Povežite se s nama

Međimurje

Mursko Središće: u samo tri godine iz III. u V. skupinu razvijenosti!

Objavljeno:

- dana

Grad Mursko Središće mjesto je koje se trudi ispunjavati sve uvjete za kvalitetan život građana, biti otvoreno prema investitorima te razvijati društvenu i komunalnu infrastrukturu.

U zadnjih su pet godina osobito ostvareni brojni projekti. Mursko Središće nalazi se na petome mjestu po uspješnosti povlačenja sredstava europskih fondova iz programa ruralnog razvoja ako se promatraju iznosi potpora po stanovniku. Grad je u roku od triju godina prešao iz III. u V. skupinu razvijenosti, što je hvalevrijedan rezultat, iako to onemogućava javljanje na neke od poziva ili pak je iznos sufinanciranja projekata manji.

Uređenje infrastrukture

– Među najvećim investicijama je uređenje komunalne infrastrukture u Gospodarskoj zoni Brezje. Riječ je o zahvatu za koji je Grad osigurao iznos od oko 7,5 milijuna kuna iz gradskoga Proračuna, fondova EU te od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Iz istih izvora financirana je i izgradnja nove zgrade Dječjeg vrtića vrijedna 9,5 milijuna kuna. Godinama je Mursko Središće bilo bez primjerenog prostora za održavanje kulturnih događaja. Ministarstvo kulture je prepoznalo taj problem te je dodijelilo sredstva u iznosu od 3,3 milijuna kuna, čemu su pridodana sredstva iz gradskoga Proračuna u iznosu od sedam milijuna kuna i Međimurske županije u iznosu od 200.000 kuna da bi se u potpunosti obnovio, rekonstruirao i opremio Centar za kulturu „Rudar“ – kažu u Gradu.

Dodaju da se sredstvima u iznosu od pet milijuna kuna uredilo odlagalište smeća Hrastinka, dok su za uređenje šetnice uz Muru bila osigurana sredstva od četiri milijuna kuna.

– Područje našega Grada dijelom je i dvaju lokalnih projekata: jedan uključuje izgradnju mreže širokopojasnog interneta za cijelo gornje Međimurje u iznosu od 63,5 milijuna kuna, dok Međimurske vode provode projekt Aglomeracije vrijedan više od 253 milijuna kuna. Prvi spomenuti projekt (PRŠI – Plan razvoja širokopojasne infrastrukture) provodi se na području Grada te općina Gornji Mihaljevec, Nedelišće, Selnica, Strahoninec, Sveti Juraj na Bregu, Sveti Martin na Muri, Šenkovec i Štrigova. Odabrani prijavitelj na ograničeni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU je Hrvatski telekom d.d. Obveza Grada Murskoga Središća kao nositelja projekta je potpisivanje Sporazuma o partnerstvu s Hrvatskim telekomom. U prvoj polovici 2020. godine priprema se dokumentacija za postupak provođenja nabave, a do kraja godine očekuje se konačno odobrenje projekta i potpisivanje Ugovora. Projektiranje i izgradnja NGA mreže trajat će 36 mjeseci, dok je konačni rok za završetak radova 1. rujan 2023. godine.

U sklopu projekta „WiFi4EU“ uvedene su nove pristupne točke za besplatni bežični Internet na području Grada. Što se tiče Aglomeracije, radovi se provode i priprema se dokumentacija za javnu nabavu za izvođenje radova za saniranje cesta koje su pod upravljanjem Grada Murskog Središća, a ceste će se sanirati nakon završetka Aglomeracije. U naselju Peklenica nastavit će se radovi na sanaciji i uređenju pila kod Društvenoga doma. Na spremištu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Križovec završeni su radovi. Na zgradi stare pošte i apoteke, s obzirom na dotrajalost vanjske fasade, nastavit će se radovi koji uključuju sanaciju i bojanje pročelja. Cesta u Ulici Slatine ove godine bit će završena, asfaltirana i opremljena svom komunalnom infrastrukturom – objašnjavaju u Gradu.

Priroda i društvo

Aplicirani su ili su u postupku prijave infrastrukturni projekti i projekti od društvenog značaja, dodaje gradonačelnik Murskoga Središća, saborski zastupnik Dražen Srpak.

– Riječ je o građenju zida urni na groblju u Murskom Središću i gledališta s pratećim sadržajima na stadionu Nogometnoga kluba Rudar. Treba spomenuti i projekt nabave dvaju novih vozila za odvoz smeća u vrijednosti od dvaju milijuna kuna. Druga faza programa zapošljavanja žena na poslovima gerontodomaćica je prošla administrativnu provjeru te mu slijedi procjena kvalitete kod Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Grad je prijavio i projekte obnove pročelja i limarije na kapeli sv. Ane u Hlapičini te projekt rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom. On podrazumijeva izgradnju lifta u zgradi stare škole, koju će se obnoviti te će se urediti prostorije za novu gradsku Upravu. Kraju su privedeni radovi na izgradnji pješačko-biciklističkih staza Peklenica-Križovec te u Hlapičini. Kupljeno je zemljište za izgradnju kompostane u Murskom Središću, izrađena je projektna dokumentacija i prijavljen je projekt njezine izgradnje. Ministarstvo prometa, veza i infrastrukture je temeljem prijave lani dodijelilo Gradu bespovratna financijska sredstava u iznosu od 40.000 kuna za uređenje skele „Fusek“ u M. Središću te skele u Križovcu. I dalje će se raditi na rekonstrukciji te uređenju društvenih domova na području Grada. Energetski je obnovljena zgrada DVD-a u Murskom Središću. Rekonstruirana je grobna kuća na groblju Peklenica-Križovec. Izgrađen je ribički dom koji bi mogao biti otvoren za Dane Grada, ako sve bude po planu, a modernizirana je i javna rasvjeta – navodi Srpak.

Nažalost, zbog trenutne situacije s epidemijom koronavirusa postoji mogućnost da projekti koji su prijavljeni neće moći financirati nadležna tijela, obavještavaju iz Grada.

Međimurje

Grad Mursko Središće kreće u izgradnju nove skele u Križovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće vlasnik je skele Fusek Mursko Središće i skele Križovec koje predstavljaju tradiciju i jedan od turističkih proizvoda Grada.

Prijašnjih godina su se skele koristile za prijevoz ljudi i vozila, a u današnje vrijeme koriste se uglavnom za prijevoz putnika u turističke svrhe.

Skelu Križovec najviše koristi lokalno stanovništvo s obzirom da lokalno stanovništvo ima imanja s obje strane rijeke te se njome vrši i prijevoz traktora, ali ju posjećuje i sve više turista.

U kolovozu prošle godine zabilježen je najveći povijesni vodostaj rijeke Mure od 543 cm koji je izmjeren 7. kolovoza 2023. godine u 5 sati. Skelu Križovec je velika bujica rijeke Mure odnijela otprilike tri kilometara nizvodno sve do Novakovca te je naselje Križovec ostalo bez važnog riječnog plovila koje je povezivalo lijevu i desnu stranu rijeke Mure.

Zbog potrebe lokalnog stanovništva i posjeta turista Grad Mursko Središće temeljem provedenog postupka javne nabave, gdje je pristigla jedna ponuda, kreće u izgradnju nove skele u Križovcu.

Danas, 14. lipnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak potpisao je Ugovor o nabavi riječne skele Križovec s tvrtkom Tekeli projekt inženjering d.o.o. iz Murskog Središću u iznosu od 294.831,25 eura s uključenim PDV-om. Sredstva za izradu skele Križovec osigurana su u gradskom proračunu te će se ista refundirati putem natječaja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Završetak izgradnje skele u Križovcu planiran je krajem ove godine.

Paralelno s izgradnjom nove skele u Križovcu projektiraju se novi pristupni putevi, pristan, sajla sa svom potrebnom pratećom infrastrukturom te će se isti izvoditi u 2025. godini. Time naselje Križovec dobiva najmoderniju riječnu skelu sa svim pratećim tehničkim sadržajima koja će koristiti za građane i turiste. Isto tako, u Murskom Središću, uzvodno od lučice, kod zvonika svete Barbare postavit će se mala skela čije projektiranje je u tijeku.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Predsjednik Milanović i drugi gosti na svečanosti povodom Dana općine Nedelišće hvalili brojne projekte

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Dana općine Nedelišće i blagdana svetog Vida, u četvrtak, 13. lipnja održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, kojoj je nazočio i predsjednik Republike Zoran Milanović.

Nedelišćanci su za dolazeći vikend pripremili brojne zabavne sadržaje za sve generacije, a svečanu sjednicu obilježili su aktualni i budući projekti na području Općine Nedelišće. Također, ovo je bila prigoda da se nagrade zaslužni građani te učenici na postignutim uspjesima.

Uz Zorana Milanovića, na sjednici su bili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Ljubomir Kolarek, potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, saborska zastupnica Boška Ban Vlahek, župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina te mnogi drugi.

Prigodni program bio je ispunjen brojnim čestitkama predstavnika vlasti, a uvodno se obratio predsjednik Općinskog vijeća Hrvoje Kolman koji je zahvalio na suradnji načelniku Novaku i kolegama u općinskom Vijeću.

Načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak govorio je o planovima i investicijama čija veličina svjedoči o snazi Općine. Posebno je istaknuo gradnju dječjeg vrtića u Dunjkovcu, te najavio da najesen počinje realizacija velikog projekta Međimurske županije i Općine – gradnja centra za starije i nemoćne osobe u Nedelišću. Među najvažnije projekte spada izgradnja obilaznice Nedelišća. Načelnik je rekao da je razvoj Nedelišća položen na pet stupova, a to su briga za mlade i najstarije, zatim briga za gospodarstvo, uređenje svih naselja i koncept zelene općine. Novak je zahvalio državnim i drugim institucijama čija sredstva pomažu u razvoju Općine Nedelišće.

Prije govora predsjednika Milanovića zasvirao je Puhački orkestar Nedelišće, a on je naglasio da glazba puno govori o tome koliko je neka zajednica razvijena. Napomenimo i da je predsjednik posjetio Međimurje tri puta u oko mjesec dana.

– Sa zadovoljstvom boravim u Međimurju. Okuplja vas rad na zajedničkom dobru, a to dobro je mala zajednica vrlo blizu Čakovca. Izvorni proračun Općine Nedelišće težak je oko 4,5 milijuna eura, a s drugim izvorima gotovo 20 milijuna – i to je već velik novac – kazao je predsjednik Milanović, naglasivši također da su europski fondovi dobri, no nisu vječni. Količina novca u EU-u manje je posljedica jakog ekonomskog rasta i ekonomskih aktivnosti u Europskoj uniji, a u velikoj mjeri, pomalo već i zabrinjavajućoj, posljedica monetarne politike Unije: „I zato, na posao! Uzmite zadnji cent zadnjeg eura koji stoji na raspolaganju.“

Priznanja

Na svečanoj sjednici dodijeljena su i najviša priznanja Općine: plakete su primili Ljudevit Bošćak, za uspješan dugogodišnji rad i osobit doprinos u razvoju i promociji kulture, sporta te društvenom djelovanju, Franjo Vugrinec iz Gornjeg Hrašćana, za 50 godina predanog rada te osobit doprinos u razvoju vatrogastva, Udruga žena Pretetinec za osobit doprinos društvenom i kulturnom razvoju naselja, Vatrogasna zajednica grada Čakovca za osobit doprinos i pomoć pri provođenju mjera obrane i zaštiti naselja Pušćine od poplava 2023. godine.

Svoja priznanja primili su učenici osnovnih i srednjih škola te sportaši.

U kulturno–umjetničkom djelu programa sudjelovali su Ivana Tkalec, mališani iz Dječjeg vrtića „Zvončić“, David Kovačić, Alexandar Dragaš, Puhački orkestar općine Nedelišće, te Zbor Matice umirovljenika Nedelišće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje