Povežite se s nama

U fokusu

Ne pristaju na povišicu od 8 posto, pa radnici Hrvatskih voda najavili štrajk

Objavljeno:

- dana

Sindikalni povjerenici PPDIV-a u državnoj tvrtki Hrvatske vode donijeli su jednoglasnu odluku o inicijativi za pokretanje štrajka, piše Danica.

Sastanak je održan u srijedu. U PPDIV-u kažu kako to znači da uskoro kreću referendumi o prihvaćanju inicijative za štrajk koji će se provesti među članovima sindikata u Hrvatskim vodama.

Ovaj je tjedan ministru gospodarstva Damiru Habijanu poslan i zahtjev za održavanjem sastanka kako bi ga upoznali s cijelom situacijom vezanom uz tijek pregovora o izmjenama kolektivnog ugovora i izostanku dogovora.

Sindikat PPDIV-a kaže kako je spreman pokriti sve eventualne financijske troškove radnika članova u slučaju potrebe jer ima štrajkaški fond iz kojeg se mogu pokriti troškovi svih članova i u slučaju da štrajk potraje duže od mjesec dana.

Menadžment Hrvatskih voda tijekom pregovora nije odustao od prijedloga da se osnovica plaće poveća za 8 posto. No, u sindikatu PPDIV-a su izračunali kako bi takvo povećanje plaća značilo kako bi mnogi radnici bili plaćeni ispod zajamčenog minimalca koji od ove godine iznosi 840 eura bruto.

U Hrvatskim vodama su rekli kako će taj problem rješavati isplatom stimulacija radnicima koji su ispod minimalca, ali u sindikatu kažu da se s takvom praksom nikako ne mogu složiti.

PPDIV je predložio da se osnovica plaće poveća u dva koraka: odmah za predloženih 8 posto uz podizanje bruto fiksnog dodatka na 100 eura, te daljnje povećanje osnovice za dodatnih 6 posto od 1. ožujka. Ali, poslodavac na to nije pristao.

Postupak mirenja ni nakon četiri sastanka nije uspio, pa je sad izgledan štrajk. O tome će u danima koji slijede odlučivati radnici na referendumu. Inače, u Hrvatskim je vodama zaposleno ukupno 1180 ljudi.

Izvor: Danica

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje