Povežite se s nama

U fokusu

Među tisuću svjetskih inovacija na sajmu u Ženevi zlato tvrtki Bernarda iz Pušćina

Objavljeno:

- dana

ZA MEDICINSKI KREVET LIFT&GO

Na 45. salonu inovacija u Ženevi, jednom od najprestižnijih sajmova inovacija u svijetu, hrvatski inovatori osvojili su ukupno 13 medalja, od čega jednu zlatnu osvojila je tvrtka Bernarda iz Pušćina za inovativni medicinski multifunkcionalni krevet Lift&GO, čiji je autor Boris Perovski.

Riječ je o medicinskom električnom krevetu za ležanje, sjedenje, lakše ustajanje i stajanje pacijenata s određenim zdravstvenim poteškoćama. Namijenjen je za skrb o teško bolesnim pacijentima u vlastitoj kući i bolnici, kroničnim bolesnicima trajnog invaliditeta, pacijentima s ozljedama kralježnične moždine i sličnih bolesti koji provode većinu budnih sati u krevetu.

Još jedna potvrda kvalitete

Korištenje kreveta Lift&GO pruža prevenciju komplikacija kod dugotrajnog ležanja, posebice sprječavanju dekubitusa. Posebnu pomoć i olakšanje pruža pacijentima s ozljedama grudnog koša (nagnječenja, slomljena rebra). Krevet Lift&GO se pritiskom gumba na daljinskom upravljaču postavi u željeni položaj. Iz tog položaja daljnje aktivnosti (sjedenje ili ustajanje) su znatno lakše, jer se koriste druge skupine mišića.

Kvalitetu ove i svih prijašnjih Bernardinih inovacija potvrđuju brojne međunarodne nagrade i priznanja. Uključujući ovu medalju „inovacije by Bernarda“ u dosadašnja četiri nastupa na izložbama inovacija u Ženevi broje ukupno četiri medalje –  tri zlata i jedno srebro.

– Na ovom sajmu inovacija sudjelujemo već niz godina jer upravo sajam u Ženevi pruža mogućnost pojačanog vizibiliteta, kako na švicarskom tako i na europskom tržištu – izjavila je  Bernarda Cecelja, direktorica i vlasnica tvrtke Bernarda.

Hrvatske inovatore na sajmu je posjetio hrvatski veleposlanik u Švicarskoj konfederaciji Aleksandar Heina, koji svake godine pruža podršku hrvatskim izlagačima. Uz njega, Hrvatske inovatore obišao je i hrvatski konzul u Švicarskoj konfederaciji Slobodan Mikac.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

Od idućeg tjedna postupno otvaranje škola? Odluka će se donositi na lokalnoj razini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

nastava

Prema pisanju Jutarnjeg lista, na jučerašnjem sastanku ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa s epidemiolozima dogovoreno jest da je situacija u učeničkoj populaciji u ovom trenutku dovoljno povoljna da bi se od idućeg tjedna postupno moglo ići u otvaranje škola.

U Ministarstvu su kazali da je dogovor da će županije, kao što je to bilo i dosad, donositi odluke na lokalnoj razini, u konzultaciji s lokalnim stožerima, ravnateljima škola i Ministarstvom obrazovanja.

Stoga će župani tijekom ovoga tjedna organizirati sastanke s lokalnim stožerima i epidemiolozima, a nakon toga će donijeti odluke o daljnjim oblicima nastave.

Više župana za Jutarnji list potvrdilo je da smatraju da su, zbog povoljne epidemiološke situacije, skloni otvoriti svoje osnovne i srednje škole već idući tjedan, za što se zalažu i ravnatelji škola.

Nastavite čitati

U fokusu

Zatvorenici u Lepoglavi godišnje pojedu tonu čokoladnog namaza i 82.000 jaja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kaznionica u Lepoglavi jedan je od najstrožih zatvora u Hrvatskoj, a tamo boravi oko 500 zatvorenika.

Ovo je ogroman “pogon”, kojeg treba konstantno opskrbljivati namirnicama. Što se sve nabavlja i po kojoj cijeni može se vidjeti u podacima o javnoj nabavi.

Neki od tih podataka su vrlo zanimljivi.

Tako smo naišli na podatke za “Opskrbu čokoladom, kakaom, čajevima, voćnim sokovima u 2021.”, a ukupno se za ovaj mali dio prehrane planira potrošiti 87.500 kuna.

U planu je kupnja 1000 komada čokolade 80 do 100 grama, 100 komada čokolade bez šećera te još 1800 komada manjih čokoladnih dijetnih pločica s punjenjem.

U zatvoru u Lepoglavi se godišnje pojede jedna tona čokoladnog namaza.

Također, kupit će se i 3000 komada keksa s nugatom, u pakiranjima između 90 do 100 grama.

Naišli smo i na podatak da troškovnik za kupnju jaja za Kaznionicu i njihov komercijalni restoran. Tijekom tekuće godine trebalo bi na jaja biti potrošeno 55.000 kuna. A plan je da se kupi 82.000 jaja, od toga 32.000 iz njihove vlastite djelatnosti.

Nastavite čitati