Povežite se s nama

U fokusu

Ministar Kuščević u Beletincu potpisivao odluke o dodjeli sredstava općinama i gradovima

Objavljeno:

- dana

OSIGURANO 7 MILIJUNA KUNA

U prostorijama Društvenog doma Beletinec danas se održalo potpisivanje Odluke o dodjeli sredstava kapitalne pomoći, a ovom potpisivanju prisustvovao je i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević.

U Varaždinskoj županiji odobreno je 19 projekata u općinama i gradovima ukupne vrijednosti 7.011.784 kuna, od čega Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja sufinancira 2.090.000 kuna.

Odluke o sufinanciranju izrade Prostornih planova iz Varaždinske županije dobili su Grad Novi Marof i općine Sveti Ilija, Ljubešćica i Vinica.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević naglasio je kako je regionalni razvoj prioritet Vlade te da ovim projektom Vlada nastoji ujednačiti komunalni standard diljem Hrvatske.

Dodao je kako je sjever Hrvatske, u odnosu na primjerice, istok Slavoniju, Liku i Dalmatinsku Zagoru, dobro komunalno opremljen.

– Zato i postoji ova mjera za koju smo ove godine predvidjeli 40 milijuna kuna i za koje će se izgraditi kilometri nogostupa, javne rasvjete, šetnice i slično – naglasio je ministar Kuščević.

Najveći program Ministarstva

Izdvojio je kako je energetska učinkovitost trenutno najveći program Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Na području Varaždinske županije Ministarstvo financira 15 višestambenih zgrada ukupne vrijednosti 17 milijuna kuna i 6 škola i dječjih vrtića vrijednosti 15 milijuna kuna.

– Prije mjesec dana Vlada je usvojila program energetske obnove zgrada javnih sektora gdje će se načelnici, župani, ravnatelji javnih ustanova moći prijaviti. Za tu svrhu osigurano je 211 milijuna eura – izjavio je.

Za stambene zgrade i odgojno obrazovne projekte u ovom natječaju predviđeno je 110 milijuna kuna, a prijavilo se projekata u vrijednosti od preko 500 milijuna kuna.

– Zahvaljujući dobroj suradnji Ministarstva graditeljstva i regionalnog razvoja u Europskom fondu osigurana su sredstva za sve projekte – rekao je te dodao kako će svima koji su zadovoljili natječaj i dokumentaciju sredstva biti odobrena. Dodao je i kako je prvi puta iz Europske Unije povučeno oko 6 milijardi kuna, što je za 3 milijarde više sredstava nego što je uplaćeno u Europsku Uniju. Plan je da se do kraja godine povuče nešto više od 13 milijardi kuna.

Sufinanciranje nabave traktora

Načelnik Općine Petrijanec Vladimir Kurečić složio se kako su ovakva sredstva vrlo značajna za općine poput Petrijanca.

–  Općina Petrijanec dobila je 200 tisuća kuna, a tim ćemo novcima sufinancirati nabavu komunalnog traktora koji će nam služiti za održavanje javnih površina, a koristit ćemo ga i za proizvodnju povrća i bobićastog voća – rekao je Kurečić.

Izvor:
Foto: IVAN AGNEZOVIĆ

U fokusu

Ovogodišnji Špancirfest posjetilo je 230.000 ljudi, spasili ga domaći gosti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Turistička Zajednica Grada Varaždina u utorak, 21. rujna, izvijestila je javnost o rezultatima 23. Špancirfesta.

Naime, ovogodišnji Špancirfest posjetilo je 230.000 ljudi što je 70.000 manje nego rekordne 2019. godine.

No, budući da su za promociju samog festivala imali samo dva tjedna, rezultatima su iz TZ Grada Varaždina i više nego zadovoljni.

Broj turističkih dolazaka za vrijeme trajanja ovogodišnjeg festivala, registriranih kroz sustav eVisitor, samo je 15 % manji nego u rekordnoj 2019. godini, dok je pad u broju noćenja značajno manji i iznosi tek 5 % .

Prema dostavljenim službenim podacima, ukupni turistički promet u trgovini i ugostiteljstvu, uključujući i smještaj za vrijeme ovogodišnjeg Špancirfesta iznosio je 72.163.000 kuna, što je 6,94 %  više nego 2019. godine, kada je taj iznos bio 67.481.000 kuna.

Što se strukture gostiju tiče, u dolascima i noćenjima i dalje prednjače domaći gosti, no nisu zakazala ni tradicionalna tržišta Špancirfesta: Njemačka, Poljska, Italija, Slovenija i Austrija.

– Špancirfest je uspješan prije svega zbog timskog rada cijelog niza osoba, službi, institucija, ustanova i partnerskih poduzeća. Festivala, ovih optimističnih brojki, ali i nebrojenih trenutaka sreće koje posjetitelji, izvođači i organizatori dožive na njemu, ne bi bilo bez podrške, prije svega, Grada Varaždina, Hrvatske turističke zajednice, Varaždinske županije te sponzora, od kojih su neki uz festival od samih početaka. U organizaciji festivala pomogli su i djelatnici Javne vatrogasne postrojbe grada Varaždina, PU varaždinske, Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, Čistoće, Parkova i brojni drugi – istaknula je Jelena Toth, direktorica TZ Grada Varaždina.

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinskoj županiji dosad popisano 16,4 % ili 27.064 osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Do danas ujutro, 21. rujna, u Varaždinskoj se županiji samopopisalo 27.064 osoba, naglasio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak na današnjoj konferenciji za medije održanoj nakon radnog sastanka sa ravnateljicom Državnog zavoda za statistiku Lidijom Brković.

– Prva faza popisivanja stanovništva traje do 26. rujna, a potom izlaze na teren popisivači i ta će druga faza popisa trajati od 27. rujna do 17. listopada. Na području Varaždinske županije u popisivanju je angažirano 327 popisivača, četiri kontrolora, osam instruktora i dva koordinatora. Uz to, prisutni su i članovi županijskih povjerenstava, ispostava i popisnih centara te oko 50-ak osoba uključenih u provedbu popisivanja. Možemo reći da je u popis stanovništva na području Varaždinske županije uključeno oko 420 osoba. S obzirom na to da smo u prvoj fazi samopopisivanja, do danas ujutro popisalo se 27.064 osoba, odnosno 16.4 %, dakle skoro svaki šest građanin ove županije. Ispred nas su Grad Zagreb, Primorsko-goranska županija, Istarska i Zagrebačka, stoga pozivam sve sugrađane da se samopopišu. I ja sam iskoristio tu mogućnost, samopopisao sam se još prošli tjedan – otkrio je župan Stričak.

Ravnateljica DZS-a Lidija Brković naglasila je da se u Hrvatskoj trenutno popisalo više od 720.000 osoba putem sustava e-građani te da su „više nego zadovoljni“.

Osvrnula se i na pojavu lažnih popisivača kojih zasad u Varaždinskoj županiji nije bilo, no u drugim županijama „operiraju“ po kućama ili stanovima predstavljajući se kao službene osobe. Stoga, na upit kako prepoznati prave popisivače, Brković odgovara:

– Nažalost, pojavili su se lažni popisivači i imali smo par nemilih situacija, koliko je meni poznato u Zagrebi i Rijeci. Građani moraju znati da naši popisivači na teren izlaze idući tjedan, tek 27. rujna, i prije toga se nitko ne smije predstaviti kao popisivač. Naši će popisivači biti prepoznatljivi, svi imaju službene akreditacije s logom Zavoda i potpisom, imenom i prezimenom. U potpunosti smo napustili papirnate obrasce, stoga svi imaju i prijenosna računala. Tu su i naše maske i majice s logom i potpisom – objašnjava ravnateljica DZS-a, koja je upozorila sve građane da budu dodatno oprezni.

Nadalje, dala je odgovor na pitanje što ako netko pogriješi s unosom podataka, mogu li se podatci naknadno ispraviti.

– Jedom kad se popisnica zaključa više nema izmjene podataka i to je nešto o čemu cijelo vrijeme komuniciramo s javnosti. Zbog toga je dozvoljeno da popisnica bude otvorena tijekom cijelog trajanja popisivanja, dakle, ako niste sigurni u neke podatke, popisnicu možete držati otvorenu tijekom cijelog trajanja popisivanja stanovništva i završit je onoga trena kada ste sigurni da ste je dobro popisali – naglašava Brković.

Odgovorila je i na sljedeći slučaj – što učiniti ako osoba nije kod kuće, a popisivač pokuca na vrata?

– Popisivači su dužni obilaziti kućanstva u više navrata i ako vas ne pronađu kod kuće ostavit će vam poruku da su bili i kontakt podatke na koje im se možete javiti i dogovoriti kad vama najviše odgovara da dođu i preuzmu šifru. Ako znate da vas neće biti doma dan-dva, šifru možete i zalijepiti na vrata ili je dati susjedu koji će to učiniti umjesto vas. Šifra se ne može zloupotrijebiti već je nama dokaz da se kućanstvo samopopisalo – zaključuje Brković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje