Povežite se s nama

Međimurje

Miljenko Horvat: „Kod nas se žestoko radi, ali uvijek smo spremni i na pomoć drugima!“

Objavljeno:

- dana

Donji Kraljevec općina je koja se ubrzano razvijala tijekom zadnjeg desetljeća. Obuhvaća šest naselja: Donji Hrašćan, Donji Kraljevec, Donji Pustakovec, Hodošan, Palinovec i Sveti Juraj u Trnju.

Po popisu stanovništva iz 2011. godine u tih je šest naselja živjelo nešto manje od 4700 stanovnika. Sljedeći je popis predviđen za ovu godinu pa ćemo dobiti bolju sliku koliko se u zadnjem desetljeću promijenila demografska slika. S aktualnim načelnikom Miljenkom Horvatom razgovarali smo o projektima i ostalome ostvarenom u 2020. godini, kao i planovima za tekuću godinu.

Obnove, nabave, izmjene…

U Stambenoj zoni Istok prodano je čak 16 gradilišta.

– Tijekom zadnjih dviju godina postojeća je rasvjeta zamijenjena LED rasvjetom. Pritom je za to lani utrošen milijun, dok je godinu ranije uloženo 1,5 milijuna kuna. Na osam lokacija u sklopu projekta WiFi4EU postavljeni su internetski hotspotovi. Na groblju u Donjem Kraljevcu su zbog sigurnosti postavljene kamere. U Hodošanu je prošle godine kompletno renovirana grobna kuća, a promijenjena je i rasvjeta na groblju. Nabavljena je oprema za dvoranu u Donjem Kraljevcu u vrijednosti od pola milijuna kuna. Napravljen je i aneks društvenomu domu u Svetome Jurju u Trnju, odnosno nadodani su kuhinja i sanitarni čvor.

Proširena je cesta Palinovec – Hodošan, a između Svetoga Jurja u Trnju i Palinovca napravljena je pješačko-biciklistička staza. Sveti Juraj i Hodošan dobili su nova autobusna stajališta. U Hodošanu su obnovljeni krovište i fasada objekta tamošnjega Nogometnog kluba – nabraja načelnik Horvat. Također su napravljene izmjene i dopune Prostornoga plana, kao i izmjene i dopune Detaljnoga plana uređenja Poduzetničke zone u Palinovcu.

Na području Općine djeluje šest dobrovoljnih vatrogasnih društava, to jest svako mjesto ima svoje društvo. DVD Donji Hrašćan u rujnu 2019. godine obilježio je 80 godina djelovanja, a na tamošnjem Vatrogasnome domu obnovljena je fasada. Za DVD Donji Kraljevec početkom ove godine izdvojeno je 170.000 kuna za nabavu rabljenoga navalnog vozila, a isto je dobio i DVD Donji Pustakovec, dok ga je DVD Palinovec dobio godinu dana ranije.

– Što se tiče socijalnih davanja, svojim žiteljima sufinanciramo nove građevine i uređenje starijih kuća, sufinanciramo boravak u vrtiću, pri čemu roditelji plaćaju 400 kuna, dok razliku od 850 kuna pokriva Općina, darujemo 4000 kuna za svako novorođenče, stipendiramo deficitarna zanimanja srednjih škola, nagrađujemo uspjehe učenika na natjecanjima, sufinanciramo učenički prijevoz… Za Božić i Uskrs pomažemo potrebitima: ove sezone podijelili smo 60-ak paketa i više od 300 uskrsnica umirovljenicima. Potkraj prošle godine ugovore o stipendiranju za ovu akademsku godinu potpisali smo s 30 studenata – objašnjava načelnik.

Dodaje da su u suradnji s XV. Okrugom Budimpešte i Općinom Sumarton poslali pomoć stradalima u potresu na području Sisačko-moslavačke županije.

– Ove godine u planu je asfaltiranje Cvjetne ulice i ulice Augusta Šenoe u Donjem Kraljevcu, kao i spoja Tihe ulice i Vukova Gaja u Hodošanu. U Donjem Hrašćanu napravio se novi park, a planira se i park s tematikom Rudolfa Steinera kod željezničke stanice u Donjem Kraljevcu, u kojoj je radio Steinerov otac. Kod OŠ Donji Kraljevec postavljeni su semafori, čime je podignuta razina sigurnosti. Radi se na fasadi društvenoga doma u Svetome Jurju u Trnju te se postavlja stolarija. U navedenom domu opremljena je i kuhinja, a isto je učinjeno i u palinovečkome domu.

Donji Hrašćan, Donji Pustakovec i Palinovec dobit će nove autobusne stanice. Pokrenuta je javna nabava za projekt pametnih gradova – radi se o sigurnosnome javnom nadzoru na svim važnijim javnim površinama. U Hodošanu se uređuju groblje i interijer grobne kuće, … – pobrojao nam je na čemu se sve radi Horvat, dodavši i da je Dječji vrtić „Ftiček“ dobio na poklon od Općine atraktivna bus kolica kako bi na raznim šetnjama i drugim aktivnostima mogla sudjelovati i djeca-nehodači.

Dani Općine

Općinski dani ove godine padaju na vikend 7., 8. i 9. svibnja. Naravno, zbog epidemioloških je mjera upitno u kojem će se obliku održati, no načelnik se nada da će se moći organizirati barem svečana sjednica na kojoj bi se podijelila priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama.

– U planu su još i dobivanje građevinske dozvole za dječji vrtić u Hodošanu, kao i kandidiranje projekta na natječaj za sredstva iz fondova EU, ali i obnova kino-dvorane u Donjem Kraljevcu, što bi također trebalo kandidirati na neki od natječaja za europski novac. Na korištenje smo dobili stan kod željezničke stanice u koji bi se trebala smjestiti naša etno-zbirka i dio željezničke zbirke pa bi to bio mali muzej. Donjem Kraljevcu predstoji i obnova sportskog parka s izvedbom trga.

Zelenu čistku nedavno je organizirao ZEU “Prode” iz Hodošana

U Hodošanu je društveni dom kandidiran na natječaj LAG-a „Mura-Drava“ za obnovu i rekonstrukciju velike i pomoćnih prostorija. Između Hodošana i Palinovca, Hodošana i Goričana te Donjega Kraljevca i Cirkovljana također se planiraju izgradnje pješačko-biciklističkih staza – ističe Horvat. Isto tako u Hodošanu se planira izgraditi novi dječji vrtić, a u Donjem Kraljevcu dom kulture, pri čemu se sve želi financirati europskim novcem za projekte.

Kako je vidljivo, usred realizacije ili u planu za neposrednu realizaciju doista su mnogobrojne stavke, a nekih se, poput rekonstrukcije Aglomeracije i razvijanja turističkih sadržaja, nismo ni dublje dotaknuli. Aktualni načelnik planira se, kako kaže, ponovo kandidirati na lokalnim izborima u utrci za svoj treći mandat. Bude li ponovo izabran, dobit će priliku raditi na uspješnom dovršetku svih započetih projekata.

Međimurje

Obiteljski centar CZSS-a Čakovec dobio na korištenje nove prostore

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Međunarodnoga dana obitelji koji se obilježava 15. svibnja, Centar za socijalnu skrb Čakovec – Podružnica Obiteljskog centra u parku Centra znanja MŽ održao je druženje sa svojim korisnicima putem interaktivnih aktivnosti namijenjenih roditeljima i djeci.

Aktivnosti koje provodi Obiteljski centar nužne su za društvo i pravilan psihološki razvoj djece, što je prepoznala i Međimurska županija te je povodom Međunarodnog dana obitelji župan Međimurske županije Matija Posavec s ravnateljicom Centra za socijalnu skrb Čakovec Alenkom Bilić potpisao Ugovor o korištenju nekretnine u vlasništvu Županije na adresi Ulica Matice hrvatske 18 u Čakovcu.

– Nakon što smo izgradili novu zgradu Doma zdravlja Čakovec u kojoj su na jednom mjestu, u blizini ostalih zdravstvenih ustanova, smještene ambulante i usluge primarne zdravstvene zaštite, zgrade u kojima su bile smještene ambulante u samom centru Čakovca ostale su prazne. Kako bismo na najbolji način iskoristili taj prostor, odlučili smo u svrhu jačanja Obiteljskog centra darovati zgradu Centru za socijalnu skrb Čakovec – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec, dodavši da će novi prostori omogućiti kvalitetnije odvijanje aktivnosti i pružanje većeg broja usluga.

Darovanim prostorima zadovoljna je i ravnateljica CZSS-a Alenka Bilić.

– Drago nam je što je Županija prepoznala potrebu jer će veći prostor olakšati komunikaciju između djelatnika i korisnika našeg Obiteljskog centra – istaknula je ravnateljica Bilić.

Nastavite čitati

Međimurje

Obilježen Tjedan Crvenoga križa: na Trgu Republike mjerili tlak, šećer, vježbali pružanje prve pomoći…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svjetskim danom Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca koji se obilježava svake godine 8. svibnja, u Hrvatskoj započinje i Tjedan Crvenoga križa koji traje do 15. svibnja. Gradsko društvo Crvenoga križa Čakovec obilježavanju se priključilo s nekoliko aktivnosti.

U ponedjeljak, 10. svibnja, na Trgu Republike u Čakovcu održani su kratka edukacija prve pomoći te mjerenje tlaka i šećera u krvi.

– Dan i Tjedan Crvenoga križa obilježili smo konačno među ljudima, s našim građanima, uz pridržavanje epidemioloških mjera. Učenici Srednje škole Čakovec, smjer medicinske sestre i tehničari, održali su edukacijske, praktične vježbe pružanja prve pomoći u hitnim stanjima – bočni položaj, oživljavanje ili reanimacija, upotreba AVD uređaja, zaustavljanje krvarenja iz nosa i upotreba kompresijskog zavoja kod jakog krvarenja. Osim toga, mjerili su se tlak i šećer u krvi, za što je interes građana uvijek velik – rekla je Alenka Novak iz GDCK-a Čakovec.

Davali savjete

S obzirom na to da se u ponedjeljak, 10. svibnja, ujedno obilježavao i Svjetski dan kretanja, volonteri su iskoristili priliku da građanima, uz osmišljene edukativne aktivnosti, daju savjete i preporuke kako živjeti zdravo.

– Građanima smo isticali važnost kretanja, bilo pješice ili biciklom, priroda uvijek zove. Prehrana je vrlo bitna, a kroničnim bolesnicima davali smo savjete o redovitom uzimanju terapije i kontroli zdravstvenog stanja. Razveselili su nas vrićari koji su pomno upijali naše savjete, a također su i vježbali. Uskoro ćemo i diljem Međimurja organizirati takve aktivnosti u dogovoru s udrugama i općinama – istaknula je volonterka Novak.

Kao svake godine u ovo doba, i ovog je puta organizirana humanitarna akcija, u sklopu koje su se prikupljale donacije u trgovini Kaufland Čakovec, namijenjene korisnicima Socijalnog dućana.

Osim toga, volonteri su stalno prisutni na sportskim događanjima, gdje Interventni tim pruža podršku i, u slučaju potrebe, prvu pomoć. Dodajmo da Crveni križ pomaže i u organizaciji cijepljenja te i dalje odlazi u pomoć u potresom pogođena područja.

– Već 15 tjedana volonteri GDCK-a Čakovec daju veliki doprinos masovnom cijepljenju na tri punkta u Nedelišću, Murskom Središću i Prelogu. Ponosni smo i na naše volontere koji su odmah nakon potresa bili u Banovini, a još i danas odlaze u Sisak, Petrinju, Glinu… to je neka nova životna priča – zaključila je Novak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!