Povežite se s nama

U fokusu

Ministar Kuščević u Beletincu potpisivao odluke o dodjeli sredstava općinama i gradovima

Objavljeno:

- dana

OSIGURANO 7 MILIJUNA KUNA

U prostorijama Društvenog doma Beletinec danas se održalo potpisivanje Odluke o dodjeli sredstava kapitalne pomoći, a ovom potpisivanju prisustvovao je i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević.

U Varaždinskoj županiji odobreno je 19 projekata u općinama i gradovima ukupne vrijednosti 7.011.784 kuna, od čega Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja sufinancira 2.090.000 kuna.

Odluke o sufinanciranju izrade Prostornih planova iz Varaždinske županije dobili su Grad Novi Marof i općine Sveti Ilija, Ljubešćica i Vinica.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević naglasio je kako je regionalni razvoj prioritet Vlade te da ovim projektom Vlada nastoji ujednačiti komunalni standard diljem Hrvatske.

Dodao je kako je sjever Hrvatske, u odnosu na primjerice, istok Slavoniju, Liku i Dalmatinsku Zagoru, dobro komunalno opremljen.

– Zato i postoji ova mjera za koju smo ove godine predvidjeli 40 milijuna kuna i za koje će se izgraditi kilometri nogostupa, javne rasvjete, šetnice i slično – naglasio je ministar Kuščević.

Najveći program Ministarstva

Izdvojio je kako je energetska učinkovitost trenutno najveći program Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Na području Varaždinske županije Ministarstvo financira 15 višestambenih zgrada ukupne vrijednosti 17 milijuna kuna i 6 škola i dječjih vrtića vrijednosti 15 milijuna kuna.

– Prije mjesec dana Vlada je usvojila program energetske obnove zgrada javnih sektora gdje će se načelnici, župani, ravnatelji javnih ustanova moći prijaviti. Za tu svrhu osigurano je 211 milijuna eura – izjavio je.

Za stambene zgrade i odgojno obrazovne projekte u ovom natječaju predviđeno je 110 milijuna kuna, a prijavilo se projekata u vrijednosti od preko 500 milijuna kuna.

– Zahvaljujući dobroj suradnji Ministarstva graditeljstva i regionalnog razvoja u Europskom fondu osigurana su sredstva za sve projekte – rekao je te dodao kako će svima koji su zadovoljili natječaj i dokumentaciju sredstva biti odobrena. Dodao je i kako je prvi puta iz Europske Unije povučeno oko 6 milijardi kuna, što je za 3 milijarde više sredstava nego što je uplaćeno u Europsku Uniju. Plan je da se do kraja godine povuče nešto više od 13 milijardi kuna.

Sufinanciranje nabave traktora

Načelnik Općine Petrijanec Vladimir Kurečić složio se kako su ovakva sredstva vrlo značajna za općine poput Petrijanca.

–  Općina Petrijanec dobila je 200 tisuća kuna, a tim ćemo novcima sufinancirati nabavu komunalnog traktora koji će nam služiti za održavanje javnih površina, a koristit ćemo ga i za proizvodnju povrća i bobićastog voća – rekao je Kurečić.

Izvor:
Foto: IVAN AGNEZOVIĆ

U fokusu

Treće poskupljenje cigareta u samo mjesec dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo poskupljenje cigareta na hrvatskom tržištu, treće po redu od početka ožujka.

Nakon Tvornice duhana Rovinj i kompanije Philip Morris Zagreb, dizanje cijena najavila je i tvrtka  JT International Zagreb, i to za 10 eurocenti po kutiji.

JT je prijavio povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta  i prijave maloprodajnih cijena za nove marke pod brandom Camel. Nove cijene stupaju na snagu u srijedu, 3. travnja.

Sobranie će po novome stajati 4,90 eura, Camel 4,30 eura, Camel legend 4,10 eura, Camel compact 4,20 eura, Winston 4,20 eura, Benson & Hedges 4,10 eura te LD 4,20 eura.

Cijene su povećane između 2 i 2,5 posto, ovisno o vrsti cigareta, ali sve su, bez iznimke, skuplje za 10 eurocenti. Za toliko su cijene digli i TDR te Philip Morris. Ima li tu možda posla za Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja?

Izvor: Danica

Nastavite čitati

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje