Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Uz izložbu slika u varaždinskoj bolnici obilježen Međunarodni dan sestrinstva

Objavljeno:

- dana

MEDICINSKE SESTRE

U varaždinskoj je bolnici danas obilježen Međunarodni dan sestrinstva uz već tradicionalnu izložbu slika sadašnjih i bivših djelatnika bolnice.

Međunarodni dan sestrinstva obilježava se 12. svibnja, na datum rođenja slavne Florence Nightingale, začetnice sestrinstva kao suvremene profesije.

U bolnici se dan sestrinstva obilježava posljednjih desetak godina uz već tradicionalnu izložbu slika koje su naslikali umirovljenici i zaposlenici bolnice. Izložba se organizira u predvorju

Tijekom svečanog otvaranja izložbe glavna sestra bolnice Anica Sekovanić nabrojala je izazove s kojima se danas susreću medicinske sestre.

Sestre odlaze iz Hrvatske

“Kao glavni nedostaci ove struke u Hrvatskoj ističu se skromna primanja, veliko opterećenje i sve teže zapošljavanje zbog ograničenih kvota u bolnicama. Mnogim sestrama nisu priznate visoke stručne spreme diplomirane sestre i magistre sestrinstva, a veliki broj prvostupnica ne mogu dobiti adekvatno radno mjesto pa mnoge odlaze u inozemstvo”, istaknula je Sekovanić.

Autore izloženih slika predstavila je farmaceutska tehničarka Lidija Jelena Jurčec, predstavnica neformalne likovne sekcije koja okuplja umirovljenike i zaposlenike bolnice. Medicinsko i tehničko osoblje koje se bavi slikanjem zasad svi djeluju samostalno i povremeno se okupljaju. Jelena Jurčec pozvala je i druge kreativne zaposlenike bolnice da im se jave kako bi mogli lakše organizirati zajedničko umjetničko djelovanje.

Međunarodni dan sestrinstva ove se godine održava uz slogan „Sestrinski glas za zdrav život“, a svečano obilježavanje organizira Hrvatska udruga medicinskih sestara

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Varaždinski plac 15. listopada mirisat će po pečenim kestenima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dan kestena na varaždinskom placu održat će se u subotu, 15. listopada.

U vremenu od 9 do 11 sati prodavat će porcija pečenih kestena po 10 kuna. Ali to nije sve. Moći će se pogledati izložba radova varaždinskih vrtićara na temu “Plodovi jeseni”. Gostovat će ženske udruge koje će pripremati slatke zalogajčeke.

Za dobar štimug pobrinut će se tamburaški sastav Špancir.

Nastavite čitati

Život i društvo

Državni inspektorat: neka vina na hrvatskom tržištu su voda i šećer, najčešće je to Rajnski rizling

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata provela je analizu vina, a rezultati su pokazali da je među vinima na tržištu čak sedam lažnjaka. Četiri lažna vina su s Kosova, dva iz Hrvatske i jedno iz BiH.

Prošli tjedan stigli su i rezultati analize iz laboratorija; od 84 uzorka, sedam vina patvoreno je dodavanjem vode i šećera čije porijeklo nije grožđe, piše rtl.hr.

– Od pet vina iz trećih zemlja, kod kojih je analiza službenog uzorka pokazala da se radi o patvorenim vinima, četiri vina su označena nazivom sorata vinove loze, i to dva su označena kao “Rajnski rizling”, jedno kao “Graševina”, jedno kao “Vranac” – daju detalje iz Inspektorata.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje