Povežite se s nama

Život i društvo

Premalo se pozornosti pridaje ranim znacima razvojnih teškoća kod djece

Objavljeno:

- dana

ZNAKOVI

U Varaždinu se 13. svibnja prvi put održava simpozij o ranoj intervenciji u djetinjstvu, na kojem će se naglasak staviti na multidisciplinarni pristup ranoj intervenciji kroz timski pristup i povezivanje usluga. 

Simpozij

Edukacija je namijenjena liječnicima opće i školske medicine, pedijatrima, patronažnim sestrama i svima koji sudjeluju u ranoj intervenciji djece s teškoćama i neurorizicima. Simpozij organizira Udruga za ranu intervenciju Varaždinske županije, koja djeluje već niz godina, a okuplja stručnjake, logopede i rehabilitatore koji rade s djecom s posebnim potrebama. Kako ističe Emina Kovačić, predsjednica Udruge, simpozij je otvoren za stručnjake iz svih područja Hrvatske te imaju prijave za sudjelovanjem i iz drugih županija.

U Varaždinu se održava prvi simpozij o ranoj intervenciji kod djece s teškoćama u 
razvoju

– Počeli smo sa 15-ak, a danas u Udruzi radimo s oko 70-ero djece. Do nas dolaze najčešće prema uputi pedijatara i liječnika opće medicine ili odgojitelji u vrtiću primijete da dijete pokazuje neka odstupanja te ih upućuju na savjetovanje. Nakon individualne procjene i dijagnostike u Udruzi provodimo edukacijsko-rehabilitacijske i logopedske terapije, sukladno individualnim potrebama djeteta. Mozak je do treće godine plastičan i jako puno se može napraviti ranom stimulacijom i provođenjem pravovremene habilitacije. Rani simptomi mogu se uočiti već od rođenja, ali se s djecom često počinje raditi tek kada krenu u vrtić ili školu, a ovaj se prvi period nažalost propustio – ističe Emina Kovačić, koja kao rehabilitatorica radi u varaždinskom Centru “Tomislav Špoljar”.

Prema procjenama, oko deset posto populacije čine djeca s teškoćama u razvoju kojima je potrebna posebna skrb, rana stimulacija, ali i stručna podrška cijeloj obitelji. Pritom roditelji često ističu da im je nedostupna potrebna zdravstvena pomoć ili da su usluge na njihovu području nepovezane. Upravo je stoga cilj simpozija povezivanje sektora u pružanju usluga kako bi se djeca s poteškoćama otkrila što ranije i pružila im se potrebna skrb.

Samo je 40 % djece s invaliditetom do 7. godine obuhvaćeno nekim uslugama

Naša je sugovornica tijekom 2012. godine provela istraživanje o kvaliteti života obitelji djece s teškoćama u razvoju na području Varaždinske županije. Ispitivanje je pokazalo da su roditelji općenito nezadovoljni podrškom rane intervencije te da često nisu pravovremeno detektirane razvojne teškoće i da se nisu imali kome obratiti za savjetovanje ili tretmane.
– S obzirom na to da je izazov pružanja usluga rane intervencije u tome što dolazi iz različitih sektora koji nisu povezani, cilj nam je i kroz ovaj simpozij pronaći zajedničko rješenje na području Županije te raditi na povezivanju usluga i ranog otkrivanja djece s razvojnim odstupanjima – ističu u Udruzi. 

Mozak je do treće godine života plastičan i jako se puno može napraviti ranom stimulacijom i pravodobnim provođenjem terapije u tom najranijem razdoblju djetetova života. Za to je potrebno što ranije prepoznavanje simptoma razvojnih poteškoća.” – Emina Kovačić

Stručnjaci

Osim članova Udruge, na simpoziju će predavanja održati i gosti poput Nenada Glumbića s beogradskog sveučilišta, stručnjaka za autizam i diferencijalnu dijagnostiku. Zagrebački neuropedijatar Goran Krakar govorit će o spontanoj motorici kod dojenčadi, a varaždinski pedijatar Goran Krnjak o motoričkom razvoju djeteta.

Izvor:
Foto: RT

Život i društvo

Varaždinski plac 15. listopada mirisat će po pečenim kestenima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dan kestena na varaždinskom placu održat će se u subotu, 15. listopada.

U vremenu od 9 do 11 sati prodavat će porcija pečenih kestena po 10 kuna. Ali to nije sve. Moći će se pogledati izložba radova varaždinskih vrtićara na temu “Plodovi jeseni”. Gostovat će ženske udruge koje će pripremati slatke zalogajčeke.

Za dobar štimug pobrinut će se tamburaški sastav Špancir.

Nastavite čitati

Život i društvo

Državni inspektorat: neka vina na hrvatskom tržištu su voda i šećer, najčešće je to Rajnski rizling

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata provela je analizu vina, a rezultati su pokazali da je među vinima na tržištu čak sedam lažnjaka. Četiri lažna vina su s Kosova, dva iz Hrvatske i jedno iz BiH.

Prošli tjedan stigli su i rezultati analize iz laboratorija; od 84 uzorka, sedam vina patvoreno je dodavanjem vode i šećera čije porijeklo nije grožđe, piše rtl.hr.

– Od pet vina iz trećih zemlja, kod kojih je analiza službenog uzorka pokazala da se radi o patvorenim vinima, četiri vina su označena nazivom sorata vinove loze, i to dva su označena kao “Rajnski rizling”, jedno kao “Graševina”, jedno kao “Vranac” – daju detalje iz Inspektorata.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje