Povežite se s nama

Međimurje

Mursko Središće: Gradsko vijeće izglasalo rebalans Proračuna i potvrdilo višak u poslovanju od 3,6 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

U srijedu, 12. rujna je održana 9. sjednica Gradskog vijeća Murskog Središća na kojoj su glavne točke bile polugodišnji obračun proračuna, izvješće o radu gradonačelnika, odluka o deponiranju slobodnih novčanih sredstava u iznosu od 2 milijuna kuna, promjena poslovnika Gradskog vijeća, odluka o mjerama za sprečavanje nepropisnog odbacivanja otpada i mjerama za uklanjanje odbačenog otpada na području grada Mursko Središće, odluka o osnovama pravila rada mjesnih odbora te četvrti rebalans proračuna Grada Murskog Središća.

Na prvoj točki vijećnici nisu imali potrebu previše raspravljati. Gradonačelnik Dražen Srpak je pojasnio materijale iz kojih je vidljivo da Grad na dan 30. lipnja iskazuje višak u poslovanju u iznosu od 3,65 milijuna kuna, dok proračunski korisnici, Dječji vrtić i Gradska knjižnica također iskazuju višak u poslovanju u iznosu od 61.000 kuna. Ukupni prihodi i primici za navedeno razdoblje iznose 10,26 milijuna kuna.

– Posebno treba istaknuti da su prihodi od poreza ostvareni u iznosu od gotovo 8 milijuna kuna što je 64,12 posto od planiranog, a što ukazuje na veći broj zaposlenih kao i veće plaće na području Murskog Središća. Dok na rashodovnoj strani treba istaknuti da su primjerice rashodi za zaposlene realizirani samo u iznosu od 41,75 posto od planiranog – rečeno je na sjednici

Gradonačelnik Srpak je podnio pisano izvješće o svom radu na koje vijećnici nisu imali nikakvih primjedbi. S obzirom da Grad ima slobodnih novčanih sredstava ona se nalaze na depozitu kako bi se ostvarila veća kamata pa je donesena odluka o deponiranju slobodnih novčanih sredstava u iznosu od 2 milijuna kuna dok je na drugom depozitu također ostavljen jednaki iznos od 2 milijuna.

– Grad nema nikakvih dugovanja uz već sve pokrivene i plaćene investicije – objasnio je Srpak.

Detaljnije je uređena mogućnost prisustvovanja sjednicama Gradskog vijeća. Sjednice su javne što je posebno osigurano nazočnošću predstavnika medija.

– Pojedinci koji nisu članovi Gradskog vijeća ili stručne službe Grada na sjednicama mogu prisustvovati u slučaju da su na dnevnom redu točke iz njihovog interesa i djelokruga rada. Oni na sjednicama prisustvuju na poziv predsjednika Gradskog vijeća ili pak na temelju svojeg osobnog zahtjeva koji upućuju predsjedniku Vijeća te o tom slučaju on odlučuje o potrebi prisustvovanja – pojašnjeno je.

Raspravljalo se i o sadašnjem i budućem radu mjesnih odbora, a gradonačelnik Srpak je izrazio zadovoljstvo njihovim angažmanom koji je bio na visokoj razini.

– S obzirom da nas očekuju veliki projekti u kojem će trebati još veći angažman, najviše predsjednika mjesnih odbora, a njihove naknade nisu usklađivane 15-ak godina, te su napravljene manje korekcije – rekao je Srpak.

Tako će predsjednik Mjesnog odbora Mursko Središće za svoj rad primati 1000 kuna mjesečno, predsjednik MO Peklenica 750 kuna,  a u ostalim mjesnim odborima predsjednici će primati po 500 kuna mjesečno. Članovi vijeća mjesnih odbora primat će po 750 kuna na godišnjoj razini.

– S obzirom da su predsjednici svakodnevno angažirani na uređenju svojih naselja riječ je zapravo samo o nadoknadi troškova koji nastaju obavljanjem te funkcije – zaključeno je.

Četvrtim rebalansom Proračuna omogućeno je da se nastavi dogradnja i adaptacija Društvenog doma u Peklenici te kupnja klavira za potrebe Centra za kulturu.

– Grad Mursko Središće već više godina ulaže u Društveni dom Peklenica, a ove godine smo po prvi puta uspjeli za taj projekt dobiti 200.000 kuna od Ministarstva kulture i 250.000 od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te 100.000 kuna od Međimurske županije. Vrijednost procijenjene javne nabave bila je 750.000 kuna, a na nju je pristigla samo jedna ponuda u iznosu većem za 124.000 kuna. Da bi se mogao potpisati ugovor s izvođačem i da bi se nastavilo uređenje Društvenog doma trebalo je rebalansom proračuna ta sredstva i osigurati ili pak poništiti javnu nabavu čime bismo izgubili još dva mjeseca. Rok za povlačenje dobivenih 450.000 kuna i opravdavanje uloženog prema ministarstvima je 15. studeni ove godine te bi, da se ovim rebalansom to nije uredilo, ta sredstva propala – rekao je Srpak.

Rebalans Proračuna usvojen je većinom glasova dok su vijećnici SDP-a i HSU-a glasali protiv.

Kultura

Noć knjige 23. travnja i u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. travnja, održat će se jubilarna, deseta Noć knjige.

Povod ovoj manifestaciji su Svjetski dan knjige i autorskih prava (na isti dan) te Dan hrvatske knjige (22. travnja), a ovaj put njezin je okvir Godina čitanja, proglašena odlukom Vlade RH. U nastojanju da odgovore na aktualni trenutak, organizatori Noći knjige odlučili su je ove godine tematski posvetiti ljekovitoj moći knjiga u razdobljima društvenih i intimnih kriza.

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga i ove godine organizira manifestaciju Noć knjige. S posebnim veseljem predstavljaju ovogodišnji program koji realiziraju s ICARUS-om Hrvatska. Pozivaju se svi zainteresirani da se pridruže u proslavi, a zauzvrat možete pronaći teme i aktivnosti koji bi mogle biti korisne za sve ustanove i zanimanja.

Program, koji će se održati u Multimedijalnoj dvorani Muzeja “Croata insulanus” Grada Preloga, započet će u 18 sati. Izložbu “Priče iz arhiva” otvorit će predsjednica ICARUS-a Hrvatska, dr. sc. Vlatka Lemić. Članica ICARUS-a dr. sc. Tamara Štefanac predstavit će priručnik za razvoj publike u projektu CHEARCH, a glazbena gošća večeri je Lea Šprajc.

S obzirom na epidemiološke mjere, broj gostiju u dvorani je ograničen, a potvrda dolaska je obavezna. Prijaviti se možete putem poveznice na obrazac.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Piškorovcu, Domašincu i Kotoribi mještani predali 186 komada streljiva različitih kalibara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

PU međimurska

U subotu, 17. travnja, policijski službenici Policijske postaje Prelog mještanima Piškorovca, Domašinca i Kotoribe omogućili su dragovoljnu predaju oružja, streljiva i drugih minsko-eksplozivnih sredstava.

Mještani su prihvatili poziv te dragovoljno predali ukupno 186 komada streljiva različitih kalibara pištoljskog, puščanog i lovačkog streljiva. Predano oružje pohranjeno je u skladištu Policijske uprave međimurske.

Akciji su svojom prisutnošću podršku u Piškorovcu dali načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc i predsjednik ogranka UDVDR Mala Subotica Josip Halić, u Domašincu načelnik Općine Domašinec Mario Tomašek i njegov zamjenik Goran Koren te u Kotoribi načelnik Općine Kotoriba Ljubomir Grgec i predsjednik ogranka UDVDR Kotoriba Dragan Rajher.

I nadalje u radu Policijske uprave međimurske jedan od najvažnijih prioriteta je suzbijanje nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava. 

Upravo s ciljem da se građani potaknu i odluče na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, vrlo često na području Policijske uprave međimurske provode se preventivne akcije u sklopu nacionalne kampanje „Manje oružja, manje tragedija“.

– Zahvaljujemo građanima na odazivu preventivnim akcijama dragovoljne predaje oružja, streljiva i minsko-eksplozivnim sredstava, a sve one koji se još uvijek nisu odlučili na dragovoljnu predaju, pozivamo da bez ikakve bojazni od sankcija, dragovoljno predaju sva ubojita sredstava – poručuje policija.

Nastavite čitati