Povežite se s nama

Međimurje

Mažoretkinje i twirling klub Donji Kraljevec: medalje s Europskog prvenstva nagrada su za rad i odricanje

Objavljeno:

- dana

Članice mažoretkinja i twirling kluba iz Donjeg Kraljevca na impresivni su način odradile nastup na Europskom prvenstvu koje je održano u Poreču. S osvojene dvije srebrne medalje doprinijeli su ukupnom sjajnom nastupu cijele hrvatske reprezentacije. Medalje su osvojene u disciplinama exhibition corps junior i show twirl accessorize senior.

– Iznimno smo zadovoljni s izvedbom koreografija i osvojenim medaljama, posebno zato jer se zbog situacije s koronavirusom nije moglo trenirati u sportskim dvoranama pa smo uvježbavanje održavali online i na vanjskom sportskim terenima Osnovne škole Donji Kraljevec. No, našu su djevojke i u takvim uvjetima sjajno odradile cijeli program te potpuno zasluženo kući donijele dvije europske medalje, koje su najveća nagrada za dosadašnji rad i odricanje – istaknula je predsjednica Udruge Ines Goričanec.

Udruga mažoretkinja i Twirling klub Donji Kraljevec djeluje od 2003. godine. Trenutno okuplja 40-ak djevojčica i djevojaka, ali ta se brojka svako malo povećava.

– Kontinuiramo primamo nove članice i članove. Zanimanje postoji što ne treba čuditi s obzirom da s djecom rade školovani treneri. Jedini uvjet je da su zainteresirani novi članovi, djevojčice i dječaci, stariji od četiri godine – dodaje predsjednica Goričanec na čiji se broj mobitela 098 / 170 3882 mogu dobiti sve dodatne informacije.

A da se u klubu uistinu radi profesionalno i sustavnu najbolje svjedoče rezultati. Dva srebrna odličja iz Poreča nisu jedine medalje koje su stigle na adresu ovog uspješnog kluba iz Donjeg Kraljevca. Da se na Europskom prvenstvu mogu očekivati velike stvari dalo se naslutiti već na Prvenstvu Hrvatske u mažoret plesu koje je održano u Kaštelama. Tamo su vježbačice iz Donjeg Kraljevca osvojile 1. mjesto u disciplini exhibition corps junior čime su osigurale odlazak na susret najboljih natjecateljica Staroga kontinenta.

– Na istom smo okupljanju osvajanjem 2. mjesta u disciplini duo s rekvizitima također potvrdili odlazak u Poreč. Od ostalih rezultata svakako treba izdvojiti 3. mjesto u tradicionalnom mažoret plesu u kategoriji mlađih juniorki. U twirlingu smo se okitili s čak tri zlatna odličja i to u kategorijama freestylle junior A razina, artistic solo junior razina B i solo wbtf junior razina B. Uistinu smo ponosni – dodaje Goričanec.

Na starim lovorikama se ne živi pa u klubu nastavljaju marljivo raditi i spremati se za nove izazove.

– Nadamo se samo da će se situacija s pandemijom koronavirusa napokon riješiti i da nam neće zabraniti treniranje u dvorani. To je minimum uvjeta potrebnih da spremni dočekamo nova natjecanja. Moramo istaknuti da su za rezultate najviše zaslužne djevojke kao i njihovi treneri Tihomir Bendelja i Bernard Barač. Također, malo toga bi bilo moguće realizirati da nemamo tijekom cijele godine podršku roditelja i sponzora, tvrtka Tehnix, Instalacije Bočkaj i Gramex, kao i Općine Donji Kraljevec – zaključuje predsjednica Ines Goričanec.

Međimurje

Centar za beskućnike te starije i nemoćne osobe u Čakovcu početkom 2022. otvara svoja vrata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, zajedno s ravnateljem Gradskog društva Crvenog križa Čakovec Kristijanom Valkajom i voditeljicom projekta Vlatkom Vinetić, obišla je radove na izgradnji Centra „PrInOS – pružanje inkluzivnih oblika skrbi“, koji će za područje Međimurske županije pružati nove izvaninstitucionalne usluge usmjerene na beskućnike te starije i nemoćne osobe u lokalnoj zajednici.

Pritom je u okviru ovog projekta, vrijednog oko 14 milijuna kuna, rekonstruiran i dograđen objekt na mjestu bivšeg skladišta Međimurskih voda u Mihovljanskoj ulici u Čakovcu.

Zemljište je Ugovorom o pravu građenja ustupio Grad Čakovec s ciljem da beskućnicima i starijima omogući neovisan i dostojanstven život.

Gradsko društvo Crvenoga križa Čakovec nositelj je ovog EU projekta, financiranog bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj te Operativnog programa Konkurentnost i Kohezija 2014. – 2020. u stopostotnom iznosu, dok su partneri Grad Čakovec, Centar za socijalnu skrb Čakovec te Centar za pomoć u kući Međimurske županije.

– Izgrađeno je pet stambenih jedinica za organizirano stanovanje beskućnika, uz potrebnu stručnu podršku koja će biti osigurana kroz uslugu poludnevnog boravka. Smještaji su kapaciteta do 20 osoba. Projekt će poslužiti da se organiziranim stanovanjem beskućnike dovede u dinamičan i interaktivan položaj te im se da prilika za značajnije životne promjene i izlazak iz nepovoljnog statusa – objasnio je Valkaj.

Kako je dodala gradonačelnica, nerijetko se suočavamo s činjenicom da osobe koje nemaju zadovoljene osnovne životne potrebe, poput toplog obroka, ovise o pomoći drugih uslijed neadekvatne skrbi u zajednici te odlaze u institucionalni smještaj.

Stoga je i osiguranje prehrane u okviru ovog projekta promatrano kao jedan od osnovnih načina suzbijanja siromaštva i prevencije institucionalizacije starijih i nemoćnih osoba.

– Centar „PrInOS“ time će za ranjive korisnike u zajednici omogućiti pripremu toplih obroka te im iste dostavljati. Projekt je u potpunosti izrađen i proveden u skladu s identificiranim potrebama u zajednici, a to je ključ njegove uspješnosti – dodala je Cividini i naglasila da će dostava obroka obuhvatiti oko 140 evidentiranih korisnika na području cijelog Međimurja.

Radovi su pred završetkom, sredinom prosinca planiran je tehnički pregled, dok će prvi korisnici Centar „PrInOS“ moći koristiti već početkom 2022. godine.

Nastavite čitati

Kultura

Povodom blagdana sv. Barbare glazbeno-dramska večer KUD-a “Mura” u CZK-u “Rudar”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom blagdana svete Barbare KUD “Mura” će u Centru za kulturu „Rudar“ s početkom u 18 sati izvesti kulturno-umjetnički program u kojem sudjeluju Mješoviti pjevački zbor, Ženska vokalna skupina “Ftičice” i Dramska grupa.

– To će biti vrlo zanimljiv i bogat program koji je posvećen svim građanima, s posebnim naglaskom na naše rudare. Kao što znamo, Mursko Središće i Međimurski ugljenokopi su u prošlom stoljeću bili nositelji gospodarskoga, kulturnog i ekonomskog razvoja našeg grada i cijele Međimurske županije. Njima zahvaljujemo što imamo KUD, Dom kulture i mnoge druge spomenike, stambene zgrade, ceste…..

Danas grad nosi ime Grada Rudara. Prije dvije godine je KUD “Mura” u spomen na rudare organizirao Prvi susret zborova pod imenom “Pjesma Gradu Rudara”. Sudjelovalo je sedam zborova, uglavnom iz rudarskih krajeva.

ŽVS “Ftičice”

Bila je to prekrasna svečanost koju još i danas pamtimo. Tada smo mislili da će to prerasti u tradiciju, ali nažalost, već prošle godine smo zbog pandemije koronavirusa u tome bili zaustavljeni. Ove godine smo ipak pripremili zanimljiv kolaž program vlastitim snagama, kako su zbog epidemioloških mjera mnoga kulturno-umjetnička društva morala odustati.

Želimo svakako nastaviti slaviti blagdan svete Barbare, jer su to naši rudari zavrijedili, a građani su vjerujem željni kulturnih događaja. Zato vas pozivamo da dođete u subotu, 4. prosinca, u 18 sati u naš prekrasni Centar za kulturu Rudar i uživate u programu koji su pripremili naši kudovci i njihovi voditelji – piše Marija Trstenjak iz KUD-a “Mura”.

Neće nedostajati pjesme i svirke iz raznih krajeva, kao i šaljivih i veselih dogodovština u izvođenju glumaca dramske grupe. Kako je riječ o amaterskom kulturno-umjetničkom događaju, prema mjerama Stožera, potrebne su COVID potvrde za sve prisutne.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje