Povežite se s nama

U fokusu

Mons. Mrzljak predvodi misno slavlje u povodu Cvjetnice danas u 11 sati u Katedrali

Objavljeno:

- dana

POČINJE VELIKI TJEDAN

Danas je Cvjetnica, Nedjelja Muke Gospodnje kojom započinje slavlje Velikog tjedna. 

U spomen na Isusov ulazak u Jeruzalem, varaždinski biskup monsinjor Josip Mrzljak blagoslivljat će maslinove i druge grančice te cvijeće, nakon čega će predvoditi središnje misno slavlje danas u 11 sati u varaždinskoj katedrali.

Na Veliku subotu u 20 sati u katedrali Vazmeno bdijenje

Na Veliki četvrtak, 13. travnja, biskup će u 10 sati predvoditi Misu posvete ulja, a u 18 sati Misu Večere Gospodnje. Tim će se liturgijskim slavljima na otajstven način proslaviti i obnoviti ustanovljenje Euharistije i svećeničkog reda, čime će i službeno započeti Vazmeno trodnevlje.

– Misu posvete ulja biskup slavi u zajedništvu sa svim svojim svećenicima koji tom prilikom obnavljaju svećenička obećanja dana na ređenju. Na toj misi blagoslivlje se ulje koje će se koristiti u sakramentima krštenja, bolesničkog pomazanja i krizme – izvjestili su iz Varaždinske biskupije.

Na Veliki petak, 14. travnja koji je zapovjedani post i nemrs, mons. Mrzljak će u 17 sati predvoditi obrede Muke Gospodnje. Na taj dan u cijeloj Katoličkoj Crkvi nema euharistijske službe, već se slave isključivo obredi Muke Gospodnje.

Velika subota, 15.travnja, dan je tišine i molitve te također nema svetih misa. Mons. Mrzljak će u 20 sati predvoditi Vazmeno bdijenje čime će započeti proslava Uskrsa.

Na sam Uskrs, 16. travnja, biskup će predvoditi središnje misno slavlje u varaždinskoj katedrali u 11 sati.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Biskup Radoš primio gradonačelnika Bosilja: razgovarali o postavljanju skulptura crkvenih redova u Parku Pape Ivana Pavla II

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Varaždinska biskupija

Varaždinski biskup Bože Radoš primio je u petak, u ordinarijatu varaždinske biskupije novog varaždinskog gradonačelnika dr. sc. Nevena Bosilja i njegovog zamjenika Miroslava Markovića.

Susretu je prisustvovao i preč. Anđelko Košćak, biskupski vikar za kler te biskupijski povjerenik za kulturnu baštinu.

Uz čestitku na osvojenom mandatu biskup se založio za dobru suradnju između biskupije i grada.

– Mi ćemo sa svoje strane nastojati biti  suradnici u svemu onome što je dobro, u onomu što nas okuplja i što nas vodi naprijed. Nemamo pravo imati bilo kakvi drugi interes jedino dobro ljudi – rekao je biskup Radoš.

Gradonačelnik je zahvalio na čestitki naglasivši spremnost za daljnji razvoj i unapređenje suradnje te rješavanje svih otvorenih pitanja.

Iz tog razloga, prvi susret biskupa i gradonačelnika nije bio samo protokolarne naravi jer su se u razgovoru dotakli brojnih pitanjima od zajedničkog interesa na kojima se očekuje dobra suradnja između crkve i jedinice lokalne samouprave. Postavljanje skulptura crkvenih redova u Parku Pape Ivana Pavla II, pomoć Caritasu i nove ideje o smještaju beskućnika, obnova objekata sakralne kulturne baštine, prijedlozi o imenima varaždinskih ulica bile su samo neke od tema vrlo otvorenog i konstruktivnog razgovora biskupa i gradonačelnika koji će, kako je istaknuto, biti svakako nastavljeni u cilju dobrobiti svih građana.

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinskoj županiji sve manje nezaposlenih, najtraženije prodavačice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem svibnja 2021. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu Varaždin evidentirano je 2410 nezaposlenih osoba.

Na području Ispostave Ivanec bilježimo 624, Ludbreg 268, Novi Marof 290, Cestica 44 i Varaždin 1184 osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 5,9%, a u usporedbi s istim mjesecom (svibanj) 2020. godine broj nezaposlenih manji je za 698 osoba, odnosno 22,5%.

Ujedno je evidentirano i 25 osoba kao tražitelja zaposlenja. Tijekom svibnja evidentirano je 355 novih nezaposlenih osoba. Direktno iz radnog odnosa prijavile su se 273 osobe, nakon škole 2, a iz neaktivnosti 80 osoba.

Tijekom svibnja 2021. godine prijavljeno je 758 slobodnih radnih mjesta, što je za 14 % (123 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 32,5% (186 slobodnih radnih mjesta) više nego u istom mjesecu prošle godine (svibanj 2020).

Najtraženija zanimanja u svibnju bili su prodavači i prodavačice, slijede skladištar, vozač, konobar i radnik ili radnica u proizvodnji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!