Povežite se s nama

Međimurje

Međimurci na glasanje za župana bez COVID potvrde, ali s maskom

Objavljeno:

- dana

Izdane su tehnička uputa Državnog izbornog povjerenstva pripremljena u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, a odnose se na izbore za župana Međimurske županije koji se održavaju u nedjelju, 28. studenoga.

Najzanimljiviji je dio o COVID potvrdama.

Sve osobe koje na biračkom mjestu obavljaju određene radnje (članovi biračkih odbora,
promatrači, predstavnici medija i ostale osobe prisutne na biračkom mjestu) moraju imati
važeću COVID potvrdu nadležnog tijela da su dovršile primarno cijepljenje protiv
COVID-19 ili da su preboljele COVID-19 ili koje imaju negativan rezultat provedenog
brzog antigenskog testa ili RT PCR testa.

Predsjednik, odnosno potpredsjednik biračkog odbora vodi brigu o tome da sve osobe koje
na biračkom mjestu obavljaju određene radnje imaju COVID potvrdu kako je naprijed
navedeno te je ovlašten osobe koje nemaju takvu COVID potvrdu udaljiti s biračkog
mjesta.

Birači ne moraju imati važeću COVID potvrdu nadležnog tijela da su dovršili primarno cijepljenje protiv COVID-10 ili da su preboljeli COVID-19 ili imati negativan rezultat provedenog brzog antigenskog testa ili RT PCR testa, no dužni su se pridržavati svih epidemioloških mjera propisanih Tehničkom uputom.

Obvezno je nošenje maske za lice ili medicinske maske za sve osobe u zatvorenim prostorima – članove biračkih odbora, birače, promatrače, predstavnike medija i ostale osobe prisutne na biračkom mjestu.

Masku je nužno nositi na način da cijelo vrijeme pokriva nos i usta.

Maske su obavezne i na otvorenom prostoru (primjerice, ako se čeka na otvorenom prostoru prije ulaska u objekt gdje je smješteno biračko mjesto i sl.), kada osobe ne mogu
održavati međusobni razmak veći od 2 metra.

U objektu u kojem se nalazi biračko mjesto, birači su dužni kretati se najkraćim mogućim putem prije glasanja, od ulaza u objekt do prostorije u kojoj se glasa te, nakon glasanja, od prostorije do izlaza iz objekta, te se suzdržavati od nepotrebnog zadržavanja u objektu.

Ako birač pristupi na biračko mjesto bez maske, predsjednik, odnosno potpredsjednik
biračkog odbora ovlašten je biraču dati masku. Birač nakratko skida masku jedino
kada član biračkog odbora zadužen za provjeravanje identiteta birača, utvrđuje njegov
identitet, kojom prilikom se nalazi na udaljenosti od 2 metra od navedenog člana
biračkog odbora, kao i od drugih osoba.

Međimurje

Gradonačelnik Kolarek i predsjednik Udruge umirovljenika Novak potpisali Sporazum o sufinanciranju rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek i predsjednik Udruge umirovljenika Prelog Franjo Novak potpisali su Sporazum o sufinanciranju rada.

Radi se o Sporazumu kojim se regulira zapošljavanje osobe na poslovima potrebnima za Udrugu umirovljenika Prelog, čime će se uvelike olakšati njihov rad.

– Stranke ovog Sporazuma o sufinanciranju rada (u daljnjem tekstu Sporazum) suglasno utvrđuju zajednički interes za angažiranjem osobe koja će kao zaposlena osoba obavljati tekuće poslove potrebne za redovito funkcioniranje Udruge, a posebno poslove provođenja projektnih aktivnosti na projektima Udruge – stoji u jednom od članaka Sporazuma.

Gradonačelnik Kolarek istaknuo je zadovoljstvo potpisanim Sporazumom, naglasivši veliko zadovoljstvo što su Udruga umirovljenika Prelog i sve njihove sekcije izuzetno aktivne, s velikim brojem članova koji se uključuju u brojne aktivnosti.

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurski informatičari zabilježili još jedno drugo i treće mjesto u Hrvatskoj logo ligi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šest članova udruga Mladi informatički stručnjaci i Međimurski informatički klub sudjelovalo je nedavno na 3. kolu Hrvatske logo lige, natjecanju državnog karaktera za osnovnoškolce koje se provodi u šest kola raspoređenih tijekom školske godine, a čiji je organizator Hrvatski savez informatičara.

Najmlađi natjecatelj udruga MIS i MIK bio je Tibor Kraljić, učenik 3. razreda. S osvojenih 100 bodova kolo je okončao šestim mjestom.

Učenik 4. razreda Josip Sobočan osvojio je 5. mjesto, a u istoj kategoriji natjecao se i Ivan Rudi Drk koji je kolo završio kao šestoplasirani.

Među učenicima 5. razreda udruge MIK i MIS imale su tri predstavnika. Najznačajniji uspjeh postigao je Lovro Žagar s osvojenim 2. mjestom, Gita Radiković zauzela je 3. mjesto, dok je Fran Topolnjak natjecanje okončao četvrtom pozicijom.

Svi navedeni učenici polaznici su tečaja Algoritmi LOGO koji se odvija u sklopu Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije, programa koji udruge MIK i MIS provode s visokomotiviranim i potencijalno darovitim učenicima, a koji se odvija pod pokroviteljstvom Međimurske županije. Izvoditelj tečaja, a ujedno i mentor učenicima na natjecanjima bio je Viktor Lazar, mag. inf.

Sljedeće kolo natjecanja održat će se od 10. do 20. veljače.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje