Povežite se s nama

Međimurje

Međimurci za jedno ne trebaju brinuti: za očuvanje svoje baštine i tradicije

Objavljeno:

- dana

MLADI I BAŠTINA

Čuvari međimurske baštine su se u zadnjih deset dana ponovno uvjerili da ne trebaju brinuti za nasljednike.

Na dvjema tradicionalnim priredbama vezanima uz kulturnu baštinu okupilo se više od šest stotina mališana. Jedni su pjevali, drugi i pjevali i plesali, a svi zajedno su pokazali dobro znanje folklornih običaja. Na 10. Dječju smotru međimurskih popevki se prijavilo 180 izvođača, nastupilo je 14 sekcija, KUD- ova, Udruga…  a prolazak na središnju Smotru međimurske popevke izborilo je njih četiri. Priredba je održana u sportskoj dvorani LifeClass Termi Sv. Martin. Izvođači su bila djeca od 5 do 16 godina, a u stručnoj komisiji su sjedili profesori Stjepan Hohnjec i Miroslav Novak.

“Leti, ftiček leti”

Za nastup na središnjoj Smotri izabrali su Dječji vrtić “Cvrčak” s popevkom “Vija se kolo”, KUD “Sveti Jeronim” s popevkom “Leti, ftiček leti” te HKUU “Sveti Martin” s popevkom “Lepo naše Međimurje”. Organizatora, sudionike i goste posebno je razveselio nastup vrtićaraca. Maleni su vrlo ozbiljno shvatili popevku, pa nema bojazni za nastavak tradicije.
Jer, upravo je njegovanje tradicije glavni cilj ovog događanja. Sudjelovanjem djece iz Mađarske i Slovenije Smotra poprima i međunarodni karakter. 

Priredbu su organizirali Hrvatska kulturno-umjetnička udruga “Sveti Martin”, uz pomoć Zajednice HKUU Međimurske županije, Odbora za međimursku popevku Međimurske županije, Općine Sveti Martin na Muri, Turističke zajednice Općine Sveti Martin na Muri i Termi Sveti Martin, a sve pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i Međimurske županije.

Majci na dar

Tih je dana održana i 5. Međunarodna smotra dječjega folklornog stvaralaštva u organizaciji KUD-a Donji Vidovec.
Na smotri pod nazivom “Majci na dar” nastupilo je 350 plesača u dobi od samo dvije pa do 15 godina. Na pozornici su stariji bili samo tamburaši koji su pratili folklorne skupine mališana i mladeži. Dvorana je bila premala za sve koji su došli pogledati Smotru, ali domaćini su se pobrinuli da nitko ne ostane vani. Priije početka je načelnik Donjeg Vidovca

Najmlađi izvođači su imali dvije, a najstariji 15 godina

Josip Grivec zahvalio mamama za svu njihovu dobrotu, a mladima je zahvalio što su od najranije mladosti krenuli u čuvanje narodnog blaga i stvaralaštva. Na Smotri je, uz domaćine, nastupila Sekcija za dječje folklorno stvaralaštvo KUD-a “Kaštel” iz Pribislavca, mališani iz dječjih vrtića iz Mlinarci i Sredahelja iz Republike Mađarske, HKDM Ljubljana Žabice, školarci Osnovne škole “Katarina Zrinski” iz Sredahelja i KUD “Seljačka sloga” iz Donje Dubrave. 

Bili su tu i mališani iz legradskoga KUD-a “Zrin” i nešto stariji klinci iz KUD-a Vidovec iz Vidovca Zagorskog. Dječjim igrama i plesovima Podravine predstavile su se mlađa i srednja grupa HPD-a “Ferdo Rusan” iz Virja, a za kraj su pjesme i plesove Međimurja predstavili najmlađi plesači – KUD “Sv. Jeronim” iz Štrigove. Najbolje na ovom, petom izdanju Smotre je, svi se slažu, “da se na ovu djecu može računati kao na buduće čuvare tradicije”. – Osobito su nas obradovala djeca iz Mađarske i Slovenije koja čuvaju hrvatsku riječ i pjesmu, a preko njih i običaje – istaknuli su organizatori. Inače, Smotra se održava povodom Majčinog dana kako bi najmlađi svojom folklornom izvedbom majkama čestitali njihov dan.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Posjetitelje u Čakovcu oduševila atraktivna izložba gljiva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gljivarsko društvo „Smrčak“ Čakovec i ove je godine organiziralo dvodnevnu edukativnu izložbu gljiva, pod pokroviteljstvom Grada Čakovca, Međimurske županije, Turističke zajednice Grada Čakovca i pivnice Angry Moose.

Na novoj lokaciji u centru grada, u Ulici kralja Tomislava 2, članovi „Smrčka“ su 24. i 25. rujna na najbolji mogući način upotpunili manifestaciju „Jesen u gradu Zrinskih“ izložbom, edukacijama i predstavljanjem jela od gljiva.

Eksponatima bogatu izložbu već je prvog dana razgledao velik broj posjetitelja, a posjetila ju je i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini. 

Zajedno s brojnim zaljubljenicima u gljive, gradonačelnica se upoznala s raznim vrstama – jestivima, nejestivima, otrovnima i smrtno otrovnima, koje su članovi Društva izložili na iznimno atraktivan način.

Osim toga, zainteresirani posjetitelji mogli su i kušati razne delicije, poput kolača i namaza od gljiva.

Odaziv je bio odličan i u nedjelju, što dokazuje da se sve više ljudi okreće prirodi i pokazuje interes za gljive.

Nastavite čitati

Međimurje

Mažoretkinje Kotoribe četvrte na Europskom prvenstvu u Zadru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što su na Državnom prvenstvu u Klinča Selu izborile prolaz na Europsko prvenstvo, juniorke Mažoretkinja Kotoribe ljeto su provele trenirajući za Europsko prvenstvo mažoretkinja u Zadru.

U Zadru su provele nekoliko dana, a kući su se vratile s vrlo dobrim uspjehom – osvojile su četvrto mjesto. Juniorke je vodila trenerica Marta Vojvoda.

Na Europskom prvenstvu sudjelovalo je više od 2000 mažoretkinja i više od 70 sastava. U njihovoj kategoriji sudjelovalo je ukupno 10 ekipa.

– U takvoj konkurenciji osvojile su četvrto mjesto, što je sjajan uspjeh za nas. Vrlo sam ponosna na naše cure – rekla je predsjednica Kristina Čižmešija, a čestitku na sjajnom rezultatu uputio im je i načelnik Dario Friščić.

– Čestitam Mažoretkinjama Kotoribe na još jednom lijepom uspjehu i promociji naše Kotoribe diljem Hrvatske i šire – rekao je Friščić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje