Povežite se s nama

U fokusu

Mještani Gojanca iz svojih će džepova financirati uređenje groblja u Vidovcu?

Objavljeno:

- dana

Hoće li mještani Gojanca iz svojih džepova financirati uređenje groblja u Vidovcu?

Naime, još 1993. godine i novim lokalnim ustrojem, naselje Gojanec u Općini Vidovec teritorijalno je pripalo Gradu Varaždinu, čime su se počeli gomilati problemi mještana jer i dalje pripadaju Župi Vidovec, a za pokop svojih mještana koriste groblje u Vidovcu.

Sufinanciranje?

Općinski načelnik Bruno Hranić već je nekoliko puta uputio zahtjev gradonačelniku Ivanu Čehoku da riješi probleme oko kapitalnih investicija na groblju, navode iz Općine Vidovec, no od gradonačelnika – ni glasa. Zahtjev su uputili i predstavnici Mjesnog odbora Gojanec, koje je gradska vlast sve to vrijeme također ignorirala.

No, o kakvim je kapitalnim investicijama riječ? Radi se o potrebi sufinanciranja izgradnje parkirališta i novog dijela groblja s obzirom na to da 9 % grobnih mjesta na vidovečkom groblju pripada mještanima prigradskog naselja Gojanec.

Podsjetimo, isti slučaj ima Općina Vidovec s Gradom Ivancem, što se odnosi na naselje Tužno. Općina i Grad Ivanec potpisali su već drugi sporazum o sufinanciranju kapitalnih investicija na groblju u Radovanu, u kojem Općina sudjeluje s iznosom od 40 %.

No, do takvog sporazuma s Gradom Varaždinom nikako da dođe, objašnjavaju iz Općine Vidovec, unatoč tomu što se radi o malom postotku koji bi Grad trebao izdvojiti za investicije, koje su dosad sveukupno iznosile oko milijun kuna.

– Gradonačelnik Čehok svojim potpuno neargumentiranim odgovorima na pitanja gradskih vijećnika i dalje marginalizira mještane Gojanca, dok se u samom Gradu izvode kojekakve investicije, više ili manje populističkog karaktera. Sramotno je da se ne udostoji odgovoriti na tri dopisa koji su mu upućeni, a isto tako i na zahtjeve da se održi sastanak.

Na isti način tretira i svoj Mjesni odbor, kao i sve žitelje Gojanca, što su potvrdili i sami predstavnici Mjesnog odbora. Za uređenje u posljednjih 25 godina nije izdvojena ni kuna, osim 50-ak čempresa koje je osigurao gradonačelnik Habuš putem gradskog poduzeća Parkovi. Osim pitanja groblja, postoji i pitanje gradnje i održavanja crkvenih objekata Župe Vidovec, čiji su župljani mještani Gojanca.

– Ovo je jedan žalostan primjer kako su često rubni dijelovi Grada prepušteni sami sebi – naveo je načelnik Hranić

O tome mogu očekivati još ciničniji odgovor gradonačelnika, ako će se i udostojati odgovoriti – ogorčen je načelnik Hranić, koji će, sukladno odluci Općinskog vijeća Općine Vidovec, iznos od 79.000 kuna morati naplatiti od samih mještana Gojanca.

Hranić dodaje da je Općina spremna financirati kapitalna ulaganja na gradskom groblju za pokojnike sa svog područja, no riječ je o promilima od ukupnog broja grobnih mjesta kojima Grad raspolaže, za razliku od vidovečkoga groblja.

– Zar je Gradu, koji se hvali prepunom blagajnom i viškom prihoda, toliki problem tih 79.000 kuna? Ovo je jedan žalostan primjer kako su često rubni dijelovi Grada prepušteni sami sebi, bez imalo brige gradske vlasti o njihovim životnim uvjetima i problemima sve dok ne dođu izbori, kada najednom postanu jako bitna karika u glasačkoj mašineriji. Nakon izbora, „tko vas šiša“! – rezolutan je načelnik Hranić.

Iz Grada Varaždina kratko komentiraju da iz proračuna Grada dosad nije planirano izdvajanje određenih sredstava za uređenje groblja u Vidovcu s obzirom na stav Grada da sve financira putem tvrtke Parkovi.

– Najprije se moramo sastati s načelnikom Hranićem i sve raspraviti. Čut ćemo ideje koje ima, pa ćemo vidjeti možemo li pomoći, jer sada osiguravamo sredstva samo za gradsko područje – objasnili su u Gradu. Ni kunu, također, nisu izdvojili ni za sakralne objekte na području susjedne općine.

U fokusu

Pacijent sa slomljenim rebrom u OB Varaždin čekao nalaz dva i pol sata, evo što kažu iz Bolnice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stara kirurgija OB Varaždin, ravnateljstvo

U redakciju Regionalnog tjednika javila nam se čitateljica koja se požalila na dugo čekanje njezinog oca sa slomljenim rebrom na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu (kirurgija) Opće bolnice Varaždin u vrijeme kada tamo nije bilo drugih pacijenata.

Naime, kako kaže, njezin otac je u četvrtak, 20. siječnja, u večernjim satima pao i slomio rebro te je primljen na Hitnu u Varaždinu, a nakon RTG-a je čekao gotovo dva i pol sata na daljnju obradu.

– Učinjen mu je RTG i oko 19 sati mu je rečeno da će liječnik/liječnica doći za 10 minuta za daljnju obradu, no on je u zgradi OHBP-a – kirurgije sjedio u čekaoni i liječnika/liječnicu čekao gotovo dva i pol sata, odnosno do 21:30, kada mu je izvađena krv i tada su pregledane slike. Jedva je disao – rekla je čitateljica te dodala da do tog vremena u bolničkim prostorijama nije bilo nikoga od medicinskog osoblja ni drugih pacijenata, a poslala nam je i video iz kojeg je to vidljivo.

Kako bismo doznali o čemu je riječ, odnosno koji je razlog dugom čekanju unatoč činjenici da tamo nije bilo drugih pacijenata, poslali smo upit varaždinskoj Bolnici.

Odgovor ravnatelja Damira Poljaka donosimo u cijelosti:

„Dana 20. siječnja 2022. godine u 19:11 sati pacijent je zaprimljen u OHBP-kirurgija Opće bolnice Varaždin. Pregledan je, procijenjena je razina hitnosti te je po pregledu upućen na radiološku obradu (snimke prsnog koša i rebara). Nalaz očitanih slika stigao je u 21:32 sati. Temeljem nalaza RTG snimki indicirana je dodatna radiološka obrada (UZV) abdomena kao i dodatna laboratorijska  dijagnostika. Po pristizanju nalaza pacijent je otpušten na kućno liječenje u 22:18 sati.

Svjesni smo da se to pacijentu ili obitelji doima kao dugo čekanje, no isto tako moramo biti svjesni da je u ta tri sata učinjen pregled liječnika,  RTG snimke, UZV trbuha kao i laboratorij. Važno je napomenuti da dežurni liječnici radiologije Opće bolnice Varaždin osim hitne kirurške ambulante rješavaju dijagnostičke upite sa svih drugih hitnih radilišta Opće bolnice Varaždin te se stoga može desiti čekanje na tražene nalaze. Laboratorijske pretrage kao takve zahtijevaju vrijeme za obradu nalaza koje je uvjetovano tehnološkim parametrima. Radimo na optimiziranju sustava te se trudimo ubrzati obradu pacijenata u hitnim službama, no kraća čekanja mogu se desiti kao što se dešavaju i u svim hitnim službama u svijetu. 

S poštovanjem,

ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak, mag. soc. geront.“

Nastavite čitati

U fokusu

Iznenada preminuo generalni direktor čakovečkoga Ferro-Preisa Marijan Nöthig (49), rodom iz Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ferro-Preis

Iz čakovečkog Ferro-Preisa javili su da nas je u 50. godini života iznenada napustio generalni direktor te tvrtke.

– S neopisivom tugom i nevjericom javljamo da je prije dva dana iznenada preminuo naš generalni direktor Marijan Nöthig, u dobi od samo 49 godina.

Nedostajat će nam njegova predanost i strast prema poslu, energija i njegov optimizam.

Naše misli sada su uz njegovu tugujuću obitelj, za koju je živio svim svojim srcem.

Počivao u miru – stoji na službenoj Facebook stranici tvrtke.

Marijan Nöthig rođen je u Varaždinu 1972. godine. Diplomirao je na FER-u u Zagrebu. Obnašao je više rukovodećih funkcija u raznim tvrtkama. U Ferro-Preisu je bio od 2011. godine, a generalnim direktorom tvrtke postao 2019. godine. Tvrtka je jedna od najvećih ljevaonica na našim prostorima.

Posljednji ispraćaj održat će se na varaždinskom groblju u srijedu, 26. siječnja u 14 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje