Povežite se s nama

Život i društvo

Premalo se pozornosti pridaje ranim znacima razvojnih teškoća kod djece

Objavljeno:

- dana

ZNAKOVI

U Varaždinu se 13. svibnja prvi put održava simpozij o ranoj intervenciji u djetinjstvu, na kojem će se naglasak staviti na multidisciplinarni pristup ranoj intervenciji kroz timski pristup i povezivanje usluga. 

Simpozij

Edukacija je namijenjena liječnicima opće i školske medicine, pedijatrima, patronažnim sestrama i svima koji sudjeluju u ranoj intervenciji djece s teškoćama i neurorizicima. Simpozij organizira Udruga za ranu intervenciju Varaždinske županije, koja djeluje već niz godina, a okuplja stručnjake, logopede i rehabilitatore koji rade s djecom s posebnim potrebama. Kako ističe Emina Kovačić, predsjednica Udruge, simpozij je otvoren za stručnjake iz svih područja Hrvatske te imaju prijave za sudjelovanjem i iz drugih županija.

U Varaždinu se održava prvi simpozij o ranoj intervenciji kod djece s teškoćama u 
razvoju

– Počeli smo sa 15-ak, a danas u Udruzi radimo s oko 70-ero djece. Do nas dolaze najčešće prema uputi pedijatara i liječnika opće medicine ili odgojitelji u vrtiću primijete da dijete pokazuje neka odstupanja te ih upućuju na savjetovanje. Nakon individualne procjene i dijagnostike u Udruzi provodimo edukacijsko-rehabilitacijske i logopedske terapije, sukladno individualnim potrebama djeteta. Mozak je do treće godine plastičan i jako puno se može napraviti ranom stimulacijom i provođenjem pravovremene habilitacije. Rani simptomi mogu se uočiti već od rođenja, ali se s djecom često počinje raditi tek kada krenu u vrtić ili školu, a ovaj se prvi period nažalost propustio – ističe Emina Kovačić, koja kao rehabilitatorica radi u varaždinskom Centru “Tomislav Špoljar”.

Prema procjenama, oko deset posto populacije čine djeca s teškoćama u razvoju kojima je potrebna posebna skrb, rana stimulacija, ali i stručna podrška cijeloj obitelji. Pritom roditelji često ističu da im je nedostupna potrebna zdravstvena pomoć ili da su usluge na njihovu području nepovezane. Upravo je stoga cilj simpozija povezivanje sektora u pružanju usluga kako bi se djeca s poteškoćama otkrila što ranije i pružila im se potrebna skrb.

Samo je 40 % djece s invaliditetom do 7. godine obuhvaćeno nekim uslugama

Naša je sugovornica tijekom 2012. godine provela istraživanje o kvaliteti života obitelji djece s teškoćama u razvoju na području Varaždinske županije. Ispitivanje je pokazalo da su roditelji općenito nezadovoljni podrškom rane intervencije te da često nisu pravovremeno detektirane razvojne teškoće i da se nisu imali kome obratiti za savjetovanje ili tretmane.
– S obzirom na to da je izazov pružanja usluga rane intervencije u tome što dolazi iz različitih sektora koji nisu povezani, cilj nam je i kroz ovaj simpozij pronaći zajedničko rješenje na području Županije te raditi na povezivanju usluga i ranog otkrivanja djece s razvojnim odstupanjima – ističu u Udruzi. 

Mozak je do treće godine života plastičan i jako se puno može napraviti ranom stimulacijom i pravodobnim provođenjem terapije u tom najranijem razdoblju djetetova života. Za to je potrebno što ranije prepoznavanje simptoma razvojnih poteškoća.” – Emina Kovačić

Stručnjaci

Osim članova Udruge, na simpoziju će predavanja održati i gosti poput Nenada Glumbića s beogradskog sveučilišta, stručnjaka za autizam i diferencijalnu dijagnostiku. Zagrebački neuropedijatar Goran Krakar govorit će o spontanoj motorici kod dojenčadi, a varaždinski pedijatar Goran Krnjak o motoričkom razvoju djeteta.

Izvor:
Foto: RT

Život i društvo

Parkovi intenzivirali obnovu klupa u varaždinskoj gradskoj jezgri

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako im vremenske prilike ne idu na ruku, varaždinska gradska komunalna tvrtka Parkovi intenzivirala je obnovu klupa u užem centru grada.

Započeli su s klupama na Trgu slobode, a do kraja godine obnovit će se klupe  u Pavlinskoj i Habdelićevoj ulici te na Trgu bana Jelačića.

Dodajmo da zaposlenici spomenute tvrtke marljivo rade i na uređivanju gredica u centru grada te na rotoru kod Bauhausa.

– Sadimo maćuhice, potočnice i tratinčice, te lukovice narcisa i tulipane koji će procvjetati na proljeće – ističu vrijedni vrtlari.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Lepoglava mladim obiteljima sufinancira izgradnju kuća ili kupnju stana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nastavljajući s provođenjem demografskih mjera Grad Lepoglava će i ove godine pružiti potporu mladim obiteljima koje žele riješiti svoje stambeno pitanje.

Za tu je namjenu u tekućoj 2023. godini u proračunu osigurao 26.540,00 eura koje će, do kraja tekuće godine, zainteresiranim mladim obiteljima Grad Lepoglava podijeliti u okviru raspisanog Javnog poziva za dodjelu potpora mladim obiteljima za rješavanje njihovog stambenog pitanja.

Mlade će obitelji moći, u okviru navedenog Javnog poziva, ostvariti potporu u iznosu do 50 % prihvatljivih troškova, a najviše 5.308,91 eura za sufinanciranje izgradnje obiteljske kuće odnosno za sufinanciranje kupnje obiteljske kuće ili stana na području Grada Lepoglave.

Rok za podnošenje zahtjeva za sufinanciranje traje do zatvaranja Javnog poziva koji je dostupan na službenoj internet stranici Grada Lepoglave (www.lepoglava.hr).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje