Povežite se s nama

U fokusu

Milanović: Jaki SDP jamac da će Hrvatska ostati moderna zemlja

Objavljeno:

- dana

OBLJETNICA

– Bez jakog SDP-a Hrvatska ne može – istaknuo je Zoran Milanović, predsjednik SDP-a, u subotu u Varaždinu na proslavi 25. obljetnice osnivanja Socijaldemokratske partije Hrvatske Varaždinske županije.

Velikim pljeskom pozdravilo ga je čak 600 članova stranke iz Varaždinske županije, susjednih Međimurske i Krapinsko-zagorske županije, bivši ministri i saborski zastupnici. Rekordni odaziv na tradicionalno druženje potvrdio je snagu SDP-a u Varaždinskoj županiji, kao i veliku podršku koju Milanović ima na sjeveru Hrvatske.

Hvala vam!

– Hvala vam na podršci i strpljenju u ove četiri ključne godine, koje su bile teške, ali i lijepe. Dali smo se, borili smo se i radili. Uvijek smo bili spremni služiti svojoj domovini i svojoj naciji. Kampanju smo počeli upravo u Varaždinu, i to ne slučajno. Varaždin i sjeverozapadna Hrvatska su prvi osjetili da država izlazi iz krize, da Hrvatska raste i da jača. I zato smo smatrali da je važno da upravo odavde, iz kraja koji je lokomotiva napretka u ovoj krizi, a i u povijesti, pošaljemo poruku da je ovo obrazac i uzor prema kojem treba ići cijela Hrvatska – rekao je Milanović.

Naveo je da Hrvatska u ovom trenutku nema pravu Vladu. – Vlada i premijer moraju imati jasnu konstrukciju, moraju imati jasnu političku većinu, moraju imati sve ono što ova Vlada nema. Želim im sve najbolje, jer druge Vlade u ovom trenutku nema. Međutim, ovako se ne može raditi. Moramo biti žestoki i uporni dok HDZ od Hrvatske želi napraviti zaostalu državu i zaostalo društvo. Na nama je da se tome suprotstavimo, svojom riječju, svojim karakterom, svojom drskošću i, ako hoćete, svojim bezobrazlukom, jer, nažalost, neki jedino razumiju takav jezik – poručio je Milanović članovima.

Istaknuo je da će se iz politike povući kad HDZ bude kao njemački CDU i kad će predsjednik HDZ-a imati manire i pamet Angele Merkel. – Povući ću se puno prije, jer se to neće dogoditi za 50 godina. Međutim, želio sam naglasiti koliko je situacija ozbiljna i zašto moramo poslati poruku da smo jedina prava brana i jamac da Hrvatska neće postati nikakva bliskoistočna džamahirija, da će biti moderna i progresivna zemlja, da će se poštovati svi dosegnuti standardi, sva dosegnuta prava žena, manjina i svih onih koji su iz nekog razloga u malo slabijem položaju u društvu. To je SDP, to nas razlikuje od naših političkih protivnika – istaknuo je predsjednik SDP-a.

Snažni i odgovorni

U Varaždinskoj županiji SDP je u proteklih 25 godina postao snažan i prepoznatljiv politički čimbenik, istaknuo je pak predsjednik SDP-a Varaždinske županije Mario Habek. – S velikim ponosom mogu reći da smo u Varaždinskoj županiji stvorili jaku, stabilnu, odgovornu i prepoznatljivu stranku, koja se svojim rezultatima i podrškom nametnula kao relevantna politička snaga. Ono što nas čini drugačijima je naša unutarstranačka demokracija koja se na nacionalnoj razini gradila u proteklih osam godina, a za koju je najzaslužniji predsjednik Zoran Milanović. To su vrijednosti koje je SDP nametnuo visoko na ljestvici kako bi svaka njegova članica i član mogli slobodno i otvoreno, ali i s punom odgovornošću, sudjelovati u političkim procesima i promišljati stranačko djelovanje – rekao je Habek.

Napomenuo je da građani prepoznaju upravo taj faktor dosljednosti djelovanja i standarde koje su nametnuli. – Stoga su nam, unatoč svim teškim odlukama koje su obilježile mandat naše Vlade, iskazali veliku podršku i na ovim parlamentarnim izborima. Iako su pokušavali, rezultate nam nitko nije mogao osporiti, u prilog tome govore i osvojeni mandati SDP-ove koalicije na izborima, ali i najviše osvojenih preferencijalnih glasova predsjednika SDP-a. I mi u Varaždinskoj županiji možemo biti zadovoljni odrađenim zadatkom zbog činjenice da je koalicija Hrvatska raste pobijedila u svim gradovima i u najvećem broju općina u našoj županiji – istaknuo je Habek.

SDP Varaždinske županije 2015. godinu pamtit će po još nečemu važnom. – Na izborima za članove vijeća mjesnih odbora u nekoliko gradova i općina dobili smo veliku podršku građana i time pokazali svoju dominantnost, snagu i političku vjerodostojnost. Zahvaljujem svima koji su svojim radom na terenu tome doprinijeli, zahvaljujem svim koordinatorima, članicama i članovima, simpatizerima i građanima koji su nas podržali – zaključio je Habek.

Tko je stigao u Varaždin?

Na proslavu 25. godišnjice osnivanja SDP-a Varaždinske županije stigli su brojni ugledni članovi stranke. U Varaždinu su bili biviši ministri Branko Grčić, Milanka Opačić, Siniša Hajdaš Dončić, Gordan Maras, Mirando Mrsić i Fred Matić. Uz njih, u hotelu Turist su se članovima iz Varaždinske županije pridružili i saborski zastupnici Nenad Stazić, Željko Jovanović, Vedran Babić, Peđa Grbin, Domagoj Hajduković, Gordana Sobol, Dragica Zgrebec, Damir Tomić, Damir Mateljan, Franko Vidović i Sabina Glasovac. Stigli su i gosti iz susjednih županija: župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i predsjednik SDP-a Međimurske županije Mladen Kolar.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Silvija Cupar: “Uršulinska prepuna graba i lokvi, a u V. Lisinskog zakrpa do zakrpe“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Neuređenost varaždinskih prometnica i šetnica bila su nezaobilazna tema zadnje sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je HDZ-ova vijećnica Silvija Cupar ukazala između ostalog na probleme u Uršulinskoj i Ulici Vatroslava Lisinskog.

Naime, pošljunčana Uršulinska na potezu od Nazorove ulice do Crkve rođenja Isusovoga prepuna je graba.

– Tamo već nekoliko mjeseci imamo više od 50 velikih lokvi vode nakon svake kiše. Nemoguće ih je izbjeći jer se one najveće pružaju u širini pošljunčane staze. Grad ne čineći ništa prisiljava Varaždince i goste da tamo voze nekakav “slalom“ i uz zalet preskaču lokve. Nije taj problem od jučer i meni je potpuno nejasno zašto Parkovi ne pristupe rješavanju problema sa spomenutom šetnicom na način da se upotrijebe kondicioneri tla – istaknula je vijećnica.

Potom se osvrnula i na kaldrmom prekrivenu, nebrojeno puta asfaltom krpanu cestu u strogom centru grada, za koju je ustvrdila da nikome ne služi na čast.

– Zanima me hoće li se u plan sanacija prometnica za 2022. godinu uvrstiti i uređenje Ulice Vatroslava Lisinskog koja godinama vapi za obnovom – rekla je Silvija Cupar.

Varaždinski gradonačelnik odgovorio je da posipavanje šljunkom šetnice u Uršulinskoj očigledno nije bilo adekvatno napravljeno.

– Zatražit ću od gradskih komunalaca da izađu na teren i provjere situaciju. Sredstva za takve sanacije postoje i tražit ću da se odrade. Ulica Vatroslava Lisinskog već je nekoliko puta bila u planu sanacije, pa je iz nepoznatog razloga ispadala. Očekujem da će proračun biti završen oko 10. studenoga i iz njega će se moći iščitati koje ulice će iduće godine biti obuhvaćene programom obnove. Osobno smatram da je ta ulica u gradskoj jezgri jedan od prioriteta za uređenje – poručio je Neven Bosilj. 

U nastavku pogledajte kako izgledaju spomenute šetnice i ulice u centru grada:

Nastavite čitati

U fokusu

Internetski prevaranti nemilosrdni: zbog glačala i daske vrijednih 200 kuna Ivančanki prijetili smrću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prijevarne taktike kriminalaca koji vrebaju na internetu vrlo su česte i sve inovativnije. U posljednjih nekoliko mjeseci na teži način naučilo je to više građana s područja Varaždinske i Međimurske županije.

Prevareni građani uglavnom su policiji prijavljivali dvije vrste prijevara u kojima su ostali bez svog novca.

Prvi način je da su prevareni građani koji su nešto pokušali prodati na internetu, a policija je izvijestila o slučaju s ludbreškog područja.

– Policijski službenici Policijske postaje Ludbreg zaprimili su prijavu 40-godišnjaka da je oštećen kaznenim djelom računalne prijevare. Prema prijavi, on je u srijedu, 6. listopada, na jednoj oglasnoj stranici oglasio prodaju tepiha. Na oglas mu se javila nepoznata ženska osoba s kojom je dogovorio prodaju oglašenog predmeta, pristavši da ona organizira prijevoz putem jednog dostavnog poduzeća. Navedena mu je, prema dogovoru, poslala link spomenutog dostavnog poduzeća u kojem su traženi njegovi osobni podaci i podaci o tekućem računu. Istog dana zaprimio je obavijest banke da je inicirao transakciju od oko 680 eura koja je provedena na račun u Ukrajini te shvatio da je prevaren za isti iznos – prijavljeno je policiji.

U drugoj metodi prijevare građani su olako povjerovali u priču o izmišljenom darovanju novaca ili obećanome nasljedstvu i potom se upustili u sumnjive novčane transakcije te bili prevareni. Tako je bez novaca ostao muškarac s čakovečkog područja.

– Policijski službenici Policijske postaje Čakovec zaprimili su kaznenu prijavu 55-godišnjaka kojom prijavljuje prijevaru putem društvene mreže. Naime, oštećeni je tijekom rujna 2021. godine putem elektroničke pošte ostvario komunikaciju s nepoznatom osobom koja je na društvenoj mreži objavila oglas da želi darovati više stotina tisuća eura. Potom je, prema uputama nepoznate osobe, a sve s ciljem stjecanja novaca, na nekoliko stranih bankovnih računa uplatio nekoliko desetaka tisuća eura. Pošto nije dobio dogovoreni iznos, slučaj je prijavio policiji. Materijalna šteta procjenjuje se na više stotina tisuća kuna, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu – objavila je PU međimurska.

Ogroman je problem što je ovakvim kriminalcima gotovo nemoguće ući u trag te građani vrlo rijetko dobiju svoj novac natrag.

Vrebaju

Jedna Ivančanka pokušala je prodati putem interneta glačalo i dasku za glačanje te nam je prepričala svoje iskustvo kako su je pokušali prevariti internetski kriminalci, ali srećom nije nasjela.

Na našoj najpoznatijoj internetskoj stranici za prodaju oglasila je da prodaje glačalo i dasku za glačanje za 200 kuna. Javila joj osoba koja se predstavila kao žena s područja Novigrada koja želi kupiti navedeno. Napisala je da je već uplatila novac prodavačici, te da samo ona može do njega. Također, Ivančanki je poslala link na lažnu stranicu Hrvatske pošte na koji je ona trebala upisati broj kartice, PIN broj, CVC/CVV broj s poleđine svoje kartice te ovlaštenje za internetsko bankarstvo.

– Sve traženo kod mene je pobudilo sumnju jer znam da se PIN ne šalje nikomu. Provjerila sam kod Hrvatske pošte, i iako oni imaju uslugu dostave nečega plaćenog na drugom kraju zemlje, rekli su mi da je link koji mi je poslan lažan te da njihova usluga tako ne funkcionira. Tada sam osobi napisala da sam glačalo već prodala nekomu tko je bliže. Zatim su mi počele stizati prijetnje, malo u muškom, malo u ženskom rodu, da potencijalni kupac neće ostati bez svojih 200 kuna te da će me naći i ubiti. Iako mi nikakav novac nije bio uplaćen. Jako sam se uplašila, čak sam deaktivirala svoju karticu jer su mi nastavili prijetiti – rekla nam je Ivančanka.

Policija savjetuje kako se zaštititi

U posljednje vrijeme policija je zaprimila više prijava slučajeva kibernetičkoga kriminala koji imaju cilj prijevarom izvući novac od žrtava putem e-maila, društvenih mreža, online kupovine ili drugih kanala internetske komunikacije. Stoga su mjere samozaštite ključne u prevenciji ovakvih i sličnih kaznenih djela koja se pojavljuju na internetu.

Kad prodajete, nigdje ne upisujte CVC/CVV broj s poleđine svoje debitne ili kreditne kartice. Za uplatu na tekući račun je dovoljno upisati samo IBAN.

Ono što vam uvijek mora biti sumnjivo su:

– obećanja o brzoj zaradi bez posla

– poruke u kojima se nudi laka zarada

– molbe za manjim donacijama ili neki drugi načini traženja novčane pomoći

– traženje osobnih podataka (preslika ili fotografija osobne iskaznice, bankovne kartice, PIN ili CVV broj)

– molba da kliknete određeni link i spojite se na određeni servis gdje su uglavnom kreirane lažne stranice za plaćanje – primjer tipičnog phishing e-maila

– nepersonalizirane poruke i poruke s očiglednim pravopisnim i gramatičkim greškama

– poruke koje pozivaju na hitno poduzimanje neke radnje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje