Povežite se s nama

Zabava & Stil

Na Ambienti najnoviji trendovi za maštovito uređenje doma

Objavljeno:

- dana

SAJAM

Vratila se Ambienta. Iako se Međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije kontinuirano održava 43 godine na Zagrebačkom Velesajmu, zadnjih nekoliko izdanja Sajam nije bio niti sličan svojim dobrim danima.

Još je lani izgledalo da će to biti zadnja Ambienta, pa se ove godine nisu ni pojavili neki od najdugovječnijih izlagača. Izgleda da su ipak prerano odustali. Jer, ovogodišnja Ambienta kao da se vratila u svoja najbolja vremena. Na 20 tisuća kvadrata sajamskog prostora u sedam paviljona nastupila su 323 izlagača iz 25 zemalja.

Drvo

Ambienta je oduvijek bila važno mjesto susreta proizvođača i trgovaca namještajem i proizvoda i opreme za unutrašnje i vanjsko uređenje, dizajnera, arhitekata, poslovnih ljudi, stručnjaka i medija – mjesto cjelokupne ponude i potražnje, pa uz poslovni ima i snažan promotivni utjecaj. Sve je važnija za razvoj kulture stanovanja uopće, pa uz proizvođače namještaja okuplja i izlagače proizvoda i opreme za uređenje interijera i eksterijera. Brojne mogućnosti i prednosti drva kao potpuno prirodnoga i obnovljivog materijala predstavili su najznačajniji domaći proizvođači proizvoda primarne prerade i drvne građe, stolarskih proizvoda, podnih obloga i namještaja.

Velika izložba proizvođača i opreme za uređenje interijera i eksterijera

Tradicionalno bogat i raznovrstan program stručnih i popratnih događanja počeo je Međunarodnom konferencijom o drvnoprerađivačkoj industriji u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Udruženja drvnoprerađivačke industrije, koju je pratila i prigodna izložba u Muzeju suvremene umjetnosti. Proslavljeni su i Dan arhitekata i Dan dizajnera.

Novost ovogodišnje priredbe je Design district, kao jedna od cjelina po uzoru na svjetske sajmove – na kojima su dizajnerski proizvodi odvojeni i posebno naglašeni, a na njoj su prikazana ultimativna dostignuća domaćih i stranih renomiranih dizajnera. Reprezentativni izložbeni program pokazalo je kolektivnime nastupom 19 kineskih izlagača u organizaciji Kineske komore za međunarodnu trgovinu, Hebej. Ovogodišnja je Ambienta – kako je rečeno na zatvaranju priredbe – kroz priču o ideji, dizajnu, arhitekturi i proizvodnji potvrdila status najvažnijega poslovnog događanja drvne industrije u Hrvatskoj.

Izvor:
Foto:

Zabava & Stil

Vojko V uskoro stiže u Varaždin na Scenu Rogoz

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čak i oni koji ne vole tu vrstu glazbe, vjerojatno teško da nisu upamtili barem nekoliko stihova iz hitova ˝Mamacita˝, ˝Ne može˝ ili ˝Kako to˝.

Upravo ti hitovi legendarnog hrvatskog glazbenika Vojka V moći će se uskoro uživo slušati i u Varaždinu.

Vojko V održat će koncert 20. listopada na Sceni Rogoz.

Ovaj reper, tekstopisac, skladatelj i glazbeni producent iz Splita prvi album ˝Vojko˝ izdao je 2018. godine, a ove godine izdao je album ˝Dvojko˝.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Dani vrganja i crnog tartufa u Paki privukli brojne posjetitelje, ali zbog sušnog vremena bilo je manje gljiva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Veliki broj posjetitelja, odlično osmišljena manifestacija s brojnim sadržajima te najbolji način za provesti gotovo savršen dan u prirodi, kratki je sažetak 10. Dana vrganja i crnog tartufa u Paki održanih proteklog vikenda.

Voditeljica ureda Turističke zajednice grada Novog Marofa, Renata Horvatić, rekla je kako su ponosni na već 10. izdanje Dana vrganja u Paki, ali i činjenicu da je u tih deset godina manifestacija iz lokalne prerasla u uspješnu nacionalnu priču.

-Vrganj je i dalje glavna zvijezda ove manifestacije, a tartuf jedna zanimljivost. Vrijeme nas je ove godine poslužilo što se tiče same manifestacije, dok je s druge strane ovo sušno razdoblje utjecalo da nešto manje gljiva nego što smo bili navikli. Bez obzira na uvjete, berači su otišli u šumu i našli nešto gljiva, tako da je u konačnici predsjednik Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza, Branko Bartolić, na kraju imao dosta poslova prilikom determinacije – istaknula je Horvatić te dodala da je ovogodišnja manifestacija zaista imala bogat program.

-Prekrasan je bio naš sajam s jako je puno izlagača i svi su u svoje proizvode ubacili ili vrganj ili crni tartuf. Održane su i kulinarske radionice za djecu na temu vrganja, a Tomislav Špiček je kuhao za odrasle. Održana je i šetnja na 10 kilometara kojoj se odazvalo preko 100 šetača. Održano je i predavanje na utvrdi Paka te stručni obilazak. Imali smo i zanimljivo predavanje o dabrovima, jer ovdje živi dabar Pako, a i najveća brana je u Varaždinskoj županiji. Nemojmo zaboraviti ni na zabavni program uz Žigu i bandiste te puno drugih sadržaja. Bilo je za svakog ponešto i tako privlačimo sve više ljudi i iz drugih krajeva, primjerice iz Zagorja, Međimurja i Zagrebačke županije – zaključila je Horvatić.

I ove godine manifestaciji se odazvao gradonačelnik i saborski zastupnik Siniša Jenkač ističući kako je riječ o samo jednom u nizu turističko-edukativnih događanja koja iz godine u godinu privlače sve više posjetitelja u Novi Marof.

-Imamo zaista veliki broj manifestacija, a ovo je jedna od najznačajnijih. Ovdje se ne radi samo o lijepo provedenom danu u prirodi jer manifestacija ima edukativni karakter, a i mnogi naši OPG-ovi pronašli su u manifestaciji svoje mjesto. Grad Novi Marof i dalje će podržavati Dane vrganja i tartufa u Paki koji su iz godine u godinu sve prepoznatljiviji, ne samo na ovom području, već sve više poprimaju nacionalni karakter – kazao je Jenkač.

Događanju se, kao i prethodnih godina, pridružio i varaždinski župan Anđelko Stričak koji je naglasio i manje poznat podatak da šume u našoj županiji pokrivaju površinu od 43 %.

-I upravo ova manifestacija, osim tog jednog turističkog značaja, ima i edukativnu notu, a to je da građane, osobito mlađe generacije, upozna sa šumama, njihovim blagodatima, odnosno svime onime što šume pružaju – zaključio je župan te dodao da su Dani vrganja u Paki zaista hvalevrijedna manifestacija.

U ime suorganizatora, Udruge privatnih šumovlasnika Graber, jedan od idejnih začetnika događanja Mladen Jakopović istaknuo je kako su ove godine po prvi put na natjecanju u traženju tartufa, ali i uopće u Hrvatskoj, i psi tragači. Naime, iako je u prvom planu manifestacije upravo vrganj, sve više se zna i priča o crnom tartufu koji se nalazi na ovim područjima.
-Na predavanju održanom u subotu bilo je i profesionalaca, i poluprofesionalaca i entuzijasta iz cijele Hrvatske koji su došli saznati nešto više o uzgoju tartufa, o plantažnom uzgoju koji je još uvijek u Hrvatskoj u povojima – rekao je Jakopović.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje