Povežite se s nama

Život i društvo

Mladi HNS-a Varaždin odazvali se apelu Udruge Spas Varaždin

Donacija Spas - Mladi HNS

Objavljeno:

- dana

Mladi HNS-a Varaždin odazvali su se apelu Udruge Spas Varaždin te su prikupili preko 70 kilograma hrane, koju su i predali u utorak, 18. prosinca, članovima Udruge za zaštitu životinja Spas Varaždin.

Mladi ove stranke ovim su činom pokazali kako osim za ljude, imaju i veliko srce za životinje. Štićenike udruge razveselili su suhom hranom, konzervama, dekama i ručnicima. Donacijom mladi HNS-a Varaždin osigurali su bolje uvjete svim nezbrinutim ljubimcima koje su svoje utočište pronašli u prostorijama udruge.

Donaciju je predala predsjednica Mladih HNS-a Varaždin Dora Jurak, koja se ujedno svima koji su sudjelovali u donaciji.
– Prioritet Mladih HNS-a Varaždin je društveno djelovanje i socijalna osjetljivost, te samim time želimo potaknuti druge da budu društveno odgovorniji. Pozivamo sve da, prema svojim mogućnostima, pomognu Udruzi Spas bilo hranom i potrepštinama ili udomljenjem napuštenih i izgubljenih životinja – istaknula je Jurak.

Predaju donacije podržali su i v.d. predsjednik Podružnice HNS Varaždin Enriko Parlaj, kao i svi članovi Predsjedništva Podružnice HNS Varaždin.

– Vjerujem kako će ova skromna donacija pomoći barem malo volonterima udruge da lakše nastave s brigom o životinjama te ovom prilikom želim zahvaliti Mladima HNS-a koji ovakvim akcijama sudjeluju u brizi za napuštene životinje. Ujedno ovim akcijama želimo senzibilizirati i ostatak javnosti te potaknuti sve građane na brigu o kućnim ljubimcima, posebno u ovo vrijeme blagdana. Zahvaljujemo svim vrijednim djelatnicima i volonterima Udruge SPAS na njihovoj požrtvovnosti i radu s napuštenim životinjama. Siguran sam da će članice i članovi HNS-a i ubuduće sudjelovati u ovakvim akcijama – istaknuo je Parlaj.

Život i društvo

FOTO Zvjezdana Kušter i pas Tesla iz čakovečke stanice HGSS-a otišli spašavati živote iz ruševina u Turskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: HGSS Stanica Čakovec/Facebook

Hrvatski tim od 40 pripadnika modula srednje kategorije za urbano traganje i spašavanje iz ruševina Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite i 10 potražnih pasa krenuli su u ponedjeljak, 6. veljače 2023., oko 18 sati prema Gaziantepu u Turskoj koju su 6. veljače pogodili razorni potresi, kako bi pomogli u spašavanju unesrećenih osoba iz ruševina. 

Među njima su i Zvjezdana Kušter i pas Tesla, potražni tim iz Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanica Čakovec.

Ovaj tim osposobljen je za poslušnost, prepreke i traženje u ruševinama te poslušnost i traženje u lavinama, a dodajmo i da je Tesla sa svojom vlasnicom u Ljubljani u listopadu prošle godine uspješno položio i međunarodni ispit poslušnosti, prepreka i traženja u šumama, objavili su lani iz HGSS-a.

– Prema odluci Vlade, 40-ak pripadnika Civilne zaštite RH na putu je prema Turskoj kako bi pomogli domaćim kolegama na potresom pogođenom području. Zvjezdani Kušter i Tesli, potražnom timu Stanice Čakovec koji vrijedno trenira u sklopu Modula za odgovor na velike katastrofe i potrese MUSAR, želimo sretan put i što više spašenih! – napisali su na Facebooku iz HGSS Stanice Čakovec.

Nastavite čitati

Život i društvo

Prva gimnazija Varaždin i OŠ Trnovec provode akciju: Darujte knjige za dječji užitak čitanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Međunarodni dan darivanja knjiga obilježava se 14. veljače na inicijativu dječje spisateljice Amy Broadmoore od 2012. godine, a svrha je pobuditi zanimanje za čitanje.

Budući da je to i jedan od ciljeva knjižnice, učenici i djelatnici Prve gimnazije Varaždin i Osnovne škole Trnovec pridružili su se i ove godine humanitarnoj akciji „Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj!“.

Pozvani su i građani Varaždina koji mogu ostaviti slikovnice, da to učine na porti Škole svaki radni dan od 7 do 19 sati, a učenici i djelatnici Škole u knjižnici u radno vrijeme od 7,15 do 15 sati i 30 minuta.

Promicanje čitanja

Nacionalna kampanja „Čitaj mi!“ pokrenuta je 2013., u Europskoj godini čitanja naglas s ciljem da se promicanje rane pismenosti i kulture čitanja u obiteljima kontinuirano provodi i u nadolazećim godinama.

– Ovom akcijom šaljemo poruku o važnosti čitanja od najranije dobi jer čitanje obogaćuje rječnik, razvija maštu i pomaže u razvijanju ljubavi prema knjizi, što ostaje u navici sve do najstarijih dana. A djeca su nam poručila prijašnjih godina da je uz sve nabrojeno čitanje za njih čista zabava i užitak – rekli su iz Prve gimnazije Varaždin.

Prikupljene slikovnice i knjige za mlade bit će darovane Pedijatrijskom odjelu OB Varaždin i odabranom dječjem vrtiću.

Akciju vode knjižničarke Jasminka Horvatić-Bedenik i Marinela Marčetić, profesorice Prve gimnazije Varaždin, a pridružile su se i bivše učenice Prve gimnazije Varaždin koje rade u OŠ Trnovec Nikolina Bajić, učiteljica, i Violeta Lukač, knjižničarka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje