Povežite se s nama

Život i društvo

Vrijedni volonteri i ove godine uredili dio dravske obale za bregunice

Foto: Priroda Varaždinske županije/Facebook

Objavljeno:

- dana

Vrijedni volonteri i ove su godine uredili stotinjak metara strme dravske obale na području Općine Cestica, koja je ujedno i najuzvodnije zabilježena lokacija gniježđenja najmanjih europskih lastavica – ptica bregunica na rijeci Dravi u Hrvatskoj.

Očišćen je gornji, pjeskoviti sloj i uklonjena nepotrebna vegetacija s obale, a sve kako bi bregunice mogle lakše pronaći pogodno mjesto za gniježđenje, obavila je Javna ustanova “Priroda Varaždinske županije”.

Bregunica (Riparia riparia) jedna je od prvih ptica lastavica koja se krajem ožujka ili početkom travnja vraća sa zimovanja, a na području Regionalnog parka Mura-Drava redovita je gnjezdarica. Kljunom, nogama i krilima, ova ptica svake godine kopa nova gnijezda u prirodnim, okomitim, pjeskovitim, svježe odronjenim obalama rijeka, u koja ženka polaže svoja jaja.

Budući da ova vrsta već dugi niz godina bilježi tendenciju pada brojnosti i postoji opasnost da u potpunosti nestane iz naših krajeva, akcije uređenja riječnih obala za gniježđenje ptica bregunica danas su nužnost i potreba.

Kao i prošlogodišnja, i ovogodišnja je akcija održana u organizaciji Javne ustanove Priroda Varaždinske županije, uz suradnju sa ŠRK Cestica 1995. i LD Sveti Hubert.

– Svim vrijednim volonterima zahvaljujemo na odazivu, vidimo se ponovno iduće godine! – poručili su iz Javne ustanove.

Život i društvo

Crveni križ Varaždin organizira besplatan prijevoz za starije od 65 godina na području Varaždina i njegovog prstena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin do kraja 2024. godine provodi projekt “Pelamo se? 3”.

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin u sklopu programa „Pelamo se? 3“ provodi uslugu besplatnog prijevoza za osobe starije od 65 godina na području Varaždina i varaždinskog prstena.

Mogućnost besplatnog prijevoza imaju osobe starije od 65 godina koje žive na području Varaždina ili okolnih 10 općina (Beretinec, Cestica, Jalžabet, Gornji Kneginec, Petrijanec, Sveti Ilija, Sračinec, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica).

Zainteresirane starije osobe mogu se javiti i rezervirati slobodan termin radnim danom od 8 do 15 sati na broj telefona: 099/370 1570.

Usluga prijevoza u sklopu ovog programa je socijalna usluga namijenjena isključivo starijim osobama u potrebi koje si same ne mogu priuštiti ili organizirati prijevoz na njima važna mjesta kao na primjer odlazak liječniku, na terapiju, u crkvu, u posjet rodbini i slično. Usluga ne podrazumijeva pratnju korisnika, ona se može organizirati ukoliko korisnik za nju ima realnu potrebu (teže se kreće i sl.) te ukoliko je korisnik nikako ne može sam organizirati. Korisnik je obavezan pratnju unaprijed dogovoriti prilikom rezervacije termina. Usluga nije namijenjena osobama koje si same mogu osigurati plaćanje navedene usluge (npr. taxi prijevoz).

Program „Pelamo se? 3“ usmjeren je na unapređenje kvalitete života starijih osoba, a glavna aktivnost programa je pružanje usluge prijevoza za osobe starije od 65 godina (kojima te usluge nisu dostupne ili su im teško dostupne) na području Varaždina i varaždinskog prstena. Opći cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti i kvalitete života starijih osoba Varaždina i varaždinskog prstena.

Ukupna vrijednost programa, većinski ga financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, sa 30.360 eura, a ostatak iz vlastitih sredstava sufinancira GDCK Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Očekuje se pad cijene goriva idućeg tjedna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Vlada bi idućeg tjedna trebala objaviti nove cijene goriva.

Kako RTL neslužbeno doznaje očekuje se pad cijena za sve vrste goriva.

Eurosuper će od utorka, 18. lipnja, stajati 1,43 (smanjenje od 0,04 EUR/l), eurodizel 1,36 (smanjenje od 0,02 EUR/l), a plavi dizel 0,82 (smanjenje od 0,02 EUR/l).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje