Povežite se s nama

Međimurje

Ministar Darko Horvat u posjetu svim naseljima na području Grada Murskog Središća

Objavljeno:

- dana

Grad Mursko Središće veliku pažnju poklanja ravnomjernom razvoju svih gradskih naselja. Već više godina i kroz više faza ulaže se u društvene domove, obnovu cesta, gradnju dječjih i sportskih igrališta, pomažu se udruge kapitalnim donacijama te se financira izrada projektne dokumentacije i ishođenje građevinskih dozvola za potrebe revitalizacije ili gradnje pojedinih objekata.

Kod realizacije projekata po naseljima od ključnog je značaja suradnja gradonačelnika i mjesnih odbora, a koja je jako dobra i upravo iz tog razloga su mnogobrojni projekti realizirani ili pak se realiziraju kroz više faza. U svemu tome veliku ulogu ima i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat koji se aktivno uključuje u realizaciju svih projekata.

Spomen park naftaštva

Ministar Horvat je s gradonačelnikom Murskog Središća Draženom Srpakom posjetio sva gradska naselja, upoznao se s radom mjesnih odbora i projektima koji su realizirani ili su u realizaciji.

U Štrukovcu je ministar upoznat s projektom revitalizacije štrukovečkog Majura te potrebom gradnje pješačkih staza kroz cijelo naselje i sustava kanalizacije. Nakon Štrukovca ministar Horvat je posjetio Peklenicu te je obišao Društveni dom u kojem se trenutačno završava predzadnja faza adaptacije i dogradnje, a sada je stigla obavijest i da je odobreno dodatnih 200.000 kuna za zadnju fazu. Također su obišli Spomen park naftaštva te ga je gradonačelnik Srpak u ime svih Pekleničara zamolio za pomoć u obogaćivanju sadržaja i eksponata na Spomen parku naftaštva.

Nakon toga zaputili su se u Križovec gdje je ministar od strane Mjesnog odbora upoznat s željama i potrebama mještana, a riječ je o sveobuhvatnoj adaptaciji Društvenog doma, gradnji sustava aglomeracije te gradnji i obnovi pješačkih staza. Iz Križovca krenuli su u Hlapičinu gdje je ministra dočekao predsjednik Mjesnog odbora Dragutin Stojko sa suradnicima te ga upoznao s velikom željom mještana Hlapičine za očuvanjem i revitalizacijom nekadašnje stare škole, Majura grofa Feštetića te njegovo pretvaranje u interpretacijski centar s prikazom vitezova Ivanovaca čije se obitavanje spominje u povijesnim izvorima iz 13. stoljeća.

Ministar Horvat je također upoznat s potrebom mještana Hlapičine za završetkom adaptacije Društvenog doma, a koji je krajem prošle godine nakon više od 20 godina ponovno svečano otvorio svoja vrata. Tu je također i pitanje vodovoda s izvrsnom pitkom vodom kojeg bi bilo šteta zatvoriti zbog gradnje Aglomeracijskog sustava te bi se tu svakako moglo pronaći neko rješenje.

Brojni projekti

Na kraju je ministar došao u samo Mursko Središće gdje je s Mjesnim odborom, gradonačelnikom, zamjenikom gradonačelnika i predsjednikom Gradskog vijeća održao kraći sastanak na kojem su ga detaljno upoznali s realiziranim projektima, kao i onima u realizaciji i pripremi. Naglašeno je da su najznačajniji realizirani projekti Centar za kulturu „Rudar“, obnova stare škole, produženje šetnice, sanacija odlagališta Hrastinka, kupnja Spomen dom rudarstva, kupnja komunalnog poduzeća Murs-ekom, potpuna revitalizacija groblja, izgrađena je ulica Antuna Mihanovića, pješačke staze, uređena je zgrada stare pošte i apoteke te je predana na korištenje udrugama, otvaren je državni ured i hitna pomoć te su izgrađeni brojni sportski objekti.

Trenutno je u realizaciji gradnja Dječjeg vrtića te cesta i sustava oborinske odvodnje u gospodarskoj zoni Brezje u kojoj su se započele graditi hale, daljnje građenje sportskih objekata, završetak revitalizacije javne rasvjete u Murskom Središću, potpuna adaptacija zgrade DVD-a, završetak Etno kuće, daljnje opremanje groblja, a najvažniji projekt koji se priprema i za što je ovih dana izdata građevinska dozvola je gradnja kompostane te kompletna adaptacija Ulice Matije Gupca, a naravno i svih ostalih ulica koje će biti obuhvaćene aglomeracijom.

Gradonačelnik Srpak je također upoznao ministra s više projekata financiranih iz EU fondova kao što je projekt „Zaželi“ pomoći starijim i nemoćnim osobama te projekt „Svi u vrtić“ kojim se omogućilo produženi i popodnevni boravak djece u vrtićima.

Raspravljalo se o projektu gradnje obilaznice i mosta te zabrani prometa u što je ministar Horvat vrlo aktivno uključen. Gradonačelnik je također ministra upoznao sa željom svih građana sa zabranom rada nedjeljom, a za što je ministar Horvat izrazio razumijevanje i dao potporu takvoj ideji.

Međimurje

Na području Murskog Središća staju na kraj dosadnim komarcima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 17. lipnja, u jutarnjim satima proveden je adulticidni tretman komaraca na području grada Mursko Središće te u naseljima Peklenica, Križovec i Brezje, a u večernjim satima tretirani su komarci u naselju Štrukovec i Hlapičina.

Adulticidno tretiranje komaraca provodi tvrtka Bioinstitut preparatom na bazi permetrina Phobi super PB+ u koncentraciji od 5% metodom hladnog zamagljivanja, pojasnili su iz Grada.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Mursko Središće kreće u izgradnju nove skele u Križovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće vlasnik je skele Fusek Mursko Središće i skele Križovec koje predstavljaju tradiciju i jedan od turističkih proizvoda Grada.

Prijašnjih godina su se skele koristile za prijevoz ljudi i vozila, a u današnje vrijeme koriste se uglavnom za prijevoz putnika u turističke svrhe.

Skelu Križovec najviše koristi lokalno stanovništvo s obzirom da lokalno stanovništvo ima imanja s obje strane rijeke te se njome vrši i prijevoz traktora, ali ju posjećuje i sve više turista.

U kolovozu prošle godine zabilježen je najveći povijesni vodostaj rijeke Mure od 543 cm koji je izmjeren 7. kolovoza 2023. godine u 5 sati. Skelu Križovec je velika bujica rijeke Mure odnijela otprilike tri kilometara nizvodno sve do Novakovca te je naselje Križovec ostalo bez važnog riječnog plovila koje je povezivalo lijevu i desnu stranu rijeke Mure.

Zbog potrebe lokalnog stanovništva i posjeta turista Grad Mursko Središće temeljem provedenog postupka javne nabave, gdje je pristigla jedna ponuda, kreće u izgradnju nove skele u Križovcu.

Danas, 14. lipnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak potpisao je Ugovor o nabavi riječne skele Križovec s tvrtkom Tekeli projekt inženjering d.o.o. iz Murskog Središću u iznosu od 294.831,25 eura s uključenim PDV-om. Sredstva za izradu skele Križovec osigurana su u gradskom proračunu te će se ista refundirati putem natječaja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Završetak izgradnje skele u Križovcu planiran je krajem ove godine.

Paralelno s izgradnjom nove skele u Križovcu projektiraju se novi pristupni putevi, pristan, sajla sa svom potrebnom pratećom infrastrukturom te će se isti izvoditi u 2025. godini. Time naselje Križovec dobiva najmoderniju riječnu skelu sa svim pratećim tehničkim sadržajima koja će koristiti za građane i turiste. Isto tako, u Murskom Središću, uzvodno od lučice, kod zvonika svete Barbare postavit će se mala skela čije projektiranje je u tijeku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje