Povežite se s nama

U fokusu

MUP najavio da stiže još kamera, evo gdje se nalaze kućišta u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

MUP je postavio oko 30 novih kućišta za nadzor brzine tijekom ove godine, pa ih sad ima ukupno 363 diljem Hrvatske.

Policija ima 115 uređaja za nadzor brzine koje premješta unutar 363 lokacije. To znači da su otprilike dvije trećine kućišta za kamere prazne u svakom trenutku. No, vozači ne mogu znati u kojem su kućištu kamere za nadzor, a u kojem nisu. Doznat će tek ako su se prebrzo vozili.

No, kako doznaje Dnevnik Nove TV, početkom iduće godine stiže još kamera, i to čak stotinjak.

– U prvoj polovici iduće godine na naše će prometnice doći još stotinjak tih kamera, ali i u idućim godinama također to nastavljamo – najavio je Josip Mataija, voditelj Službe prometne policije MUP-a.

Donosimo popis kućišta u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji:

Policijska uprava međimurska

 1. NEDELIŠĆE, Varaždinska ulica kod kbr. 62; D3.
 2. ŠENKOVEC, ulica Maršala Tita kod kbr. 69; D209.
 3. ČAKOVEC, Južna obilaznica grada Čakovca; D3.
 4. MALA SUBOTICA, Glavna ulica kod kbr. 151; D3.
 5. MURSKO SREDIŠĆE, ulica Josipa Broza Tita kod kbr. 68; D209.
 6. PRELOG, Čakovečka ulica kod kbr. 64; D20.
 7. ČAKOVEC, ulica Zrinsko-Frankopanska (u visini zgrade Ivana pl. Zajca kbr. 39).
 8. BREZJE, ulica Brezje kod kbr. 39; D227.
 9. NEDELIŠĆE, ulica Vladimira Nazora kbr.10 A; ŽC2015.
 10. GORNJI HRAŠĆAN, Čakovečka ulica kbr.112; D208.
 11. PUŠĆINE, Čakovečka ulica kbr. 99; D3.
 12. STRAHONINEC, ulica Poleve 69; LC 20026.
 13. BELICA, ulica Kralja Tomislava kbr. 5; ŽC2018.
 14. PRELOG, Zrinskih kod kbr.14; LC 20038.
 15. KURŠANEC, Glavna ulica kod kbr.15.
 16. SAVSKA VES, ulica Josipa Bajkovca kod kbr.48.
 17. DONJI KRALJEVEC, Kolodvorska ulica kod kbr.38; ŽC2034.
 18. ŠTRUKOVEC, ulica Štrukovec kod kbr.73; D209.
 19. MURSKO SREDIŠĆE, Martinska ulica kod kbr. 86; ŽC2003.
 20. IVANOVEC, ulica Josipa Broza kod kbr. 33.
 21. NOVO SELO ROK, ulica Rade Končara kod kbr. 4A.
 22. DONJA DUBRAVA, Koprivnička ulica kod kbr. 5; D20.
 23. STRAHONINEC, Dravska ulica kod kbr. 39; LC 20026.
 24. ŠENKOVEC, ulica Augusta Šenoe kod kbr. 60.
 25. DOMAŠINEC, ulica Pere Pintara kbr. 22; ŽC2003.
 26. PUŠĆINE, Dravska ulica kod kbr. 6; LC20048.
 27. OREHOVICA, ulica Nikole Tesle kod kbr. 19; ŽC2022.

Policijska uprava varaždinska

 1. TOMAŠEVEC BIŠKUPEČKI, Zagrebačka ulica kod kbr. 26; D3.
 2. TRNOVEC BARTOLOVEČKI, Ludbreška ulica kod kbr. 24; D2.
 3. VARAŽDIN, ulica Braće Radić kod kbr.166.
 4. VARAŽDIN, Zagrebačka ulica kod kbr. 222.
 5. HRAŠČICA, ulica Kralja Tomislava bb; D2 (20 km + 900 m).
 6. VARAŽDIN, Koprivnička ulica kod kbr. 4 (smjer zapad).
 7. VARAŽDIN, Istočna Varaždinska obilaznica (2 km + 400 m); D2.
 8. VARAŽDIN, Istočna Varaždinska obilaznica (0 km + 900 m); D2.
 9. IVANEC, Horvatsko kod kbr. 41A; ŽC 2101.
 10. MARUŠEVEC, Jurketinec kod kbr. 34; D35.
 11. MARUŠEVEC, Koretinec kod kbr. 131; ŽC 2029.
 12. VIDOVEC, Cargovec, Varaždinska ulica kod kbr. 20; D35.
 13. VIDOVEC, ulica Stjepana Radića kod kbr. 120; D35.
 14. ŠEMOVEC, Koprivnička ulica kod kbr. 67; D2.
 15. ZAMLAKA, Agrarna ulica kod kbr. 22; D2.
 16. KAŠTELANEC, ulica kroz mjesto Kaštelanec kod kbr. 22; ŽC2052.
 17. JALŽABET, Varaždinska ulica kod kbr. 37; ŽC2052.
 18. VARAŽDIN, ulica Krešimira Filića kod kbr. 98.
 19. VARAŽDIN, Jalkovečka ulica kod kbr. 124.
 20. VARAŽDIN, ulica Ante Starčevića bb (kod restorana Lav).

U fokusu

Gong: “Milanović se ne ponaša kao odgovoran državnik, a Ustavni sud ne djeluje kao čuvar Ustava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gong smatra da se Ustavni sud svojim loše obrazloženim upozorenjem predsjedniku Milanoviću stavio iznad Ustava.  Ako predsjednik Republike podnese ostavku, ništa ne smije sprječavati izabrane zastupnike Sabora da odaberu Milanovića za predsjednika Vlade.

Tako u jučerašnjoj objavi ove organizacije civilnog društva koja je usmjerena unaprjeđenju demokratskih procesa i institucija te demokratske političke kulture podsjećaju da većina na Ustavnom sudu smatra da je predsjednik svojim sudjelovanjem u kampanji kontinuirao kršio Ustav.

. No Ustavni sud nikad nije donio odluku da je predsjednik kršio Ustav. Dapače, većina ustavnih sudaca ističe kako rezultati izbora nisu na bilo koji način sporni. Nejasno je stoga, kako izostanak bitne povrede može za posljedicu imati drakonsku kaznu koja nije predviđena nijednom odredbom Ustava. Svojim zaključkom prijete uskratom političkih prava Zoranu Milanoviću, i volji zastupnika da biraju tko će biti mandatar – ističu u Gongu.

I dodaju:

„U skladu s njegovom ulogom čuvara stabilnosti državne vlasti, Zoran Milanović morao je dati ostavku na mjesto predsjednika države kada se odlučio sudjelovati u parlamentranim izborima. Predsjednik države to nije učinio nego je čak i najavljivao svoje buduće ministre. Važna ustavna uloga predsjednika jest povjeravanje mandata za sastavljanje Vlade. Kako taj proces može biti nepristran, ako Milanović s pozicije predsjednika pomaže jednoj strani u sastavljanju većine?“

Tvrde i da je Ustavni sud po svojoj već ustaljenoj praksi, na koju su već upozoravali kroz slučaj Markovog trga, propustio kvalitetno i precizno argumentirati odluku.

– I to odluku koja je po svojoj formi upozorenje protiv kojeg nema pravnog lijeka, stoga ni mogućnosti predsjedniku da se eventualno obrati Europskom sudu za ljudska prava. Sud izriče zabrane na temelju paušalnog pozivanja na određene ustavne norme, dok u isto vrijeme navodi da tijekom cijelog predizbornog razdoblja predsjednik svojim ponašanjem nije napravio značajan utjecaj na ishod izbora – zaključuju u Gongu.

Nastavite čitati

U fokusu

Sve je više traktora i radnih strojeva na cestama, za neosigurane kazne do 6600 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dolaskom lijepog vremena započinju i poljoprivredni radovi te će na prometnicama tijekom narednih dana biti više traktora i radnih strojeva. Stoga policijski službenici pozivaju sve sudionike u prometu na pojačan oprez.

Radi sigurnosti vozača ove skupine vozila, ali i ostalih sudionika u prometu, vozači traktora trebaju voditi računa o tehničkoj ispravnosti traktora i priključnih vozila, naročito o ispravnosti uređaja za zaustavljanje i za osvjetljavanje vozila. Za upravljanje neregistriranim traktorom novčana kazna iznosi 90 eura, dok je za neosigurani traktor propisana novčana kazna u iznosu od 660 do 6600 eura.

– Prilikom obavljanja radova na poljima, šumama, livadama i drugim površinama, podsjećaju vozače da ne smiju skidati s traktora kabinu ili zaštitni okvir te da prilagode način upravljanja traktorima konfiguraciji terena (nagib, nizbrdica) kako ne bi došlo do prevrtanja traktora. U slučaju nepravilnog rada sustava za mijenjanje brzina, nemojte koristiti nizbrdice kako biste traktore ”ubacili” u niže ili više brzine. Na traktorskim priključcima nije dozvoljen prijevoz osoba. U prikolicama gdje je to dopušteno, prevoziti se može najviše pet osoba, s time da ne smiju stajati ili sjediti na stranicama prikolice – ističu u PU varaždinskoj.

Prilikom uključenja na kolnik sa zemljanih i sličnih površina s kotača treba obavezno ukloniti blato kako se ne bi ugrožavala sigurnost drugih sudionika u prometu. Vozač koji pri uključivanju u promet ne postupi  na opisan način, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, kaznit će se novčanom kaznom.

– Naime, sukladno članku 35. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, vozač je dužan s ceste i cestovnog zemljišta ukloniti i predmete i tvari koje s njegova vozila padnu na cestu i cestovno zemljište te predmete koje je pri zaustavljanju vozila ostavio na cesti. Za navedeni prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 130 eura za sudionika u prometu na cesti, dok je za prekršaj pravne ili fizičke osobe-obrtnika određena novčana kazna u iznosu od 660 do 1990 eura – ukazuju.

Kako bi se preveniralo događanje prometnih nesreća u kojima sudjeluju navedene skupine sudionika u prometu, odnosno kako bi se cjelokupno stanje sigurnosti u prometu podiglo na višu razinu, policijski će službenici u predstojećem razdoblju pojačano kontrolirati ovu kategoriju sudionika u prometu, a osobitu će pozornost posvetiti:

– uključivanju traktora, priključnih vozila i radnih vozila sa zemljane na cestu sa suvremenim kolničkim zastorom kako bi se spriječilo nanošenje zemlje na kolnik

– isključivanju iz prometa vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole ili koja nisu registrirana

– označavanju vozila propisanom signalizacijom, osobito u noćnim satima i u vrijeme smanjene vidljivosti, kao i samoj ispravnosti te signalizacije

– smještaju i prijevozu osoba i tereta, posebno na priključnim vozilima i  najvećoj dopuštenoj masi i osovinskom opterećenju prilikom prijevoza tereta.

– Napominjemo da je dužnost svih vozača traktora da prije uključivanja u promet očiste blato kako ga ne bi traktorom nanijeli na kolnik i time ugrozili sigurnost ostalih sudionika u prometu. Upućujemo apel i svim ostalim vozačima na potrebu povećanog opreza zbog prisutnosti traktora i radnih strojeva u prometu, obzirom da su ta vozila puno sporija od ostalih te se stoga mnogi vozači odlučuju na nepropisna pretjecanja što vrlo često dovodi do prometnih nesreća – zaključuju u PU varaždinskoj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje