Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Uz izložbu slika u varaždinskoj bolnici obilježen Međunarodni dan sestrinstva

Objavljeno:

- dana

MEDICINSKE SESTRE

U varaždinskoj je bolnici danas obilježen Međunarodni dan sestrinstva uz već tradicionalnu izložbu slika sadašnjih i bivših djelatnika bolnice.

Međunarodni dan sestrinstva obilježava se 12. svibnja, na datum rođenja slavne Florence Nightingale, začetnice sestrinstva kao suvremene profesije.

U bolnici se dan sestrinstva obilježava posljednjih desetak godina uz već tradicionalnu izložbu slika koje su naslikali umirovljenici i zaposlenici bolnice. Izložba se organizira u predvorju

Tijekom svečanog otvaranja izložbe glavna sestra bolnice Anica Sekovanić nabrojala je izazove s kojima se danas susreću medicinske sestre.

Sestre odlaze iz Hrvatske

“Kao glavni nedostaci ove struke u Hrvatskoj ističu se skromna primanja, veliko opterećenje i sve teže zapošljavanje zbog ograničenih kvota u bolnicama. Mnogim sestrama nisu priznate visoke stručne spreme diplomirane sestre i magistre sestrinstva, a veliki broj prvostupnica ne mogu dobiti adekvatno radno mjesto pa mnoge odlaze u inozemstvo”, istaknula je Sekovanić.

Autore izloženih slika predstavila je farmaceutska tehničarka Lidija Jelena Jurčec, predstavnica neformalne likovne sekcije koja okuplja umirovljenike i zaposlenike bolnice. Medicinsko i tehničko osoblje koje se bavi slikanjem zasad svi djeluju samostalno i povremeno se okupljaju. Jelena Jurčec pozvala je i druge kreativne zaposlenike bolnice da im se jave kako bi mogli lakše organizirati zajedničko umjetničko djelovanje.

Međunarodni dan sestrinstva ove se godine održava uz slogan „Sestrinski glas za zdrav život“, a svečano obilježavanje organizira Hrvatska udruga medicinskih sestara

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Policijska akcija „Brzina“ u četvrtak u cijeloj Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 24. lipnja, u vremenu od 12 do 18 sati, policijski službenici Policijske uprave varaždinske provest će pojačane aktivnosti u prometu na suzbijanju prekršaja brzine u prometu u sklopu operativne akcije „Brzina“.

Akcija će se provoditi na cjelokupnom području PU varaždinske sukladno mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s uzrokom brzine i najtežim posljedicama, te na dionicama cesta gdje je učestalo kršenje prometnih propisa u vidu nepoštivanja najvećih dopuštenih brzina kretanja vozila.

Nastavite čitati

Život i društvo

Marija Ivanušić s Varaždin Brega dobila nagradu za izvanredna postignuća i promicanje udomiteljstva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ministrastvo rada

Ministar Josip Aladrović i državna tajnica Marija Pletikosa svečano su 16. lipnja uručili nagrade udomiteljima za izvanredna postignuća i njihovu predanost u stvaranju stabilnog i poticajnog okruženja za život djece i odraslih korisnika te zalaganje i inovativnost u promicanju udomiteljstva u zajednici.

– Upravo je udmiteljstvo način da djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi imaju kvalitetniju skrb i odrastanje. Sretno i nesmetano djetinjstvo trebalo bi biti pravo, a ne privilegija. Svako dijete zaslužuje da o njemu skrbi netko kome je interes tog djeteta na prvom mjestu – naglasio je ministar Aladrović.

Ministar Aladrović istaknuo je kako se kroz Akcijski plan unaprjeđenja sustava socijalne skrbi predviđa dodatno poboljšanje udomiteljstva te kako će se pojednostaviti uvjeti za obavljanje udomiteljstva i dobivanje statusa udomitelja, povećat će se udomiteljske naknade i opskrbnine za djecu. Radimo na povećanju broja udomitelja, a samim time i djece koje će imati priliku odrastati izvan institucija.

Sukladno općim kriterijima vrednovala se inovativnost u osiguravanju stabilnog i poticajnog okruženja za korisnika, postignuća u obavljanju udomiteljstva u smislu pozitivnog utjecaja na poboljšanje stanja korisnika, zainteresiranost i predanost udomiteljskom pozivu i promicanje udomiteljstva u zajednici.

Povjerenstvo za dodjelu nagrada udomiteljma donijelo je odluku da se za 2021. godinu dodijeli pet Godišnjih nagrada udomiteljicama: Gordani Štrbo iz Vinkovaca, Dubravki Čordašev iz Đurđevca, Silviji Vrgoč iz Solina, Mariji Ivanušić s Varaždin Brega i Mari Anđelić iz Trnjana.

Podsjetimo, Marija Ivanušić, po zanimanju trgovkinja, udomiteljstvom se bavi od 1986. godine. Udomila je više od 60-ero djece te kaže da joj je to životni poziv. Marija je i sama odrasla bez roditelja i brinula o svojoj mlađoj braći.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!