Povežite se s nama

U fokusu

Miroslav Marković: Živim i radim za Varaždin punim srcem

Objavljeno:

- dana

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković o balama, Kućanskoj rampi, ali i kampanji za nadolazeće izbore

Malo je ljudi u politici u izvršnoj vlasti za koje se može reći da izazivaju tako jake emocije kao vi. Neki vas kritiziraju, drugi hvale, ali svi vam priznaju da ste čovjek koji zna sve što se događa i radi u Varaždinu u svakom trenutku i da se u vašim javnim istupima osjeća ta želja i briga za Varaždin. To na ljude ostavlja pozitivan dojam jer se čini da ste sveprisutni i dostupni svakom. Je li zaista tako?

Nadam se da je tako, o tome mogu suditi jedino moji sugrađani i oni s kojima razgovaram bilo u Varaždinu ili izvan njega. Jedino što mogu reći je da zaista živim i radim za Varaždin punim srcem i ništa mi nije teško napraviti za moj grad. Stalno razmišljam što se još može napraviti u gradu, od velikih projekata do malih sitnica koje nam nekad puno znače. Kada vidim da nešto ne štima, odmah reagiram i pokušavam to riješiti. Trudim se ostati pozitivan iako se ne mogu načuditi koliko negativne energije imaju neki frustrirani pojedinci koji truju javni prostor svojom zlobom. Previše je tu osobnih frustracija, a premalo argumentirane kritike kojom se zaista želi pomoći u našim nastojanjima da Varaždin bude ljepši i bolji. To ionako više govori o njima, a moj je zadatak da brinem o onoj velikoj većini dobrih, poštenih i radišnih Varaždinki i Varaždinaca koji prepoznaju moj trud i rad.            

Idemo na konkretna pitanja, jesmo li došlo do kraja sage o balama? Što je slijedeće i kada će napokon krenuti prva bala?

Tek sada vjerujem da jesmo, ali bit ću u to siguran tek kad zadnja bala nestane. Bale su ogroman teret našem gradu, kako u ekološkom, tako i u gospodarskom, a u političkom smislu najružnija priča na obrazima varaždinskih političara u proteklih 20 godina. Nema nikakvog smisla ovdje ponavljati sve što se dešavalo u tom vremenu, ali treba reći tko ih je riješio i to će ostati tako zauvijek. Bale je riješio gradonačelnik Neven Bosilj koji je vodio tim u kojem su uz mene kao njegovog zamjenika i direktora Varkoma Brunu Istera bile još tri stručne osobe s bogatim iskustvom u tom području – konzultantica Mirka Jozić, profesorica Aleksandra Anić Vučinić i odvjetnica Željka Brlečić. Naravno, najveće zasluge idu građanima Varaždina koji su nam dali povjerenje na izborima i ja im se ovim putem još jednom zahvaljujem. Zahvala ide i premijeru koji je donio pametnu političku odluku da Vlada u potpunosti financira sanaciju odlagališta i time si pripiše dio zasluga.

Krajem prošle godine konačno je potpisan ugovor s izvođačem radova. U slijedećih desetak dana očekujemo potpisivanje ugovora s Fondom za zaštitu okoliša, a nakon toga kreće uvođenje izvođača u posao. Vjerujem da će bale krenuti do kraja siječnja i zauvijek nestati početkom 2025.

Drugi veliki projekt vaše uprave je konačno rješenje famozne “Kućanske rampe”. Vaše je rješenje podvožnjak nešto sjevernije koji spaja Supilovu sa zapadne strane pruge i ulicu Adolfa Wisserta s istočne. Još uvijek je dosta nepoznanica o tom projektu, možete li nam reći nešto više?

Ne moram posebno napominjati da se o rješenjima tzv. Kućanske rampe raspravlja već pola stoljeća. Bilo je raznih rješenja, uglavnom neprovedivih, odnosno vrlo teško provedivih uz okolnosti u kojima živimo i u kojima djelujemo. Neka od tih bi u svojoj realizaciji zahtijevala izmicanja glavnog gradskog kolektora, kolosijeka pruge, višegodišnja rješavanja raznih imovinsko-pravnih odnosa i izvlaštenja koja nekad traju 5 i više godina, otkupe ili rušenja privatnih obiteljskih kuća. Zato smo tražili pomoć struke kako bi došli do novog, izvedivog rješenja i došli do podvožnjaka Supilova – Wissertova. To rješenje je u potpunosti usklađeno sa Hrvatskim željeznicama koje su nam ustupile dio svojeg zemljišta, a Ministarstvo prometa je taj podvožnjak proglasilo strateškim i obećalo financiranje kada se za njega ishodi građevinska dozvola.

U javnosti su počele rasprave oko tog rješenja, a došlo je i do nezadovoljstva dijela stanara Wissertove ulice. Smatrate li da bi moglo doći do zaustavljanja tog važnog projekta?

Rješenje je izazvalo očekivano negodovanje dijela stanara iz Wissertove ulice, koji su najbliže podvožnjaku. Strah je dijelom i posljedica dezinformacije da će tom ulicom prometovati kamioni, što nije točno. Drugi problem koji muči dio stanara je mogućnost pristupa iz njihovih dvorišta što je ovim projektom također riješeno, a sve to je i rečeno na nedavnom sastanku grupe građana kod gradonačelnika. Prema ovom novom rješenju stari će prijelaz biti zatvoren za automobilski promet, ali bi trebao ostati za prolaz biciklistima i pješacima, dok će se u podvožnjaku pronaći mjesta i za kvalitetno rješenje biciklističkog prometa iz kvarta iza pruge prema gradu. Odmah po završetku javnog natječaja za glavni projekt organizirat ćemo javnu tribinu i dati odgovore na sva pitanja građana. Podvožnjak ne smije postati nova pozornica za politička prepucavanja i skupljanje jeftinih političkih poena oporbe, a mi ćemo i ovaj projekt vodit javno, transparentno i stručno u interesu daljeg razvoja našega grada.

Kada bi trebali početi radovi na podvožnjaku?

Glavni projekt i građevinska dozvola očekuju se do kraja godine, nakon toga slijedi javna nabave za radove. Sredstva bi trebalo osigurati Ministarstvo prometa. Bilo bi sjajno kad bismo započeli radove do kraja ovog mandata, odnosno u proljeće iduće godine, uz očekivani završetak podvožnjaka 2026.      

Po čemu će Varaždinci pamtiti prošlu godinu kad je u pitanju rad vaše gradske uprave?

Nakon izvanrednih izbora za Gradsko vijeće prionuli smo realizaciji projekata iz našega programa. Od većih infrastrukturnih projekata tu je svakako početak izgradnje novog dječjeg vrtića u Hrašćici, završena je Sortirnica koja bi uskoro trebala početi s radom, postavljeno je 30-tak od ukupno 95 setova polupodzemnih spremnika za otpad. Posebnu pažnju ulažemo u uređenje povijesne jezgre, samo u 2023. u centru je napravljeno više nego u zadnjih 10 godina – uređen je Europski trg (bivši Habdelićev trg), uređene su ulica Vatroslava Lisinskog i Gundulićeva (Dućanska), započeta je energetska obnova Starog grada, a povodom 500. obljetnice u potpunosti je obnovljena Gradska vijećnica. Dobili smo 5 mil. € izravno od Europske komisije za uređenje Dravske park šume. Uveden je besplatni javni prijevoz za sve umirovljenike i besplatni produženi boravak te zapošljavanje dodatnih školskih psihologa. Grad dodatno sufinancira medicinsku oplodnju i pokriva troškove smještaja roditelja djece starije od 3 godine u OB Varaždin. Napravljeno je novo dječje igralište u Gojancu i košarkaško u Istarskoj. Ovogodišnji jubilarni 25. Špancirfest bio je najbolji dosad, a Advent s fantastičnim gradom Djeda mraza u dvorištu palače Sermage apsolutni je hit u Hrvatskoj i izvan nje. Varaždinske barokne večeri bile su uobičajeno na najvišoj umjetničkoj razini, a posebno izdvajam i dobivanje prestižene titule prvog UNESCO-vog kreativnog grada glazbe u Hrvatskoj.

Koji su prioriteti gradske uprave za 2024.?

Mnoštvo je velikih i nešto manje velikih projekata koje imamo u planu za ovu godinu. Među glavnim prioritetima svakako je završetak novog dječjeg vrtića i zgrade s novih 12 POS stanova u Hrašćici. Također, krećemo s izgradnjom prve od 6 zgrada za priuštivo stanovanje mladih u nastavku ulice Ivana Nepomuka Petrovića iza Konzuma kod groblja. Cijena kvadrata će biti oko 1.500 eura, a prva zgrada s 30 stanova će biti gotova na proljeće 2025. U sklopu ITU mehanizma idemo u preuređenje bivšeg Kina Dom u Kukuljevićevoj u Centar kreativnih industrija (7 mil. €) i Centar predinkubacije u pametnoj industriji FOI-a (6 mil. €). Krajem godine očekujemo i natječaje za projekt Varaždinske kuće u Gajevoj i uređenja Sinagoge kao i mnoge druge manje projekte.

Zadnjih se dana i tjedana puno raspravlja o novom poreznom sustavu, ukidanju prireza i novim stopama poreza na dohodak. Bilo je i teških riječi između gradonačelnika Bosilja i župana Stričaka na ovu temu.

Stvar je prilično jednostavna za objasniti – HDZ-ova porezna reforma je u stvari politička farsa ili bolje reći predizborna reforma. Vlada je potezom pera ukinula prirez iz kojeg se u Varaždinu financiraju različite djelatnosti (Javno vatrogasna postrojba npr.) i razni nadstandardi u socijali, obrazovanju, kulturi (HNK 2 mil. €) i sportu. Tako su prebacili političku odgovornost na gradonačelnike ili načelnike koji nisu imali izbora nego podići porez na dohodak kako bi kompenzirali gubitak tih prihoda. Tvrditi da se ne mora dizati porez na dohodak jer se proračun bolje puni je smiješno jer smo svjesni da su se i rashodi za plaće i usluge zbog inflacije bitno povećali. Ono što Vlada ne želi reći je da je ukidanjem prireza uzela jedini porez koji je 100% ostajao u proračunu Grada. Kod poreza na dohodak to nije slučaj jer se on dijeli na način da 75% poreza ide Gradu, 20 % Županiji, a preostalih 5% ide u Fond za izravnavanje. Tako će građani Varaždina kroz porez na svoju plaću u 2024. uplatiti čak 10 mil. € za administrativni aparat županije koji ima više zaposlenih nego grad Varaždin, a realno puno manji opseg posla. Zato su pravi dobitnici ove kvazi reforme su ustvari Županije od kojih je 80% HDZ-ovih pa će ovom “reformom” dobiti još više novca, a gradovi u kojima većinom nisu HDZ-ovi čelnici dobiti manje i još ispadaju krivi jer su “zločesto” digli porez. Da je sve to predizborna “kuhinja” u režiji HDZ-a postalo je jasno kada su neki čelnici iz redova HDZ-a prvo podigli porez, a onda dobili po prstima iz središnjice i morali brže bolje poništavati prethodne odluke, kao npr. gradonačelnik Novog Marofa ili načelnik Svetog Ilije.

Vidi se da je kampanja već žestoko krenula. Što očekujete od ove kampanje i kakve rezultate izbora očekujete?

Očekujem prljavu kampanju od strane HDZ-a jer kako drugačije nazvati zadnje priopćenje županijskog HDZ-a koje potpisuje župan Stričak u kojem se moja i gradonačelnikova privatna obiteljska putovanja uzimaju kao primjer neracionalnog trošenja gradskog novca?? U nedostatku pravih argumenata, posegnulo se za najprozirnijim lažnim konstrukcijama i osobnim napadima. Taj primitivni diskurs župana Stričaka traje od početka njegova mandata, odnosno već dvije i pol godine. Vrlo često je napadao na najprimitivniji i najružniji način, u brojnim prilikama prozivao i vrijeđao na osobnoj razini. Taj politički “bonton” kakvog je on nametnuo ne prilični našem sjeveru, našem mirnom i radišnom duhu. Podsjećam župana Stričaka da je i njegov prethodnik na toj funkciji zbog primitivizma i vrijeđanja izgubio izbore i ako nastavi u tom stilu čega ga ista sudbina. Varaždin je grad kulture i svatko tko prijeđe granicu biva kažnjen, a on je tu granicu odavno prešao.

Što se pak naše komunikacije tiče mi ćemo našu kampanju voditi na pristojan i našem sjeveru primjeran način, promovirajući vrijednosti tolerancije i solidarnosti, odgovornosti i radišnosti, napretka i razvoja. To su upravo one vrijednosti koje smo promovirali i u redovnim lokalnim izborima kad smo pobijedili u izborima za gradonačelnika, ali i na izvanrednim izborima za Gradsko vijeće kad je SDP uvjerljivo pobijedio i dobio uvjerljivo najveći broj vijećnika u Gradskom vijeću. Gradska organizacija SDP-a koju vodim od 2017. u ovom trenutku je jedna od najjačih i najboljih organizacija SDP-a u cijeloj Hrvatskoj. To se zorno moglo vidjeti na nedavnoj stranačkoj Konvenciji SDP-a Varaždinske županije koji uspješno vodi saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora održanoj u varaždinskoj Areni. Pokazali smo da znamo i možemo voditi i mijenjati Varaždin, a na taj način ćemo mijenjati i voditi Varaždinsku županiju i Hrvatsku. Uvjeren sam da će SDP-ova lista na predstojećim izborima za Hrvatski sabor dobiti uvjerljivo većinsku potporu od birača s područja Varaždina, ali i cijele Varaždinske županije, kao i u našoj 3. izbornoj jedinici. Važno je da naši sugrađani izađu na izbore u što većem broju kako bi se u Hrvatskoj dogodila promjena kojoj svjedoče u Varaždinu.

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje