanca i Prigorca, glazbeni sastav Faringaši, u nedjelju je u Prigorcu cjelodnevnim programom obilježio svoj jubilej – 35 godina rada i djelovanja.

Nedjelja je ujedno bila i dan velikog vjerskog slavlja u Prigorcu, jer su se brojni vjernici i hodočasnici ovdje tradicionalno okupili na proslavi blagdana Duhova u kapeli Sv. Duha, gdje je misu predvodio ivanečki župnik vlč. Tihomir Kosec.

U organizaciju cijelog slavlja uključili su se i Mjesni odbor te Udruga građana Prigorec, a cijelom događaju pravi je proštenjarski duh dala i ponuda štandova.

Proslava Duhova započela je tijekom prijepodnevnih sati zabavnim programom u dvorištu Područne škole, a koji je nastavljen i tijekom popodnevnih sati. Na početku poslijepodnevnog programa sve okupljene je u ime Grada Ivanca pozdravio zamjenik gradonačelnika Marko Friščić te Faringašima uputio čestitke u povodu njihova jubileja.

Naglašavajući da su svih tih godina zaštitni glazbeni znak cijelog našeg grada, Friščić je Faringašima poželio još niz uspješnih hitova i plodnih stvaralačkih godina.

-Vjerujem također da ćete već iduće godine svjedočiti ovdje novom projektu – gradnji društvenog centra u Prigorcu – najavio je Friščić domaćinima i gostima.

Proslavi 35 godina rada Faringaša pridružili su se i njihovi prijatelji s estrade. Zapjevao je i Rajko Suhodolčan, uz čije su pjesme brojni posjetitelji zaplesali i zapjevali. A vrhunac vesele proslave svakako su bili gosti iznenađenja – popularni Kavaliri iz Bednje pa stoga i ne čudi da je atmosfera bila izvrsna, a potrajala je sve do večernjih sati.

S obzirom na veliku posjećenost i dobre reakcije posjetitelja, organizatori jednako bogat program najavljuju i dogodine, a bit će, kažu, i novih momenata kojima će se nastojati obnoviti i zaboravu oteti neki stari običaji vezani uz obilježavanje Duhova u Prigorcu.

Manifestaciju u Prigorcu novčano je podržao Grad Ivanec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje