Povežite se s nama

U fokusu

Među tisuću svjetskih inovacija na sajmu u Ženevi zlato tvrtki Bernarda iz Pušćina

Objavljeno:

- dana

ZA MEDICINSKI KREVET LIFT&GO

Na 45. salonu inovacija u Ženevi, jednom od najprestižnijih sajmova inovacija u svijetu, hrvatski inovatori osvojili su ukupno 13 medalja, od čega jednu zlatnu osvojila je tvrtka Bernarda iz Pušćina za inovativni medicinski multifunkcionalni krevet Lift&GO, čiji je autor Boris Perovski.

Riječ je o medicinskom električnom krevetu za ležanje, sjedenje, lakše ustajanje i stajanje pacijenata s određenim zdravstvenim poteškoćama. Namijenjen je za skrb o teško bolesnim pacijentima u vlastitoj kući i bolnici, kroničnim bolesnicima trajnog invaliditeta, pacijentima s ozljedama kralježnične moždine i sličnih bolesti koji provode većinu budnih sati u krevetu.

Još jedna potvrda kvalitete

Korištenje kreveta Lift&GO pruža prevenciju komplikacija kod dugotrajnog ležanja, posebice sprječavanju dekubitusa. Posebnu pomoć i olakšanje pruža pacijentima s ozljedama grudnog koša (nagnječenja, slomljena rebra). Krevet Lift&GO se pritiskom gumba na daljinskom upravljaču postavi u željeni položaj. Iz tog položaja daljnje aktivnosti (sjedenje ili ustajanje) su znatno lakše, jer se koriste druge skupine mišića.

Kvalitetu ove i svih prijašnjih Bernardinih inovacija potvrđuju brojne međunarodne nagrade i priznanja. Uključujući ovu medalju „inovacije by Bernarda“ u dosadašnja četiri nastupa na izložbama inovacija u Ženevi broje ukupno četiri medalje –  tri zlata i jedno srebro.

– Na ovom sajmu inovacija sudjelujemo već niz godina jer upravo sajam u Ženevi pruža mogućnost pojačanog vizibiliteta, kako na švicarskom tako i na europskom tržištu – izjavila je  Bernarda Cecelja, direktorica i vlasnica tvrtke Bernarda.

Hrvatske inovatore na sajmu je posjetio hrvatski veleposlanik u Švicarskoj konfederaciji Aleksandar Heina, koji svake godine pruža podršku hrvatskim izlagačima. Uz njega, Hrvatske inovatore obišao je i hrvatski konzul u Švicarskoj konfederaciji Slobodan Mikac.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje