Povežite se s nama

Međimurje

Ministar Darko Horvat u posjetu svim naseljima na području Grada Murskog Središća

Objavljeno:

- dana

Grad Mursko Središće veliku pažnju poklanja ravnomjernom razvoju svih gradskih naselja. Već više godina i kroz više faza ulaže se u društvene domove, obnovu cesta, gradnju dječjih i sportskih igrališta, pomažu se udruge kapitalnim donacijama te se financira izrada projektne dokumentacije i ishođenje građevinskih dozvola za potrebe revitalizacije ili gradnje pojedinih objekata.

Kod realizacije projekata po naseljima od ključnog je značaja suradnja gradonačelnika i mjesnih odbora, a koja je jako dobra i upravo iz tog razloga su mnogobrojni projekti realizirani ili pak se realiziraju kroz više faza. U svemu tome veliku ulogu ima i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat koji se aktivno uključuje u realizaciju svih projekata.

Spomen park naftaštva

Ministar Horvat je s gradonačelnikom Murskog Središća Draženom Srpakom posjetio sva gradska naselja, upoznao se s radom mjesnih odbora i projektima koji su realizirani ili su u realizaciji.

U Štrukovcu je ministar upoznat s projektom revitalizacije štrukovečkog Majura te potrebom gradnje pješačkih staza kroz cijelo naselje i sustava kanalizacije. Nakon Štrukovca ministar Horvat je posjetio Peklenicu te je obišao Društveni dom u kojem se trenutačno završava predzadnja faza adaptacije i dogradnje, a sada je stigla obavijest i da je odobreno dodatnih 200.000 kuna za zadnju fazu. Također su obišli Spomen park naftaštva te ga je gradonačelnik Srpak u ime svih Pekleničara zamolio za pomoć u obogaćivanju sadržaja i eksponata na Spomen parku naftaštva.

Nakon toga zaputili su se u Križovec gdje je ministar od strane Mjesnog odbora upoznat s željama i potrebama mještana, a riječ je o sveobuhvatnoj adaptaciji Društvenog doma, gradnji sustava aglomeracije te gradnji i obnovi pješačkih staza. Iz Križovca krenuli su u Hlapičinu gdje je ministra dočekao predsjednik Mjesnog odbora Dragutin Stojko sa suradnicima te ga upoznao s velikom željom mještana Hlapičine za očuvanjem i revitalizacijom nekadašnje stare škole, Majura grofa Feštetića te njegovo pretvaranje u interpretacijski centar s prikazom vitezova Ivanovaca čije se obitavanje spominje u povijesnim izvorima iz 13. stoljeća.

Ministar Horvat je također upoznat s potrebom mještana Hlapičine za završetkom adaptacije Društvenog doma, a koji je krajem prošle godine nakon više od 20 godina ponovno svečano otvorio svoja vrata. Tu je također i pitanje vodovoda s izvrsnom pitkom vodom kojeg bi bilo šteta zatvoriti zbog gradnje Aglomeracijskog sustava te bi se tu svakako moglo pronaći neko rješenje.

Brojni projekti

Na kraju je ministar došao u samo Mursko Središće gdje je s Mjesnim odborom, gradonačelnikom, zamjenikom gradonačelnika i predsjednikom Gradskog vijeća održao kraći sastanak na kojem su ga detaljno upoznali s realiziranim projektima, kao i onima u realizaciji i pripremi. Naglašeno je da su najznačajniji realizirani projekti Centar za kulturu „Rudar“, obnova stare škole, produženje šetnice, sanacija odlagališta Hrastinka, kupnja Spomen dom rudarstva, kupnja komunalnog poduzeća Murs-ekom, potpuna revitalizacija groblja, izgrađena je ulica Antuna Mihanovića, pješačke staze, uređena je zgrada stare pošte i apoteke te je predana na korištenje udrugama, otvaren je državni ured i hitna pomoć te su izgrađeni brojni sportski objekti.

Trenutno je u realizaciji gradnja Dječjeg vrtića te cesta i sustava oborinske odvodnje u gospodarskoj zoni Brezje u kojoj su se započele graditi hale, daljnje građenje sportskih objekata, završetak revitalizacije javne rasvjete u Murskom Središću, potpuna adaptacija zgrade DVD-a, završetak Etno kuće, daljnje opremanje groblja, a najvažniji projekt koji se priprema i za što je ovih dana izdata građevinska dozvola je gradnja kompostane te kompletna adaptacija Ulice Matije Gupca, a naravno i svih ostalih ulica koje će biti obuhvaćene aglomeracijom.

Gradonačelnik Srpak je također upoznao ministra s više projekata financiranih iz EU fondova kao što je projekt „Zaželi“ pomoći starijim i nemoćnim osobama te projekt „Svi u vrtić“ kojim se omogućilo produženi i popodnevni boravak djece u vrtićima.

Raspravljalo se o projektu gradnje obilaznice i mosta te zabrani prometa u što je ministar Horvat vrlo aktivno uključen. Gradonačelnik je također ministra upoznao sa željom svih građana sa zabranom rada nedjeljom, a za što je ministar Horvat izrazio razumijevanje i dao potporu takvoj ideji.

Međimurje

Društvo Međimuraca u Zagrebu izabralo novo vodstvo, novi predsjednik Matija Kikelj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Društvo Međimuraca u Zagrebu

U petak, 21. siječnja, u dvorani VMD Centra u Zagrebu održana je redovna izborna sjednica Skupštine Društva Međimuraca u Zagrebu.

Domaćin sjednice bio je dr. sc. Antun Mikec, član Društva te počasni građanin Međimurske županije.

– Kao Društvo uspjeli smo održati tradiciju održavanja najprepoznatljivijih događaja kao što su Međimurska večerja, Međimursko proščenje i Međimurski gospodarski forum. Pomladili smo tim, priključili neka nova lica i zadržali stara, prepoznatljiva lica te danas na izbornoj sjednici službeno krećemo u novi višegodišnji projekt brendiranja i još snažnijeg povezivanja uz nova i dodatna područja djelovanja Međimuraca u Zagrebu – u uvodnom obraćanju navela je Branka Prišlić, v. d. predsjednice Društva.

U idućem četverogodišnjem mandatu Društvo će voditi Matija Kikelj kao predsjednik Društva. Za zamjenicu predsjednika izabrana je Branka Prišlić, dok su dopredsjednici Društva Blanka Tkalčić, Alan Mujezinović, Dino Oreški, Rebeka Mesarić Žapčić, Davorin Radošević i Neven Kočila.

Za glavnog tajnika Društva imenovan je Dario Varošanec. Ujedno, na sjednici su izabrani Izvršni odbor te Nadzorni odbor na čelu sa Petrom Feletarom.

Posebnu počast Društvo je iskazalo bivšim predsjednicima Društva: Milivoju Slavičeku, Jurju Kolariću, Antunu Trstenjaku, Danijelu Režeku te Miji Bergovcu, koji su proteklih desetljeća stvorili stabilne temelje današnjeg Društva Međimuraca u Zagrebu imenovanjem počasnim predsjednicima Društva.

Društvo je prepoznatljiva zajednica Međimuraca u Zagrebu koje je životni i karijerni put odveo u glavni grad, koje putem svojih aktivnosti na kulturnom, društvenom, znanstvenom i gospodarskom području, promovira vrijednosti međimurskog kraja s ciljem očuvanja tradicije uz okupljanje mnogobrojnog članstva.

Nakon sjednice, novoizabrano vodstvo održalo je prigodni domjenak u novim prostorijama Društva u ulici Florijana Andrašca 8 u Zagrebu.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Prelog pri vrhu među hrvatskim gradovima po izdvajanju za subvencije poduzetnicima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Prelog ponovno se našao pri vrhu jednog istraživanja, koje se odnosi na izdvajanja iz gradskog proračuna za 2020. godinu.

Krajem prošle godine FINA je objavila podatke o konsolidiranim proračunima gradova koji pokazuju da je lani za potpore poduzetnicima iz proračuna najviše izdvojio Grad Čabar, a vodeći je i po izdvojenim sredstvima za potpore u odnosu na broj stanovnika.

Gledajući per capita, najveća izdvajanja imali su potom Opatija, Valpovo i Pula, dok su po udjelu u proračunu slijedili Valpovo, Pleternica, Prelog i Novska.

U odnosu na 2019. godinu najveći rast potpora u apsolutnom iznosu imali su Osijek, Opatija, Samobor, Vukovar, Požega i Šibenik, a u relativnom Garešnica, Sveti Ivan Zelina, Osijek i Metković.

Oroslavje, Prelog, Osijek, Slatina i Novska imale su najveći relativni rast potpora u odnosu na 2017. godinu, odnosno Osijek, Opatija, Samobor i Pleternica u apsolutnom iznosu.

Grad Prelog tako se našao na visokom 4. mjestu među hrvatskim gradovima po izdvajanju za subvencije poduzetnicima u 2020. godini zahvaćenima ograničenjima uzrokovanima koronakrizom.

Od ukupnih gradskih izdataka za tu godinu koji su iznosili nešto više od 40,6 milijuna kuna, Grad Prelog je prema poduzetnicima usmjerio izravne subvencije u iznosu od 1,13 milijuna kuna, što je udio od 2,78 posto.

U apsolutnim izdvajanjima za pomoć poduzetnicima prvo mjesto drži Grad Čabar s više od dva milijuna kuna, odnosno čak 12,94 posto izvornog proračuna.

U poretku ispred Preloga još su gradovi Valpovo s 3,94 posto izdvajanja i Pleternica s 3,36 posto.

Grad Prelog se našao i među deset najboljih gradova ako se promatra visina subvencija po glavi stanovnika.

S 144,83 kune subvencija poduzetnicima po glavi stanovnika, Grad Prelog se našao na visokom 6. mjestu.

I na ovoj listi vodeći je Grad Čabar s iznosom od 531,30 kuna po glavi stanovnika. Ispred Preloga još su Opatija (189,28 kuna), Valpovo (175,93), Pula (156,14) i Pleternica (155,51).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje