Povežite se s nama

U fokusu

Ministarstvo Županiji za JPP mora platiti 18,6 milijuna kuna, Čačić: „Ako sve ne plate, ovršit ćemo državu“

Objavljeno:

- dana

Na konferenciji za novinare održanoj danas, 12. prosinca, župan Varaždinske županije Radimir Čačić govorio je o presudi Visokog trgovačkog suda RH u Varaždinu povodom tužbe Varaždinske županije protiv Republike Hrvatske – Ministarstva znanosti i obrazovanja radi isplate najamnina za 32 škole i dvorane izgrađene po modelu javno-privatnog partnerstva (JPP).

Naime, Ministarstvo znanosti dužno je Varaždinskoj županiji platiti 18,6 milijuna kuna u roku od osam dana, objasnio je župan Radimir Čačić, i to zbog pravomoćne presude za prve dvije tužbe koje su objedinjene u jedan spis, dok se cjelokupni dug države prema Županiji za JPP s 40 milijuna kuna popeo na 49,2 milijuna kuna.

– Mi smo u nekoliko navrata upozoravali, obavili smo razgovore na svim razinama, i sa premijerom i potpredsjednikom Štromarom i ministricom Divjak… Na žalost, zahvaljujući direktnoj opstrukciji Ministarstva obrazovanja koje vodi naša sugrađanka ministrica Divjak i spoznaji o tome resornog potpredsjednika Predraga Štromara, koji je također građanin ove županije, čak ni nepravomoćne presude koje su donesene – nisu se poštivale, kada je bilo potpuno jasno da sve ono što tražimo je potpuno opravdano. Nije se poštivao ni dogovor koji su oni sami predložili, a riječ je o nagodbi u kojoj bi im se oprostile zatezne kamate. Nije Štromar poštivao ni vlastitu riječ, optužbu koju je protiv Vlade podnio! Potpuno je nevjerojatno da čovjek koji s jedne strane na poziciji župana potpisuje optužni prijedlog protiv Vlade, a s druge strane kad dođe u Vladu onda veli da se samo šalio, da je on, kad je bio župan, govorio samo gluposti – ističe Radimir Čačić, dodajući da je cijela priča „izvan svake pameti“.

– Koliko god da je naše pravosuđe sporo, došli smo do pravomoćne presude koja pokriva prve dvije rate, a to je s kamatama 18,6 milijuna kuna, od čega će 4,6 milijuna platiti građani Hrvatske zbog toga jer se netko igra s našim novcem. Da je Štromarov, sumnjam da bi si dozvolio da baci 4,6 milijuna kuna. Ono što mi jasno poručujemo je da, prema presudi, moraju platiti taj iznos u roku od osam dana, a ako ne plate, ovršit ćemo državu, ne možemo se igrati novcem Varaždinske županije. Jasno poručujem da to ne želimo trpjeti. Razbacivanje novca građana Hrvatske nakon pravomoćne presude je protuzakonito. I ako ne dobijemo sav novac s pripadajućim zateznim kamatama u roku od osam dana, ne samo onaj koji se posuđen, nego i one iduće rate, tada ćemo podići kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba u Vladi – istaknuo je župan Varaždinske županije.

S druge strane, priopćenjem se oglasio županijski HNS koji pak ističe da je upravo potpredsjednik Vlade Predrag Štromar taj koji je osigurao trajno rješenje za JPP, a kojim će se Varaždinskoj županiji do 2038. godine isplatiti 274 milijuna kuna.

– Župan Radimir Čačić imao je prilike, kao prvi potpredsjednik tadašnje Vlade, zalagati se za sjever Hrvatske, no to nije učinio. Tek je ova Vlada RH, kroz Ministarstvo znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, osigurala sredstva i uspjela u onome što ni jedna do sad nije – Varaždinska županija, Koprivničko-križevačka i Grad Koprivnica dobivat će sredstava svake godine do kraja trajanja Ugovora s privatnim partnerima u iznosu od 55% od godišnjih obaveza – stoji u priopćenju HNS-a.

U fokusu

Antolić Vupora (SDP): HDZ je svojom vladavinom napravio puno više štete nego sam rat

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

SDP Varaždinske županije osvrnuo se na nedavne preliminarne rezultate popisa stanovništva. Iz njega proizlazi da Hrvatska ima gotovo 10 % manje stanovništva nego 2011. godine.

Saborska zastupnica i predsjednica SDP-a Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora ističući da nažalost i sjever Hrvatske dijeli istu sudbinu kao i ostatak Hrvatske što se tiče pada broja stanovnika. 

– U III. izbornoj jedinici iz koje ja dolazim, a koju čine Varaždinska, Međimurska i Krapinsko-zagorska županija, brojka naših sumještana manja je za više od 35.000 stanovnika što je gotovo kao grad veličine Varaždina. Sjever Hrvatske kao pokretač gospodarskog razvoja te lider na brojnim drugim područjima također ima pad broja stanovnika što je samo dokaz da se ljudi ne iseljavaju samo iz krajeva u kojima nedostaje razvijenog gospodarstva i radnih mjesta već iz cijele Hrvatske – tvrdi Antolić Vupora koja pravi problem vidi u općem nefunkcioniranju države, duboko ukorijenjenoj korupciji te činjenice da se mladima u ovoj zemlji ne nudi nikakva perspektiva i budućnost osim ako su vlasnici iskaznice vladajuće stranke. 

– Dokaza za nefunkcioniranje opće države je mnogo; od lošeg i sporog sudstva, izostanka strategija pogotovo kada su u pitanju mladi, nejednakih uvjeta u mogućnostima obrazovanja kao i još uvijek neravnopravnog položaja žena u društvu. Sve to, ali i još puno toga ne nabrojenog, samo su dio naše surove realnosti koja pojedince, ali i cijele obitelji prisiljava da napuste svoju zemlju – kazala je saborska zastupnica. 

– Vatrogasne mjere poput dodjele 200.000 kn za povratak iseljenih samo pokazuju potpuni nedostatak pravih demografskih, ali i svih drugih politika vladajućih. Koliko se mladih obitelji iselilo s Banije samo zbog katastrofalne obnove toga kraja nakon potresa? To je pravi pokazatelj nesposobnosti Vlade i njenih koalicijskih partnera – naglasila je Antolić Vupora.

– Nakon ovih katastrofalnih početnih rezultata popisa stanovništva možemo samo sa strepnjom očekivati rezultate dobne strukture stanovništva koji će sigurno dodatno ukazati da je HDZ svojom vladavinom napravio puno više štete nego sam rat u kojem je Hrvatska postala samostalna država – završila je saborska zastupnica Antolić Vupora.

Nastavite čitati

U fokusu

Pronađite posao po svojoj mjeri u Varaždinskoj ili Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tražite posao? Onda je ovaj tekst stvoren za vas. U suradnji s portalom posao.hr donosimo popis TOP poslova koji se nude na tržištu rada.

Provjerite koji su poslovi izdvojeni ovaj tjedan i prijavite se za njih – brzo i jednostavno.

Hanjes d.o.o. trži skladištara (m/ž). Mjesto rada je Trnovec Bartolovečki, Varaždin. Posao obuhvaća pakiranje i obilježavanje proizvoda, pripremu i isporuku robe te utovar i istovar iste. Prijaviti se možete do 31.01.2022. putem brze prijave.

PROTIM Ržišnik Perc d.o.o. traži građevinskog inženjera (m/ž) u Sloveniji. Vodeće slovensko poduzeće na području integralnih usluga arhitekata i inženjera traži osobu za rad na području prometne infrastrukture. Poslodavac nudi plaću srazmjernu znanju, iskustvu i kompetencijama te dodatna stimulativna primanja za uspješnost. Prijavite se putem linka do 22.01.2022.

Knauf Insulation d.o.o. zapošljava proizvodno-transportnog radnika (m/ž) u Novom Marofu. Posao uključuje slaganje gotovih proizvoda na drvene ili metalne palete, vizualnu kontrolu kvalitete proizvoda te etiketiranje istih. Prijave se zaprimaju do 17.01.2022. putem brze prijave.

Sjeverni.FM zapošljava voditelja marketinga – prodaje oglasnog prostor (m/ž) u Varaždinu. Prijave se zaprimaju do 16.01.2022. Voditelj će biti zadužen za planiranje, organiziranje i vođenje aktivnosti prodaje oglasnog prostora. Prijave se zaprimaju putem brze prijave na linku.

Buffet Piccolo traži konobara (m/ž). Mjesto rada je Zaprešić, a rok za prijavu je 18.01.2022. Traže se 2 izvršitelja sklona timskom radu sa željom stvaranja ugodne, vesele atmosfere s dozom profesionalnosti. Prijavite se putem brze prijave na linku.

KTC d.d. zapošljava skladišnog radnika u poljoljekarni (m/ž) u Prelogu. Prijave se zaprimaju do 20.02.2022. Traži se radnik sa završenom srednjom stručnom spremom poljoprivrednog smjera, poželjno je posjedovanje položenog tečaja za viljuškaristu. Prijavite se brzo i jednostavno putem linka.

VIP Digital d.o.o. zapošljava radnika (m/ž) u marketingu u Varaždinu. Rok za prijavu je 16.01.2022. Traži se asistent u kreiranju promocija, oglasa i press materijala. Prijavite se brzo i jednostavno putem linka.

Crodux derivati dva d.o.o. traži prodavača – konobara – radnika u autopraoni (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a prijave traju do 16.01.2022. Poslodavac traži 2 radnika zbog povećanog opsega posla za rad na puno radno vrijeme. Podaci za prijavu nalaze se ovdje.

Klasje d.o.o. traži prodavača (m/ž) mješovite robe u Lepoglavi. Prijaviti se možete do 31.01.2022. Poslodavac traži 2 radnika koji će slagati robu, voditi brigu o asortimanu i izgledu izložene robe te posluživati kupce i raditi na blagajni. Podaci za prijavu nalaze se ovdje.

Dom zdravlja Čakovec zapošljava doktora medicine (m/ž). Mjesto rada je Orehovica. Rok za prijavu je 17.01.2022. Podatke za prijavu pronađite na portalu posao.hr.

Nadamo se da vam je nešto od ove ponude bilo zanimljivo, a ako nije ostatak bogate ponude oglasa za posao u Hrvatskoj i inozemstvu pronađite na portalu posao.hr. Želimo vam sreću prilikom prijave!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje