Povežite se s nama

Život i društvo

Premalo se pozornosti pridaje ranim znacima razvojnih teškoća kod djece

Objavljeno:

- dana

ZNAKOVI

U Varaždinu se 13. svibnja prvi put održava simpozij o ranoj intervenciji u djetinjstvu, na kojem će se naglasak staviti na multidisciplinarni pristup ranoj intervenciji kroz timski pristup i povezivanje usluga. 

Simpozij

Edukacija je namijenjena liječnicima opće i školske medicine, pedijatrima, patronažnim sestrama i svima koji sudjeluju u ranoj intervenciji djece s teškoćama i neurorizicima. Simpozij organizira Udruga za ranu intervenciju Varaždinske županije, koja djeluje već niz godina, a okuplja stručnjake, logopede i rehabilitatore koji rade s djecom s posebnim potrebama. Kako ističe Emina Kovačić, predsjednica Udruge, simpozij je otvoren za stručnjake iz svih područja Hrvatske te imaju prijave za sudjelovanjem i iz drugih županija.

U Varaždinu se održava prvi simpozij o ranoj intervenciji kod djece s teškoćama u 
razvoju

– Počeli smo sa 15-ak, a danas u Udruzi radimo s oko 70-ero djece. Do nas dolaze najčešće prema uputi pedijatara i liječnika opće medicine ili odgojitelji u vrtiću primijete da dijete pokazuje neka odstupanja te ih upućuju na savjetovanje. Nakon individualne procjene i dijagnostike u Udruzi provodimo edukacijsko-rehabilitacijske i logopedske terapije, sukladno individualnim potrebama djeteta. Mozak je do treće godine plastičan i jako puno se može napraviti ranom stimulacijom i provođenjem pravovremene habilitacije. Rani simptomi mogu se uočiti već od rođenja, ali se s djecom često počinje raditi tek kada krenu u vrtić ili školu, a ovaj se prvi period nažalost propustio – ističe Emina Kovačić, koja kao rehabilitatorica radi u varaždinskom Centru “Tomislav Špoljar”.

Prema procjenama, oko deset posto populacije čine djeca s teškoćama u razvoju kojima je potrebna posebna skrb, rana stimulacija, ali i stručna podrška cijeloj obitelji. Pritom roditelji često ističu da im je nedostupna potrebna zdravstvena pomoć ili da su usluge na njihovu području nepovezane. Upravo je stoga cilj simpozija povezivanje sektora u pružanju usluga kako bi se djeca s poteškoćama otkrila što ranije i pružila im se potrebna skrb.

Samo je 40 % djece s invaliditetom do 7. godine obuhvaćeno nekim uslugama

Naša je sugovornica tijekom 2012. godine provela istraživanje o kvaliteti života obitelji djece s teškoćama u razvoju na području Varaždinske županije. Ispitivanje je pokazalo da su roditelji općenito nezadovoljni podrškom rane intervencije te da često nisu pravovremeno detektirane razvojne teškoće i da se nisu imali kome obratiti za savjetovanje ili tretmane.
– S obzirom na to da je izazov pružanja usluga rane intervencije u tome što dolazi iz različitih sektora koji nisu povezani, cilj nam je i kroz ovaj simpozij pronaći zajedničko rješenje na području Županije te raditi na povezivanju usluga i ranog otkrivanja djece s razvojnim odstupanjima – ističu u Udruzi. 

Mozak je do treće godine života plastičan i jako se puno može napraviti ranom stimulacijom i pravodobnim provođenjem terapije u tom najranijem razdoblju djetetova života. Za to je potrebno što ranije prepoznavanje simptoma razvojnih poteškoća.” – Emina Kovačić

Stručnjaci

Osim članova Udruge, na simpoziju će predavanja održati i gosti poput Nenada Glumbića s beogradskog sveučilišta, stručnjaka za autizam i diferencijalnu dijagnostiku. Zagrebački neuropedijatar Goran Krakar govorit će o spontanoj motorici kod dojenčadi, a varaždinski pedijatar Goran Krnjak o motoričkom razvoju djeteta.

Izvor:
Foto: RT

Život i društvo

Novi Marof: Danijela Treska i njezina obitelj godinama su uzor svim udomiteljima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U travnju ove godine objavljen je Javni poziv za dodjelu nagrada udomiteljima za izuzetne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva u 2021. godini. Isti je organiziran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Centar za socijalnu skrb Novi Marof tom prigodom je za godišnju nagradu odlučio nominirati udomiteljicu Danijelu Treska.

Navedena nominacija podržana je preporukom od strane čelnika Varaždinske županije. Danijela Treska se nesrodničkim udomiteljstvom za odrasle osobe bavi unazad nešto više od deset godina.

U tom dugom vremenskom periodu osigurala je smještaj brojnim korisnicima u potrebi, nerijetko onima koji su bili životno ugroženi i prethodno živjeli u teškim stambenim i socijalnim uvjetima.

Udomiteljica im je u svojoj obitelji, osim brige i skrbi, uvijek pružala emocionalnu potporu i podršku te su čak i oni zahtjevni i tzv. teški i nesuradljivi korisnici odlično funkcionirali u udomiteljskoj obitelji. Danijela Treska se kao udomiteljica od početka suradnje sa stručnim radnicima Centra za socijalnu skrb Novi Marof isticala kao izrazito emocionalno topla i srdačna osoba, puna razumijevanja za svaku od osoba koja je svoj dom našla u njenoj obitelji, neovisno o tome da li se radilo o hitnom, privremenom ili dugotrajnom smještaju.

– Zbog dugogodišnje suradnje obilježene isključivo pozitivnim iskustvima, kao i općenito pozitivnog stava i pristupa korisnicima koji udomiteljica ima i kojima daje primjer ostalim udomiteljima, ona zasigurno daje izrazit doprinos unapređenju udomiteljstva na području svoje lokalne zajednice – ističu u novomarofskom Centru za socijalnu skrb.

Nastavite čitati

Život i društvo

Uređena cesta u lepoglavskom naselju Sestranec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U naselju Sestranec u Lepoglavi dovršeno je uređenje lokalne nerazvrstane ceste.

Postojeći oštećeni asfaltni sloj saniran je korištenjem nove tehnologije – bitumenske emulzije koja će, uz sanaciju oštećenja, spriječiti njegovo daljnje propadanje.

Radove je temeljem sklopljenog ugovora s Gradom Lepoglavom izvela tvrtka Colas koja je tom prigodom organizirala i prezentaciju koju su pratili predstavnici susjednih općina i gradova s područja Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije.

– Ova nova tehnologija sanacije cesta pruža odličan omjer kvalitete i cijene što je itekako važno jer nam omogućava sanacije većeg broja lokalnih cesta uz znatno manji trošak. Grad Lepoglava među prvim je gradovima odnosno jedinicama lokalne samouprave u ovom dijelu Hrvatske koji je počeo koristiti ovu tehnologiju što potvrđuje da pratimo inovativne trendove koji nam omogućavaju efikasnije održavanje komunalne infrastrukture, a time zadržavanja visokog komunalnog standarda važnog za naše građane – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić tijekom 135.000 kuna vrijednih radova na uređenju 440 metara ceste u naselju Sestranec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!