Povežite se s nama

U fokusu

Mještani Gojanca iz svojih će džepova financirati uređenje groblja u Vidovcu?

Objavljeno:

- dana

Hoće li mještani Gojanca iz svojih džepova financirati uređenje groblja u Vidovcu?

Naime, još 1993. godine i novim lokalnim ustrojem, naselje Gojanec u Općini Vidovec teritorijalno je pripalo Gradu Varaždinu, čime su se počeli gomilati problemi mještana jer i dalje pripadaju Župi Vidovec, a za pokop svojih mještana koriste groblje u Vidovcu.

Sufinanciranje?

Općinski načelnik Bruno Hranić već je nekoliko puta uputio zahtjev gradonačelniku Ivanu Čehoku da riješi probleme oko kapitalnih investicija na groblju, navode iz Općine Vidovec, no od gradonačelnika – ni glasa. Zahtjev su uputili i predstavnici Mjesnog odbora Gojanec, koje je gradska vlast sve to vrijeme također ignorirala.

No, o kakvim je kapitalnim investicijama riječ? Radi se o potrebi sufinanciranja izgradnje parkirališta i novog dijela groblja s obzirom na to da 9 % grobnih mjesta na vidovečkom groblju pripada mještanima prigradskog naselja Gojanec.

Podsjetimo, isti slučaj ima Općina Vidovec s Gradom Ivancem, što se odnosi na naselje Tužno. Općina i Grad Ivanec potpisali su već drugi sporazum o sufinanciranju kapitalnih investicija na groblju u Radovanu, u kojem Općina sudjeluje s iznosom od 40 %.

No, do takvog sporazuma s Gradom Varaždinom nikako da dođe, objašnjavaju iz Općine Vidovec, unatoč tomu što se radi o malom postotku koji bi Grad trebao izdvojiti za investicije, koje su dosad sveukupno iznosile oko milijun kuna.

– Gradonačelnik Čehok svojim potpuno neargumentiranim odgovorima na pitanja gradskih vijećnika i dalje marginalizira mještane Gojanca, dok se u samom Gradu izvode kojekakve investicije, više ili manje populističkog karaktera. Sramotno je da se ne udostoji odgovoriti na tri dopisa koji su mu upućeni, a isto tako i na zahtjeve da se održi sastanak.

Na isti način tretira i svoj Mjesni odbor, kao i sve žitelje Gojanca, što su potvrdili i sami predstavnici Mjesnog odbora. Za uređenje u posljednjih 25 godina nije izdvojena ni kuna, osim 50-ak čempresa koje je osigurao gradonačelnik Habuš putem gradskog poduzeća Parkovi. Osim pitanja groblja, postoji i pitanje gradnje i održavanja crkvenih objekata Župe Vidovec, čiji su župljani mještani Gojanca.

– Ovo je jedan žalostan primjer kako su često rubni dijelovi Grada prepušteni sami sebi – naveo je načelnik Hranić

O tome mogu očekivati još ciničniji odgovor gradonačelnika, ako će se i udostojati odgovoriti – ogorčen je načelnik Hranić, koji će, sukladno odluci Općinskog vijeća Općine Vidovec, iznos od 79.000 kuna morati naplatiti od samih mještana Gojanca.

Hranić dodaje da je Općina spremna financirati kapitalna ulaganja na gradskom groblju za pokojnike sa svog područja, no riječ je o promilima od ukupnog broja grobnih mjesta kojima Grad raspolaže, za razliku od vidovečkoga groblja.

– Zar je Gradu, koji se hvali prepunom blagajnom i viškom prihoda, toliki problem tih 79.000 kuna? Ovo je jedan žalostan primjer kako su često rubni dijelovi Grada prepušteni sami sebi, bez imalo brige gradske vlasti o njihovim životnim uvjetima i problemima sve dok ne dođu izbori, kada najednom postanu jako bitna karika u glasačkoj mašineriji. Nakon izbora, „tko vas šiša“! – rezolutan je načelnik Hranić.

Iz Grada Varaždina kratko komentiraju da iz proračuna Grada dosad nije planirano izdvajanje određenih sredstava za uređenje groblja u Vidovcu s obzirom na stav Grada da sve financira putem tvrtke Parkovi.

– Najprije se moramo sastati s načelnikom Hranićem i sve raspraviti. Čut ćemo ideje koje ima, pa ćemo vidjeti možemo li pomoći, jer sada osiguravamo sredstva samo za gradsko područje – objasnili su u Gradu. Ni kunu, također, nisu izdvojili ni za sakralne objekte na području susjedne općine.

U fokusu

Predrag Štromar nastavlja zastupati građansku, civiliziranu i umjerenu politiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Konstituiranjem 11. saziva Hrvatskog sabora i polaganjem prisege, saborski zastupnik HNS-a Predrag Štromar započeo je svoj četvrti zastupnički mandat. Djelovat će u Klubu zastupnika HNS-a i nezavisnih zastupnika zajedno sa zastupnicima Amirom Hodžićem i Veljkom Kajtazijem.

U svom radu i borbi za još prosperitetniju i uspješniju Hrvatsku i dalje ću biti snažno posvećen interesima i potrebama prije svega našeg Sjevera, kako bi i u narednom periodu ostvarili zacrtane ciljeve u realizaciji programa i projekata koji su pred nama – poručio je Predrag Štromar.

Posebnu pažnju, naglasio je Štromar, posvetit će zaštiti i jačanju liberalnih vrijednosti,  kako bi se  očuvali dostignuti standardi u zaštiti i promicanju ljudskih i manjinskih prava i dodatno ih ojačali.

Zastupajući politike HNS-a, Predrag Štromar i dalje će u Hrvatskom saboru biti glas građanske, civilizirane i umjerene politike kako bi očuvali političku stabilnost i kontinuitet razvojnih programa i reformi.

Nastavite čitati

U fokusu

Ostvarena rekordna izdvajanja Varaždinske županije za udruge civilnog društva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Besplatne radionice za sve koji pružaju palijativnu skrb najteže oboljelim sugrađanima, promocija lokalno proizvedene hrane te proizvoda i usluga OPG-ova, omogućavanje  sportskih aktivnosti osobama s invaliditetom te poticanje mladih da aktivnije sudjeluju u društvenom životu i očuvanju povijesne baštine – to su četiri od čak 251 programa udruga koji će zahvaljujući potpori Varaždinske županije biti provedeni tijekom ove godine.

Rezultate Javnog natječaja za financiranje programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge na području Varaždinske županije u 2024. predstavio je danas župan Anđelko Stričak na prigodnoj svečanosti u Županijskoj palači na kojoj je bio predsjednik Županijske skupštine dr. sc. Josip Križanić, kao i županijski pročelnici Renata Skoko, dr. sc. Miroslav Huđek, Ljubica Božić i Darko Majhen.

– Nakon što smo dodijelili sredstva za različite programe u kulturi i sportu, po ovom javnom pozivu dodijeljujemo ukupno 235.425 eura za programe 251 udruge. Provodit će niz programa koji se odnose na gotovo sva područja života, na podršku osobama s invaliditetom, zaštitu zdravlja, socijalnu skrb, zaštu okoliša, na vatrogasce, branitelje, dragovoljce, ribolovce, lovce, poljoprivredne proizvođače,… Iz godine u godinu povećavamo sredstva za rad naših udruga. Često ističem da treba vrednovati trud i angažman svih njihovih članova, jer Županija mora prepoznati i podržati rad i entuzijazam svakoga tko je voljan sudjelovati u radu udruga te dati svoje slobodno vrijeme i novac – istaknuo je župan Stričak.

Podsjetio je da je za programe u kulturi dodijeljeno 206.330 eura, a za sportske udruge 280 tisuća eura.

– Ovo su rekordna izdvajanja Varaždinske županije za civilno društvo. Za programe udruga prijavljene kroz tri natječaja izdvojili smo 721.755 eura ili 15,8 posto više nego prošle godine, koja je tada bila rekordna – naveo je župan Stričak. 

Svečanost je bila prilika da se predstave programi udruga iz različitih područja.

Hrvatsko društvo medicinskih sestara u palijativnoj skrbi osnovano je 2015. godine, a s ciljem osnaživanja i stručnog usavršavanja medicinskih sestara u palijativnoj skrbi. Društvo ima sjedište u Varaždinu, gdje je i osnovano, ali djeluje na području cijele Hrvatske. Podršku Županije dobili su za program „Dostojanstvo palijativne skrbi u kući“.

– Naše Društvo je prije 10 godina osnovano u Domu zdravlja Varaždinske županije, kada je i započelo s intenzivnim zagovaranjem palijativne skrbi na području cijele Hrvatske. Kroz sve te godine članovi našeg društva sudjeluju u razvoju palijativne skrbi u suradnji s nadležnim ministarstvima i komorama, obrazovnim sustavom, radom u službama specijalističke palijative. Svoje znanje i vještine prenose organiziranjem besplatnih radionica za sve koji na bilo koji način pružaju palijativnu skrb. Upravo zbog toga nam je svih ovih godina iznimno važna podrška Varaždinske županije. Ovim projektom, kao i svima prethodnima želja nam je osnažiti sve one koji pružaju palijativnu skrb na području Varaždinske županije putem besplatnih radionica. Poznato je da oko 75 posto bolesnika želi do kraja svoga života ostati kod kuće, a naša dužnost kao zajednice je da im to omogućimo na dostojanstven način, što smo i istaknuli u nazivu ovogodišnjeg projekta – rekla je Nataša Dumbović, tajnica i jedna od osnivača Hrvatskog društva medicinskih sestara u palijativnoj skrbi, koja je prvi koordinator za palijativnu skrb u Hrvatskoj koji je ugovoren s HZZO-om. 

Lokalna akcijska grupa – Sjeverozapad sjedište ima u Lepoglavi, jedan su od 58 LAG-ova u Hrvatskoj, a djeluju na području sjeverozapadnog dijela županije koje obuhvaća 15 gradova i općina. Glavna zadaća LAG-a je promicati ruralni razvoj i pružati direktnu potporu lokalnom stanovništvu, a putem LEADER programa – inicijative Europske unije za potporu projektima koji će oživjeti ruralna područja i stvoriti nova radna mjesta. Potporu Županije dobili su za program „Promocija poljoprivrede i poljoprivrednih proizvoda s područja LAG-a Sjeverozapad“.

– Među 58 lokalne akcijske grupe u Hrvatskoj, LAG Sjeverozapad je sigurno u samom vrhu uspješnosti u provedbi natječaja iz Programa ruralnog razvoja. U proteklom programskom razdoblju dodijelili smo više od 2 milijuna eura bespovratnih sredstava kroz natječaje za male poljoprivrednike te za 14 jedinica lokalne samouprave s našeg područja. Kroz Mjeru 6.3. bespovratnim sredstvima podržali smo naše male poljoprivredne proizvođače, koji su tim sredstvima uglavnom obnovili poljoprivrednu mehanizaciju i tako povećali svoju konkurentnost na tržištu. Zahvaljujući Mjeri 7.4. općine i gradovi na našem području realizirali su projekte koji su prijavili na natječaj LAG-a, a koji su uglavnom bili vezani uz malu društvenu infrastrukturu. Na natječaj Županije javili smo se kako bismo proveli program za koji putem LEADER programa ne možemo dodjeljivati potpore, pa vam zahvaljujem što ste prepoznali naše program. Putem njega ćemo prvenstveno podizati svijest o važnosti lokalno proizvedene hrane, promovirati proizvode i usluge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te organizirati edukacijske radionice za naše poljoprivrednike – rekao je Emil Tkalec, LEADER menadžer i tajnik LAG-a Sjeverozapad.

Parasportski savez Varaždinske županije djeluje od 1992. godine, a okuplja osam klubova: Parapikado klub Varaždin, Klub paraviseće kuglane Varaždin, Parašahovski klub Varaždin, Boćarski klub cerebralne i dječje paralize Varaždin, Boćarski klub osoba s invaliditetom Hvidra Varaždin, Plivački klub Vidra, Parastolnoteniski klub osoba s invaliditetom Varaždin i Košarski klub invalida Varaždin. Na natječju su dobili potporu za svoj program „Sport za sve – parasportski program za osobe s invaliditetom u Varaždinskoj županiji“, o čemu je više rekao tajnik Saveza Krunoslav Pavlinec.

– Glavni cilj ovog našeg programa je osigurati pristupačne sportske aktivnosti za osobe s invaliditetom, a time u osam naših klubove uključiti nove članove, pa tako i djecu i mlade s teškoćama u razvoju. Angažirat ćemo stručne trenere i podršku za bavljenje pikadom, šahom, boćanjem, visećom kuglanom i boccijom. Bilo kakva sportska aktivnost ima pozitivne učinke na zdravlje osoba s invaliditetom, no isto tako želimo doprinijeti socijalnoj integraciji te potaknuti zajedništvo, prijateljstvo i druženje među članovima našeg Saveza – rekao je Pavlinec.

Udruga Črni Maček Ludbreški već niz godina brižno čuva tradiciju fašnjakovanja u Ludbregu, staru 511 godina. Do 1998. djeluju kao Ludbreški fašnjanski odbor, a od 1998., dakle već 26 godina, kao udruga Črni Maček Ludbreški. Od Varaždinske županije su dobili potporu za program „Ludbreg – grad proštenište, hodočašća i legendi“. 

– Pod sloganom „Pravo na ponos naslijeđa i njegovanje tradicije običaja kraja i grada“ naša udruga njeguje narodne običaje našega grada i kraja. Ponosni smo što su pronađeni pisani dokumenti koji pokazuju da su se događanja slična fašnjaku u našem kraju odvijala još davne 1411. godine. Danas sudjelujemo u organizaciji raznih kulturnih i društvenih događanja u Ludbregu, kao što su Fašnjak, Rođendan Ludbrege, Ljetni cinkuš ludgreški, Ludbreški jesenski karneval i druge. S obzirom da Ludbreg ima i rimsko naslijeđe, ovim projektom ćemo nastojati animirati što veći broj mladih da aktivnije sudjeluju u društvenom životu i očuvanju povijesne baštine. Nažalost, u posljednje vrijeme, kao i većina drugih neprofitnih udruga, ”bijemo teški boj s financijama, zbog čega smo se i prijavili na ovaj natječaj. Zahvaljujemo Županiji što je prepoznala naš rad i program te nam dodijelila potporu – rekao je Dražen Filipović.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje