Palijativna skrb je posebna vrsta medicinske usluge koja je usmjerena na poboljšanje kvalitete života pacijenata koji boluju od neizlječivih bolesti. Primarni cilj palijativne skrbi je da se pacijent osjeća bolje, a naglasak je na emocionalnim, društvenim, praktičnim i duhovnim problemima koje bolest može izazvati.

S ciljem što bolje razmjene iskustva dobre prakse i stjecanja novih znanja, 12. i 13. rujna u Tehnološko inovacijskom centru Međimurje održao se stručno – znanstveni skup o palijativnoj skrbi: “Zašto je skrb na kraju života drugačija?“. 

Dvodnevni skup održao se u organizaciji Doma zdravlja Čakovec, Udruge „Pomoć neizlječivima“ i Hrvatskog društva medicinskih sestara u palijativnoj skrbi te uz potporu Međimurske županije.

Razmjena iskustava

Velika Britanija kolijevka je palijative, a predavači David Oliver i Anke Bohn već drugu godinu dolaze na skup kako bi primjere iz prakse podijelili s više od 100 sudionika iz Hrvatske i susjednih država.

U ovom poslu sam više od 30 godina, želja mi je da i ove godine razmijenimo ideje, iskustva svih nas koji smo uključeni u palijativnu skrb u Velikoj Britaniji i Hrvatskoj. Drago mi je što sam ponovo u Čakovcu te prema razgovoru s kolegama, vidim da Međimurska županija mnogo ulaže u palijativnu skrb koja je od važnosti za pacijenta te njegovu obitelj – rekao je na početku skupa David Oliver.

Palijativa u Međimurju

Palijativna skrb u Međimurskoj županiji primjer je da zajedničkim i kontinuiranim radom Doma zdravlja Čakovec, Županijske bolnice Čakovec, Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, sustava socijalne skrbi, volontera, Županije i lokalne samouprave uvijek rezultira dobrobiti za građane, u ovom slučaju palijativne bolesnike i njihove obitelji – nadovezao se ravnatelj Doma zdravlja Čakovec Branko Vrčić.

Palijativna skrb u Međimurskoj županiji razvija se proteklih 10 godina, od 2013. postoji mobilni palijativni tim u Domu zdravlja, godišnje je oko 1000 intervencija te se koriste neki od oblika palijativne skrbi putem Centra za koordinaciju.

Međimurje ima i udrugu za palijativnu skrb „Pomoć neizlječivima“, posudionicu pomagala putem koje se posuđuje više od 500 pomagala palijativnim bolesnicima, organizira se emotivna i psihološka pomoć bolesnicima i njihovim najbližima.

– Međimurska županija ima Strategiju razvoja palijativne skrbi. Ulaganjima u kvalitetniji zdravstvenu skrb Međimurske županije, u vrijednosti višoj od 170 milijuna, planiramo izgraditi hospicij. Palijativna skrb je zaista zahtjevna struka te iziskuje veliko znanje i ljubav od strane profesionalaca i volontera, a svi oni u Međimurskoj županiji zajedno surađuju – istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec, napomenuvši da je briga za najranjivije zadatak svih nas u zajednici, a ne samo zdravstvenog sustava, te da očekuje i snažnu pomoć Ministarstva.

Komentari

Komentara