Povežite se s nama

Međimurje

Trasa Mura – Drava – Dunav: veslali od Donje Dubrave do Aljmaša na Dunavu

Objavljeno:

- dana

Putom zlata koje plovi Dravom par odvažnih avanturista iz Donje Dubrave u pet dana kanuom je prevalio put od skele u Donjoj Dubravi preko ušća Mure i Drave do Aljmaša na Dunavu.

Dok je Goran istu rutu prevalio još 2000. godine, kad je u regati sudjelovalo 35 ljubitelja prirode u mješovitim plovilima, za Petru je ovo bila prva takva ekspedicija. Unatoč sumnjivoj prognozi, odlučili su krenuti u podne u subotu, 28. srpnja, i nisu pogriješili. Ovu malu privatnu ekspediciju pamtit će cijeli život!


Petra je doživljaje objavljivala na Facebooku

Utrka s vremenom

Uz srdačnu pomoć prijatelja iz Zaštitarsko-ekološke udruge „Senjar“ (ZeuS), koji su pomogli opremom i logistikom, ovaj nesvakidašnji pothvat planirali su nešto više od mjesec dana. Dobro opremljeni visokokvalitetnim čamcem, prslucima i kamping opremom, dodatno opterećeni potrebnim rekvizitima i trodnevnim količinama vode i hrane, u prva dva dana prevaljivali su prosječno 40 riječnih kilometara dnevno. Nakon toga prevaljuju nešto više, pa čak i rekordnih 57 kilometara na dan, čime dobivaju prednost koja im je bila toliko potrebna da bi na vrijeme stigli do cilja, to jest na svadbu Goranove sestre.


Drava je zaista pravi užitak, puna života i prekrasnih prostranstava od kojih zastaje dah

U nastavku prolaze kroz dva jača ljetna nevremena praćena grmljavinom i snažnim pljuskom. To im ne čini nikakve probleme, tim je više njihovo iskustvo danas veće. Usput upoznaju susretljive, predivne Podravce i Slavonce, a najljepše pješčane plaže, od Terezina Polja preko Donjeg Miholjca i Kopike u Osijeku do niza pješčanih ada na Dunavu, koriste za kupanje.

Divljina

Prate i divlji svijet, na primjer obitelj vodomara koja podučava mladog ptića kako loviti ribu, pa od pitomoga ranojutarnjeg umivanja dabra preko borbe grabežljivih orlova za ribom do susreta s divljom svinjom na rijeci te posve neugodnog javljanja i zavijanja čopora čagljeva kratko iza ponoći. Kad su već mislili da se ništa posebnije ne može dogoditi, iza jednog meandra, s jednog sasvim pitomog i običnog spruda promatralo ih je čak 13 crnih roda.

Uz srdačnu pomoć prijatelja iz Zaštitarsko-ekološke udruge “Senjar” (ZeuS), koji su pomogli opremom i logistikom, ovaj nesvakidašnji pothvat planirali su nešto više od mjesec dana

To rijetko tko doživi jer gotovo nitko ne prolazi ovu dionicu posve prirodnim putom, veslajući u kanuu i bez motora. Kad se spuštaju grupe u motoriziranim čamcima, tada se zbog buke životinje sklanjaju, pa sudionici propuštaju čarobne i izuzetne doživljaje.


Osim Križnice, Donjeg Miholjca, Sopja i Osijeka, nema mjesta dostupnih široj javnosti

Drava je zaista pravi užitak, puna života i iznenađujuće lijepih prostranstava. Na nekim mjestima zastaje dah od ljepote nepreglednih pješčanih sprudova kombiniranih s najsitnijim šljunčanim plićacima i gustom šumom bijelih vrba. Šteta je što za ove lokacije ne postoji način da ih posjeti veći broj ljubitelja prirode. Osim Križnice, Donjeg Miholjca, Sopja i Osijeka nema drugih mjesta koja su dostupna široj javnosti, što je za gotovo 250 kilometara vrlo slaba i oskudna ponuda.

Biosfera

Naši rijekoljupci naglašavaju da je rijeku Dravu potrebno dodatno zaštititi, posebno u ovo vrijeme kad se ponovno javljaju primisli iz energetskog lobija za gradnju novih hidroelektrana. Goran je prijateljevao s autorima projekta Biosferni rezervat Mura – Drava – Dunav Martinom Schneider-Jacobyjem i Davidom Reederom te sudjeluje već punih 20 godina u svim aktivnostima, osobno i putem brojnih udruga, u promociji i ostvarenju ove napredne i vizionarske ideje, koja je i okrunjena nedavnim velikim uspjehom – UNESCO je 26. srpnja proglasio rijeku Muru rezervatom biosfere.

UNESCO je 26. srpnja proglasio rijeku Muru rezervatom biosfere

Spustovi

Petra dodaje da joj je ovaj izlet draži, iskustveno vredniji i ljepši od bilo kojeg ljetovanja na moru. Stoga, svi zainteresirani, javite se u ZeuS i tražite dodatne informacije, koje će rado podijeliti s vama. Pozivaju i na brojne aktivnosti kao što su ljetni spustovi rijekama Murom i Dravom, humanitarni spust za Udrugu „Prvi korak“ i adrenalinski Zimski spust u Donjoj Dubravi, koji svake godine organiziraju u siječnju. Sve doživljaje s veslanja Mura – Drava – Dunav objavljivali su na kraju dana na Petrinu Facebook profilu, gdje njihove doživljaje i dnevnik prati gotovo 2000 osoba.


Goran je istu rutu prevalio još 2000. godine

Međimurje

FOTO Željeznička postaja u Buzovcu do kraja idućeg mjeseca zablistat će u novom sjaju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Objekt uz željezničku postaju Buzovec u Čakovcu već godinama nije u obliku i funkciji kakav Čakovec zaslužuje.

Stoga je Međimurska županija ishodila suglasnost HŽ-Infrastrukture i odlučila organizirati obnovu vanjskog pročelja objekta čekaonice na ovoj željezničkoj postaji.

U ponedjeljak, 20. ožujka, krenuli su pripremni radovi koje će u okviru nastavnog plana i programa odraditi učenici Graditeljske škole, dok će fasadu s muralima ukrasiti učenici Gospodarske škole te će do kraja idućeg mjeseca željeznička postaja u Buzovcu zablistati u novom sjaju, rekli su iz Županije.

Nastavite čitati

Međimurje

Za zeleni Čakovec: diljem grada zasađeno 139 novih sadnica drveća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz stvaranje zelenih oaza diljem grada, planiranja novih parkova i površina za provođenje slobodnog vremena, na zelenim površinama Čakovca ukupno je posađeno 139 sadnica različitih vrsta drveća.

Tako će se uskoro zazeleniti tri nove lokacije u gradu čime Čakovec još jednom pokazuje brigu o okolišu, kao nastavak na uspješan primjer nacionalne kampanje sadnje stabala pod nazivom „Zasadi stablo, ne budi panj“.

Uz južnu obilaznicu posađeno je 87 novih sadnica i to 24 komada hrasta lužnjaka, 13 brekinja, 6 japanskih sofora, 10 šećernog javora, sedam žestilja, 23 običnog graba i četiri divlje trešnje. U Sajmišnoj ulici posađeno je 28 sadnica, 16 šećernog javora i 12 žestilja, dok je u Ulici Jurja IV. Zrinskog odrađena sadnja drvoreda. Pritom su sadnice brekinje posađene i na dječjem igralištu u Ulici dr. Rudolfa Horvata, sveukupno njih 24.

Svako stablo učvršćeno je pomoću kolca te je zaštićeno plastičnim štitnikom, a oko svake sadnice formirana je sadna zdjelica ispunjena malčem. Radove je odradila tvrtka Cedrus Forest, koja je ujedno o svom trošku i zamijenila posušena stabla.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje