Povežite se s nama

Međimurje

Mladen Kanižaj u Odboru za natjecanja

Objavljeno:

- dana

VATROGASTVO

Međimurski vatrogasci i vatrogastvo vrlo visoko kotiraju u društvu Hrvatske vatrogasne zajednice.

Nova potvrda stigla je s nedavno održane 1. sjednice Operativno-tehničkog stožera Hrvatske vatrogasne zajednice održane u Zadru. Naime, na sjednici su četvorica međimurskih vatrogasnih djelatnika uvršteni u vodstvo nekoliko odbora i stručnih povjerenstava. Tako je tajnik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Dragutin Trupković imenovan članom Odbora za osposobljavanje i usavršavanje Operativno-tehničkog stožera. Članom Odbora za vatrogasna natjecanja postao je Mladen Kanižaj, aktualni zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Čakovec, dok su Robert Meglić i Josip Sušec imenovani članovima Povjerenstva za potražne pse u vatrogastvu.
 

Potvrđen je i nastavak provođenja EU projekta kojim se uvodi novi UVI program

Okupljanje u Zadru bila je prilika da se potvrde odluke o sudjelovanju u nekoliko projekata. U jednom od takvih europskih projekata, ukupne vrijednosti 1,5 milijuna eura, Hrvatska vatrogasna zajednica sudjeluje s učešćem od 15 posto, što je i razlog da je proračunski limit HVZ-a povećan za dodatnih 868 tisuća kuna. Kroz taj će se projekt u sljedećih pet godina provoditi edukacije profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca te će se nabaviti oprema za vatrogasne operativne centre s instaliranom aplikacijom Upravljanje vatrogasnim intervencijama – UVI.

– Vatrogasni sustav potrebno je pripremiti za implementaciju programa UVI, što je dio šireg projekta, dok bi se cijela provedba pratila kroz VATROnet. Novi program sastoji se od radnih procesa, aplikacija i infrastrukture. Konačni cilj je postići određenu standardizaciju procesa u upravljanju vatrogasnim intervencijama, jedinstveni sustav za unos, pohranu i obradu prikupljenih podataka, za što je preduvjet da se podaci redovito ažuriraju. Sve to je moguće samo ako se dovrši započeta integracija sustava i edukacija djelatnika na terenu te nabave radne konzole preko kojih će se unositi podaci – rekao je u uvodnom izlaganju Tihomir Varga, predsjednik Odbora za informatizaciju HVZ-a.

Okupljene je zanimalo tko će sufinancirati rad operatera, koji moraju unašati velike količine podatka.
– Dio novca bi se mogao osigurati kroz model nagrađivanja i kažnjavanja onih županijskih vatrogasnih zajednica koje će savjesno pristupiti ovom poslu, odnosno onih koje neće – istaknuo je Josip Novosel iz Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije.
– Takav novac ovog trenutka nemamo, ali ga možemo planirati u sljedećem proračunu – zaključio je Željko Popović, načelnik HVZ-a.

 

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” 24. travnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” u Društvenom domu u Palovcu.

Predstava će se odigrati u srijedu, 24. travnja, s početkom u 17:30 sati.

Predaja o zmaju Pozoju zaintrigirala je i članove teatra.002 i tako je, u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, nastala predstava o strašnom biću koje spava, ali se povremeno i budi, ispod Staroga grada. Međutim, to nije samo priča o Pozoju. To je i priča o hrabrom učeniku, Đaku, Grabancijašu koji se usudio suprotstaviti strašnoj zvijeri. Bi li uopće grad, naše Međimurje, postojalo i danas da nije bilo Matije? Spava li Pozoj još uvijek ispod Staroga grada? Pitanje je to koje si postavljamo još i dan danas, a jedan od odgovora svakako ćete saznati pogledate li ovu zanimljivu i neobičnu predstavu.

Legenda o Pozoju teatra002. ispričana je kao pričopredstava s pop-up scenografijom. Predstava kombinira igrano-lutkarsko-glazbenu tehniku i vjerovali ili ne, u njoj se može naći i nešto kemije. Tekst i režiju potpisuje Bruno Kontrec, glazbu Stjepan Horvat i 2cooleles, autor pop-up knjige je Bruno Kontrec, za vizualni identitet zaslužni su Bruno Kontrec i Mario Jakšić koji također i glume u predstavi.

Ulaz je besplatan, a predstava traje 30 minuta i namijenjena je za djecu od 5 godina na dalje.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Mursko Središće dodijelio mladima nove poticaje za uređenje nekretnina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mlade obitelji do 40 godina starosti imaju pravo na poticaje za uređenje nekretnina nepogodnih za stanovanje te mogu ostvariti do 3000 eura poticaja, a uz to Grad Mursko Središće daje i poticaje za rušenje starih kuća u visini 2000 eura u skladu s uvjetima iz javnog poziva.

Početkom siječnja ove godine Grad je raspisao Javni natječaj za dodjelu poticaja za uređenje nekretnina, a pravo na ostvarivanje poticaja imali su vlasnici nekretnina uz uvjet da je vlasnik ili supružnik vlasnika stalno zaposlena osoba neprekinuto najmanje dvije godine do dana isteka roka za dostavu prijava na natječaj te da u slučaju da se na nekretnini u kojoj je izgrađen stambeni objekt nepogodan za stanovanje kojeg namjeravaju urediti za stanovanje vlasnik ima prebivalište na području grada Mursko Središće te nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje i/ili bez obzira na prebivalište vlasnika ili činjenicu da korisnik poticaja ima ili nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje u slučaju da se radi o nekretnini na kojoj se nalazi stambeni objekt u ruševnom stanju kojeg namjeravaju ukloniti i na istoj parceli izgraditi novi stambeni objekt.

U zadanom roku zaprimljeno je 13 pravodobnih prijava. Povjerenstvo za dodjelu poticaja je iste razmotrilo te predložilo gradonačelniku na usvajanje. Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, u utorak, 16. travnja, u Gradskoj vijećnici s prijaviteljima je potpisao Ugovore o dodjeli poticaja za uređenje nekretnina na području grada za stambene objekte u ruševnom stanju ili za stambene objekte koji će se obnoviti.

Prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je da svake godine dolazi sve više prijava što je pokazatelj da se veliki broj mladih obitelji odlučuje na život upravo u najsjevernijem hrvatskom gradu.

Tako je ukupno dodjeljeno 13 poticaja i to u iznosu od 24.000 eura za obnovu nekretnina i 10.000 eura za rušenje to jest sveukupno 34.000 eura.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje