Povežite se s nama

Međimurje

Međunarodni trening kamp: Indijci i Senegalci u Međimurje dolaze učiti o vatrogastvu i vatrogasnom sportu

Objavljeno:

- dana

Od 23. do 30. lipnja Međimurje će biti domaćin jednotjednog trening kampa za vatrogasce. Okupljanje pod nazivom „Međunarodni trening kamp ‘Vatrogasni sport 2022’“ omogućit će sudionicima uvježbavanje raznih vatrogasnih sportskih disciplina, poput penjanja na toranj pomoću ljestve kukače, utrku s preprekama na 100 metara, štafetnu utrku s preprekama na 400 metara i mokru vatrogasnu vježbu. Jednotjedni program uključit će i edukaciju o namjenski strukturiranom planu kondicijskih priprema, uvježbavanje za pojedine vatrogasne taktičke zadaće i posjete značajnim vatrogasnim subjektima u sjevernoj Hrvatskoj.

Novo veliko vatrogasno okupljanje u Međimurju ne događa se slučajno, već je plod iznimno uspješne organizacije prošlogodišnjeg Svjetskog juniorskog prvenstva u vatrogasnom sportu. Naime, Čakovec je sredinom kolovoza 2021. godine ugostio više od 200 natjecatelja iz Bugarske, Bjelorusije, Češke, Latvije, Indije, Rusije, Estonije, Slovačke, Poljske i Hrvatske, a Prvenstvo je održano u organizaciji Vatrogasne sportske udruge Žiškovec i suorganizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice, Međimurske županije, Grada Čakovce i Vatrogasne sportske udruge Merhatovec.

Pritom je nastala ideja o organizaciji trening kampa za vatrogasce iz zemalja u kojima vatrogasni sport nije razvijen. Da sve ne ostane samo na ideji, pobrinuli su se članovi Vatrogasne sportske udruge Žiškovec, koji su povezali vatrogasne čelnike pojedinih zemalja s Međunarodnim udruženjem vatrogasnih i spasilačkih službi (CTIF), najstarijom i najpoznatijom svjetskom asocijacijom nacionalnih vatrogasnih organizacija, organizatorom prestižne Vatrogasne olimpijade koja se svake četiri godine održava u drugoj državi. Upravo sredinom srpnja ove godine Olimpijada će se održati u slovenskom Celju.

Zahvaljujući toj suradnji, najnovijom članicom CTIF-a postao je Senegal, a tim putem krenula je i Indija. Obje zemlje žele sudjelovati na Olimpijadi u Celju pa će im sudjelovanje na Međunarodnom trening kampu „Vatrogasni sport 2022.“ zasigurno biti od velike koristi. Uz domaće vatrogasce i već spomenute goste iz Indije i Senegala, na kampu će sudjelovati i predstavnici Slovenije i Mađarske, a očekuju se i gostujući vatrogasci iz drugih istočnoeuropskih zemalja. Po završetku trenažnog dijela kampa održat će se i natjecanje svih sudionika.

Međimurje

U Oporovcu misna slavlja i proštenje povodom blagdana Gospe Snježne

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio VIPRO

Svečano je danas u Oporovcu, gdje se slavi blagdan Gospe Snježne uz proštenje.

Misna slavlja na rasporedu su od 10.30 te 15 sati, pri čemu je već održano jedno ujutro u 7.30.

U 19.30 organizira se pak proščenjska zabava uz Mirka Švendu Žigu i Oporovskog teteca.

Nastavite čitati

Međimurje

Dan Kuršanca na blagdan Gospe Snježne obilježen u svečanom tonu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svetom misom, polaganjem vijenaca, sportskim igrama te zabavom i druženjem obilježen je Dan Kuršanca. Ovo naselje u sastavu Grada Čakovca 5. kolovoza (blagdan Gospe Snježne) obilježava kao svoj dan.

Kao i ranijih godina, položen je vijenac i zapaljene svijeće podno spomenika Branku Kosu. Odavanjem počasti ovom jedinom poginulom hrvatskom branitelju iz Kuršanca, ujedno je i obilježen današnji Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Uime Grada Čakovca i Mjesnog odbora Kuršanec vijenac su položili predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga i predsjednik Mjesnog odbora Siniša Kregar. Uz članove obitelj, počast poginulim Kosu dali su i predstavnici udruga koje djeluju na kuršanečkom području i brojni mještani, a molitvu za njega i sve poginule branitelje predvodio je župnik Župe sv. Nikole biskupa Novo Selo na Dravi, vlč. Ivan Munđar.

Velečasni Munđar predvodio je i misno slavlje u kapeli Gospe Snježne, te molitvu pred svečani ručak. Pozdravljajući okupljene, predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga, mještanima je čestitao njihov dan te ih pozvao da svi zajedno radimo kako bi uvjeti života i rada na cijelom gradskom području bili na visokoj razini. Mještanima, posebno onima koji aktivno sudjeluju u društvenom životu preko neke od udruga, zahvalio se na svemu što čine kako bi se naš grad predstavio u što boljem svjetlu.

– Ove godine obnovljeno je pročelje na društvenom domu, postavljena kamera za kontrolu prometa, na nekoliko mjesta uređena oborinska kanalizacija, postavljeno novo dječje igralište, a čim se otvori mogućnost, za sufinanciranje putem europskih fondova, prijavit će se dogradnja školske sportske dvorane – kažu iz Grada Čakovca.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje