Povežite se s nama

Međimurje

Međimurci za jedno ne trebaju brinuti: za očuvanje svoje baštine i tradicije

Objavljeno:

- dana

MLADI I BAŠTINA

Čuvari međimurske baštine su se u zadnjih deset dana ponovno uvjerili da ne trebaju brinuti za nasljednike.

Na dvjema tradicionalnim priredbama vezanima uz kulturnu baštinu okupilo se više od šest stotina mališana. Jedni su pjevali, drugi i pjevali i plesali, a svi zajedno su pokazali dobro znanje folklornih običaja. Na 10. Dječju smotru međimurskih popevki se prijavilo 180 izvođača, nastupilo je 14 sekcija, KUD- ova, Udruga…  a prolazak na središnju Smotru međimurske popevke izborilo je njih četiri. Priredba je održana u sportskoj dvorani LifeClass Termi Sv. Martin. Izvođači su bila djeca od 5 do 16 godina, a u stručnoj komisiji su sjedili profesori Stjepan Hohnjec i Miroslav Novak.

“Leti, ftiček leti”

Za nastup na središnjoj Smotri izabrali su Dječji vrtić “Cvrčak” s popevkom “Vija se kolo”, KUD “Sveti Jeronim” s popevkom “Leti, ftiček leti” te HKUU “Sveti Martin” s popevkom “Lepo naše Međimurje”. Organizatora, sudionike i goste posebno je razveselio nastup vrtićaraca. Maleni su vrlo ozbiljno shvatili popevku, pa nema bojazni za nastavak tradicije.
Jer, upravo je njegovanje tradicije glavni cilj ovog događanja. Sudjelovanjem djece iz Mađarske i Slovenije Smotra poprima i međunarodni karakter. 

Priredbu su organizirali Hrvatska kulturno-umjetnička udruga “Sveti Martin”, uz pomoć Zajednice HKUU Međimurske županije, Odbora za međimursku popevku Međimurske županije, Općine Sveti Martin na Muri, Turističke zajednice Općine Sveti Martin na Muri i Termi Sveti Martin, a sve pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i Međimurske županije.

Majci na dar

Tih je dana održana i 5. Međunarodna smotra dječjega folklornog stvaralaštva u organizaciji KUD-a Donji Vidovec.
Na smotri pod nazivom “Majci na dar” nastupilo je 350 plesača u dobi od samo dvije pa do 15 godina. Na pozornici su stariji bili samo tamburaši koji su pratili folklorne skupine mališana i mladeži. Dvorana je bila premala za sve koji su došli pogledati Smotru, ali domaćini su se pobrinuli da nitko ne ostane vani. Priije početka je načelnik Donjeg Vidovca

Najmlađi izvođači su imali dvije, a najstariji 15 godina

Josip Grivec zahvalio mamama za svu njihovu dobrotu, a mladima je zahvalio što su od najranije mladosti krenuli u čuvanje narodnog blaga i stvaralaštva. Na Smotri je, uz domaćine, nastupila Sekcija za dječje folklorno stvaralaštvo KUD-a “Kaštel” iz Pribislavca, mališani iz dječjih vrtića iz Mlinarci i Sredahelja iz Republike Mađarske, HKDM Ljubljana Žabice, školarci Osnovne škole “Katarina Zrinski” iz Sredahelja i KUD “Seljačka sloga” iz Donje Dubrave. 

Bili su tu i mališani iz legradskoga KUD-a “Zrin” i nešto stariji klinci iz KUD-a Vidovec iz Vidovca Zagorskog. Dječjim igrama i plesovima Podravine predstavile su se mlađa i srednja grupa HPD-a “Ferdo Rusan” iz Virja, a za kraj su pjesme i plesove Međimurja predstavili najmlađi plesači – KUD “Sv. Jeronim” iz Štrigove. Najbolje na ovom, petom izdanju Smotre je, svi se slažu, “da se na ovu djecu može računati kao na buduće čuvare tradicije”. – Osobito su nas obradovala djeca iz Mađarske i Slovenije koja čuvaju hrvatsku riječ i pjesmu, a preko njih i običaje – istaknuli su organizatori. Inače, Smotra se održava povodom Majčinog dana kako bi najmlađi svojom folklornom izvedbom majkama čestitali njihov dan.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Članovi DOSTI-ja na glazbenim radionicama svirali glazbenu pratnju za pjesmu „Zamisli život“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu provedbe prve godine programa „Ponudimo više IV“ koji provodi Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije, održane su muzičke radionice u kojima su sudjelovali članovi Društva.

Radionice je provodila glazbena odgojiteljica Lidija Detić, a polaznici su od ritmičkih uzoraka korak po korak došli do sviranja glazbene pratnje za pjesmu „Zamisli život“ na ksilofonima, metalofonima i bas gitari.

Na kraju su polaznici radionica odabrali instrumente pa su zajedno odsvirali i otpjevali svoju verziju pjesme „Zamisli život u ritmu muzike za ples”.

Nastavite čitati

Međimurje

U ponedjeljak u Međimurju nema novih slučajeva zaraze koronom, no jedna osoba je preminula

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata nema pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, priopćio je 21. lipnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 5 osoba te je broj pozitivnih osoba na današnji dan 50.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 14 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata nije bilo hospitaliziranih pacijenata, otpušten je 1 pacijent, a pacijent je na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba.

Tijekom jučerašnjeg dana u Međimurju je cijepljeno 1888 osoba, od čega 151 osoba prvom dozom i 1737 osoba drugom dozom.

S današnjim danom, s barem jednom dozom cijepljeno je 41.615 osoba, što iznosi 47,4 posto stanovništva starijeg od 18 godina.

U proteklih 7 dana cijepljeno je 4509 osoba, i to 644 osobe prvom dozom i 3865 osoba drugom dozom.

Svi oni koji se žele cijepiti, a nisu prijavljeni putem platforme ili još uvijek nisu dobili poziv za cijepljenje, moći će se cijepiti svaki radni dan od 9-13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 13-18 sati u trijažnoj garaži Županijske bolnice Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!