Povežite se s nama

Međimurje

Međimurska županija osigurala 1,6 milijuna kuna za međimurske poljoprivrednike

Objavljeno:

- dana

Svake se godine povećava broj mjera, ali i iznosa u Programu potpora u poljoprivredi, rekao je međimurski župan Matija Posavec.

– Iz godine u godinu interes je sve veći. U 2020. godini isplatili smo 1.467.400 kuna potpora, a potporu je zatražilo oko 400 gospodarstava. Najtraženije su bile potpore za preradu poljoprivrednih proizvoda i primarnu poljoprivrednu proizvodnju – dodao je Posavec.

Program potpora malih vrijednosti u poljoprivredi u 2021. godini sadrži 10 mjera: edukacija i stručno osposobljavanje poljoprivrednika, podizanje i obnova trajnih nasada, nabava sustava za obranu od tuče, ekološka poljoprivreda, promocija i prodaja poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na poljoprivrednom gospodarstvu, stvaranje robne marke i sudjelovanje u programima kvalitete poljoprivrednih proizvoda, ulaganja u preradu poljoprivrednih proizvoda, ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, okrupnjivanje i povećanje posjeda poljoprivrednog zemljišta te nabava i zadržavanje uzgojno valjanih životinja.

Uvedene nove mjere

U ovogodišnjem Javnom pozivu uvedeno je nekoliko novih mjera, poput potpora za kupnju uzgojno valjanih jarčeva i jarica, ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju te ulaganja u promociju i prodaju poljoprivrednih proizvoda. 

– Ovim mjerama, osim ostvarenja zadanih ciljeva Programa potpora u poljoprivredi, planira se povećati stočarski fond u kozarstvu, poboljšati ukupne rezultate i održivost poljoprivrednih gospodarstva, smanjenjem troškova proizvodnje ili poboljšanjem proizvodnje. Cilj je povećati proizvodne površine pod staklenicima i plastenicima, povećati kvalitetu na domaćem i inozemnom tržištu, kao i olakšati malim poljoprivrednim proizvođačima pristup tržištu i distribuciju njihovih proizvoda – pojasnio je pročelnik UO-a za gospodarstvo Darko Radanović.

Jedan korisnik može podnijeti zahtjev za potporu iz više mjera iz Javnog poziva, pod uvjetom da njihov maksimalni iznos ne prelazi 70.000 kuna godišnje.

Od 2014. do 2020. godine za poljoprivredu je iz županijskog proračuna isplaćeno više od 12 milijuna kuna, a u 2021. godini Međimurska županija osigurala je oko 1,6 milijuna kuna za poljoprivrednike.

Međimurje

Prvi od boraca za poziciju međimurskog župana najavio objavu kandidature

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Poznat je prvi službeni kandidat za župana Međimurske županije.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Darko Zver iz stranke Fokus uputio je, naime, poziv na predstavljanje svoje kandidature u ponedjeljak, 18. listopada, u 10 sati ispred Doma sindikata u Čakovcu.

Konferenciji će prisustvovati predsjednik stranke Fokus Davor Nađi, gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, gradonačelnica Samobora Petra Škrobot, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec, gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian i načelnik Općine Križ Marko Magdić.

Nastavite čitati

Međimurje

Danas u Međimurju 36 novozaraženih koronom, oporavile su se 24 osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 180 uzoraka, od čega je evidentirano 36 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2, što je 20% od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavile su se 24 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 197. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 71.679 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 23 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih pacijenta, nema otpuštenih pacijenata, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje