Povežite se s nama

Međimurje

Međimurci za jedno ne trebaju brinuti: za očuvanje svoje baštine i tradicije

Objavljeno:

- dana

MLADI I BAŠTINA

Čuvari međimurske baštine su se u zadnjih deset dana ponovno uvjerili da ne trebaju brinuti za nasljednike.

Na dvjema tradicionalnim priredbama vezanima uz kulturnu baštinu okupilo se više od šest stotina mališana. Jedni su pjevali, drugi i pjevali i plesali, a svi zajedno su pokazali dobro znanje folklornih običaja. Na 10. Dječju smotru međimurskih popevki se prijavilo 180 izvođača, nastupilo je 14 sekcija, KUD- ova, Udruga…  a prolazak na središnju Smotru međimurske popevke izborilo je njih četiri. Priredba je održana u sportskoj dvorani LifeClass Termi Sv. Martin. Izvođači su bila djeca od 5 do 16 godina, a u stručnoj komisiji su sjedili profesori Stjepan Hohnjec i Miroslav Novak.

“Leti, ftiček leti”

Za nastup na središnjoj Smotri izabrali su Dječji vrtić “Cvrčak” s popevkom “Vija se kolo”, KUD “Sveti Jeronim” s popevkom “Leti, ftiček leti” te HKUU “Sveti Martin” s popevkom “Lepo naše Međimurje”. Organizatora, sudionike i goste posebno je razveselio nastup vrtićaraca. Maleni su vrlo ozbiljno shvatili popevku, pa nema bojazni za nastavak tradicije.
Jer, upravo je njegovanje tradicije glavni cilj ovog događanja. Sudjelovanjem djece iz Mađarske i Slovenije Smotra poprima i međunarodni karakter. 

Priredbu su organizirali Hrvatska kulturno-umjetnička udruga “Sveti Martin”, uz pomoć Zajednice HKUU Međimurske županije, Odbora za međimursku popevku Međimurske županije, Općine Sveti Martin na Muri, Turističke zajednice Općine Sveti Martin na Muri i Termi Sveti Martin, a sve pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i Međimurske županije.

Majci na dar

Tih je dana održana i 5. Međunarodna smotra dječjega folklornog stvaralaštva u organizaciji KUD-a Donji Vidovec.
Na smotri pod nazivom “Majci na dar” nastupilo je 350 plesača u dobi od samo dvije pa do 15 godina. Na pozornici su stariji bili samo tamburaši koji su pratili folklorne skupine mališana i mladeži. Dvorana je bila premala za sve koji su došli pogledati Smotru, ali domaćini su se pobrinuli da nitko ne ostane vani. Priije početka je načelnik Donjeg Vidovca

Najmlađi izvođači su imali dvije, a najstariji 15 godina

Josip Grivec zahvalio mamama za svu njihovu dobrotu, a mladima je zahvalio što su od najranije mladosti krenuli u čuvanje narodnog blaga i stvaralaštva. Na Smotri je, uz domaćine, nastupila Sekcija za dječje folklorno stvaralaštvo KUD-a “Kaštel” iz Pribislavca, mališani iz dječjih vrtića iz Mlinarci i Sredahelja iz Republike Mađarske, HKDM Ljubljana Žabice, školarci Osnovne škole “Katarina Zrinski” iz Sredahelja i KUD “Seljačka sloga” iz Donje Dubrave. 

Bili su tu i mališani iz legradskoga KUD-a “Zrin” i nešto stariji klinci iz KUD-a Vidovec iz Vidovca Zagorskog. Dječjim igrama i plesovima Podravine predstavile su se mlađa i srednja grupa HPD-a “Ferdo Rusan” iz Virja, a za kraj su pjesme i plesove Međimurja predstavili najmlađi plesači – KUD “Sv. Jeronim” iz Štrigove. Najbolje na ovom, petom izdanju Smotre je, svi se slažu, “da se na ovu djecu može računati kao na buduće čuvare tradicije”. – Osobito su nas obradovala djeca iz Mađarske i Slovenije koja čuvaju hrvatsku riječ i pjesmu, a preko njih i običaje – istaknuli su organizatori. Inače, Smotra se održava povodom Majčinog dana kako bi najmlađi svojom folklornom izvedbom majkama čestitali njihov dan.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Čakovečki stomatolozi i DND Prelog dijelili edukativne letke, savjete, zubne paste…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Studio Vipro

U subotu, 18. rujna, na Gradskoj tržnici u Prelogu Hrvatsko stomatološko društvo Čakovec i Društvo naša djeca Prelog obilježili su Europski dan oralnog zdravlja, 12. rujna, koji se obilježava na inicijativu Vijeća europskih doktora dentalne medicine, i Mjesec oralnog zdravlja, koji se obilježava na inicijativu Hrvatske komore dentalne medicine, a traje od 12. rujna do 12. listopada.

Tim povodom, HSD Čakovec i DND Prelog na štandu u Prelogu dijelili su edukativne letke i savjete, zubne paste i četkice te zdravi međuobrok – jabuke.

– Usprkos pandemiji COVID-a 19, ali uz poštivanje epidemioloških mjera, moramo provoditi akcije koje će poticati ljude na očuvanje oralnog zdravlja, jer nam je ono važno za očuvanje općeg zdravlja. Posljedica suvremenog stila života, koji uključuje pretjerano konzumiranje slatke hrane, zaslađenih i alkoholnih napitaka te uživanje nikotina u kombinaciji s lošom oralnom higijenom, razvoj je bolesti u ustima koje negativno utječu na zdravlje cijelog organizma – poručuju iz HSD-a Čakovec.

Važno za opće zdravlje

Oralno zdravlje kao sastavni dio općeg zdravlja je znatno više od zdravih zubi i lijepog osmijeha te nas obilježavanje ovog dana još jednom potiče na podizanje svijesti o važnosti njegova očuvanja.

Najčešća bolest u ustima je zubni karijes koji se vrlo lako može spriječiti provođenjem triju jednostavnih životnih navika: hraniti se zdravo, čistiti zube zubnim koncem poslije svakog obroka i zubnom četkicom dvaput dnevno te redovito ići na stomatološke preglede, što se posebno odnosi na djecu.

Cilj preventivnih pregleda kod djece je rano otkrivanje karijesa, primjena sredstava za prevenciju karijesa poput fluoridnih gelova ili lakova te edukacija roditelja i djece o pravilnom održavanju oralne higijene i pravilnoj prehrani, a kod odraslih osim pregleda, i profesionalno čišćenje te poliranje zuba, kao i rano otkrivanje promjena na zubima i sluznici usne šupljine.

„Zubna putovnica“

U Republici Hrvatskoj se od 2017. godine provodi Nacionalni program pod nazivom „Zubna putovnica“ koji je usmjeren poboljšanju oralnog zdravlja te zdravstvenog ponašanja školske i predškolske djece s ciljem ranog otkrivanja i prevencije karijesa putem preventivnih pregleda prilikom upisa u dječji vrtić i 1. razred osnovne škole te u 6. razredu osnovne škole.

Program također uključuje svakodnevno organizirano četkanje zubi koje se provodi u vrtićima i školama s ciljem razvijanja redovitih navika održavanja oralne higijene te prevencije karijesa od najranije dobi.

– Globalna pandemija COVID-19 i brojne poteškoće s kojima se susrećemo nisu zaustavile aktivnosti koje se provode u zaštiti oralnog zdravlja i pružanju dentalne zdravstvene zaštite te su donijela nova saznanja i brojna iskustva, osobito u edukaciji – istaknuli su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Nastavite čitati

Međimurje

“Međimurska gruda”: održani Večer folklora i Gulašfest, 25. rujna “Bakini kolači”!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska gruda

Nakon što je 11. rujna u društvenom domu u Pretetincu održana Večer folklora, na kojoj su nastupile KUU “Seljačka sloga” te članice Udruge žena Gornji Hrašćan koje su okupljene nasmijale igrokazima “Mito” te “Mama i čer”, Udruga za očuvanje kulturne baštine “Međimurska gruda” iz Dunjkovca nije stala s aktivnostima.

U subotu, 18. rujna, održao se pak 5. Gulašfest, natjecanje u pripremi međimurskoga gulaša. Manifestacija je organizirana na prostoru uz igralište NK-a “Međimurec” u Pretetincu. Ekipe su sačinjavala po dva člana – kuhar i pomagač. Za nabavku potrebnog mesa organizatori su za sudionike pribavili bonove.

Na ovogodišnjem Gulašfestu natjecalo se devet ekipa. Najbolji gulaš skuhale su članice Udruge žena Pretetinec, dok su utješne nagrade za drugo i treće mjesto dobile članice Udruge žena Dunjkovec i dečki iz DVD-a Dunjkovec. Čestitamo!

Pokrovitelji događanja su bili Vijeće mjesnog odbora Dunjkovec i Općina Nedelišće.

Dodajmo da se i četvrte subote u rujnu organizira manifestacija “Bakini kolači”, koja ove godine neće biti natjecateljskog, već revijalnog karaktera.

– Svojim će se slasticama predstaviti sudionice dosadašnjih pet manifestacija. Vidimo se u subotu, 25. rujna, od 10 do 13 sati u atriju Staroga grada Čakovec! – kažu iz “Međimurske grude”.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje