Povežite se s nama

Međimurje

Muzeju Međimurja Čakovec i Centru za posjetitelje u Žabniku nagrade za prezentaciju baštine

Objavljeno:

- dana

Na nedavno održanim manifestacijama, kojima se promovira turizam i prezentacija nematerijalne baštine, u Međimurje su stigle tri nagrade.

Naime, Muzej Međimurja Čakovec osvojio je dvije nagrade na Festivalu turističkog filma, a Centar za posjetitelje u Žabniku dobitnik je „Big see tourism design“ nagrade za 2023. godinu u kategoriji Kreativna priča i identitet kao iskustvo, i to u okviru Tjedna dizajna u Ljubljani.

Na Festivalu turističkog i etnofilma – TEF festu – vrednovana su 124 prijavljena filma, među kojima je žiri 25 najboljih u kategoriji etno, te 52 u kategoriji turističkih filmova odabrao za prikazivanje.

Među prikazanima su tri filma nastala u produkciji Muzeja Međimurja Čakovec: Umijeće izrade i sviranja cimbala u Podravini, Međimurju i Hrvatskom zagorju, Tradicijsko lončarstvo na području sjeverozapadne Hrvatske te Medičarski obrt na području sjeverozapadne Hrvatske.

– U oštroj konkurenciji filmova snimanih uz puno veće financijske i logističke mogućnosti, dobivene nagrade su potvrda da je kvalitetno osmišljen i kontinuirani rad prepoznat od struke. Svi prijavljeni filmovi nastali su u uskoj suradnji s nositeljima vještina diljem Međimurja te koristimo priliku da im još jednom zahvalimo na vremenu i trudu koji su uložili u filmove iz serijala – istaknula je Maša Hrustek Sobočan, ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec, dodavši da zainteresirani filmove mogu vidjeti putem YouTube kanala MMČ-a.

Muzeju Međimurja Čakovec za ovu produkciju dodijeljene su dvije nagrade: u kategoriji najboljeg etnoserijala za serijal od sedam filmova o nematerijalnoj baštini Međimurja te za najbolju glazbu u filmu o tradicijskom lončarstvu.

Nagradu za serijal od sedam filmova o nematerijalnoj preuzela je viša kustosica Etnografskog odjela MMČ-a Janja Kovač, koja je i vodila ovaj projekt, započet 2017. godine.

Nagrađenu glazbu u filmu o tradicijskom lončarstvu potpisuje akademski slikar i glazbeni producent Bojan Miljančić iz Čakovca. Radi se o modernoj obradi međimurske popevke „Ptica vuga“.

Mlinarova hiža

Centar za posjetitelje Žabnik s Mlinarovom hižom dobitnik je nagrade za kreativnost priče i identiteta kao iskustva, prema odabiru kustosa BIG SEE-a.

Riječ je o prestižnoj međunarodnoj nagradi kojom se promiče izvrsnost u dizajnu u različitim kategorijama te ističe kreativni potencijal u zajednice. Prezentacija i podjela nagrada održana je proteklih dana u Ljubljani.

Priznanje za način prezentacije života naših starih, kao i života u ‘savezu’ rijeke i čovjeka, s punim je pravom odano Turističkoj zajednici općine Sveti Martin na Muri te Međimurskoj županiji za ovaj centar za posjetitelje u Žabniku, na samoj obali Mure.

– Nagrada potvrđuje našu posvećenost stvaranju posebnih iskustava za posjetitelje i vjerovanje u moć dizajna u pripovijedanju zanimljivih priča. To je rezultat truda svih uključenih u turističku priču Centra za posjetitelje Žabnik. Također, sa zadovoljstvom dijelimo vijest da su Terme sveti Martin prepoznate kao prvi Healthness resort u Europi, zahvaljujući predanosti područjima zdravlja, aktivnog odmora i ugostiteljstva – rekli su iz Turističke zajednice Općine Sveti Martin na Muri. 

Međimurje

Objavljen poziv projekta „Zaželi-pomoć je tu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na temelju Odluke o financiranju Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda plus, Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027., Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije“, Grad Mursko Središće u sklopu projekta „Zaželi-pomoć je tu“ objavilo je trajni javni poziv.

Poziv se odnosi za iskaz interesa za korištenje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom u sklopu projekta „Zaželi – pomoć je tu“.

Cilj projekta

Projekt će doprinijeti prevenciji institucionalizacije i povećanju socijalne uključenosti ranjivih skupina na području Grada Murskog Središća, Općine Selnica i Općine Mala Subotica pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Ostale informacije nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Međimurje

Zimska škola informatike u Čakovcu okupila najbolje mlade informatičare iz cijele države

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Čakovcu se treću godinu zaredom održava Zimska škola informatike, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara uz suradnju s Mladim informatičkim stručnjacima (MIS) i Međimurskim informatičkim klubom (MIK).

Međimurje je već treći puta domaćin ovog edukativnog programa koji okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele zemlje, zahvaljujući ulaganjima Međimurske županije u obrazovanje te podršci udrugama koje promiču informatiku kao iznimno važno područje te educiraju mlade.

Na otvorenju u Graditeljskoj školi Čakovec je istaknuto da je 29. Zimska škole informatike u Čakovcu okupila stotinjak mladih informatičara i IT stručnjaka te da je riječ o organizaciji od velikog značaja za Međimursku županiju kao regiju koja prednjači i po inicijativama za razvoj informatičkog obrazovanja mladih u našoj zemlji.

Na svečanosti otvorenja u Graditeljskoj školi, župan Matija Posavec je naglasio da su sadržaji, poput ovog edukativnog programa, od iznimne važnosti u svjetlu razvojnog zamaha u području suvremenih, digitalnih tehnologija, kojem svjedočimo: „Drago mi je da vam ponovo mogu poželjeti dobrodošlicu u Međimurje i uspješno provođenje ovog edukativnog programa u području obrazovanja koje postaje najvažnijim. Živimo u vremenu u kojem je od presudne važnosti biti informatički pismen. Zato mi je iznimno drago što Međimurje prednjači po snazi naših udruga i centara izvrsnosti i u tom području.“

U radu Zimske škole informatike, do 24. veljače, sudjelovat će 30-ak stručnjaka iz cijele Hrvatske kojima su se pridružili članovi Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije. Voditelji Zimske škole su Alenka Dogan Capan, iz Hrvatskog saveza informatičara, i Dejan Drabić, potpredsjednik Hrvatskog saveza informatičara, te predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci i voditelj Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije.

Ova edukativna manifestacija okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele države, uključujući osnovnoškolce i srednjoškolce, stvarajući platformu na kojoj talentirana mladež razmjenjuje znanje, stvara mreže i nadograđuje informatičke vještine. Sudionici će imati priliku prisustvovati kvalitetnim radionicama koje će ih pripremiti za izazove na najzahtjevnijim informatičkim natjecanjima, posebice iz područja računalnih algoritama. Fokus će biti na raznim područjima informatike, posebice na programiranju te će sudionici imati priliku sudjelovati u raznovrsnim radionicama, uključujući računalne Algoritme, Logo napredni, Python, C/C++/STL, 3D modeliranje i ispis, Lego robotika, Scratch Lego, te mnoge druge. Također, organizirat će se posebna radionica namijenjena nastavnicima informatike, kako bi im se dala prilika za unaprjeđenje znanja i vještina.

Otvorenju su prisustvovali i Ljerka Cividini, gradonačelnica grada Čakovca, odakle je Zimskoj školi također pružena podrška, zatim državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, Krešimir Malnar, tajnik Hrvatskog saveza informatičara, Marina Klačmer Čalopa, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Varaždin, te brojni drugi uzvanici kojima je dobrodošlicu poželio i ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec.

Svečanost otvorenja glazbenim nastupom su uljepšali učenici III. osnovne škole Čakovec Laura, Noa i Luka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje