Povežite se s nama

U fokusu

Ministar Kuščević u Beletincu potpisivao odluke o dodjeli sredstava općinama i gradovima

Objavljeno:

- dana

OSIGURANO 7 MILIJUNA KUNA

U prostorijama Društvenog doma Beletinec danas se održalo potpisivanje Odluke o dodjeli sredstava kapitalne pomoći, a ovom potpisivanju prisustvovao je i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević.

U Varaždinskoj županiji odobreno je 19 projekata u općinama i gradovima ukupne vrijednosti 7.011.784 kuna, od čega Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja sufinancira 2.090.000 kuna.

Odluke o sufinanciranju izrade Prostornih planova iz Varaždinske županije dobili su Grad Novi Marof i općine Sveti Ilija, Ljubešćica i Vinica.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević naglasio je kako je regionalni razvoj prioritet Vlade te da ovim projektom Vlada nastoji ujednačiti komunalni standard diljem Hrvatske.

Dodao je kako je sjever Hrvatske, u odnosu na primjerice, istok Slavoniju, Liku i Dalmatinsku Zagoru, dobro komunalno opremljen.

– Zato i postoji ova mjera za koju smo ove godine predvidjeli 40 milijuna kuna i za koje će se izgraditi kilometri nogostupa, javne rasvjete, šetnice i slično – naglasio je ministar Kuščević.

Najveći program Ministarstva

Izdvojio je kako je energetska učinkovitost trenutno najveći program Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Na području Varaždinske županije Ministarstvo financira 15 višestambenih zgrada ukupne vrijednosti 17 milijuna kuna i 6 škola i dječjih vrtića vrijednosti 15 milijuna kuna.

– Prije mjesec dana Vlada je usvojila program energetske obnove zgrada javnih sektora gdje će se načelnici, župani, ravnatelji javnih ustanova moći prijaviti. Za tu svrhu osigurano je 211 milijuna eura – izjavio je.

Za stambene zgrade i odgojno obrazovne projekte u ovom natječaju predviđeno je 110 milijuna kuna, a prijavilo se projekata u vrijednosti od preko 500 milijuna kuna.

– Zahvaljujući dobroj suradnji Ministarstva graditeljstva i regionalnog razvoja u Europskom fondu osigurana su sredstva za sve projekte – rekao je te dodao kako će svima koji su zadovoljili natječaj i dokumentaciju sredstva biti odobrena. Dodao je i kako je prvi puta iz Europske Unije povučeno oko 6 milijardi kuna, što je za 3 milijarde više sredstava nego što je uplaćeno u Europsku Uniju. Plan je da se do kraja godine povuče nešto više od 13 milijardi kuna.

Sufinanciranje nabave traktora

Načelnik Općine Petrijanec Vladimir Kurečić složio se kako su ovakva sredstva vrlo značajna za općine poput Petrijanca.

–  Općina Petrijanec dobila je 200 tisuća kuna, a tim ćemo novcima sufinancirati nabavu komunalnog traktora koji će nam služiti za održavanje javnih površina, a koristit ćemo ga i za proizvodnju povrća i bobićastog voća – rekao je Kurečić.

Izvor:
Foto: IVAN AGNEZOVIĆ

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje