Povežite se s nama

Međimurje

Međimursko veleučilište u Čakovcu domaćin međunarodne znanstveno-stručne konferencije

Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Međimursko veleučilište u Čakovcu će u četvrtka, 24. studenoga, biti domaćin 3. međunarodne znanstveno-stručne konferencije za razvoj ruralnog turizma na koju stižu stručnjaci i studenti iz zemlje i inozemstva.

Studentsku konferenciju otvorit će studenti s osam hrvatskih i stranih fakulteta turizma i ekonomije koji će izlagati svoje radove s dvodnevne terenske nastave koja je krajem listopada održana u Međimurju, nakon čega slijedi okrugli stol na temu razvoja novih i inovativnih modela poučavanja STEM-a kao faktora održivog razvoja ruralnog područja.

Okrugli stol održat će se u četvrtak, 24. studenoga, s početkom u 12.30 sati i to u okviru projekta „ITEO – Popularizacija STEM-a u Međimurju“ na kojem je Međimursko veleučilište u Čakovcu partner.

Na okruglom stolu, uz domaćine s MEV-a sudjelovat će i državni tajnik u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Željko Uhlir, međimurski župan Matija Posavec, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji prof.dr.sc. Sandra Janković te prodekan za studijske programe na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike Dragutin Kermek. Međimursko veleučilište predstavljat će doc.dr.sc. Damira Tkalec i mr.sc. Željko Blagus koji će biti moderator.

U okviru konferencije, osam hrvatskih i stranih fakulteta učenicima završnih razreda međimurskih srednjih škola predstavit će programe obrazovanja koje nude svojim studentima.

Međimurje

Cividini na sjednici Gradskog kotara Zapad s građanima razgovarala o potrebama i novim projektima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini sudjelovala je na 18. sjednici Gradskog kotara Zapad, gdje je s građanima razgovarala o potrebama i neophodnim projektima na tom području.

Predsjednica kotara Štefanija Damjanović naglasila je potrebu za kompletnom obnovom i sanacijom ulica, nogostupa, šahtova te pješačkih i biciklističkih staza.

Građani su dodali i potrebu za uvođenjem rasvjete po pješačkim stazama, a iznijeli su i svoju ideju o potencijalnom novom kružnom toku kod raskrižja Vukovarske, Športske i Ulice Jakova Gotovca, ali i o potencijalnoj instalaciji vode za piće na prostoru fontane u Perivoju Zrinskih Čakovec te izgradnji ograđenog prostora za pse.

Što se tiče velike većine molbi, ono što predstavlja izazov je činjenica da nisu napravljeni sustavi oborinskih odvodnja i da treba obnoviti kanalizacijski sustav. Kako je naglasila Cividini, počeli su radovi u Ulici Žrtava Fašizma, a budući da Međimurje plin u ovoj situaciji nema sredstva za investicije, tražit će se rješenja za plinsku mrežu.

Što se tiče prometa i rasvjete, dodala je da će se neki od projekata rekonstrukcije pokrenuti u 2023. godini, ovisno o financijskim mogućnostima Grada i prema prioritetima koje su građani iznijeli.

Najavila je da su u tijeku pregovori s Hrvatskim cestama da se osvijetli nadvožnjak i paralelno odradi okolna rasvjeta, kao i priprema novih parkirališnih mjesta i staze kod bazena.

Na zahtjev stanara kod križanja ulica Miroslava Magdalenića i Jakova Gotovca koji su zatražili rješenje za proširenje parkinga, gradonačelnica je odgovorila da je već održan sastanak te je u izradi projektna dokumentacija za nove parkirališne površine.

Građani su pohvalili nove vijesti o rekonstrukciji Dječjeg vrtića Cipelica i potencijalnom parku koji je planiran Gradskim urbanističkim planom između Srednje škole Čakovec i novih zgrada, a od gradonačelnice su ujedno više saznali o projektu jednog od većih i najopremljenijih regionalnih teniskih centara regije uz kompleks SRC-a Mladost, ali i drugim sportskim sadržajima koji će se u tom dijelu grada planirati s naglaskom na sportaše, rekreativce, djecu i mlade.

Pritom je Cividini pohvalila ideju za iniciranjem projekta sufinanciranja solarnih panela kućanstvima, kao i za izradu klupica u suradnji s Tehničkom školom Čakovec.

Dodajmo da je bilo riječi i o božićnici za sugrađane u potrebi, koju će ove godine dobiti 25 stanovnika Gradskog kotara Zapad.

Nastavite čitati

Međimurje

Potpisan je Ugovor o uređenju Cvjetne i Dravske ulice u Cirkovljanu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostorima Uprave Grada Preloga potpisan je Ugovor o uređenju, odnosno rekonstrukciji Cvjetne i Dravske ulice s izgradnjom pješačko biciklističkih staza te uređenju parkirališta kod groblja u Cirkovljanu.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek i ispred izvođača radova, tvrtke Szabadics Építöipari Zrt. iz Mađarske, Horvath Szabolcs.

Ukupna vrijednost ugovorenih radova je 3.123.465,81 kunu (s uključenim PDV-om).

Prema potpisanom Ugovoru, navedeni radovi će početi nakon radova na Aglomeraciji Donja Dubrava, u okviru kojih je u tijeku izgradnja sanitarne kanalizacije i kućnih priključaka u naseljima Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Oporovec, a ujedno se vrši i intenzivno uređenje prometnica.

– Zahvaljujemo stanovnicima svih naselja u kojima se provodi projekt Aglomeracije Donja Dubrava na strpljenju. Radovi idu kraju, kreće uređenje svih naselja, a ovo je prvi korak u tom smjeru – istaknuo je gradonačelnik Ljubomir Kolarek.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje