Povežite se s nama

Život i društvo

Općina Petrijanec nastavlja s obnovom javne rasvjete

Objavljeno:

- dana

Uz velike projekte na uređenju i izgradnji komunalne i cestovne infrastrukture kao i na javnim objektima, od vrtića do društvenih domova, u Općini Petrijanec nastavlja se i obnova javne rasvjete.

Nakon uspješno provedene prve tri faze projekta uvođenja LED rasvjete u kojoj su naselja Majerje, Petrijanec, Strmec Podravski, Družbinec u potpunosti opremljena novom ekološki prihvatljivom LED rasvjetom uz sufinanciranje naravno spomenutog Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije slijedi nam konačno zadnja faza projekta uvođenja nove rasvjete te će tako Općina Petrijanec u potpunosti biti modernizirana LED rasvjetom.

Tako je Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije upućen zahtjev za sufinanciranje projekta “Smanjenje okolišnih i infrastrukturnih nejednakosti na području Općine Petrijanec ulaganje u igralište, rasvjetu i LED rasvjeta faza IV.”  vrijednog ukupno 117.352,25 EUR-a s PDV-om i stručnim nadzorom. Nakon što je projekt ocijenjen iznimno dobrim, načelnik Željko Posavec potpisao je Ugovor o sufinanciranju s ministrom Šimom Erlićem, a prema kojem će ga Ministarstvo sufinancirati s ukupno 56 tisuća EUR-a uz mogućnost povećanja iznosa sredstava a preostali dio sredstava osigurati će se iz proračuna.

– Općina Petrijanec nastavlja s provođenjem projekata radi ostvarivanja dugoročnih ciljeva stvaranja modernog i ekološki prihvatljivog modela sustava javne rasvjete. Nova i modernizirana rasvjeta znači uštede u proračunu na potrošnji električne energije a u ovim vremenima energetske krize to nam je iznimno važno. Sredstva koja ostanu u proračunu moći će se iskoristiti za druge svrhe od školstva, daljnjih komunalnih ulaganja, pomaganja udrugama do daljnjeg uređenja naše Općine – pojasnio je načelnik Općine, SDP-ov Željko Posavec.

Ukupno će u Novoj Vesi Petrijanečkoj biti tako zamijenjeno 148 rasvjetnih tijela novom ekološkom LED rasvjetom te će svaki rasvjetni stup imati ekološki prihvatljiviju rasvjetu. U naselju Zelendvor tako će 23 stare svjetiljke biti zamijenjene sa 39 novih LED rasvjete pa će i u Zelendvoru svaki stup imati svoju svjetiljku što do sada nije bio slučaj.

– Općina Petrijanec je sa tri prethodna projekta ugradila je 582 novih LED rasvjetnih tijela i ta je tri projekta sufinanciralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Projekti koje smo odradili modernizacije LED rasvjete obuhvaćaju svaki rasvjetni stup za jedno LED rasvjetno tijelo. Nova rasvjeta ujedno je i bolja rasvjeta što znači da će na spomenutim prometnicama uskoro biti i bolja vidljivost. Bolja vidljivost znači i veću sigurnost posebice pješaka i biciklista u noćnim satima – dodao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Drugi dio projekta, prijavljen također u ovo sufinanciranje ulaganje u igralište vrijednosti je 36.104,00 EUR-a sa PDV-om i stručnim nadzorom.

Život i društvo

Otkrijte povijest Varaždina i crtice iz gradskog života uz besplatne tematske ture pod vodstvom vodiča

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U program Ljeta u Varaždinu tradicionalno su se uključili članovi Društva turističkih vodiča i pratitelja Varaždin.

Subotama od 10 do 11 sati varaždinski vodiči organiziraju besplatna tematska vođenja koja svim zainteresiranim građanima i turistima omogućuju da bolje upoznaju bogato varaždinsko kulturno-povijesno nasljeđe, ali i zanimljivosti i crtice iz gradskog života. Kroz 12 subota bit će obrađene različite teme poput baroka u Varaždinu, varaždinskih muzeja, gradskih pjesnika, poznatih stanara i to pod vodstvom licenciranih vodiča koji su odlični poznavatelji prošlosti, ali i upućeni u sve aspekte i specifičnosti gradskog života, vješti su u pripovijedanju i kreativni u prezentaciji.

Prva tematska tura na rasporedu je u subotu, 1. lipnja, a okupljanje će svih 12 subota sve do 17. kolovoza biti u isto vrijeme i na istom mjestu – u 10 sati ispred Gradske vijećnice.

Raspored tematskih tura u organizaciji Društva turističkih vodiča i pratitelja Varaždina:

1.6. Ivanu Padovcu s ljubavlju

8.6. Barok u Varaždinu

15.6. Tragom Habsburgovaca

22.6. I to je Varaždin voilà!

29.6. Susjedi

6.7. Grad anđela

13.7. Krug oko parka

20.7. Poznati stanari Varaždina

27.7. Varaždin u zagrljaju glazbe

3.8. Varaždinski muzeji od 1925. do danas

10.8. Šetnja s Vatroslavom Jagićem

17.8. Varaždinski pjesnici

Nastavite čitati

Život i društvo

Predškolci Dječjeg vrtića Zibeljko oprostili se od vrtića, hrabro kreću u nove avanture

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na kraju još jedne pedagoške godine, nova generacija predškolaca priredbom se oprostila od Dječjeg vrtića Zibeljko u Bednji.

Nakon priredbe, održano je i druženje mališana s odgojiteljicama i roditeljima, a pridružio im se i načelnik Općine Bednja, Damir Poljak, kao i predsjednik Općinskog vijeća Vladimir Kramarić te članovi Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Zibeljko.

Tim je povodom načelnik Poljak zahvalio svim tetama na njihovom predanom radu.

– Velika zahvala i roditeljima koji su povjerili svoju djecu Dječjem vrtiću Zibeljko, znajući da će odrastati u toplom i sigurnom okruženju, a mališanima od svega srca želim puno uspjeha u daljnjem školovanju – rekao je načelnik Poljak te dodao kako je Dječji vrtić Zibeljko otvoren prije više od tri godine zahvaljujući ulaganju većem od milijun eura.

– Nekada oronuo i zapušten objekt u središtu Bednje pretvorili smo u jedan novi, moderan dječji vrtić. Vjerujem kako su djelatnici vrtića zadovoljni, ali i roditelji sa uvjetima u kojima borave njihova djeca, dok osmijesi na dječjim licima potvrđuju da je naš dječji vrtić bio i jest pravo mjesto za njih – rekao je načelnik Poljak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje