Povežite se s nama

Međimurje

Miljenko Horvat: „Kod nas se žestoko radi, ali uvijek smo spremni i na pomoć drugima!“

Objavljeno:

- dana

Donji Kraljevec općina je koja se ubrzano razvijala tijekom zadnjeg desetljeća. Obuhvaća šest naselja: Donji Hrašćan, Donji Kraljevec, Donji Pustakovec, Hodošan, Palinovec i Sveti Juraj u Trnju.

Po popisu stanovništva iz 2011. godine u tih je šest naselja živjelo nešto manje od 4700 stanovnika. Sljedeći je popis predviđen za ovu godinu pa ćemo dobiti bolju sliku koliko se u zadnjem desetljeću promijenila demografska slika. S aktualnim načelnikom Miljenkom Horvatom razgovarali smo o projektima i ostalome ostvarenom u 2020. godini, kao i planovima za tekuću godinu.

Obnove, nabave, izmjene…

U Stambenoj zoni Istok prodano je čak 16 gradilišta.

– Tijekom zadnjih dviju godina postojeća je rasvjeta zamijenjena LED rasvjetom. Pritom je za to lani utrošen milijun, dok je godinu ranije uloženo 1,5 milijuna kuna. Na osam lokacija u sklopu projekta WiFi4EU postavljeni su internetski hotspotovi. Na groblju u Donjem Kraljevcu su zbog sigurnosti postavljene kamere. U Hodošanu je prošle godine kompletno renovirana grobna kuća, a promijenjena je i rasvjeta na groblju. Nabavljena je oprema za dvoranu u Donjem Kraljevcu u vrijednosti od pola milijuna kuna. Napravljen je i aneks društvenomu domu u Svetome Jurju u Trnju, odnosno nadodani su kuhinja i sanitarni čvor.

Proširena je cesta Palinovec – Hodošan, a između Svetoga Jurja u Trnju i Palinovca napravljena je pješačko-biciklistička staza. Sveti Juraj i Hodošan dobili su nova autobusna stajališta. U Hodošanu su obnovljeni krovište i fasada objekta tamošnjega Nogometnog kluba – nabraja načelnik Horvat. Također su napravljene izmjene i dopune Prostornoga plana, kao i izmjene i dopune Detaljnoga plana uređenja Poduzetničke zone u Palinovcu.

Na području Općine djeluje šest dobrovoljnih vatrogasnih društava, to jest svako mjesto ima svoje društvo. DVD Donji Hrašćan u rujnu 2019. godine obilježio je 80 godina djelovanja, a na tamošnjem Vatrogasnome domu obnovljena je fasada. Za DVD Donji Kraljevec početkom ove godine izdvojeno je 170.000 kuna za nabavu rabljenoga navalnog vozila, a isto je dobio i DVD Donji Pustakovec, dok ga je DVD Palinovec dobio godinu dana ranije.

– Što se tiče socijalnih davanja, svojim žiteljima sufinanciramo nove građevine i uređenje starijih kuća, sufinanciramo boravak u vrtiću, pri čemu roditelji plaćaju 400 kuna, dok razliku od 850 kuna pokriva Općina, darujemo 4000 kuna za svako novorođenče, stipendiramo deficitarna zanimanja srednjih škola, nagrađujemo uspjehe učenika na natjecanjima, sufinanciramo učenički prijevoz… Za Božić i Uskrs pomažemo potrebitima: ove sezone podijelili smo 60-ak paketa i više od 300 uskrsnica umirovljenicima. Potkraj prošle godine ugovore o stipendiranju za ovu akademsku godinu potpisali smo s 30 studenata – objašnjava načelnik.

Dodaje da su u suradnji s XV. Okrugom Budimpešte i Općinom Sumarton poslali pomoć stradalima u potresu na području Sisačko-moslavačke županije.

– Ove godine u planu je asfaltiranje Cvjetne ulice i ulice Augusta Šenoe u Donjem Kraljevcu, kao i spoja Tihe ulice i Vukova Gaja u Hodošanu. U Donjem Hrašćanu napravio se novi park, a planira se i park s tematikom Rudolfa Steinera kod željezničke stanice u Donjem Kraljevcu, u kojoj je radio Steinerov otac. Kod OŠ Donji Kraljevec postavljeni su semafori, čime je podignuta razina sigurnosti. Radi se na fasadi društvenoga doma u Svetome Jurju u Trnju te se postavlja stolarija. U navedenom domu opremljena je i kuhinja, a isto je učinjeno i u palinovečkome domu.

Donji Hrašćan, Donji Pustakovec i Palinovec dobit će nove autobusne stanice. Pokrenuta je javna nabava za projekt pametnih gradova – radi se o sigurnosnome javnom nadzoru na svim važnijim javnim površinama. U Hodošanu se uređuju groblje i interijer grobne kuće, … – pobrojao nam je na čemu se sve radi Horvat, dodavši i da je Dječji vrtić „Ftiček“ dobio na poklon od Općine atraktivna bus kolica kako bi na raznim šetnjama i drugim aktivnostima mogla sudjelovati i djeca-nehodači.

Dani Općine

Općinski dani ove godine padaju na vikend 7., 8. i 9. svibnja. Naravno, zbog epidemioloških je mjera upitno u kojem će se obliku održati, no načelnik se nada da će se moći organizirati barem svečana sjednica na kojoj bi se podijelila priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama.

– U planu su još i dobivanje građevinske dozvole za dječji vrtić u Hodošanu, kao i kandidiranje projekta na natječaj za sredstva iz fondova EU, ali i obnova kino-dvorane u Donjem Kraljevcu, što bi također trebalo kandidirati na neki od natječaja za europski novac. Na korištenje smo dobili stan kod željezničke stanice u koji bi se trebala smjestiti naša etno-zbirka i dio željezničke zbirke pa bi to bio mali muzej. Donjem Kraljevcu predstoji i obnova sportskog parka s izvedbom trga.

Zelenu čistku nedavno je organizirao ZEU “Prode” iz Hodošana

U Hodošanu je društveni dom kandidiran na natječaj LAG-a „Mura-Drava“ za obnovu i rekonstrukciju velike i pomoćnih prostorija. Između Hodošana i Palinovca, Hodošana i Goričana te Donjega Kraljevca i Cirkovljana također se planiraju izgradnje pješačko-biciklističkih staza – ističe Horvat. Isto tako u Hodošanu se planira izgraditi novi dječji vrtić, a u Donjem Kraljevcu dom kulture, pri čemu se sve želi financirati europskim novcem za projekte.

Kako je vidljivo, usred realizacije ili u planu za neposrednu realizaciju doista su mnogobrojne stavke, a nekih se, poput rekonstrukcije Aglomeracije i razvijanja turističkih sadržaja, nismo ni dublje dotaknuli. Aktualni načelnik planira se, kako kaže, ponovo kandidirati na lokalnim izborima u utrci za svoj treći mandat. Bude li ponovo izabran, dobit će priliku raditi na uspješnom dovršetku svih započetih projekata.

Međimurje

Projektom „Želim posao!“ zaposleno 14 žena koje su se brinule o 78-ero korisnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Projekt „Želim posao!“, koji provodi Gradsko društvo Crvenoga križa Čakovec u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Čakovec i Područnim uredom Čakovec Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, završava 23. kolovoza 2022. godine.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 874.020 kuna, a financiran je iz državnog Proračuna i Europskoga socijalnog fonda.

Glavni cilj projekta bio je zaposliti dugotrajno nezaposlene žene i povećati socijalnu uključenost starijih i nemoćnih osoba u Međimurskoj županiji.

Putem projekta ukupno zaposleno 14 žena pripadnica ciljane skupine koje su se brinule o starijim i/ili nemoćnim osobama na području pet općina: Općina Gornji Mihaljevec, Strahoninec, Sv. Juraj na Bregu, Šenkovec i Štrigova. Zaposlene žene pružale su pomoć i podršku u obavljanju svakodnevnih poslova za ukupno 78-ero korisnika.

Višestruke dobrobiti

Gradskom društvu Crvenog križa Čakovec ovo je treći projekt koji je provelo u okviru poziva „Zaželi“ kao nositelj ili partner.

Projektne aktivnosti ovog i sličnih projekta uvelike doprinose smanjenju socijalne isključenosti, poboljšanju kvalitete života te dužem boravku starijih i nemoćnih osoba u vlastitom domu, ističu iz GDCK-a.

Osim toga, projektom je omogućen pristup zapošljavanju za ukupno 14 žena koje iz različitih razloga nisu pronalazile posao na otvorenom tržištu rada, a koje su u godinu dana stekle iskustvo i vještine koje će im pomoći u daljnjem radu.

– Provedbom ovog projekta u lokalnoj zajednici povećala se osjetljivost i istaknula važnost pružanja usluge pomoći i podrške za ranjive skupine i nužnost razvijanja takvih servisa pomoći u budućnosti. Koordinatorica projekta istaknula je zadovoljstvo kako zaposlenih žena, tako i samih korisnika koji uvijek ističu da od svih pruženih usluga, kao što su pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora i okućnice, pomoć u zagrijavanju prostora, nabava namirnica i lijekova, priprema obroka te pomoć u ostvarivanju raznih prava, najviše cijene osmijeh, toplu riječ i druženja s djelatnicama koje im uljepšavaju dane – poručili su iz čakovečkog Crvenog križa.

Nastavite čitati

Međimurje

U Kotoribi i Prelogu sjednice Općinskog i Gradskog vijeća dosad samo uživo, na Belici još uvijek online

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Situacija s pandemijom koronavirusa je, kako smo u zadnje dvije i pol godine mogli svjedočiti, u najmanju ruku nepredvidiva. U tom nas je smislu zanimalo održavaju li se sjednice općinskih i gradskih vijeća, s obzirom na generalno nešto povoljnije brojke, uživo ili ima jedinica lokalne samouprave u kojima se iz bilo kojeg razloga organiziraju putem elektroničke pošte, videopoziva ili nekako drukčije.

Iz Gornjeg Mihaljevca dobili smo odgovor da se sjednice od travnja 2021. godine održavaju uživo, dok su se online putem Zooma organizirale od početka pandemije do ožujka 2021. godine. U Kotoribi se pak sjednice održavaju samo uživo te nikad nisu organizirane u online obliku, javili su iz te donjomeđimurske Općine. Isto vrijedi i za Grad Prelog.

Posebne okolnosti

Koliko je velika raznolikost u organizaciji diljem županije svjedoči i činjenica da se na Belici čak i relativno nedavna 10. sjednica OV-a od 19. srpnja održala elektronskim putem. Predsjednik OV-a Belice Petar Janušić kaže da je održana elektronski zato što su na Dnevnom redu bile samo dvije točke, a nekoliko je vijećnika bilo i na godišnjem pa ne bi postojao kvorum da je sjednica održana fizički.

Službenica za informiranje Mirjana Sečan iz JUO-a Općine Mala Subotica objasnila nam je da njihov Poslovnik predviđa da se u slučaju nastupanja posebnih okolnosti koje mogu ugroziti pravni poredak, život, zdravlje ili sigurnost stanovništva te imovine veće vrijednosti sjednica može održavati elektroničkim putem. To se u Maloj Subotici dogodilo šest puta te su tako održane 22. do 24. sjednice i 27. do 29. sjednice.

– Poziv za sjednicu koja se održava elektroničkim putem sa materijalima koji se odnose na prijedlog dnevnog reda te obrazac za glasovanje dostavljaju se članovima Općinskog vijeća pet dana prije održavanja sjednice. Samo iz osobito opravdanih razloga ovaj rok se može skratiti.

Upite, dopune i zahtjeve za pojašnjenja točaka dnevnog reda te pitanja za aktualni sat članovi Općinskog vijeća upućuju na e-mail adresu navedenu u pozivu na sjednicu zaključno do 12 sati dana koji prethodi danu za koji je određeno da će se održati glasovanje po točkama dnevnog reda. Svi upiti iz prethodnog stavka i odgovori na iste bez odlaganja će biti dostavljeni svim članovima Općinskog vijeća najkasnije do 12 sati dana za koji je određeno da će se održati glasovanje po točkama dnevnog reda.

Članovi Općinskog vijeća glasuju o predloženim odlukama (za, protiv ili suzdržan/-a) u dan koji je u pozivu za sjednicu određen za glasovanje u vremenu od 17 do 20 sati dostavom ispunjenog obrasca na e-mail adresu navedenu u pozivu na sjednicu. Članovi Općinskog vijeća upućuju svoj obrazac za glasovanje sa e-mail adrese koju su naveli u obrascu za kontakt koji ispunjavaju na početku mandata, ili koju su izmijenili u odnosu na početak mandata, a koju su službeno dostavili Jedinstvenom upravnom odjelu kao e-mail adresu za kontakt.

U slučaju da je član Općinskog vijeća u vremenu određenom za glasovanje dostavio više obrazaca za glasovanje, važeći je onaj obrazac koji je stigao posljednji. Ukoliko član Općinskog vijeća dostavi obrazac za glasovanje prije ili nakon isteka vremenu određenom za glasovanje smatra se da član Općinskog vijeća nije pristupio glasovanju.

Pri računanju kvoruma te pri izradi zapisnika sa sjednice koja je održana elektroničkim putem u prisutne članove broje se članovi koji su dostavili svoje očitovanje po predloženim odlukama.

Sjednice uživo počele su se održavati odmah nakon što su isto dopustile epidemiološke prilike, odnosno odluke Ravnateljstva civilne zaštite Republike Hrvatske, uz poštivanje svih propisanih mjera (distanca, maske, dezinfekcija ruku) – opisala nam je službenica za informiranje Mirjana Sečan iz Općine Mala Subotica postupak glasovanja.

Nepredvidive brojke

Sjednice se održavaju uživo i u Svetom Jurju na Bregu, a elektronske sjednice organizirane su tijekom zabrane većih okupljanja. Čim su odluke Stožera dopustile suprotno, prešli su na normalan modus, rekli su nam u Općini. Slično kažu i iz Općine Orehovica, u kojoj se sjednice također održavaju uživo, a tijekom 2020. su, sukladno uputama Stožera civilne zaštite, održavane elektronskim putem.

Radi veće transparentnosti, slobodnog prisustva medija i otvorenosti, svakako je u interesu javnosti da se sve sjednice što prije prebace na normalan i dosad većinski modus funkcioniranja. Budući da još uvijek dolazi do povremenog povećanja broja slučajeva oboljelih do COVID-a, valja pričekati i vidjeti kakva će nas situacija dočekati najesen.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje