Povežite se s nama

Međimurje

MENEA-i odobreni projekti energetske učinkovitosti vrijedni 286.225 eura

Objavljeno:

- dana

Na javni poziv programa LIFE Međimurska energetska agencija MENEA prijavila je dvije projektne ideje koje su prihvaćene odlukom Europske komisije.

Time je MENEA ponovno osigurala veći dio prihoda iz EU fondova za buduće tri godine. Riječ je o ukupno 286.225 eura za MENEA-u koji su sufinancirani s 95 posto.

Projekti su usmjereni na povećanje kapaciteta lokalne i regionalne samouprave u šest regija središnje i istočne Europe za potrebe razvoja regionalnih te lokalnih energetskih i klimatskih akcijskih planova koji će biti usklađeni s ciljevima definiranim u sklopu Europskoga zelenog plana.

Takav dokument izradit će se i za Međimursku županiju, i to po principu pravedne energetske tranzicije prema klimatski neutralnom gospodarstvu, što znači da će se posebna pažnja posvetiti marginaliziranim i ranjivim skupinama građana.

Drugi projekt obuhvaća podizanje svijesti o načelu energetske učinkovitosti, o čemu je pobliže govorio direktor MENEA-e Alen Višnjić.

Za Međimursku županiju, uz drugih šest europskih regija, izradit će se alat koji će služiti kao pomoć pri donošenju odluka i provedbi razvoja.

– Prvo je potrebno smanjiti potražnju za energijom, zadovoljiti stranu potražnje, a tek onda sagledati stranu ponude, odnosno način na koji dovesti energiju – istaknuo je direktor Višnjić.

U tijeku

Međimurska županija aktivno sudjeluje u projektima energetske učinkovitosti i energetske neovisnosti.

Trenutačno je prijavljeno 5,5 milijuna kuna investicija izrada fotonaponskih elektrana i dizalica topline na školama u Štrigovi, Zebancu, Peklenici, Orehovici i Domu zdravlja.

Postavljanje fotonaponskih elektrana na zgradama Centra znanja Međimurske županije je pri završetku i uskoro će biti otvoreno.

– Takvom pametnom politikom želimo smanjiti troškove energenata na javnim zgradama, jednako kao što smo to učinili objedinjenom javnom nabavom za plin za naše javne ustanove, čime smo postigli uštedu na godišnjoj razini od 17 milijuna kuna – rekao je župan Matija Posavec.

Međimurje

Anna Piotrowska iz Aerokluba Međimurje kao jedina žena na natjecanju u jedriličarstvu osvojila broncu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na sinjskom aerodromu završena su natjecanja u zrakoplovnom jedriličarstvu, 13. prvenstvo Republike Hrvatske i 2. otvoreni međunarodni kup, piše ferata.hr.

Natjecanja su provedena tijekom šest dana u zračnom prostoru iznad Like, Dalmacije te pograničnog dijela Bosne i Hercegovine. Polijetanja s aerodroma Sinj provodila su četiri motorna zrakoplova koja su vukli jedrilice do radne visine a onda bi iste krenule na rute koje bi im bile zadane u sklopu letačkog zadatka u zonama za taj dan.

Zbog nepovoljne meteo situacije kroz dio tjedna ali i ograničenja uzrokovanih letovima protupožarnih zrakoplova, natjecatelji su letjeli četiri dana od kojih je jedan dan poništen zbog neispunjavanja propozicija.

Među najboljima

Nakon svega, prvo mjesto i naslov državnog prvaka osvojio je Frane Franić iz Aerokluba Vitar iz Splita, drugoplasirani je Đani Zaninović iz Aerokluba Split, a treće mjesto pripalo je jedinoj ženi natjecateljici, Anni Piotrowskoj iz Aerokluba Međimurje iz Čakovca. Natjecatelj Aerokluba Sinj, Damir Cvetnić plasirao se na sedmo mjesto.

Što se tiče 2. otvorenog međunarodnog kupa, Frane Franić je potvrdio kvalitetu i formu osvojivši prvo mjesto. Drugo mjesto pripalo je Gregi Urbaniču iz aerokluba Ptuj (Slovenija) a treće mjesto Sebastianu Bauderu iz FLG Blaubeuren (Njemačka). Damir Cvetnić završio je na dvanaestom mjestu.

– Zadovoljni smo što smo ova natjecanja doveli do kraja unatoč neplaniranim otežavajućim situacijama. Nakon svega napravit ćemo raščlambu u cilju identifikacije i otklanjanja svih ometača za buduće programe kojih će sigurno biti.

Pozitivni komentari kolega zrakoplovaca iz stranih zemalja kao i njihove iskazane impresije vezane za naše prirodne ljepote, a naročito viđeno i doživljeno u našem gradu povodom alkarskih svečanosti, dodatno nas obvezuju na planiranje ovakvih programa – rekli su iz aerokluba Sinj.

Nastavite čitati

Međimurje

Biciklistkinja Mia Radotić kod čakovečke gradonačelnice o planovima za odlazak na Olimpijske igre

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niz godina najbolja hrvatska biciklistkinja, sportašica koja je u svom sportu ostvarila većinu onoga što je zamislila i zacrtala, rodom je iz Ivanovca. Radi se o Miji Radotić koja je tijekom ljetne sezone odlučila nekoliko utrka i treninga odraditi u svom rodnom kraju i okolici.

Kako bi joj tom prigodom čestitala na impresivnoj karijeri, nedavno osvojenom drugom mjestu na nacionalnom prvenstvu koje je održano u Varaždinu i Čakovcu te saznala hoće li se iz Zagreba ponovo vratiti u čakovečki biciklizam, u Gradskoj vijećnici prijam je za nju upriličila gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Da je velika ljubav veže za Međimurje i biciklizam, potvrdila je i sama Mia koja dolazi iz obitelji biciklista, no prisjetila se da je prvo u Čakovcu trenirala košarku. Danas dnevno biciklom prođe i do 150 kilometara te se ne može zamisliti u drugom sportu.

– Pješice ili trčeći krećemo se sporo, motorom ili automobilom prebrzo, pa je bicikl po meni idealna mjera za kretanje koju bi preporučila svakome – jasna je Ivanovčarka, koja ipak biciklom neće na more, kako joj je cilj efektivan trening i napredak, a ne izričito kilometraža.

Uza sve trke koje je odvozila, računajući i one najveće poput utrka Tour de France i Vuelta a Espana, priznala je kako joj je kao i svakom profesionalnom sportašu glavni cilj, a ujedno i neostvarena želja, odlazak na Olimpijske igre. Godine 2016. bila je nadomak odlaska na olimpijadu, kada se ozlijedila prije ključne pobjede na utrci u Francuskoj.

Iako je pri samom kraju karijere, najavila je kako od 2023. kreće skupljanje bodova za Olimpijske igre te se nada da će moći držati korak sa sve zahtjevnijim normama.

Gradonačelnica joj je na tom putu dala punu potporu te su porazgovarale o onome što slijedi na kraju njezina profesionalnog bavljenja biciklizmom i mogućnosti da se Mia kao pravi primjer u svijetu ženskog biciklizma vrati u svoj rodni kraj. Tako je naglasila da razmišlja o trenerskim vodama i radu s djecom, posebice u Međimurju i Čakovcu, gdje je biciklizam u svim oblicima i dobnim kategorijama itekako prihvaćen.

Uspješna čakovečka sportašica ljeto će provesti većinom radno, na utrkama i uz treninge, dok joj sezona biciklizma omogućuje stanku tijekom listopada i studenoga.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje