Povežite se s nama

Međimurje

Međimurci za jedno ne trebaju brinuti: za očuvanje svoje baštine i tradicije

Objavljeno:

- dana

MLADI I BAŠTINA

Čuvari međimurske baštine su se u zadnjih deset dana ponovno uvjerili da ne trebaju brinuti za nasljednike.

Na dvjema tradicionalnim priredbama vezanima uz kulturnu baštinu okupilo se više od šest stotina mališana. Jedni su pjevali, drugi i pjevali i plesali, a svi zajedno su pokazali dobro znanje folklornih običaja. Na 10. Dječju smotru međimurskih popevki se prijavilo 180 izvođača, nastupilo je 14 sekcija, KUD- ova, Udruga…  a prolazak na središnju Smotru međimurske popevke izborilo je njih četiri. Priredba je održana u sportskoj dvorani LifeClass Termi Sv. Martin. Izvođači su bila djeca od 5 do 16 godina, a u stručnoj komisiji su sjedili profesori Stjepan Hohnjec i Miroslav Novak.

“Leti, ftiček leti”

Za nastup na središnjoj Smotri izabrali su Dječji vrtić “Cvrčak” s popevkom “Vija se kolo”, KUD “Sveti Jeronim” s popevkom “Leti, ftiček leti” te HKUU “Sveti Martin” s popevkom “Lepo naše Međimurje”. Organizatora, sudionike i goste posebno je razveselio nastup vrtićaraca. Maleni su vrlo ozbiljno shvatili popevku, pa nema bojazni za nastavak tradicije.
Jer, upravo je njegovanje tradicije glavni cilj ovog događanja. Sudjelovanjem djece iz Mađarske i Slovenije Smotra poprima i međunarodni karakter. 

Priredbu su organizirali Hrvatska kulturno-umjetnička udruga “Sveti Martin”, uz pomoć Zajednice HKUU Međimurske županije, Odbora za međimursku popevku Međimurske županije, Općine Sveti Martin na Muri, Turističke zajednice Općine Sveti Martin na Muri i Termi Sveti Martin, a sve pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i Međimurske županije.

Majci na dar

Tih je dana održana i 5. Međunarodna smotra dječjega folklornog stvaralaštva u organizaciji KUD-a Donji Vidovec.
Na smotri pod nazivom “Majci na dar” nastupilo je 350 plesača u dobi od samo dvije pa do 15 godina. Na pozornici su stariji bili samo tamburaši koji su pratili folklorne skupine mališana i mladeži. Dvorana je bila premala za sve koji su došli pogledati Smotru, ali domaćini su se pobrinuli da nitko ne ostane vani. Priije početka je načelnik Donjeg Vidovca

Najmlađi izvođači su imali dvije, a najstariji 15 godina

Josip Grivec zahvalio mamama za svu njihovu dobrotu, a mladima je zahvalio što su od najranije mladosti krenuli u čuvanje narodnog blaga i stvaralaštva. Na Smotri je, uz domaćine, nastupila Sekcija za dječje folklorno stvaralaštvo KUD-a “Kaštel” iz Pribislavca, mališani iz dječjih vrtića iz Mlinarci i Sredahelja iz Republike Mađarske, HKDM Ljubljana Žabice, školarci Osnovne škole “Katarina Zrinski” iz Sredahelja i KUD “Seljačka sloga” iz Donje Dubrave. 

Bili su tu i mališani iz legradskoga KUD-a “Zrin” i nešto stariji klinci iz KUD-a Vidovec iz Vidovca Zagorskog. Dječjim igrama i plesovima Podravine predstavile su se mlađa i srednja grupa HPD-a “Ferdo Rusan” iz Virja, a za kraj su pjesme i plesove Međimurja predstavili najmlađi plesači – KUD “Sv. Jeronim” iz Štrigove. Najbolje na ovom, petom izdanju Smotre je, svi se slažu, “da se na ovu djecu može računati kao na buduće čuvare tradicije”. – Osobito su nas obradovala djeca iz Mađarske i Slovenije koja čuvaju hrvatsku riječ i pjesmu, a preko njih i običaje – istaknuli su organizatori. Inače, Smotra se održava povodom Majčinog dana kako bi najmlađi svojom folklornom izvedbom majkama čestitali njihov dan.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Općina Selnica za umirovljenike pripremila poklon bonove, ali potrebno se prijaviti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Selnica je i ove godine za umirovljenike sa svog područja povodom Uskrsa pripremila poklon bonove.

Za ostvarivanje prava na bon potrebno je ispuniti obrazac koji se nalazi na internetskoj stranici Općine Selnica i priložiti zadnji odrezak od mirovine. Prijaviti se mogu svi kojima mirovina ili ukupne mirovine iznose do 500 eura.

Dokumentacija se prikuplja od 26. veljače do 11. ožujka 2024. (ponedjeljak) isključivo elektronski na mail [email protected] ili se ostavlja u sandučiću koji je postavljen kod općinskog ureda. Naknadne prijave više neće zaprimati.

Zamolite svoje ukućane ili susjede da vam pomognu kod ispunjavanja i slanja dokumentacije, poručili su iz Općine Selnica. U slučaju potrebe možete nazvati i Općinu na broj telefona 861-344.

Podjela bonova održat će se 14. i 21. ožujka u prostorijama Udruge umirovljenika (Trg sv. Marka 2, Selnica) od 9 do 12 sati.

Nastavite čitati

Međimurje

Dani otvorenih vrata Centra dr. Rudolfa Steinera

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dani dr. Rudolfa Steinera, povodom obilježavanja njegovog 163. rođendana, će se održati u utorak, 27. veljače, s početkom u 18 sati u Centru dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu.

Program događanja obuhvaća predavanje Indijskog veleposlanika Nj. E. Raja Kumara Srivastave i ravnateljice Centra dr. Rudolfa Steinera, Dijane Posavec, na temu Biodinamika i Ayurveda.

Također, biti će otvorena izložba radova mladih umjetnika iz Graditeljske škole Čakovec, a na kraju večeri slijedi rođendanska torta.

Detaljan raspored događanja možete pronaći u nastavku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje