Povežite se s nama

U fokusu

Mladi i alkohol: „Nerijetko su baš roditelji osobe koje djeci daju prvo alkoholno piće“

Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Prodaja alkoholnih pića mlađima od 18 godina je zakonom zabranjena. Usprkos tome, alkohol je i dalje najčešće korišteno sredstvo ovisnosti među adolescentima u Europi pa tako i u Hrvatskoj. Jednako tako je i Zakonom zabranjeno usluživanje i dopuštanje konzumacije pića u ugostiteljskim objektima osobama mlađim od 18 godina, no nažalost te se zakonske odredbe ne provode kako treba.

Naime, maloljetne osobe u pravilu bez problema mogu nabaviti alkoholna pića, a odgovornost za takve situacije je većim dijelom na odraslima. Društvo je previše tolerantno na opijanje mladih. Policija često djeluje tek ukoliko je počinjen neki prekršaj, a zakonskih intervencija samo na temelju opijenosti maloljetne osobe uglavnom nema ili se pak ne poštuju. Roditelji često nisu spremni uključiti dijete u stručni tretman, čak niti nakon više opitih stanja.

– Iako se ne može zanemariti značajna uloga vršnjaka kada je u pitanju konzumiranje alkohola, roditelji i dalje imaju najveću odgovornost za razvijanje odgovornog ponašanja svog djeteta. U Hrvatskoj je pijenje alkoholnih pića kulturološki prihvatljiv oblik ponašanja, prisutan kod mnogih obiteljskih i društvenih okupljanja. Nerijetko su baš roditelji osobe koje djeci daju prvo alkoholno piće. Ponekad smatraju da je bolje da dijete proba alkohol dok je u njihovom društvu jer ionako će do toga doći, ponekad im imponira da nazdrave sa svojim djetetom, a ponekad jednostavno misle da to priliči određenom svečanom obiteljskom događaju – pišu iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Europsko istraživanje o pijenju, pušenju i uzimanju droga (ESPAD) pokazuje da je čak 42 posto učenika prvi put pilo alkohol s 13 godina ili ranije, a Hrvatska je iznad prosjeka ESPAD istraživanja za sve prikazane pokazatelje pijenja alkohola. Većina šesnaestogodišnjaka u Hrvatskoj je u životu pila alkohol, podjednako mladići i djevojke.

– Osim toga, dio mladih je sklon i ekscesivnom epizodičnom pijenju tzv. binge drinking koje uključuje pijenja većih količina alkohola u kratkom vremenu. Ovaj obrazac pijenja posebno je rizičan jer većinom vodi u pijanstvo, često praćeno negativnim posljedicama (hospitalizacija, upuštanje u druga rizična ponašanja). Nažalost, i ovaj obrazac pijenja kod mladih u Hrvatskoj je visoko iznad ESPAD prosjeka. Ponekad je i razlog teškom opitom stanju nedovoljno iskustvo mlade osobe i kriva procjena koliko alkoholnog pića uopće mogu popiti – kažu u Nastavnom zavodu dr. Andrija Štampar i daju nekoliko savjeta roditeljima na što moraju obratiti pozornost.

– Na promjene raspoloženja, sklonost svađi i razdražljivost. Također, na probleme u školi, koji uključuju slabiji školski uspjeh, markiranje ili opomene profesora. Takva djeca ne poštuju roditeljska pravila i često izražavaju želju da prespavaju kod prijatelja nakon izlaska. Izbjegavaju upoznavanje svojih roditelja s prijateljima te zanemaruju izgled i osobnu higijenu. Prilikom dolaska kući u pripitom stanju skloni su izmišljanju različitih opravdanja.

A što roditelji trebaju učiniti?

– Postaviti jasna pravila da je konzumiranje alkohola neprihvatljivo. Poticati dijete i omogućiti mu da strukturirano provodi slobodno vrijeme. Obratiti pažnju na to s kim se dijete druži i kako provodi vrijeme, osobito sada tijekom ljetnih praznika. Sam biti pozitivan primjer i uzor djetetu. Biti jasni i dosljedni u postavljanju pravila i posljedica. Razgovarati s djetetom te odmah potražiti stručnu pomoć ako primijetite da je dijete više puta došlo kući pod utjecajem alkohola – zaključuju u Nastavnom zavodu.

U fokusu

Bilić: sustav je trom, treba zaposliti psihologe u školama i u Varaždinu otvoriti Ured pravobraniteljice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Saborski zastupnik Nezavisne platforme Sjever i gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić u Saboru je pokrenuo inicijativu da se u Varaždinu otvori Ured pravobraniteljice za djecu. Također, apelirao je da se ulože maksimalni napori da s osigura zaštita i adekvatna skrb za djecu, te da se na razini Ministarstva obrazovanja u svim školama u Hrvatskoj omogući i osigura rad psihologa.

U raspravi vezanoj za Izvješće pravobraniteljice za djecu Bilić je istaknuo kako je taj Ured u zadnjih dvadesetak godina puno napravio po pitanju zaštite djece, odnosno zahvaljujući njihovim preporukama napravljeni su značajni pomaci na razini države.

-Pravobraniteljica se na početku izlaganja zapitala kako bi Hrvatska izgledala da ovog Ureda nema, ja se zapravo ne usudim ni pomisliti kako bi to izgledalo – rekao je Dubravko Bilić u raspravi u ime Kluba Nezavisne platforme Sjever i Centra.

Dodao je kako je sustav previše trom i ˝prezabavljen˝ samim sobom i administracijom da bi mogao na vrijeme reagirati na sve one pritužbe korisnika, bilo da je riječ o roditeljima, skrbnicima, ljudima iz obrazovnih ustanova ili samoj djeci.

-Ova institucija je tu da upozorava i savjetuje, a brojke koje su iznesene o više od 1900 prijava zapravo govori kolika je potreba. Drago mi je da nakon ovih dvadesetak godina postoji poštovanje prema ovom Uredu, a ponegdje i strah što će pravobraniteljica reći na određene slučajeve. Vidimo da se ministarstva i javne ustanove često konzultiraju, roditelji i djeca komuniciraju s Uredom pravobraniteljice i na taj način – rekao je Bilić. Pritom je spomenuo i važnost rada u dislociranim uredima koji pokrivaju Slavoniju, Istru, Dalmaciju i Zagreb.

-To je prijeko potrebno jer ne živi cijela Hrvatska u Zagrebu i ljudi ne mogu stupiti u kontakt s pravobraniteljstvom. Molio bih da se razmisli da se jedan takav ured, koji bi pokrivao sjever Hrvatske, otvori i u Varaždinu. Tamo živi 300 tisuća stanovnika u tri sjeverne županije i bez obzira što Zagreb nije toliko daleko, nisu svi u mogućnosti doći. Uz to, postojala bi i mogućnost rada Ureda na terenu, kroz promoviranje dječjih prava – rekao je Bilić.

Napomenuo je i kako se sada zapravo raspravlja o izvješću za 2022. godinu jer se iz nekog razloga o tome propustilo raspravljati na odborima u prošlom sazivu Sabora.

-Meni je žao da se nije našlo vremena da se o ovoj važnoj temi, o djeci se ne stigne progovoriti i ona postaju nečija druga briga. To je loša poruka koju mi kao ljudi, ne kao zastupnici, nego ljudi, šaljemo prema građanima, odnosno samoj djeci – rekao je Bilić.

Rekao je i kako je zabrinjavajuće jer u spomenutom izvješću stoje i podaci da današnja djeca u velikoj mjeri osjećaju zabrinutost i pesimizam, koji vodi i do anksioznosti i do depresivnih stanja.

-To postaje pandemijski problem koji nam se desio nakon pandemije i mi kao društvo na to ne odgovaramo na adekvatan način. U ovom izvješću vidjeli smo i odgovor Vlade na ove probleme – rekao je Bilić i pohvalio Ministarstvo rada koje najčešće uvažava primjedbe pravobraniteljice.

-Veseli me da se povećava broj zaposlenih u sustavu socijalne skrbi, te se tako uvažavaju potrebe samih korisnika. Ono što me jako žalosti je Ministarstvo obrazovanja čiji sustav zakazuje – rekao je Bilić.

Djeca većinu svog života provedu u sustavu obrazovanja, od predškole, pa do završetka osnovne škole i na kraju srednje škole.

-Poražavajuće je da na 850 srednjih škola imamo 190 psihologa. Poražavajuće je da se djeca koja se suočavaju sa najvećim izazovima u odrastanju često nemaju kome obratiti jer mi nemamo psihologa. I to nije zato jer ih ne školujemo. Mi psihologe školujemo na nekoliko sveučilišta u Hrvatskoj, ali ne raspisujemo natječaje jer u Ministarstvu obrazovanja i dalje stoji da nema novog zapošljavanja. I još uvijek stoji pravilo da nakon dva odlaska u mirovinu ide jedno zapošljavanje. Kad vam jedan psiholog ode u mirovinu vi ćete čekati da ode još jedan u nekoj drugoj školi pa ćete zaposliti jednoga, odnosno svaka škola će dobiti pola psihologa. U osnovnim školama još je izraženiji nedostatak psihologa. To je suludo i to se mora mijenjati. Sustav nažalost najviše voli pronaći neki veliki tepih i sve probleme gurnuti ispod – zaključio je Bilić.

Na kraju je napomenuo i da se preko lokalnih zajednica, koje su najzainteresiranije za rješavanje problema, omogući da te probleme samostalno i rješavaju, ali pravom decentralizacjom.

Nastavite čitati

U fokusu

Slovenija produžuje kontrole na granicama za još šest mjeseci

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Slovenija će produžiti kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom za još šest mjeseci, odnosno do 21. prosinca, objavio je u srijedu slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar.

Tu su informaciju jučer objavili slovenski mediji, a kao razlog navodi se nastojanje da se spriječi kriminal. Slovenija je na ovaj potez odlučila nakon što je i Italija najavila da će produžiti kontrole svojih granica.

Podsjetimo da su Slovenija i Italija te kontrole uvele još u listopadu prošle godine, a kao razlog tada se navodilo pogoršanje sigurnosne situacije na Bliskom istoku i povećana opasnosti od terorizma.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje