Povežite se s nama

Međimurje

Trasa Mura – Drava – Dunav: veslali od Donje Dubrave do Aljmaša na Dunavu

Objavljeno:

- dana

Putom zlata koje plovi Dravom par odvažnih avanturista iz Donje Dubrave u pet dana kanuom je prevalio put od skele u Donjoj Dubravi preko ušća Mure i Drave do Aljmaša na Dunavu.

Dok je Goran istu rutu prevalio još 2000. godine, kad je u regati sudjelovalo 35 ljubitelja prirode u mješovitim plovilima, za Petru je ovo bila prva takva ekspedicija. Unatoč sumnjivoj prognozi, odlučili su krenuti u podne u subotu, 28. srpnja, i nisu pogriješili. Ovu malu privatnu ekspediciju pamtit će cijeli život!


Petra je doživljaje objavljivala na Facebooku

Utrka s vremenom

Uz srdačnu pomoć prijatelja iz Zaštitarsko-ekološke udruge „Senjar“ (ZeuS), koji su pomogli opremom i logistikom, ovaj nesvakidašnji pothvat planirali su nešto više od mjesec dana. Dobro opremljeni visokokvalitetnim čamcem, prslucima i kamping opremom, dodatno opterećeni potrebnim rekvizitima i trodnevnim količinama vode i hrane, u prva dva dana prevaljivali su prosječno 40 riječnih kilometara dnevno. Nakon toga prevaljuju nešto više, pa čak i rekordnih 57 kilometara na dan, čime dobivaju prednost koja im je bila toliko potrebna da bi na vrijeme stigli do cilja, to jest na svadbu Goranove sestre.


Drava je zaista pravi užitak, puna života i prekrasnih prostranstava od kojih zastaje dah

U nastavku prolaze kroz dva jača ljetna nevremena praćena grmljavinom i snažnim pljuskom. To im ne čini nikakve probleme, tim je više njihovo iskustvo danas veće. Usput upoznaju susretljive, predivne Podravce i Slavonce, a najljepše pješčane plaže, od Terezina Polja preko Donjeg Miholjca i Kopike u Osijeku do niza pješčanih ada na Dunavu, koriste za kupanje.

Divljina

Prate i divlji svijet, na primjer obitelj vodomara koja podučava mladog ptića kako loviti ribu, pa od pitomoga ranojutarnjeg umivanja dabra preko borbe grabežljivih orlova za ribom do susreta s divljom svinjom na rijeci te posve neugodnog javljanja i zavijanja čopora čagljeva kratko iza ponoći. Kad su već mislili da se ništa posebnije ne može dogoditi, iza jednog meandra, s jednog sasvim pitomog i običnog spruda promatralo ih je čak 13 crnih roda.

Uz srdačnu pomoć prijatelja iz Zaštitarsko-ekološke udruge “Senjar” (ZeuS), koji su pomogli opremom i logistikom, ovaj nesvakidašnji pothvat planirali su nešto više od mjesec dana

To rijetko tko doživi jer gotovo nitko ne prolazi ovu dionicu posve prirodnim putom, veslajući u kanuu i bez motora. Kad se spuštaju grupe u motoriziranim čamcima, tada se zbog buke životinje sklanjaju, pa sudionici propuštaju čarobne i izuzetne doživljaje.


Osim Križnice, Donjeg Miholjca, Sopja i Osijeka, nema mjesta dostupnih široj javnosti

Drava je zaista pravi užitak, puna života i iznenađujuće lijepih prostranstava. Na nekim mjestima zastaje dah od ljepote nepreglednih pješčanih sprudova kombiniranih s najsitnijim šljunčanim plićacima i gustom šumom bijelih vrba. Šteta je što za ove lokacije ne postoji način da ih posjeti veći broj ljubitelja prirode. Osim Križnice, Donjeg Miholjca, Sopja i Osijeka nema drugih mjesta koja su dostupna široj javnosti, što je za gotovo 250 kilometara vrlo slaba i oskudna ponuda.

Biosfera

Naši rijekoljupci naglašavaju da je rijeku Dravu potrebno dodatno zaštititi, posebno u ovo vrijeme kad se ponovno javljaju primisli iz energetskog lobija za gradnju novih hidroelektrana. Goran je prijateljevao s autorima projekta Biosferni rezervat Mura – Drava – Dunav Martinom Schneider-Jacobyjem i Davidom Reederom te sudjeluje već punih 20 godina u svim aktivnostima, osobno i putem brojnih udruga, u promociji i ostvarenju ove napredne i vizionarske ideje, koja je i okrunjena nedavnim velikim uspjehom – UNESCO je 26. srpnja proglasio rijeku Muru rezervatom biosfere.

UNESCO je 26. srpnja proglasio rijeku Muru rezervatom biosfere

Spustovi

Petra dodaje da joj je ovaj izlet draži, iskustveno vredniji i ljepši od bilo kojeg ljetovanja na moru. Stoga, svi zainteresirani, javite se u ZeuS i tražite dodatne informacije, koje će rado podijeliti s vama. Pozivaju i na brojne aktivnosti kao što su ljetni spustovi rijekama Murom i Dravom, humanitarni spust za Udrugu „Prvi korak“ i adrenalinski Zimski spust u Donjoj Dubravi, koji svake godine organiziraju u siječnju. Sve doživljaje s veslanja Mura – Drava – Dunav objavljivali su na kraju dana na Petrinu Facebook profilu, gdje njihove doživljaje i dnevnik prati gotovo 2000 osoba.


Goran je istu rutu prevalio još 2000. godine

Međimurje

Postavljen prvi paketomat u Općini Goričan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Goričan je 8. srpnja dobio svoj prvi paketomat, smješten u sklopu buduće tržnice u Goričanu.

Paketomat građani tako mogu nesmetano koristiti za primanje i slanje paketa.

Paketomat je uređaj koji omogućuje preuzimanje paketa na lokacijama koje vama najviše odgovaraju u vrijeme kada vam najviše odgovara. Paketomat će biti dostupan svaki dan, od 0-24, a korisnici će moći preuzimati i  slati svoje pakete u vrijeme kad njima najviše odgovara te vršiti povrat robe kupljene putem e-trgovina.

U vrijeme kad je internetska prodaja jako razvijena, puno puta se može desiti da paketi dolaze na vašu kućnu adresu, a vas u tom trenutku nema kod kuće, od sad ćete moći vaš paket preusmjeriti u GLS paketomat i pokupiti paket kad Vama odgovara.

Više informacija kako preuzeti paket ili poslati paket možete pronaći na linku: Informacije o paketomatu

Nastavite čitati

Međimurje

U Parku Mladosti u Prelogu otvoren nogometni teren s umjetnom travom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Studio Vipro

U Parku Mladosti u Prelogu 2. srpnja otvoren je novi teren s umjetnom travom.

Teren je otvorio predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić, a svečanosti u Parku Mladosti nazočili su i saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, članovi Izvršnog odbora HNS-a Nenad Horvatić i Mato Kljajić, ujedno i predsjednik Zajednice sportskih udruga te mnogi drugi.

Grad Prelog prijavio je projekt pod nazivom „Rekonstrukcija pomoćnog nogometnog igrališta – FAZA I“, na Natječaj za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2022. godini, kojeg je provodilo Ministarstvo turizma i sporta. Ovaj se projekt odnosio na izvedbu pripremnih radova za postavljanje igrališta s umjetnom travom, na pomoćnom igralištu Nogometnog kluba Mladost Komet, u Parku Mladosti u Prelogu. Izvođač radova je bila tvrtka Pavlic Asfalt Beton. Nakon izvedbe pripremnih radova, igralište sa umjetnom travom, postavljala je tvrtka tvrtka Maxmar Grupa iz Zagreba, dok je kompletno postavljanje travnjaka financirao Hrvatski nogometni savez.

– Zahvalio bih gradonačelniku i ljudima iz Nogometnog kluba Mladost na ostvarenju ovog projekta koji predstavlja sve ono što zagovaramo već godinama, a to je ulaganje u infrastrukturu, sportske terene, što je ujedno zalog za budućnost, za našu djecu, za buduće reprezentativce – istaknuo je prvi čovjek HNS-a Marijan Kustić.

studio VIPRO

– Zahvaljujem se svima koji su podržali ovaj projekt, koji nije bio jednostavan! Ovaj projekt je nastao zajedničkim radom Grada Preloga, Ministarstva turizma i sporta, Hrvatskog nogometnog saveza našoj djeci da se maknu od pošasti interneta, facebooka, igrica i krenu na zrak zaigrati nogomet te nauče ne samo pobjeđivati nego i izgubiti i tako mentalno ojačaju – rekao je gradonačelnik Kolarek.

Simbolično je igralište otvoreno puštanjem u zrak 111 balona u bojama Nogometnog kluba Mladost Komet, u spomen na 111 godina dugu povijest igranja nogometa u Prelogu. Prvi su igralište isprobali predsjednik HNS – a Marijan Kustić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, a nakon njih mališani iz Nogometne škole Nogometnog kluba Mladost Komet te njihovi gosti, vršnjaci iz Cirkovljana

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje