Međunarodni dan primalja obilježava se 5. svibnja.

Ove se godine Dan primalja obilježava pod motom “Primalje – zaštitnice žena”. Uz edukaciju koju na studiju dobivaju primalje, uz cjeloživotni program učenja, uz razmjenu znanja i iskustava, one ženama svakim danom pružaju kvalitetniju skrb prije, za vrijeme i nakon porođaja.

Mjesec svibanj je za svaku primalju prožet posebnim duhom primaljstva. Sudjelujući u raznim događanjima u svrhu edukacije, informiranja i druženja, primalje imaju priliku razmijeniti iskustva, steći nova znanja i osnažiti svoje djelovanje. Međunarodni dan primalja je prigoda svakoj primalji da stvara nove kontakte unutar i izvan primaljstva te da proširuje znanje. Upravo u svibnju održava se godišnji simpozij Hrvatske udruge za promicanje primaljstva na kojem će imati priliku educirati se i družiti.

Kao i proteklih godina, primalje PV Međimurske županije organizirat će Dan otvorenih vrata za žene, majke, trudnice i osobe u pratnji u Županijskoj bolnici Čakovec. Dan otvorenih vrata je prilika da se ženama približi posao primalje, da ih se upozna sa svime što se u porođaju i nakon porođaja događa te da upoznaju osobe koje će im u tim, za njih najvažnijim trenucima pomagati.

Očekuje se velik interes pa su međimurske primalje odlučile organizirati ovogodišnju manifestaciju na nešto drukčiji način. Dan otvorenih vrata će biti organiziran u petak, 3. svibnja uoči Međunarodnog dana primalja od 11-15 sati na Odjelu rađaonice i rodilišta u Službi za ginekologiju i porodništvo s neonatologijom. U tom će vremenu trudnice i njihovu pratnju dočekivati primalje, koje će razgovarati s njima, kratko im prikazati svoj rad, mogućnosti koje prije porođaja, za vrijeme i nakon porođaja nudi rodilište, odgovarati na njihova pitanja i na kraju ih odvesti u razgledavanje rodilišta i rađaonice.

Primalje se nadaju da će ispuniti očekivanja zainteresiranih.

Komentari

Komentara