Povežite se s nama

Život i društvo

Multidisciplinarni pristup palijativnoj skrbi

Objavljeno:

- dana

Udruga za palijativnu pomoć Srce Novi Marof

Udruga za palijativnu pomoć Srce Novi Marof organizirala je  edukaciju za sve djelatnike Opće bolnice Varaždin – Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof, članove udruge i ostale zainteresirane građane na temu Multidisciplinarni pristup palijativnoj skrbi.

Osim Gordane Štirjan Marković – pročelnice u službi Novi Marof i voditeljice odjela palijativne skrbi te socijalne radnice Miljenke Šimec, nazočnima su se 
obratili Renata Marđetko iz Centra za koordinaciju palijativne skrbi u Gradu Zagrebu, OliveraTomas iz mobilnog tima volontera u palijativnoj skrbi Franjevačkog svjetovnog reda uZagrebu te vlč. Krunoslav Pačalat, dušebrižnik koprivničke županijske bolnice.

Olakšati bolesniku

Okupljeni su mogli naučiti nešto o struci, čuti iskustva i doživljaje iz svakodnevnog života palijativnih djelatnika, preispitati vlastita razmišljanja i stavove o životu i smrti. Palijativna skrb obuhvaća fizičku, psihosocijalnu i duhovnu skrb. O međusobnom prožimanju tih triju područja na posebno suptilan i pomalo humorističan način govorio je vlč. Pačalat.

Govoreći o svojim iskustvima s bolesnicima u ulozi dušebrižnika i duhovnog vođe, naglasio je koliko je uloga duhovnika bitna u cijeloj toj brizi za bolesnika, jer medicina i liječnici ne mogu podići, ohrabriti i olakšati bolesniku na toj duhovnoj razini. Smatra da struka – dakle liječnici, medicinske sestre, zatim palijativno osoblje i ostali, zajedno s njima svećenicima moraju raditi timski i pružati si pomoć i potporu jer jedino takva višedimenzionalna briga za bolesnika može rezultirati konkretnim pomacima za pa čak i ozdravljenjem bolesnika.

Organizacija volontera

Unatoč tome što volonterizam nije baš bio prisutan u našim bolnicama, Olivera Tomas objašnjavala je kako efikasno organizirati volontere različitih profila i zvanja i uklopiti ih u svakodnevni život bolnice na način da budu pomoć i podrška u radu ionako preopterećenog i malobrojnog bolničkog osoblja.

– Ovo je prilika da se među potencijalnim volonterima nađu i mladi stručnjaci koji su još u potrazi za poslom, ali prije svega ovo je prilika za dobronamjerne ljude pozitivnih emocija da rade nešto dobro za druge, ali i za sebe – naglasila je Miljenka Šimec.

Svi koji su zainteresirani za volontiranje u udruzi ili oni koji su u potrazi za dodatnim informacijama mogu se obratiti Miljenki Šimec na broj 099 310 9388 te putem e-maila: [email protected]

Izvor:
Foto: Udruga Srce

Život i društvo

Novi Marof: Danijela Treska i njezina obitelj godinama su uzor svim udomiteljima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U travnju ove godine objavljen je Javni poziv za dodjelu nagrada udomiteljima za izuzetne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva u 2021. godini. Isti je organiziran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Centar za socijalnu skrb Novi Marof tom prigodom je za godišnju nagradu odlučio nominirati udomiteljicu Danijelu Treska.

Navedena nominacija podržana je preporukom od strane čelnika Varaždinske županije. Danijela Treska se nesrodničkim udomiteljstvom za odrasle osobe bavi unazad nešto više od deset godina.

U tom dugom vremenskom periodu osigurala je smještaj brojnim korisnicima u potrebi, nerijetko onima koji su bili životno ugroženi i prethodno živjeli u teškim stambenim i socijalnim uvjetima.

Udomiteljica im je u svojoj obitelji, osim brige i skrbi, uvijek pružala emocionalnu potporu i podršku te su čak i oni zahtjevni i tzv. teški i nesuradljivi korisnici odlično funkcionirali u udomiteljskoj obitelji. Danijela Treska se kao udomiteljica od početka suradnje sa stručnim radnicima Centra za socijalnu skrb Novi Marof isticala kao izrazito emocionalno topla i srdačna osoba, puna razumijevanja za svaku od osoba koja je svoj dom našla u njenoj obitelji, neovisno o tome da li se radilo o hitnom, privremenom ili dugotrajnom smještaju.

– Zbog dugogodišnje suradnje obilježene isključivo pozitivnim iskustvima, kao i općenito pozitivnog stava i pristupa korisnicima koji udomiteljica ima i kojima daje primjer ostalim udomiteljima, ona zasigurno daje izrazit doprinos unapređenju udomiteljstva na području svoje lokalne zajednice – ističu u novomarofskom Centru za socijalnu skrb.

Nastavite čitati

Život i društvo

Uređena cesta u lepoglavskom naselju Sestranec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U naselju Sestranec u Lepoglavi dovršeno je uređenje lokalne nerazvrstane ceste.

Postojeći oštećeni asfaltni sloj saniran je korištenjem nove tehnologije – bitumenske emulzije koja će, uz sanaciju oštećenja, spriječiti njegovo daljnje propadanje.

Radove je temeljem sklopljenog ugovora s Gradom Lepoglavom izvela tvrtka Colas koja je tom prigodom organizirala i prezentaciju koju su pratili predstavnici susjednih općina i gradova s područja Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije.

– Ova nova tehnologija sanacije cesta pruža odličan omjer kvalitete i cijene što je itekako važno jer nam omogućava sanacije većeg broja lokalnih cesta uz znatno manji trošak. Grad Lepoglava među prvim je gradovima odnosno jedinicama lokalne samouprave u ovom dijelu Hrvatske koji je počeo koristiti ovu tehnologiju što potvrđuje da pratimo inovativne trendove koji nam omogućavaju efikasnije održavanje komunalne infrastrukture, a time zadržavanja visokog komunalnog standarda važnog za naše građane – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić tijekom 135.000 kuna vrijednih radova na uređenju 440 metara ceste u naselju Sestranec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!