Povežite se s nama

Međimurje

Međimurska županija vodeća po privlačenju EU novca, druga po izdvajanjima za obrazovanje i kulturu

Objavljeno:

- dana

Prema novim proračunskim analizama za 2021. godinu portala Župan.hr, Međimurska županija ponovo je među prvih pet županija Hrvatske prema broju bodova po kategorijama analize. Prema bodovanim područjima djelovanja i dosegnutih rezultata istaknuto je da je Međimurska županija jedina u Hrvatskoj koja provodi model posvećen najranjivijima u zajednici, a riječ je o djeci s poteškoćama u razvoju.

Također, Međimurje je jedina hrvatska regija koju je renomirani časopis Financial Times četiri puta svrstao među najpoželjnija područja Europe za razvoj poduzetništva.

– Prvima nam je u Hrvatskoj dodijeljen status „Europske regije sporta 2022.“. Još od 2017. godine na čelu smo liste hrvatskih županija po privlačenju novca iz europskih fondova. U odnosu na broj stanovnika Međimurska županija je druga po ulaganju u stipendije, školarine i kulturu, treća po ulaganju u civilnu zaštitu, četvrta po ulaganju u sport te peta po ulaganju u zaštitu okoliša i subvencije poduzetnicima – prokomentirali su iz Međimurske županije rezultate provedene analize.

Dva investicijska ciklusa proteklog razdoblja bila su ujedno najveća dosad u područjima zdravstva i kulture. Uloženo je u opremanje, adaptaciju i modernizaciju svih zdravstvenih ustanova u Međimurju, a velika investicija u kulturi okrunjena je nagradom struke u 2022. godini, kada je Muzej nematerijalne baštine „Riznica Međimurja“ proglašen najboljim stalnim postavom u Hrvatskoj.

“Razvoj gospodarstva također bilježi impresivne brojke

– Vratimo li se području podrške djeci i mladima te obrazovnom sustavu, provedena analiza naglašava uspjeh Međimurske županije postignut kontinuiranim stipendiranjem učenika koji se obrazuju za deficitarna obrtnička zvanja čime se izravno pozitivno utjecalo na kretanja na tržištu rada. Riječ je o projektu koji Županija provodi 20 godina u suradnji s Obrtničkom komorom Međimurja te jedinicama lokalne samouprave. Razvoj gospodarstva također bilježi impresivne brojke. Unatoč pandemijskim godinama izvoz je u 2021. godini dosegnuo 6,6 milijarda kuna, što je za 27,2 posto više u odnosu na 2020., dok je, za usporedbu, ostvaren uvoz u vrijednosti od 3,5 milijarde kuna. Istovremeno, postotak nezaposlenosti je vrlo nizak s trendom daljnjeg snižavanja – dodaju iz Međimurske županije.

S obzirom na temeljni dokument, Proračun za 2023. godinu, zamašnjak uzleta neće usporiti niti u budućnosti.

– Međimurska županija je županija posvećena svojim građanima što je vidljivo i iz novog proračuna koji nizom modela podrške obuhvaća sve skupine u populaciji i sva područja djelovanja te koji sadrži 50 kapitalnih projekata. Zahtjevno je pratiti takav ritam razvoja, no od njega ne odustajemo – ponovo je naglasio župan Međimurske županije Matija Posavec.

Međimurje

Zaklada „Katruža“ ove godine dodijelila 44 pomoći u iznosu od 18.977,43 eura, uskoro humanitarni koncert

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Upravni odbor Međimurske zaklade solidarnosti „Katruža“ održao je u 2023. godini tri sjednice: 211. e-sjednicu 10. siječnja, 212. sjednicu 9. veljače te 213. sjednicu 29. ožujka 2023. godine.

Na 211. sjednici dodijeljene su dvije pomoći: podnositeljici zahtjeva iz Čakovca za doplatu lijeka odobreno je 140,69 eura te djetetu iz Belice za doplatu slušnog pomagala 424,06 eura, što u ukupnom iznosu doseže  564,75 eura.

Na 212. sjednici dodijeljeno je 18 pomoći u ukupnom iznosu od 8.407,68 eura i to djeci iz Savske Vesi, Preloga, Svete Marije, Goričana, Murskog Središća, Čakovca, Brezja, Novog Sela na Dravi, Pribislavca i Svetog Martina na Muri.

Novac je namijenjen defektološko-terapijskim programima te je svakom djetetu dodijeljeno po 450 eura. Podnositeljici zahtjeva iz Okruglog Vrha dodijeljeno je 450 eura za terapijsko jahanje, a podnositelju zahtjeva iz Pretetinca 757,68 eura za kupnju lijeka.

Na 213. sjednici dodijeljene su 24 pomoći u ukupnom iznosu od 10.005 eura. Djeci iz Novog Sela Rok, Male Subotice, Slakovca, Žiškovca, Svetog Urbana, Donjeg Vidovca, Kotoribe, Peklenice, Mihovljana, Čakovca, Novog Sela na Dravi, Preloga, Štrukovca, Podturna, Dekanovca, te Nedelišća, Celina i Brezovca za različite defektološko-terapijske programe dodijeljeno je po 450 eura. Podnositeljici zahtjeva iz Donjeg Vidovca pomoć je bila potrebna za doplatu lijeka te joj je dodijeljena pomoć od 218 eura, a djetetu iz Savske Vesi, također za lijek, dodijeljeno je 226 eura. Podnositeljici zahtjeva iz Mihovljana  za doplatu pomagala (očne proteze) dodijeljeno je 111 eura.

U ovoj godini dodijeljene su ukupno 44 pomoći u iznosu od 18.977,43 eura. Tijekom protekle godine Zaklada je dodijelila 98 pomoći u ukupnom iznosu od 275.378,54 kune (36.530,10 eura ).

Zaklada u ovoj godini nastavlja s aktivnostima te će se povodom Dana Međimurske županije u petak, 28. travnja 2023. godine, u 19 sati u Centru za kulturu Čakovec održati humanitarni koncert  „Međimurje v srcu – prijatelji za Katružu“, a tjedan dana prije, u subotu, 22. travnja, na Trgu Republike u Čakovcu moći ćete posjetiti štand na kojem će se prodavati ulaznice za koncert i suveniri Zaklade. O detaljima događanja u sklopu Proljeća za Katružu na vrijeme ćemo izvijestiti javnost, rekli su iz „Katruže“.

– Zahvaljujemo svima koji na bilo koji način pomažu rad Zaklade. Bez podrške dobrih ljudi Zaklada ne bi mogla pomagati onima kojima je to najpotrebnije, bolesnima s područja Međimurske županije – poručili su iz Zaklade „Katruža“.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Mursko Središće pokreće postupak za izmjene prostornog plana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija / Grad Mursko Središće

Prostorni plan kao temeljni dokument kojim se uređuju svi planovi i aktivnosti vezani uz gradnju na nekom području, predstavlja živo tkivo koje je podložno čestim izmjenama i dopunama.

– Na taj se način uvažavaju želje i potrebe lokalne samouprava te građana koji žive na ovom prostoru. Prostorni plan prvenstveno mora biti koncipiran na način da svojim regulama i  rješenjima donosi dobrobit za građanstvo i privredne subjekte. Svakako mora biti usklađen sa zakonima Republike Hrvatske, biti odobren od Zavoda za prostorno planiranje i prilikom donošenja mora proći postupak javne rasprave. Najavljenim izmjenama uredit će se neke točkasto utvrđene pozicije za koje su već iskazane potrebe stanovnika. Stoga pozivamo sve zainteresirane strane da se uključe u javnu raspravu ili pak da svoje želje i potrebe putem pisma namjere upute Gradu Murskom Središću – poručuju iz Grada Murskog Središća.

Planiranim izmjenama također će se urediti mogućnost postavljanja solarnih elektrana, a svakako to neće biti dozvoljeno u neposrednoj blizini stambenih naselja ili kuća.

– Na tu temu već smo primili više poziva nezadovoljnih građana. Izmjene prostornog plana pokrenut će se na prvoj sljedećoj sjednici Gradskog vijeća u najkraćem mogućem roku – zaključuju iz Grada.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje