Povežite se s nama

Međimurje

Ministar Darko Horvat u posjetu svim naseljima na području Grada Murskog Središća

Objavljeno:

- dana

Grad Mursko Središće veliku pažnju poklanja ravnomjernom razvoju svih gradskih naselja. Već više godina i kroz više faza ulaže se u društvene domove, obnovu cesta, gradnju dječjih i sportskih igrališta, pomažu se udruge kapitalnim donacijama te se financira izrada projektne dokumentacije i ishođenje građevinskih dozvola za potrebe revitalizacije ili gradnje pojedinih objekata.

Kod realizacije projekata po naseljima od ključnog je značaja suradnja gradonačelnika i mjesnih odbora, a koja je jako dobra i upravo iz tog razloga su mnogobrojni projekti realizirani ili pak se realiziraju kroz više faza. U svemu tome veliku ulogu ima i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat koji se aktivno uključuje u realizaciju svih projekata.

Spomen park naftaštva

Ministar Horvat je s gradonačelnikom Murskog Središća Draženom Srpakom posjetio sva gradska naselja, upoznao se s radom mjesnih odbora i projektima koji su realizirani ili su u realizaciji.

U Štrukovcu je ministar upoznat s projektom revitalizacije štrukovečkog Majura te potrebom gradnje pješačkih staza kroz cijelo naselje i sustava kanalizacije. Nakon Štrukovca ministar Horvat je posjetio Peklenicu te je obišao Društveni dom u kojem se trenutačno završava predzadnja faza adaptacije i dogradnje, a sada je stigla obavijest i da je odobreno dodatnih 200.000 kuna za zadnju fazu. Također su obišli Spomen park naftaštva te ga je gradonačelnik Srpak u ime svih Pekleničara zamolio za pomoć u obogaćivanju sadržaja i eksponata na Spomen parku naftaštva.

Nakon toga zaputili su se u Križovec gdje je ministar od strane Mjesnog odbora upoznat s željama i potrebama mještana, a riječ je o sveobuhvatnoj adaptaciji Društvenog doma, gradnji sustava aglomeracije te gradnji i obnovi pješačkih staza. Iz Križovca krenuli su u Hlapičinu gdje je ministra dočekao predsjednik Mjesnog odbora Dragutin Stojko sa suradnicima te ga upoznao s velikom željom mještana Hlapičine za očuvanjem i revitalizacijom nekadašnje stare škole, Majura grofa Feštetića te njegovo pretvaranje u interpretacijski centar s prikazom vitezova Ivanovaca čije se obitavanje spominje u povijesnim izvorima iz 13. stoljeća.

Ministar Horvat je također upoznat s potrebom mještana Hlapičine za završetkom adaptacije Društvenog doma, a koji je krajem prošle godine nakon više od 20 godina ponovno svečano otvorio svoja vrata. Tu je također i pitanje vodovoda s izvrsnom pitkom vodom kojeg bi bilo šteta zatvoriti zbog gradnje Aglomeracijskog sustava te bi se tu svakako moglo pronaći neko rješenje.

Brojni projekti

Na kraju je ministar došao u samo Mursko Središće gdje je s Mjesnim odborom, gradonačelnikom, zamjenikom gradonačelnika i predsjednikom Gradskog vijeća održao kraći sastanak na kojem su ga detaljno upoznali s realiziranim projektima, kao i onima u realizaciji i pripremi. Naglašeno je da su najznačajniji realizirani projekti Centar za kulturu „Rudar“, obnova stare škole, produženje šetnice, sanacija odlagališta Hrastinka, kupnja Spomen dom rudarstva, kupnja komunalnog poduzeća Murs-ekom, potpuna revitalizacija groblja, izgrađena je ulica Antuna Mihanovića, pješačke staze, uređena je zgrada stare pošte i apoteke te je predana na korištenje udrugama, otvaren je državni ured i hitna pomoć te su izgrađeni brojni sportski objekti.

Trenutno je u realizaciji gradnja Dječjeg vrtića te cesta i sustava oborinske odvodnje u gospodarskoj zoni Brezje u kojoj su se započele graditi hale, daljnje građenje sportskih objekata, završetak revitalizacije javne rasvjete u Murskom Središću, potpuna adaptacija zgrade DVD-a, završetak Etno kuće, daljnje opremanje groblja, a najvažniji projekt koji se priprema i za što je ovih dana izdata građevinska dozvola je gradnja kompostane te kompletna adaptacija Ulice Matije Gupca, a naravno i svih ostalih ulica koje će biti obuhvaćene aglomeracijom.

Gradonačelnik Srpak je također upoznao ministra s više projekata financiranih iz EU fondova kao što je projekt „Zaželi“ pomoći starijim i nemoćnim osobama te projekt „Svi u vrtić“ kojim se omogućilo produženi i popodnevni boravak djece u vrtićima.

Raspravljalo se o projektu gradnje obilaznice i mosta te zabrani prometa u što je ministar Horvat vrlo aktivno uključen. Gradonačelnik je također ministra upoznao sa željom svih građana sa zabranom rada nedjeljom, a za što je ministar Horvat izrazio razumijevanje i dao potporu takvoj ideji.

Međimurje

FOTO U Dječjem vrtiću „Cvrčak“ maske mudrih sova spremne su za početak fašničkog veselja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: DV "Cvrčak" Čakovec

Djeca starije vrtićke skupine Fijolice iz Dječjeg vrtića „Cvrčak“ Čakovec sa svojim roditeljima i odgojiteljicama započela su s pripremama za nadolazeći fašnik.

Mališani su odabrali masku s likom sove, a zatim su svi zajedno zavrnuli rukave i u veseloj, kreativnoj i radnoj atmosferi spretno krenuli u realizaciju. Međusobno su ravnopravno raspodijelili poslove pa dok su jedni crtali perje na tkaninu, drugi su rezali oblike da bi na kraju zajedno lijepili. Uz druženje i rad vrijeme je brzo prošlo, a maske mudrih sova spremno čekaju Dječji fašnik u Čakovcu.

Nastavite čitati

Međimurje

Kolegij načelnika i gradonačelnika: svim školama osigurati uvjete za jednosmjensku nastavu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U velikoj vijećnici Međimurske županije održana je 6. sjednica Kolegija načelnika i gradonačelnika na kojoj je župan Matija Posavec pozvao je okupljene da prate otvaranje javnih poziva te da se na njih javljaju. Župan Posavec istaknuo je da cjelokupno društvo očekuje dinamična i turbulentni godina pa stoga svaku mogućnost vanjskog (su)financiranja programa i projekata treba iskoristiti.

– Pripremamo se za niz natječaja i nadamo se najboljemu. U cilju efikasnosti, radimo na objedinjavanju projekata naših općina i gradova, a ove godine ćemo pokušati doći do sredstava za obnovu preostalih škola da bismo svima stvorili preduvjete za jednosmjensku nastavu. Nastavljamo i s projektima u zdravstvu, a razvijanjem mreže Ekomuzeja „Međimurje malo“ težimo disperziji turističkih i kulturnih sadržaja diljem našega kraja i to uređenjem objekata poput Feštetićevog dvorca u Pribislavcu i Centra sv. Jeronima u Štrigovi, kao i niza drugih prezentacijskih centara – poručio je Posavec u svojem govori naglasivši da sve jedinice lokalne samouprave i dalje mogu računati na pomoć i podršku MENEA-e i REDEA-e.

Voditeljica Skloništa za životinje „Prijatelji“ Aleksandra Hampamer sudionicima Kolegija ponudila je opcije i alate iskoristive u prevenciji napuštanja životinja te kontrole njihova broja, dok je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač otvorila temu angažiranosti općina na stjecanju statusa „Općina – prijatelja djece“.

– Međimurska županija već godinama sudjeluje u projektu te smo i dalje spremni pomoći našim jedinicama lokalne samouprave koje su odlučile poći putem priznanja statusa – naglasila je pročelnica Tošić Grlač.

O detaljima koji mogu pomoći u dosezanju statusa „Općina – prijatelj djece“ govorila je liječnica Marija Hegeduš Jungvirth. Pedijatrica Hegeduš Jungvirth smatra da je šteta ne pokazati Hrvatskoj koliko je Međimurje ostvarilo potencijala kada je riječ o brizi za djecu i ostvarenju njihovih prava.

– Naša tri grada te općine Belica, Mala Subotica, Dekanovec i Strahoninec imaju status prijatelja djece, a odluku za ostvarivanje donijeli su u općinama Štrigova, Sveti Martin na Muri, Donja Dubrava, Gornji Mihaljevec, Orehovica i Selnica. I Općinsko vijeće Donjeg Vidovca pozitivno se izjasnilo o prijavi svoje kandidature – istaknula je Hegeduš Jungvirth.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini pozvala je kolege da se u razumnom roku od mjesec dana očituju o potencijalnom prenošenju vlasništva nad zgradom koju koristi Zajednica tehničke kulture na Grad Čakovec. Taj je korak preduvjet da bi Grad Čakovec mogao kandidirati projekt obnove zgrade putem europskih fondova. Vlasništvo nad zgradom u Ulici Aleksandra Schulteissa 2 B dijele Grad Čakovec i 17 općina.

Okupljenima se obratio i načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić, ujedno i predsjednik Udruge uzgajivača međimurskog konja „Međimurec“, govoreći pritom o financijskim aspektima i preduvjetima za očuvanje ove autohtone pasmine konja, dok ga je Đurđica Slamek, načelnica Općine Sveta Marija pozvala da program Udruge kandidira svim međimurskim općinama i gradovima te na taj način namakne veći dio potrebne svote za očuvanje pasmine.

U završnom dijelu Kolegija je Miodrag Novosel, pomoćnik pročelnika HGSS-a Stanice Čakovec, prezentirao dokle se došlo s uređenjem objekta Stanice na prostoru bivše vojarne.

– Na korak smo do važnog preduvjeta za rad, vlastitog prostora koji smo uspjeli zatvoriti i sada se u njemu obavljaju elektroinstalaterski radovi. Dosad je uloženo oko 270.000 eura i barem je još toliko potrebno da bi se objekt priveo svrsi. Nadamo se da ćemo to uspjeti do kraja 2024. godine.

Novosel je otkrio da su članovi Stanice lani odradili čak 7085 volonterskih sati i pritom iznio prijedlog budućeg financiranja. Predložio je otprilike 2000 eura sufinanciranja na godišnjoj razini po jedinici lokalne samouprave, uz daljnju podršku Međimurske županije.

– Mi se ne borimo samo s nedostatkom sredstava, borimo se i niskom zainteresiranošću mladih za ovakvu vrstu angažmana jer živimo u vremenu kada je sve manje ljudi spremno tuđi život i sigurnost staviti ispred sebe i vlastitih potreba – dodao je Miodrag Novosel.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje