Povežite se s nama

Međimurje

MENEA-i odobreni projekti energetske učinkovitosti vrijedni 286.225 eura

Objavljeno:

- dana

Na javni poziv programa LIFE Međimurska energetska agencija MENEA prijavila je dvije projektne ideje koje su prihvaćene odlukom Europske komisije.

Time je MENEA ponovno osigurala veći dio prihoda iz EU fondova za buduće tri godine. Riječ je o ukupno 286.225 eura za MENEA-u koji su sufinancirani s 95 posto.

Projekti su usmjereni na povećanje kapaciteta lokalne i regionalne samouprave u šest regija središnje i istočne Europe za potrebe razvoja regionalnih te lokalnih energetskih i klimatskih akcijskih planova koji će biti usklađeni s ciljevima definiranim u sklopu Europskoga zelenog plana.

Takav dokument izradit će se i za Međimursku županiju, i to po principu pravedne energetske tranzicije prema klimatski neutralnom gospodarstvu, što znači da će se posebna pažnja posvetiti marginaliziranim i ranjivim skupinama građana.

Drugi projekt obuhvaća podizanje svijesti o načelu energetske učinkovitosti, o čemu je pobliže govorio direktor MENEA-e Alen Višnjić.

Za Međimursku županiju, uz drugih šest europskih regija, izradit će se alat koji će služiti kao pomoć pri donošenju odluka i provedbi razvoja.

– Prvo je potrebno smanjiti potražnju za energijom, zadovoljiti stranu potražnje, a tek onda sagledati stranu ponude, odnosno način na koji dovesti energiju – istaknuo je direktor Višnjić.

U tijeku

Međimurska županija aktivno sudjeluje u projektima energetske učinkovitosti i energetske neovisnosti.

Trenutačno je prijavljeno 5,5 milijuna kuna investicija izrada fotonaponskih elektrana i dizalica topline na školama u Štrigovi, Zebancu, Peklenici, Orehovici i Domu zdravlja.

Postavljanje fotonaponskih elektrana na zgradama Centra znanja Međimurske županije je pri završetku i uskoro će biti otvoreno.

– Takvom pametnom politikom želimo smanjiti troškove energenata na javnim zgradama, jednako kao što smo to učinili objedinjenom javnom nabavom za plin za naše javne ustanove, čime smo postigli uštedu na godišnjoj razini od 17 milijuna kuna – rekao je župan Matija Posavec.

Međimurje

Objavljen poziv projekta „Zaželi-pomoć je tu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na temelju Odluke o financiranju Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda plus, Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027., Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije“, Grad Mursko Središće u sklopu projekta „Zaželi-pomoć je tu“ objavilo je trajni javni poziv.

Poziv se odnosi za iskaz interesa za korištenje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom u sklopu projekta „Zaželi – pomoć je tu“.

Cilj projekta

Projekt će doprinijeti prevenciji institucionalizacije i povećanju socijalne uključenosti ranjivih skupina na području Grada Murskog Središća, Općine Selnica i Općine Mala Subotica pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Ostale informacije nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Međimurje

Zimska škola informatike u Čakovcu okupila najbolje mlade informatičare iz cijele države

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Čakovcu se treću godinu zaredom održava Zimska škola informatike, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara uz suradnju s Mladim informatičkim stručnjacima (MIS) i Međimurskim informatičkim klubom (MIK).

Međimurje je već treći puta domaćin ovog edukativnog programa koji okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele zemlje, zahvaljujući ulaganjima Međimurske županije u obrazovanje te podršci udrugama koje promiču informatiku kao iznimno važno područje te educiraju mlade.

Na otvorenju u Graditeljskoj školi Čakovec je istaknuto da je 29. Zimska škole informatike u Čakovcu okupila stotinjak mladih informatičara i IT stručnjaka te da je riječ o organizaciji od velikog značaja za Međimursku županiju kao regiju koja prednjači i po inicijativama za razvoj informatičkog obrazovanja mladih u našoj zemlji.

Na svečanosti otvorenja u Graditeljskoj školi, župan Matija Posavec je naglasio da su sadržaji, poput ovog edukativnog programa, od iznimne važnosti u svjetlu razvojnog zamaha u području suvremenih, digitalnih tehnologija, kojem svjedočimo: „Drago mi je da vam ponovo mogu poželjeti dobrodošlicu u Međimurje i uspješno provođenje ovog edukativnog programa u području obrazovanja koje postaje najvažnijim. Živimo u vremenu u kojem je od presudne važnosti biti informatički pismen. Zato mi je iznimno drago što Međimurje prednjači po snazi naših udruga i centara izvrsnosti i u tom području.“

U radu Zimske škole informatike, do 24. veljače, sudjelovat će 30-ak stručnjaka iz cijele Hrvatske kojima su se pridružili članovi Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije. Voditelji Zimske škole su Alenka Dogan Capan, iz Hrvatskog saveza informatičara, i Dejan Drabić, potpredsjednik Hrvatskog saveza informatičara, te predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci i voditelj Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije.

Ova edukativna manifestacija okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele države, uključujući osnovnoškolce i srednjoškolce, stvarajući platformu na kojoj talentirana mladež razmjenjuje znanje, stvara mreže i nadograđuje informatičke vještine. Sudionici će imati priliku prisustvovati kvalitetnim radionicama koje će ih pripremiti za izazove na najzahtjevnijim informatičkim natjecanjima, posebice iz područja računalnih algoritama. Fokus će biti na raznim područjima informatike, posebice na programiranju te će sudionici imati priliku sudjelovati u raznovrsnim radionicama, uključujući računalne Algoritme, Logo napredni, Python, C/C++/STL, 3D modeliranje i ispis, Lego robotika, Scratch Lego, te mnoge druge. Također, organizirat će se posebna radionica namijenjena nastavnicima informatike, kako bi im se dala prilika za unaprjeđenje znanja i vještina.

Otvorenju su prisustvovali i Ljerka Cividini, gradonačelnica grada Čakovca, odakle je Zimskoj školi također pružena podrška, zatim državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, Krešimir Malnar, tajnik Hrvatskog saveza informatičara, Marina Klačmer Čalopa, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Varaždin, te brojni drugi uzvanici kojima je dobrodošlicu poželio i ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec.

Svečanost otvorenja glazbenim nastupom su uljepšali učenici III. osnovne škole Čakovec Laura, Noa i Luka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje