Povežite se s nama

Crna kronika

Mladom vozaču prijeti do 12 godina zatvora

Objavljeno:

- dana

ŽALOSNO

Cijeli varaždinski kraj zgrozila je nesreća koja se dogodila 4. rujna na Varaždin Bregu, a u kojoj su smrtno stradale četiri osobe. Je li se nesreća koju je skrivio 18-godišnjak, mlad i neiskusan vozač, mogla spriječiti?

– Sve do prošle godine na snazi je bila odredba da mladi vozači ne smiju voziti vozila čija je snaga motora veća od 80 kW, no to je ukinuto odlukom Ustavnog suda. Očekujemo izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima bi se ponovno uvela dodatna ograničenja za mlade vozače – rekao je Danijel Posavec, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske, na prošlotjednoj sjednici Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije. Navodi da mladi vozači imaju idealne psihomotorne sposobnosti za upravljanje motornim vozilom, no nemaju dovoljno iskustva. – Iskusniji i stariji vozači nemaju tako dobre psihomotorne sposobnosti i ne mogu tako kvalitetno reagirati. Međutim, oni to kompenziraju iskustvom – rekao je.

U slučaju nesreće na Varaždin Bregu mladić je svoj automobilom prešao u treću prometnu traku i naletio na motocikliste. – Nije u pitanju bio alkohol, nego brzina. Vjerojatno je tu bila i želja 18-godišnjaka da se pred svojim vršnjacima dokaže kako dobro vozi – naveo je Posavec.

Mladić iz okolice Novog Marofa trenutno se nalazi u jednomjesečnom istražnom zatvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke te opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.
– Prijeti mu kazna do 12 godina zatvora, no sve je u rukama pravosudnih tijela. Nažalost, na cestama je veliki broj tako mladih vozača i trebamo razmisliti o mjerama koje ćemo poduzeti. Sve kreće od obitelji i odgoja, no tu su i odgojno-obrazovne ustanove i autoškola. Moramo razmisliti kako mlade osvijestiti da njihova prebrza vožnja može izazvati najteže posljedice – istaknuo je Posavec. U prvih osam mjeseci u Varaždinskoj županiji evidentirano je 807 prometnih nesreća, što je manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Međutim, samo je tijekom rujna smrtno stradalo čak pet osoba

BRZINA

”Teška nesreća se dogodila vjerojatno i zbog želje da pred vršnjacima dokaže kako dobro vozi.“

Izvor:
Foto:

Crna kronika

Provalili u trgovinu u Cestici te ukrali veću količinu piva i cigareta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Policija je javila o više krađa.

U srijedu, 1. svibnja, oko 22.30 sati, nepoznati su počinitelji provalili u trgovinu u Gajevoj ulici u Cestici i otuđili veću količinu piva i cigareta. Visina materijalne štete utvrdit će se naknadno.

U četvrtak, 2. svibnja, tijekom jutarnjih sati, u Gornjem Vratnu, nepoznati je počinitelj iz garaže u vlasništvu 48-godišnjakinje, otuđio električni bicikl. Visina materijalne štete procjenjuje se na oko 2 300 eura.

Policijski službenici nastavljaju rad na pronalasku počinitelja navedenih kaznenih djela.

Nastavite čitati

Crna kronika

Uzeo crnu boju i ljepljivu traku pa u Ludbregu preinačio brojeve i slova na registraciji auta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: MUP/Ilustracija

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 26. travnja 2024., podiglo pred Općinskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv hrvatskog državljanina starog 43 godine zbog počinjenog kaznenog djela krivotvorenja isprave iz Kaznenog zakona.

– Optužnicom se okrivljenog 43-godišnjaka tereti da je početkom 2023. godine u Ludbregu, koristeći crnu boju i ljepljivu traku, na originalnim automobilskim registarskim pločicama preinačio brojeve i slova te takve preinačene registarske pločice montirao na svoj osobni automobil kojim se koristio za vožnju – objavio je DORH.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje