Povežite se s nama

Međimurje

Međimurska priroda: Tamo neka graba za smeće

Objavljeno:

- dana

Klimatološko proljeće počet će ove nedjelje 1. ožujka. Iako prema astronomskom kalendaru zima još uvijek traje svugdje oko nas, ovih dana sve već vrvi od naznaka proljeća.

Na biljkama bubre pupovi, a proljetnice su ponosno pokazale svoje nježne glavice i najavile novu vegetacijsku sezonu. Sve je intenzivniji cvrkut ptica. Dani su sve duži i ugodniji za boravak na otvorenom. Mnogi ih koriste za rekreativne šetnje i druge sportske aktivnosti u prirodi. Kako je bjelogorično drveće i grmlje u veljači i ožujku većinom još uvijek bez lišća, preglednost šumaraka, livada, terena uz javne prometnice i šuma značajno je veća negoli u ostalim godišnjim dobima. Nažalost, često se ima što i vidjeti!

Nemile scene u prirodu odbačenoga građevinskog materijala, glomaznog otpada, stakla, plastike pa čak i higijenskog otpada neugodno iznenađuju šetače, trkače i rekreativce. Zaskoči nas taj prizor tik uz ivicu šumarka, kraj nedužnog potoka ili drage nam biciklističke staze. Nemojmo biti tek pasivni svjedoci. Ili još gore, oni koje će netko prokazati kao aktere bacanja smeća: “Je, taj Štef, Đurek, Katica, Marica…oni su dopeljali i hitili taj otpad. Rekli su kak je tu ionak samo neka graba.

Malo smeća u njoj, sim ili tam…” Javna ustanova za zaštitu prirode “Međimurska priroda” preporučuje i poziva sve šetače, rekreativce, sportaše i ljude dobre volje neka prijave svoja opažanja otpada odbačenog u prirodu. Mogu to učiniti putem interneta na adresi eloo.haop.hr, odnosno stranici Evidencije lokacije odbačenog otpada. Ona nije namijenjena samo komunalnim redarima, čuvarima prirode i eko aktivistima, već svima koji žele prirodu sačuvati izvornom i nezagađenom. Sustav ELOO izradilo je i vodi Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a sve prijave građana provjeravaju i potvrđuju komunalni redari.

Prirodu treba njegovati. Kako? Očistimo smeće i otpatke za sobom. Ne berimo zaštićene proljetnice i drugo cvijeće i bilje. Kupujmo ekološke proizvode i proizvode pakirane u ekološku ambalažu. Koristimo platnene vrećice. Budimo odgovorni prema sebi i svom okolišu.

Recept je to odgovornog i održivog načina življenja. Taj naoko mali ekološki napor, dugoročno gledajući, ipak će imati velik značaj i vrijednost za zdraviju, čišću i vedriju budućnost svih nas!

Međimurje

Mimohod maturanata u Čakovcu u petak, a na red će paziti i roditeljske ophodnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 16. svibnja u predvorju sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec s početkom u 13 sati održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti povodom ovogodišnje “Coolijade”.

Sudjelovali su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković – Kukolić, ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, pedagoginja Graditeljske škole Čakovec Anja Zadravec Jančikić, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač i policijski službenik za poslove temeljne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave međimurske Mladen Zadravec.

Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata odvijat će se u razdoblju od 20. do 24. svibnja, od ponedjeljka do petka. Ujedno, u petak, 24. svibnja, s početkom u 15 sati održat će se završni mimohod maturanata. Ovogodišnja trasa kretanja započinje u Ulici Vladimira Nazora kod Ekonomske i Trgovačke škole te se potom povorka maturanata nastavlja kretati Ulicom Otokara Keršovanija, Trgom Eugena Kvaternika, pješačkom zonom Ulice kralja Tomislava te Trgom Republike, a zatim Zrinsko-frankopanskom i Vukovarskom ulicom te završava kod SRC-a “Mladost” u Športskoj ulici. Odmah nakon mimohoda na terenima SRC-a održat će se završna svečanost maturanata, a u slučaju lošeg vremena proslava seli u sportsku dvoranu Graditeljske škole Čakovec.

Kao i prethodnih godina, završne svečanosti maturanata imat će i natjecateljski karakter kroz biranje najmaturanta/najmaturantice i najoriginalnijeg razreda, a sve u cilju poticanja maturanata na odgovorna i društveno poželjno ponašanja. Proglašenje ovogodišnjih pobjednika održat će se na završnoj svečanosti maturanata u petak, 24. svibnja.

Načelnik Sokač istaknuo je kako prošle godine tijekom Dana maturanata nisu zabilježeni značajniji sigurnosni incidenti. Osnovni cilj nazočnosti policijskih službenika na proslavama maturanata, svakako je smanjiti sve moguće rizike koji dovode do neželjenog ponašanja, odnosno narušavanja javnog reda i mira te naravno oštećenja tuđe imovine ili prekomjerne konzumacije alkoholnih pića. Na kraju je dodao kako mladi imaju pravo proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja, a policiji nije u interesu da to sprječava, već da ih pravilno usmjeri, odnosno da “Coolijada” prođe bez neželjenih ekscesa i posljedica.

Policijski službenik za poslove temeljne policije Mladen Zadravec, upoznao je prisutne novinare kako će se i ove godine o sigurnosti maturanata brinuti tzv. “roditeljske ophodnje”. Radi se o ophodnjama sastavljenim od roditelja maturanata i policijskih službenika, a koje će u razdoblju od 20. do 23. svibnja obilaziti okupljanja maturanata. Dodao je, kako su policijski službenici zaduženi za prevenciju, obišli sve srednje škole na području Međimurske županije te pritom održali prigodna predavanja putem kojih su maturantima uputili mnogobrojne savjete s ciljem preveniranja neželjenih ponašanja.

Na kraju konferencije ravnatelj Srnec poetski se osvrnuo na ovogodišnji finale okupljanja maturanata na SRC-u “Mladost”, pa je rekao: “U petak čakovečki sportsko rekreacijski centar bit će SRCE MLADOSTI”.

Također, u cilju zaštite sigurnosti svih sudionika završne svečanosti Dana maturanata u petak, 24. svibnja, od 13 do 20 sati za sav javni promet, osim dostave, biti zatvoren dio Športske ulice u Čakovcu, točnije od raskrižja s Vukovarskom ulicom do parkirališta kod Tehničke škole Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

Mursko Središće: podijeljene besplatne članske iskaznice za knjižnicu vrtićarima i prvašićima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja, djeci vrtićke dobi te učenicima prvog razreda osnovne škole podijeljene su besplatne članske iskaznice za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Mursko Središće koje je osigurao Grad Mursko Središće.

Cilj je ove geste potaknuti čitalačku aktivnost kod najmlađih građana, upoznati ih s knjižnicom kao mjestom na kojem mogu posuđivati knjižnu građu, ali i boraviti, učiti i uroniti u bezbrižan svijet knjiga.

Vjerujemo da će posjet djece i roditelja u Gradsku knjižnicu biti zabavna i redovita aktivnost te molimo da se članske iskaznice koriste za posuđivanje isključivo dječje literature, poručili su iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje