Povežite se s nama

Međimurje

Mladen Kanižaj u Odboru za natjecanja

Objavljeno:

- dana

VATROGASTVO

Međimurski vatrogasci i vatrogastvo vrlo visoko kotiraju u društvu Hrvatske vatrogasne zajednice.

Nova potvrda stigla je s nedavno održane 1. sjednice Operativno-tehničkog stožera Hrvatske vatrogasne zajednice održane u Zadru. Naime, na sjednici su četvorica međimurskih vatrogasnih djelatnika uvršteni u vodstvo nekoliko odbora i stručnih povjerenstava. Tako je tajnik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Dragutin Trupković imenovan članom Odbora za osposobljavanje i usavršavanje Operativno-tehničkog stožera. Članom Odbora za vatrogasna natjecanja postao je Mladen Kanižaj, aktualni zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Čakovec, dok su Robert Meglić i Josip Sušec imenovani članovima Povjerenstva za potražne pse u vatrogastvu.
 

Potvrđen je i nastavak provođenja EU projekta kojim se uvodi novi UVI program

Okupljanje u Zadru bila je prilika da se potvrde odluke o sudjelovanju u nekoliko projekata. U jednom od takvih europskih projekata, ukupne vrijednosti 1,5 milijuna eura, Hrvatska vatrogasna zajednica sudjeluje s učešćem od 15 posto, što je i razlog da je proračunski limit HVZ-a povećan za dodatnih 868 tisuća kuna. Kroz taj će se projekt u sljedećih pet godina provoditi edukacije profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca te će se nabaviti oprema za vatrogasne operativne centre s instaliranom aplikacijom Upravljanje vatrogasnim intervencijama – UVI.

– Vatrogasni sustav potrebno je pripremiti za implementaciju programa UVI, što je dio šireg projekta, dok bi se cijela provedba pratila kroz VATROnet. Novi program sastoji se od radnih procesa, aplikacija i infrastrukture. Konačni cilj je postići određenu standardizaciju procesa u upravljanju vatrogasnim intervencijama, jedinstveni sustav za unos, pohranu i obradu prikupljenih podataka, za što je preduvjet da se podaci redovito ažuriraju. Sve to je moguće samo ako se dovrši započeta integracija sustava i edukacija djelatnika na terenu te nabave radne konzole preko kojih će se unositi podaci – rekao je u uvodnom izlaganju Tihomir Varga, predsjednik Odbora za informatizaciju HVZ-a.

Okupljene je zanimalo tko će sufinancirati rad operatera, koji moraju unašati velike količine podatka.
– Dio novca bi se mogao osigurati kroz model nagrađivanja i kažnjavanja onih županijskih vatrogasnih zajednica koje će savjesno pristupiti ovom poslu, odnosno onih koje neće – istaknuo je Josip Novosel iz Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije.
– Takav novac ovog trenutka nemamo, ali ga možemo planirati u sljedećem proračunu – zaključio je Željko Popović, načelnik HVZ-a.

 

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

KUU „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca gostuje povodom proštenja u Hlapičini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 26. srpnja, u sklopu manifestacije „Ljeto uz Muru 2024“ u Hlapičini, u Društvenom domu, nastupa Kulturno umjetnička udruga „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca.

Vikend proštenja u Hlapičini slavi se povodom blagdana svete Ane i Joakima, a čiji imendan je u katoličkom kalendaru 26. srpnja, a sveta Ana jest zaštitnica filijalne crkve u Hlapičini.

Program započinje nagrađivanom predstavom u tri čina „Ljubav s dva lica“ u režiji Franje Halabarec. Izvedba započinje u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Nastavite čitati

Međimurje

Čakovec dobio novi kružni tok vrijedan više od milijun eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 24. srpnja, je u poslijepodnevnim satima za promet otvoreno novo kružno raskrižje na križanju Ulice Stjepana Radića, Sajmišne, Ulice Vjekoslava Špinčića i Ulice 34. inženjerijske bojne.

Riječ je o projektu vrijednom više od milijun eura čijom je realizacijom napravljen važan korak prema poboljšanju protoka vozila i sigurnosti u tom dijelu grada. Samo kružno raskrižje je jednotračno, a okvirna propusna moć je 20.000 vozila na dan.

U sklopu projekta rekonstrukcije prometnice i izgradnje novog kružnog raskrižja dovršavaju se i radovi na rekonstrukciji podvožnjaka, a postavljen je i bukobran, oslikan bojama Grada Čakovca i detaljima vezanim uz njegove simbole i povijest.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje