Povežite se s nama

Život i društvo

UNICEF čakovečkim gimnazijalcima dodijelio nagradu za najbolji projekt mladih u prošloj školskoj godini

Objavljeno:

- dana

Ured UNICEF-a za Hrvatsku dodijelio je nagradu za najbolji projekt nastao u programu društvenog poduzetništva za mlade UPSHIFT u školskoj godini 2022./2023. Nagrađeni projekt „Klub unuka Čakovec” osmislili su učenici Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec Žana Marie Munda, Margareta Kamenar, Niko Tučić, Magdalena Palašek, Timon Kozar i Barbara Vrčić s ciljem promicanja međugeneracijske solidarnosti druženjem učenika i korisnika Doma za starije i nemoćne osobe Novinščak.

Cilj je programa UPSHIFT potaknuti razvijanje poduzetničkih vještina i podržati mlade u kreiranju rješenja za izazove u njihovim zajednicama, a provodi se u okviru UNICEF-ova programa za mlade ZABUM – za budućnost mladih, u suradnji s Hrvatskim uredom za kreativnost i inovacije.

Timovi mladih kroz UPSHIFT kreiraju inovativna rješenja za probleme u svojim lokalnim zajednicama i razvijaju projekte društvenog poduzetništva koji obuhvaćaju brojna područja, poput obrazovanja, vršnjačkog nasilja, borbe protiv diskriminacije, mentalnog zdravlja, međugeneracijske solidarnosti, sigurnosti u prometu te zaštite okoliša i energetske učinkovitosti. Najbolji projekti dobivaju financijsku i mentorsku podršku za realizaciju.

Hrvatska, prema popisu stanovništva iz 2021. godine, ima 22,45 posto osoba starijih od 65 godina, a u Europskoj uniji 44 posto osoba starijih od 65 godina navodi usamljenost kao svoj najveći problem. Istraživanja ukazuju na to da socijalne interakcije pozitivno utječu na zdravlje i kvalitetu života osoba smještenih u domovima za starije i nemoćne te da mnogi vole provoditi vrijeme s mlađim generacijama.

Pobjednički projekt „Klub unuka Čakovec” kroz organizaciju redovitih druženja srednjoškolaca i korisnika doma za starije i nemoćne aktivno doprinosi razvijanju međugeneracijske solidarnosti, razmjeni iskustava i vještina te promiče društvenu koheziju.

Za potrebe projekta osnovan je volonterski klub, a četrdeset njegovih članova tijekom prošle godine sudjelovalo je u brojnim aktivnostima kao što su kreativne radionice, izrađivanje ukrasa, čitanje knjiga, igranje društvenih igara te druženje uz kuhanje i razgovor. „Klub unuka” nastavlja s aktivnostima i u ovoj godini, a realizaciju projekta podržava i Grad Čakovec.

– Kad smo Margareta i ja tijekom i nakon pandemije razmišljale kako pomoći našim najmilijima, nismo ni sanjale da bi iz toga mogla nastati ovako iskrena i topla, ali i moćna priča. Prije godinu dana okupile smo ekipu za UPSHIFT. U ta smo tri dana, uz veliku podršku i vodstvo našeg mentora Tomislava, razradili projekt do zadnjih detalja. Zvijezda vodilja bila nam je pružanje prilike dvjema, u mnogočemu suprotnim, generacijama da se povežu. Postigli smo to, ali i mnogo više. Na radionicama su se, negdje usput, uz miris prvomajskog graha, razmijenila razna iskustva i savjeti, ali i rodila brojna srdačna prijateljstva. Slušajući iskustva korisnika i volontera, entuzijazam s kojim pričaju o svakoj radionici, shvaćamo da smo uspjele u početnom naumu. Zato zahvaljujemo organizatorima UPSHIFT-a koji su prepoznali naš trud, svojoj profesorici Heleni Zečar Lajtman, Barbari koja i dalje s nama razvija projekt, a ponajviše svim volonterima i korisnicima koji su u projekt uključeni – poručila je članica pobjedničkog tima Žana Marie Munda.

Uz nagradu za najbolji projekt, UNICEF je uručio i priznanja „Mlade nade” učenicima Lani Pavić, Lei Oršoš, Ervinu Šoltiću, Franu Stamenkoviću i Viktoriji Ignac iz Osnovne škole Vladimira Nazora Pribislavec.

U njihov projekt „Umjetnost kamišibaja: pripovijedanje pomoću slika” uključeno je više od 70 učenika iz četiri osnovne škole zainteresiranih za kreativno likovno i govorno izražavanje, kroz koje žele dalje razvijati svoje vještine te se družiti i razmjenjivati iskustva s učenicima iz drugih škola.

– Mladi u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, danas se susreću s mnogim izazovima koji će utjecati na njihovu budućnost, poput klimatskih promjena, pitanja očuvanja mentalnog zdravlja, prava na kvalitetno obrazovanje, suzbijanje širenja lažnih vijesti te mnogih drugih, mladima bitnih, tema. UPSHIFT je platforma koja mladima pruža priliku da budu dio pozitivne promjene i rješavaju probleme koje primjećuju u neposrednoj blizini jer na taj način ostavljaju trag u svojim lokalnim zajednicama. Čestitam pobjedničkom timu, kao i timu ‘Mlade nade‘ te svim sudionicima UPSHIFT-a na hvalevrijednim projektima. Nastavit ćemo s partnerima ulagati u UPSHIFT i druge programe kako bismo zajedno kreirali nove prilike za mlade – izjavila je Ana Dautović, zamjenica predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Život i društvo

Zanimljiv program na Festivalu znanosti na FOI-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas se na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) održava Festivala znanosti.

Obzirom da je središnja tema Festivala znanosti „Inteligencija“, na samom početku programa upriličeno je otvorenje izložbe dječjih likovnih radova na temu „Jesu li računala pametnija od nas“. Voditeljice izložbe, koja će biti dostupna i u digitalnom obliku, su prof. dr. sc. Violeta Vidaček Hainš, doc. dr. sc. Suzana Keglević Kozjak, doc. dr. sc. Zrinka Lacković Vincek, a u organizaciju su uključeni volonteri Centra za volontiranje i humanitarni rad FOI. Na izložbi će biti izloženi radovi 60-ero djece iz Dječjeg vrtića Varaždin te I., IV. I VI. OŠ Varaždin, a otvorit će ju dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa.

U nastavku programa prvog dana bit će održane i radionice i prezentacije na temu: „Jesu li računala pametnija od nas?“, „DigiDreams: Djeca stvaraju, a AI oživljava“ i „Kognitivni agenti“.

RASPORED DOGAĐANJA U PONEDJELJAK, 22. TRAVNJA:

10.00 – otvorenje izložbe i zajednička fotografija

10.15 -10.45 – radionica i prezentacija „Jesu li računala pametnija od nas?“ (D 3, FOI 1)

10.45 – 11.00 – prezentacija „Kognitivni agenti“ prof. dr. sc. Markus Schatten (D 10, FOI 1)

10.45 – 11.00 – obilazak Knjižnica FOI (FOI 1)

11.20 – 11.40 – demonstracija „Kako lete dronovi?“  (Gradski park V. Jagića)

11.40 – 12.30  – Podjela “Dječjih FOI diploma” i “Dječja promocija” (Info Chill zona, FOI 1)

Festival znanosti je manifestacija koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. godine s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanje javne percepcije znanstvenika, te motiviranje mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja. Program će trajati u svim većim gradovima Hrvatske, a FOI se uključio s nizom radionica i predavanja.

FOI će u okviru Festivala znanosti održati i Dan otvorenih vrata, u četvrtak, 25. travnja od 12:00 do 14:00 sati, koji je namijenjen svim maturantima i onima koji žele upisati FOI.

Sudjelovanjem u Festivalu znanosti, FOI aktivno participira u popularizaciji znanosti, a u provođenje programa uključuju se nastavnici Fakulteta stavljajući time fokus na popularizaciju STEM-a kod mladih.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Jura Zeleni još se nije dodrl, pa je opet obišao maruševečki kraj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Tradicionalna manifestacija u cilju očuvanja kulturne baštine i tradicije proslave blagdana svetog Jurja održana je u nedjelju nakon što su se sudionici okupili kod Etno kuće u Maruševcu.

Nakon toga povorka se uputila do crkve sv. Jurja gdje je uprizoren dio jurjevskih običaja. Povorka Jure Zelenog nastavila je potom kretanje od Brodarovca kroz Novake.

U Povorci Jure Zelenog osim članica i članova KUD-a “Klaruš” sudjelovale su i druge udruge s područja Općine Maruševec.

Na malonogometnom igralištu obavljeno je i paljenje jurjevskog krijesa, a kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje