Povežite se s nama

Međimurje

Miljenko Horvat: „Kod nas se žestoko radi, ali uvijek smo spremni i na pomoć drugima!“

Objavljeno:

- dana

Donji Kraljevec općina je koja se ubrzano razvijala tijekom zadnjeg desetljeća. Obuhvaća šest naselja: Donji Hrašćan, Donji Kraljevec, Donji Pustakovec, Hodošan, Palinovec i Sveti Juraj u Trnju.

Po popisu stanovništva iz 2011. godine u tih je šest naselja živjelo nešto manje od 4700 stanovnika. Sljedeći je popis predviđen za ovu godinu pa ćemo dobiti bolju sliku koliko se u zadnjem desetljeću promijenila demografska slika. S aktualnim načelnikom Miljenkom Horvatom razgovarali smo o projektima i ostalome ostvarenom u 2020. godini, kao i planovima za tekuću godinu.

Obnove, nabave, izmjene…

U Stambenoj zoni Istok prodano je čak 16 gradilišta.

– Tijekom zadnjih dviju godina postojeća je rasvjeta zamijenjena LED rasvjetom. Pritom je za to lani utrošen milijun, dok je godinu ranije uloženo 1,5 milijuna kuna. Na osam lokacija u sklopu projekta WiFi4EU postavljeni su internetski hotspotovi. Na groblju u Donjem Kraljevcu su zbog sigurnosti postavljene kamere. U Hodošanu je prošle godine kompletno renovirana grobna kuća, a promijenjena je i rasvjeta na groblju. Nabavljena je oprema za dvoranu u Donjem Kraljevcu u vrijednosti od pola milijuna kuna. Napravljen je i aneks društvenomu domu u Svetome Jurju u Trnju, odnosno nadodani su kuhinja i sanitarni čvor.

Proširena je cesta Palinovec – Hodošan, a između Svetoga Jurja u Trnju i Palinovca napravljena je pješačko-biciklistička staza. Sveti Juraj i Hodošan dobili su nova autobusna stajališta. U Hodošanu su obnovljeni krovište i fasada objekta tamošnjega Nogometnog kluba – nabraja načelnik Horvat. Također su napravljene izmjene i dopune Prostornoga plana, kao i izmjene i dopune Detaljnoga plana uređenja Poduzetničke zone u Palinovcu.

Na području Općine djeluje šest dobrovoljnih vatrogasnih društava, to jest svako mjesto ima svoje društvo. DVD Donji Hrašćan u rujnu 2019. godine obilježio je 80 godina djelovanja, a na tamošnjem Vatrogasnome domu obnovljena je fasada. Za DVD Donji Kraljevec početkom ove godine izdvojeno je 170.000 kuna za nabavu rabljenoga navalnog vozila, a isto je dobio i DVD Donji Pustakovec, dok ga je DVD Palinovec dobio godinu dana ranije.

– Što se tiče socijalnih davanja, svojim žiteljima sufinanciramo nove građevine i uređenje starijih kuća, sufinanciramo boravak u vrtiću, pri čemu roditelji plaćaju 400 kuna, dok razliku od 850 kuna pokriva Općina, darujemo 4000 kuna za svako novorođenče, stipendiramo deficitarna zanimanja srednjih škola, nagrađujemo uspjehe učenika na natjecanjima, sufinanciramo učenički prijevoz… Za Božić i Uskrs pomažemo potrebitima: ove sezone podijelili smo 60-ak paketa i više od 300 uskrsnica umirovljenicima. Potkraj prošle godine ugovore o stipendiranju za ovu akademsku godinu potpisali smo s 30 studenata – objašnjava načelnik.

Dodaje da su u suradnji s XV. Okrugom Budimpešte i Općinom Sumarton poslali pomoć stradalima u potresu na području Sisačko-moslavačke županije.

– Ove godine u planu je asfaltiranje Cvjetne ulice i ulice Augusta Šenoe u Donjem Kraljevcu, kao i spoja Tihe ulice i Vukova Gaja u Hodošanu. U Donjem Hrašćanu napravio se novi park, a planira se i park s tematikom Rudolfa Steinera kod željezničke stanice u Donjem Kraljevcu, u kojoj je radio Steinerov otac. Kod OŠ Donji Kraljevec postavljeni su semafori, čime je podignuta razina sigurnosti. Radi se na fasadi društvenoga doma u Svetome Jurju u Trnju te se postavlja stolarija. U navedenom domu opremljena je i kuhinja, a isto je učinjeno i u palinovečkome domu.

Donji Hrašćan, Donji Pustakovec i Palinovec dobit će nove autobusne stanice. Pokrenuta je javna nabava za projekt pametnih gradova – radi se o sigurnosnome javnom nadzoru na svim važnijim javnim površinama. U Hodošanu se uređuju groblje i interijer grobne kuće, … – pobrojao nam je na čemu se sve radi Horvat, dodavši i da je Dječji vrtić „Ftiček“ dobio na poklon od Općine atraktivna bus kolica kako bi na raznim šetnjama i drugim aktivnostima mogla sudjelovati i djeca-nehodači.

Dani Općine

Općinski dani ove godine padaju na vikend 7., 8. i 9. svibnja. Naravno, zbog epidemioloških je mjera upitno u kojem će se obliku održati, no načelnik se nada da će se moći organizirati barem svečana sjednica na kojoj bi se podijelila priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama.

– U planu su još i dobivanje građevinske dozvole za dječji vrtić u Hodošanu, kao i kandidiranje projekta na natječaj za sredstva iz fondova EU, ali i obnova kino-dvorane u Donjem Kraljevcu, što bi također trebalo kandidirati na neki od natječaja za europski novac. Na korištenje smo dobili stan kod željezničke stanice u koji bi se trebala smjestiti naša etno-zbirka i dio željezničke zbirke pa bi to bio mali muzej. Donjem Kraljevcu predstoji i obnova sportskog parka s izvedbom trga.

Zelenu čistku nedavno je organizirao ZEU “Prode” iz Hodošana

U Hodošanu je društveni dom kandidiran na natječaj LAG-a „Mura-Drava“ za obnovu i rekonstrukciju velike i pomoćnih prostorija. Između Hodošana i Palinovca, Hodošana i Goričana te Donjega Kraljevca i Cirkovljana također se planiraju izgradnje pješačko-biciklističkih staza – ističe Horvat. Isto tako u Hodošanu se planira izgraditi novi dječji vrtić, a u Donjem Kraljevcu dom kulture, pri čemu se sve želi financirati europskim novcem za projekte.

Kako je vidljivo, usred realizacije ili u planu za neposrednu realizaciju doista su mnogobrojne stavke, a nekih se, poput rekonstrukcije Aglomeracije i razvijanja turističkih sadržaja, nismo ni dublje dotaknuli. Aktualni načelnik planira se, kako kaže, ponovo kandidirati na lokalnim izborima u utrci za svoj treći mandat. Bude li ponovo izabran, dobit će priliku raditi na uspješnom dovršetku svih započetih projekata.

Međimurje

Grad Mursko Središće kreće u izgradnju nove skele u Križovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće vlasnik je skele Fusek Mursko Središće i skele Križovec koje predstavljaju tradiciju i jedan od turističkih proizvoda Grada.

Prijašnjih godina su se skele koristile za prijevoz ljudi i vozila, a u današnje vrijeme koriste se uglavnom za prijevoz putnika u turističke svrhe.

Skelu Križovec najviše koristi lokalno stanovništvo s obzirom da lokalno stanovništvo ima imanja s obje strane rijeke te se njome vrši i prijevoz traktora, ali ju posjećuje i sve više turista.

U kolovozu prošle godine zabilježen je najveći povijesni vodostaj rijeke Mure od 543 cm koji je izmjeren 7. kolovoza 2023. godine u 5 sati. Skelu Križovec je velika bujica rijeke Mure odnijela otprilike tri kilometara nizvodno sve do Novakovca te je naselje Križovec ostalo bez važnog riječnog plovila koje je povezivalo lijevu i desnu stranu rijeke Mure.

Zbog potrebe lokalnog stanovništva i posjeta turista Grad Mursko Središće temeljem provedenog postupka javne nabave, gdje je pristigla jedna ponuda, kreće u izgradnju nove skele u Križovcu.

Danas, 14. lipnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak potpisao je Ugovor o nabavi riječne skele Križovec s tvrtkom Tekeli projekt inženjering d.o.o. iz Murskog Središću u iznosu od 294.831,25 eura s uključenim PDV-om. Sredstva za izradu skele Križovec osigurana su u gradskom proračunu te će se ista refundirati putem natječaja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Završetak izgradnje skele u Križovcu planiran je krajem ove godine.

Paralelno s izgradnjom nove skele u Križovcu projektiraju se novi pristupni putevi, pristan, sajla sa svom potrebnom pratećom infrastrukturom te će se isti izvoditi u 2025. godini. Time naselje Križovec dobiva najmoderniju riječnu skelu sa svim pratećim tehničkim sadržajima koja će koristiti za građane i turiste. Isto tako, u Murskom Središću, uzvodno od lučice, kod zvonika svete Barbare postavit će se mala skela čije projektiranje je u tijeku.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Predsjednik Milanović i drugi gosti na svečanosti povodom Dana općine Nedelišće hvalili brojne projekte

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Dana općine Nedelišće i blagdana svetog Vida, u četvrtak, 13. lipnja održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, kojoj je nazočio i predsjednik Republike Zoran Milanović.

Nedelišćanci su za dolazeći vikend pripremili brojne zabavne sadržaje za sve generacije, a svečanu sjednicu obilježili su aktualni i budući projekti na području Općine Nedelišće. Također, ovo je bila prigoda da se nagrade zaslužni građani te učenici na postignutim uspjesima.

Uz Zorana Milanovića, na sjednici su bili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Ljubomir Kolarek, potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, saborska zastupnica Boška Ban Vlahek, župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina te mnogi drugi.

Prigodni program bio je ispunjen brojnim čestitkama predstavnika vlasti, a uvodno se obratio predsjednik Općinskog vijeća Hrvoje Kolman koji je zahvalio na suradnji načelniku Novaku i kolegama u općinskom Vijeću.

Načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak govorio je o planovima i investicijama čija veličina svjedoči o snazi Općine. Posebno je istaknuo gradnju dječjeg vrtića u Dunjkovcu, te najavio da najesen počinje realizacija velikog projekta Međimurske županije i Općine – gradnja centra za starije i nemoćne osobe u Nedelišću. Među najvažnije projekte spada izgradnja obilaznice Nedelišća. Načelnik je rekao da je razvoj Nedelišća položen na pet stupova, a to su briga za mlade i najstarije, zatim briga za gospodarstvo, uređenje svih naselja i koncept zelene općine. Novak je zahvalio državnim i drugim institucijama čija sredstva pomažu u razvoju Općine Nedelišće.

Prije govora predsjednika Milanovića zasvirao je Puhački orkestar Nedelišće, a on je naglasio da glazba puno govori o tome koliko je neka zajednica razvijena. Napomenimo i da je predsjednik posjetio Međimurje tri puta u oko mjesec dana.

– Sa zadovoljstvom boravim u Međimurju. Okuplja vas rad na zajedničkom dobru, a to dobro je mala zajednica vrlo blizu Čakovca. Izvorni proračun Općine Nedelišće težak je oko 4,5 milijuna eura, a s drugim izvorima gotovo 20 milijuna – i to je već velik novac – kazao je predsjednik Milanović, naglasivši također da su europski fondovi dobri, no nisu vječni. Količina novca u EU-u manje je posljedica jakog ekonomskog rasta i ekonomskih aktivnosti u Europskoj uniji, a u velikoj mjeri, pomalo već i zabrinjavajućoj, posljedica monetarne politike Unije: „I zato, na posao! Uzmite zadnji cent zadnjeg eura koji stoji na raspolaganju.“

Priznanja

Na svečanoj sjednici dodijeljena su i najviša priznanja Općine: plakete su primili Ljudevit Bošćak, za uspješan dugogodišnji rad i osobit doprinos u razvoju i promociji kulture, sporta te društvenom djelovanju, Franjo Vugrinec iz Gornjeg Hrašćana, za 50 godina predanog rada te osobit doprinos u razvoju vatrogastva, Udruga žena Pretetinec za osobit doprinos društvenom i kulturnom razvoju naselja, Vatrogasna zajednica grada Čakovca za osobit doprinos i pomoć pri provođenju mjera obrane i zaštiti naselja Pušćine od poplava 2023. godine.

Svoja priznanja primili su učenici osnovnih i srednjih škola te sportaši.

U kulturno–umjetničkom djelu programa sudjelovali su Ivana Tkalec, mališani iz Dječjeg vrtića „Zvončić“, David Kovačić, Alexandar Dragaš, Puhački orkestar općine Nedelišće, te Zbor Matice umirovljenika Nedelišće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje