Povežite se s nama

U fokusu

Milan Horvat: “Varaždin je bio primjer etnički čistog grada, a sada mu gospodarstvo ne funkcionira bez stranih radnika“

Objavljeno:

- dana

Milan Horvat, direktor tvrtke FIMA Plus, pionir našeg tržišta kapitala, koji je zadnjih nekoliko godina između ostalog posvećen digitalnoj ekonomiji i tržištu kriptovaluta, ovih je dana uzburkao duhove na poslovnoj društvenoj mreži Linkedin.

Naime, u objavi je ustvrdio da u Varaždinu, u gradu u kojem živi, radi nešto manje od 3.000 stranaca iz Europe, Azije, Afrike, a to je skoro 15% svih zaposlenih. Dodao je da bez njih Varaždinsko gospodarstvo nema šanse normalno funkcionirati.

– Grad je to s najnižom stopom nezaposlenosti u RH. Još samo prije 7 godina u njemu je bilo jedva 50-tak stranih radnika, a onda se sve počelo naglo mijenjati. U hrvatskoj javnosti se priča o našim ljudima koji odlaze raditi u inozemstvo, a Varaždin je npr. 2021. imao veći broj doseljenih građana nego što ih je odselilo. Što se dogodilo? Ušli smo u EU prije deset godina, a neki dan u euro monetarnu uniju i Schengen zonu i vrijeme je da počnemo raspravljati o tome što je to europski sustav vrijednosti? Varaždinci rade u pograničnim mjestima Slovenije i Austrije od kad znam za sebe, a naročito nakon 2013. godine. Puno ih putuje tamo na posao i natrag isto kao i u Zagreb, a manji dio njih je iznajmilo jeftin smještaj jer vikende provode kod kuće. Rade tamo gdje se bolje plaća njihov rad – ukazuje Horvat.

I dodaje:

– Varaždin je prije manje od desetljeća bio primjer etnički čistog grada, iznimno tolerantnih i marljivih ljudi. U samo nekoliko godina se sve promijenilo. Danas je skoro svaka deveta zaposlena osoba u mom gradu s nekog drugog kraja svijeta, a niti se više ne možete prošetati gradom ili otići do dućana kupiti namirnice, a da ne sretnete ljude s drugog kontinenta, druge boje i rase, iz drugih država. Oni nisu turisti, oni su moji sugrađani, moji suradnici na poslu i s njima je život u gradu dinamičniji, zanimljiv, bogatiji i bolji. Europski sustav vrijednosti između ostalog podrazumijeva da se neki grad ili regija moraju pobrinuti da postanu privlačni za život građana i biti u stanju privući druge ljude jer im oni trebaju da mogu funkcionirati i razvijati se, a ne se ponašati kao da je samo po sebi razumljivo da će ljudi koji su se tu rodili, ostati tu živjeti i raditi – smatra Horvat.

Po njemu, takvim pristupom se istovremeno zadržava i postojeće stanovnike te im se nude prilike za bolji život kako njima tako i došljacima.

– Ono što je najbolje u mojoj priči je da su toga svjesni varaždinski poduzetnici, ali i HDZ-ov župan i SDP-ov gradonačelnik pa se obojica trude u skladu sa svojim mogućnostima i ovlastima napraviti što bolje uvjete za život i rad svim građanima. Život u EU nije crno-bijeli film i toga sve više postajemo svjesni, a ja sam srećom odgojen tako da volim svo to šarenilo boja te sam odrastao i živim u gradu gdje je to oduvijek bilo cool – zaključuje Milan Horvat.

U fokusu

EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO Bosilj daje ostavku, Miroslav Marković postaje gradonačelnik!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako ekskluzivno doznajemo, varaždinski gradonačelnik daje ostavku, a njegovu poziciju preuzima zamjenik Miroslav Marković.

Rezultat je to previranja u SDP-u, ali i Bosiljevog nezadovoljstva političkom situacijom u Varaždinu. Ova odluka i ne čudi s obzirom da su nedavno u Nacionalu objavljeni transkripti Bosiljevih razgovora s direktorom Varkoma Brunom Isterom u kojima najavljuje svoju ostavku.

Također, Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Tako je, među ostalim, vidljivo da je nositelj SDP-ove liste Neven Bosilj, a ako uzmemo u obzir da su funkcije gradonačelnika i člana Gradskog vijeća nemoguće i nespojive, sasvim je jasno da se u Gradskoj vijećnici upravo događa velika rošada. Konkretno, Bosilj ne može biti i gradonačelnik i gradski vijećnika jer mu to hrvatski zakoni ne dopuštaju.

Stoga je ovo očita prijevara birača u svakom slučaju. Prvo jer je kao gradonačelnik bio na izborima, a sad daje ostavku. Drugo jer je kao gradonačelnik nositelj liste što je zakonski nespojivo. I treće, tko može garantirati da će uopće biti aktivan u Gradskom vijeću ili će se i od toga maknuti, a varaždinsku politiku će voditi interesi stranačkih kadrova te odlučivati o budućnosti svih građana.

Kako doznajemo, Bosilj je čekao da se stvore zakonski okviri, odnosno da prođe zakonski rok kad njegov zamjenik može preuzeti funkciju gradonačelnika. Također, dosadašnji gradonačelnik, kako doznajemo, još razmišlja hoće li uopće aktivirati svoj mandat u Gradskom vijeću ili će potpuno odustati od politike nakon razočaranja cijelom političkom situacijom i činjenicom da nije uspio riješiti problem baliranog otpada.

Stoga će Grad Varaždin uskoro umjesto Bosilja voditi njegov zamjenik Miroslav Marković.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci će moći birati između devet lista na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina 31. ožujka objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Ista je lista objavljena i na stzranici Državnog izbornog povjerenstva.

Podsjetimo radi se o prijevremenim izborima za Gradsko vijeće, a Varaždinci na birališta izlaze 16. travnja.

Predano je ukupno devet lista.

Donosimo ih redom kojim ih je objavilo Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina:
1) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Ivan Čehok

2) HDZ i HSU, nositelj liste je Damir Habijan

3) HNS, HSLS, Laburisti, HSS-Braće Radić, nositelj liste je Igor Klopotan

4) Hrvatski suverenisti, nositelj liste je Dominik Klemenčić

5) MOST, nositelj liste je Krunoslav Vorih

6) Reformisti i Stranka hrvatskih umirovljenika – umirovljenici, nositelj liste je Radimir Čačić

7) Kandidacijska lista grupe birača, nositeljica liste je Dubravka Novak

8) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Davor Patafta

9) SDP, nositelj liste je Neven Bosilj

Kompletan popis tko se nalazi na čijoj listi nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje