POU

Hoće li mještani Gojanca iz svojih džepova financirati uređenje groblja u Vidovcu?

Naime, još 1993. godine i novim lokalnim ustrojem, naselje Gojanec u Općini Vidovec teritorijalno je pripalo Gradu Varaždinu, čime su se počeli gomilati problemi mještana jer i dalje pripadaju Župi Vidovec, a za pokop svojih mještana koriste groblje u Vidovcu.

Sufinanciranje?

Općinski načelnik Bruno Hranić već je nekoliko puta uputio zahtjev gradonačelniku Ivanu Čehoku da riješi probleme oko kapitalnih investicija na groblju, navode iz Općine Vidovec, no od gradonačelnika – ni glasa. Zahtjev su uputili i predstavnici Mjesnog odbora Gojanec, koje je gradska vlast sve to vrijeme također ignorirala.

Supernova

No, o kakvim je kapitalnim investicijama riječ? Radi se o potrebi sufinanciranja izgradnje parkirališta i novog dijela groblja s obzirom na to da 9 % grobnih mjesta na vidovečkom groblju pripada mještanima prigradskog naselja Gojanec.

Podsjetimo, isti slučaj ima Općina Vidovec s Gradom Ivancem, što se odnosi na naselje Tužno. Općina i Grad Ivanec potpisali su već drugi sporazum o sufinanciranju kapitalnih investicija na groblju u Radovanu, u kojem Općina sudjeluje s iznosom od 40 %.

No, do takvog sporazuma s Gradom Varaždinom nikako da dođe, objašnjavaju iz Općine Vidovec, unatoč tomu što se radi o malom postotku koji bi Grad trebao izdvojiti za investicije, koje su dosad sveukupno iznosile oko milijun kuna.

– Gradonačelnik Čehok svojim potpuno neargumentiranim odgovorima na pitanja gradskih vijećnika i dalje marginalizira mještane Gojanca, dok se u samom Gradu izvode kojekakve investicije, više ili manje populističkog karaktera. Sramotno je da se ne udostoji odgovoriti na tri dopisa koji su mu upućeni, a isto tako i na zahtjeve da se održi sastanak.

Na isti način tretira i svoj Mjesni odbor, kao i sve žitelje Gojanca, što su potvrdili i sami predstavnici Mjesnog odbora. Za uređenje u posljednjih 25 godina nije izdvojena ni kuna, osim 50-ak čempresa koje je osigurao gradonačelnik Habuš putem gradskog poduzeća Parkovi. Osim pitanja groblja, postoji i pitanje gradnje i održavanja crkvenih objekata Župe Vidovec, čiji su župljani mještani Gojanca.

– Ovo je jedan žalostan primjer kako su često rubni dijelovi Grada prepušteni sami sebi – naveo je načelnik Hranić

O tome mogu očekivati još ciničniji odgovor gradonačelnika, ako će se i udostojati odgovoriti – ogorčen je načelnik Hranić, koji će, sukladno odluci Općinskog vijeća Općine Vidovec, iznos od 79.000 kuna morati naplatiti od samih mještana Gojanca.

Hranić dodaje da je Općina spremna financirati kapitalna ulaganja na gradskom groblju za pokojnike sa svog područja, no riječ je o promilima od ukupnog broja grobnih mjesta kojima Grad raspolaže, za razliku od vidovečkoga groblja.

– Zar je Gradu, koji se hvali prepunom blagajnom i viškom prihoda, toliki problem tih 79.000 kuna? Ovo je jedan žalostan primjer kako su često rubni dijelovi Grada prepušteni sami sebi, bez imalo brige gradske vlasti o njihovim životnim uvjetima i problemima sve dok ne dođu izbori, kada najednom postanu jako bitna karika u glasačkoj mašineriji. Nakon izbora, „tko vas šiša“! – rezolutan je načelnik Hranić.

Iz Grada Varaždina kratko komentiraju da iz proračuna Grada dosad nije planirano izdvajanje određenih sredstava za uređenje groblja u Vidovcu s obzirom na stav Grada da sve financira putem tvrtke Parkovi.

– Najprije se moramo sastati s načelnikom Hranićem i sve raspraviti. Čut ćemo ideje koje ima, pa ćemo vidjeti možemo li pomoći, jer sada osiguravamo sredstva samo za gradsko područje – objasnili su u Gradu. Ni kunu, također, nisu izdvojili ni za sakralne objekte na području susjedne općine.

Komentari

Komentara