Povežite se s nama

U fokusu

Mons. Mrzljak predvodi misno slavlje u povodu Cvjetnice danas u 11 sati u Katedrali

Objavljeno:

- dana

POČINJE VELIKI TJEDAN

Danas je Cvjetnica, Nedjelja Muke Gospodnje kojom započinje slavlje Velikog tjedna. 

U spomen na Isusov ulazak u Jeruzalem, varaždinski biskup monsinjor Josip Mrzljak blagoslivljat će maslinove i druge grančice te cvijeće, nakon čega će predvoditi središnje misno slavlje danas u 11 sati u varaždinskoj katedrali.

Na Veliku subotu u 20 sati u katedrali Vazmeno bdijenje

Na Veliki četvrtak, 13. travnja, biskup će u 10 sati predvoditi Misu posvete ulja, a u 18 sati Misu Večere Gospodnje. Tim će se liturgijskim slavljima na otajstven način proslaviti i obnoviti ustanovljenje Euharistije i svećeničkog reda, čime će i službeno započeti Vazmeno trodnevlje.

– Misu posvete ulja biskup slavi u zajedništvu sa svim svojim svećenicima koji tom prilikom obnavljaju svećenička obećanja dana na ređenju. Na toj misi blagoslivlje se ulje koje će se koristiti u sakramentima krštenja, bolesničkog pomazanja i krizme – izvjestili su iz Varaždinske biskupije.

Na Veliki petak, 14. travnja koji je zapovjedani post i nemrs, mons. Mrzljak će u 17 sati predvoditi obrede Muke Gospodnje. Na taj dan u cijeloj Katoličkoj Crkvi nema euharistijske službe, već se slave isključivo obredi Muke Gospodnje.

Velika subota, 15.travnja, dan je tišine i molitve te također nema svetih misa. Mons. Mrzljak će u 20 sati predvoditi Vazmeno bdijenje čime će započeti proslava Uskrsa.

Na sam Uskrs, 16. travnja, biskup će predvoditi središnje misno slavlje u varaždinskoj katedrali u 11 sati.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Sjednica Gradskog vijeća trajala 10 sati, bilo je tu prozivki i uvreda, ali je ipak prihvaćen rebalans

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana još jedna maratonska sjednica Gradskog vijeća, trajala je 10 sati, a među ostalim, nakon burne rasprave prihvaćen je rebalans proračuna. Opet nije izostajalo prozivki, pa i neprimjerenih komentara, a sve se svodilo na sukob bivše i sadašnje vlasti.

Na to su upozorili nezavisni Davor Patafta i SDP-ov Lovro Lukavečki.

– Vjerujem da je i građanima teško ovo pratiti i ponovo apeliram da se ovdje bavimo bitnim stvarima, a ne onim što je bilo – rekao je Patafta.

Na to se nadovezao Lukavečki koji je zaključio da se zbog ovakvih rasprava kojima se ne vidi kraja i svode se na prozivke mladi ne žele baviti politikom.

Spomenimo da su rebalansom osigurana sredstva za pomoćnike u nastavi, financiranje besplatnih obroka za školarce, ali i pomoć u pokrivanju režijskih troškova građanima koji se griju na kotlovnicu. Osigurana su i dodatna sredstva za gradske ustanove, Zajednicu sportskih udruga, ali i za sortirnicu na Motičnjaku. Upravo zbog sortirnice sukobili su se bivši gradonačelnik Čehok i predstavnici aktualne vlasti.

Čehok je, naime, tvrdio da je elaborat falsificiran te smatra da tamo se ne nalazi građevinski otpad već poglavito komunalni otpad.

– Ovo se dogodilo jer su projekt radili Čistoća 2014. godine, ali nije valjao i 2020. godine se taj projekt radio iznova. Taj projekt nije dobio građevinsku dozvolu 2014. godine već 2020. godine za vrijeme vašeg mandata. Napravili ste geomehanička istraživanja samo ispod sortirnice, a ne i ispod rampe, vage te ispod pristupne ceste gdje su pronašli otpad. Svi ti sudionici u građenju imaju svoj krimen – odgovorio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Dijelove županije zahvatila tuča, opet stradao bukovečki kraj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Oko 15 sati u dijelovima Varaždinske županije pala je tuča. Čitatelji nam javljaju da je ponovno stradao bukovečki kraj gdje  je pala tuča veličine lješnjaka.

– Padalo je nekoliko minuta, na sreću nije bilo kao prošli put kad nije bilo kuće ili automobila koji nije bio oštećen – kažu nam mještani bukovečkog kraja.

Konačna šteta će se utvrditi naknadno.

Tuča veličine teniskih loptica potpuno uništila nasade u Velikom Bukovcu, razbijeni su staklenici i prozori automobila!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje