Povežite se s nama

Međimurje

Mladen Kanižaj u Odboru za natjecanja

Objavljeno:

- dana

VATROGASTVO

Međimurski vatrogasci i vatrogastvo vrlo visoko kotiraju u društvu Hrvatske vatrogasne zajednice.

Nova potvrda stigla je s nedavno održane 1. sjednice Operativno-tehničkog stožera Hrvatske vatrogasne zajednice održane u Zadru. Naime, na sjednici su četvorica međimurskih vatrogasnih djelatnika uvršteni u vodstvo nekoliko odbora i stručnih povjerenstava. Tako je tajnik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Dragutin Trupković imenovan članom Odbora za osposobljavanje i usavršavanje Operativno-tehničkog stožera. Članom Odbora za vatrogasna natjecanja postao je Mladen Kanižaj, aktualni zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Čakovec, dok su Robert Meglić i Josip Sušec imenovani članovima Povjerenstva za potražne pse u vatrogastvu.
 

Potvrđen je i nastavak provođenja EU projekta kojim se uvodi novi UVI program

Okupljanje u Zadru bila je prilika da se potvrde odluke o sudjelovanju u nekoliko projekata. U jednom od takvih europskih projekata, ukupne vrijednosti 1,5 milijuna eura, Hrvatska vatrogasna zajednica sudjeluje s učešćem od 15 posto, što je i razlog da je proračunski limit HVZ-a povećan za dodatnih 868 tisuća kuna. Kroz taj će se projekt u sljedećih pet godina provoditi edukacije profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca te će se nabaviti oprema za vatrogasne operativne centre s instaliranom aplikacijom Upravljanje vatrogasnim intervencijama – UVI.

– Vatrogasni sustav potrebno je pripremiti za implementaciju programa UVI, što je dio šireg projekta, dok bi se cijela provedba pratila kroz VATROnet. Novi program sastoji se od radnih procesa, aplikacija i infrastrukture. Konačni cilj je postići određenu standardizaciju procesa u upravljanju vatrogasnim intervencijama, jedinstveni sustav za unos, pohranu i obradu prikupljenih podataka, za što je preduvjet da se podaci redovito ažuriraju. Sve to je moguće samo ako se dovrši započeta integracija sustava i edukacija djelatnika na terenu te nabave radne konzole preko kojih će se unositi podaci – rekao je u uvodnom izlaganju Tihomir Varga, predsjednik Odbora za informatizaciju HVZ-a.

Okupljene je zanimalo tko će sufinancirati rad operatera, koji moraju unašati velike količine podatka.
– Dio novca bi se mogao osigurati kroz model nagrađivanja i kažnjavanja onih županijskih vatrogasnih zajednica koje će savjesno pristupiti ovom poslu, odnosno onih koje neće – istaknuo je Josip Novosel iz Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije.
– Takav novac ovog trenutka nemamo, ali ga možemo planirati u sljedećem proračunu – zaključio je Željko Popović, načelnik HVZ-a.

 

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Grad Mursko Središće dodijelio 10 poticaja za uređenje nekretnina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom siječnja ove godine Grad Mursko Središće je raspisao Javni natječaj za dodjelu poticaja za uređenje nekretnina.

Pravo na ostvarivanje poticaja imali su vlasnici nekretnina uz uvjet da je vlasnik ili supružnik vlasnika stalno zaposlena osoba neprekinuto najmanje dvije godine do dana isteka roka za dostavu prijava na natječaj te da u slučaju da se na nekretnini u kojoj je izgrađen stambeni objekt nepogodan za stanovanje kojeg namjeravaju urediti za stanovanje vlasnik ima prebivalište na području grada Mursko Središće te nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje i/ili bez obzira na prebivalište vlasnika ili činjenicu da korisnik poticaja ima ili nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje u slučaju da se radi o nekretnini na kojoj se nalazi stambeni objekt u ruševnom stanju kojeg namjeravaju ukloniti i na istoj parceli izgraditi novi stambeni objekt.

U zadanom roku zaprimljeno je 11 pravodobnih prijava. Povjerenstvo za dodjelu poticaja je iste razmotrilo te predložilo gradonačelniku na usvajanje. Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak 31. ožujka u Gradskoj vijećnici s prijaviteljima je potpisao Ugovore o dodjeli poticaja za uređenje nekretnina na području grada za stambene objekte u ruševnom stanju ili za stambene objekte koji će se obnoviti.

Gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je: “Cilj i želja je napraviti nešto korisno za mlade obitelji za koje želimo da u gradu ostanu i da se doseljavaju u naš grad, a da stare ruševne kuće koje narušavaju vizuru i izgled da se uklone ili obnove.“

Tako je ukupno dodjeljeno 10 poticaja i to u iznosu od 9954,20 eura za obnovu nekretnina i 6636,15 eura za rušenje to jest sveukupno 16.590,35 eura. Jedan poticaj za rušenje nekretnine u iznosu od 1990,84 eura uvjetovan je promjenom prebivališta.

Nastavite čitati

Međimurje

Kros za vrtićarce te učenike u Perivoju Zrinskih okupio stotine trkača

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Čakovec

Jedna od najmasovnijih sportskih aktivnosti u Međimurju svakako je kros za vrtićarce te učenike osnovnih i srednjih škola koji se održava dva puta godišnje u Čakovcu, u organizaciji Atletskog kluba Međimurje.

U subotu, 1. travnja, je održano novo izdanje proljetnog krosa koji je okupio velik broj mališana i učenika, a trčalo se na poznatoj lokaciji u jezeru podno zidina Starog grada te Perivojem Zrinski.

Snage su odmjerili brojni osnovnoškolci, svaki razred zasebno te dječji vrtići s područja Međimurja, u dvije kategorije- posebno predškolci i posebno mlađi.

Najuspješnijima u pojedinačnim uzrasnim kategorijama podijeljene su medalje, kao i pehari školama najboljih trkačica i trkača.

Proljetni i jesenski krosevi za učenike osnovnih i srednjih škola Međimurja te polaznike vrtića održavaju se u čakovečkom parku od 2005. godine, a kontinuitet je prekinut samo tijekom pandemije.

Međimurska županija u duhu Europske regije sporta, odnosno regije koja sustavno pomaže te podržava sport i rekreaciju i ove je godine pomogla u organizaciji i pripremi masovnog natjecanja koje je odavno preraslo u veliko obiteljsko druženje brojnih žitelja našega kraja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje